SamletestAdata XPG Gammix S11, Samsung 970 Evo og WD Black NVMe

Uansett hvilken du velger av disse tre SSD-ene har du gjort et godt valg

Tre gode SSD-er

Det er en stund siden vi tok en kikk på SSD-er i den absolutte toppklassen – det var med Samsung 960 Pro og Evo tilbake i desember 2016.

Så da Samsung for en måneds tid siden oppdaterte serien sin, tenkte vi det passet seg å hanke inn et par nylige konkurrenter også.

På testbenken denne gangen er det altså tre SSD-er, alle med nokså heftige spesifikasjoner.

Følger vi alfabetet, starter vi naturlig nok med Adata, som i begynnelsen av april slapp sin XPG Gammix S11. Så har vi altså Samsung 970 Evo og den nye WD Black.

Samtlige bruker 3D-NAND og har en oppgitt lesehastighet på over 3000 megabyte i sekundet.

SSD-ene i tabellen under er listet opp med tall som gjelder for de eksemplarene vi faktisk har hatt til test. De er også tilgjengelige andre kapasiteter, men da har de gjerne også litt andre spesifikasjoner. Her tenker vi spesielt på lese- og skrivehastighet, samt TBW (total bytes written)-grensa.

Adata XPG Gammix S11Samsung 970 EvoWD Black NVMe
Kapasitet480 GB1 TB1 TB
MinneteknologiTLC, 64-lags 3D--
Oppgitt hastighet3200 MB/s les og 1700 MB/s skriv3400 MB/s les og 2500 MB/s skriv3400 MB/s les og 2800 MB/s skriv
Format og grensesnittM.2 2280 PCIe Gen3x4--
Garanti5 år--
MTBF2 millioner timer1,5 millioner timer1,75 millioner timer
TBW320 TB600 TB600 TB

TBW-tallet – som altså forteller om hvor mye data disken minst skal tåle å bli skrevet til over sin levetid – skalerer for øvrig ganske jevnt i takt med kapasiteten. Så når vi ser på terabyteutgaven av de tre kandidatene, kommer faktisk Gammix S11 best ut med 640 TB.

Denne SSD-en skilter også med det høyeste MTBF (mean time between failures)-tallet, og er således den av disse som virker mest robust – på papiret, vel å merke.

Heftige hastigheter for nye PC-er

For dere som ikke er helt kjent med begreper som M.2, PCIe og NVMe, har vi tatt for oss dette mot slutten av testens neste og siste side.

Men kort fortalt er dagens testobjekter en type SSD-er som i hovedsak er forbeholdt nyere datamaskiner. I stedet for det aldrende SATA-grensesnittet benyttes PCIe, som åpner for høyere overføringshastigheter.

Nyere PC-er har gjerne ett eller flere M.2-spor på hovedkortet, slik at SSD-en kan plugges rett i denne. Det vil si at du ikke trenger tenke på SSD-ens plassering eller ledninger for data og strøm.

XPG Gammix S11 på venstre side har komponenter på begge sider og varmespreder øverst, så den er litt høyere enn de andre. Men så voldsomt er det da ikke.

Men det du bør ofre en liten tanke eller to er varmeutviklingen. Overoppheting ved vedvarende hard belastning er en av de store svakhetene ved SDD-er av dette kaliberet, altså små og veldig kjappe modeller.

Samtlige har naturligvis innebygde mekanismer for å unngå å bli skadet av varmen, men dette innebærer at de også må senke hastigheten. Altså får vi dårligere ytelse.

For å bøte på dette har produsentene sett på løsninger både i maskinvare, programvare og rent fysisk.

Best i minitest

Samsung 970 Evo 1TB

Det er ikke til å stikke under en stol at Samsung i praksis har vært har vært markedsledende på SSD-fronten de siste årene – i hvert fall når det gjelder forbrukermarkedet.

Med den nye 970 Evo sikter de mot å beholde den posisjonen. Tenk 960 Evo, men totalt sett er 970 Evo ikke helt overraskende enda litt bedre, og er sånn sett helt i toppklassen av hva vi har testet – med unntak av selskapets egne og dyrere Pro-modeller.

Fysisk sett er det meste som det var på 960-serien, inkludert det kobberbelagte «varmesprederklistremerket» på baksiden av SSD-en. Ifølge Samsung har nå også kontrolleren fått et lag med nikkel for å bli enda bedre til å kvitte seg med varme.

Høye temperaturer kan dog fremdeles bli et problem ved vedvarende tunge belastninger, så det er selvfølgelig lov å spandere på seg en kjøleribbe dersom det oppleves som et problem.

For øvrig har har robustheten blitt bedre enn hos forgjengeren. 970 Evo har som vi ser tøffere konkurranse og skilter derfor med bedre garantitid, pluss at den skal tåle flere overskrivninger.

Samsung 970 Evo 1TB
9
Imponerende
Best i test

Samsung 970 Evo 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god ytelse
 • Krysse av
  Har «varmespreder»
 • Krysse av
  Lang garantitid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan bli ganske så varm ved hard skrivebelastning

Heit, men likandes

WD Black NVMe SSD M.2 1TB

Som en av de aller største harddiskprodusentene ville nok Western Digital kunne klart seg fint på snurredisker alene en god stund til, men de siste årene har de forståelig nok lagt ressurser i å sette sammen SSD-er også.

Hvorvidt dette har fått i gang svetteproduksjonen hos konkurrentene vites ikke, men etter en litt beskjeden begynnelse har WD nå beveget seg opp i tungvektsklassen med sin nye WD Black NVMe SSD, som ikke bør forveksles med den eldre og rimeligere WD Black PCIe SSD.

Fysisk sett har den nye SSD-en for øvrig fått et sort kretskort.

I våre ytelsestester kniver WD Black NVMe støtt med Samsungs kandidat om å være den kjappeste SSD-en i dette segmentet, og i flere tilfeller trekker den også det lengste strået – om enn med en beskjeden margin.

Det er med stor interesse vi observerer at Western Digital på relativt kort tid mer eller mindre har tatt igjen det forspranget Samsung har hatt på de fleste konkurrentene. At de med sin nye WD Black truer Samsungs tetposisjon ser vi på som sunt, ettersom god konkurranse gjør noe med både prisnivået og innovasjonen.

Slik vi ser det er WDs største problem at SSD-en i utgangspunktet er ganske varm. Selv som uvirksom passerer den femti grader på vår åpne testbenk, og det gjør at det ved lange skrivejobber er mindre å gå på før den den setter på bremsene ved 80 grader. Dette er som nevnt ikke noe unikt fenomen – også Samsung 970 Evo blir fort varm – men av de tre i testen er WD den som når den kritiske temperaturen først.

Du kan finne mer informasjon om fenomenet i vår test av HyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro.

Når det er sagt, må det i anstendighetens navn også nevnes at overoppheting ikke var noe problem under kjøringen av de forskjellige testene våre.

Løsningen på varmeutviklingen – dersom du føler at det behøves – er selvfølgelig innen rekkevidde via en kjøleribbe eller god lufting.

WD Black NVMe SSD M.2 1TB
8.5
Meget bra
Anbefalt

WD Black NVMe SSD M.2 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god ytelse
 • Krysse av
  Lang garantitid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan bli ganske så varm ved hard skrivebelastning

Kan være et smart kjøp

Adata XPG Gammix S11 480GB

Adatas «XPG»-merkede produkter markedsføres tungt mot gamere, og Gammix S11 er ikke noe unntak. Her er det for øvrig ikke bare behovet for fart som skal dekkes. En kledelig varmespreder på oversiden tjener både til å senke temperaturen og til å gi et visuelt særpreg.

Ifølge selskapet selv skal varmesprederen senke temperaturen med opptil ti grader celsius, og det stemmer også bra med våre observasjoner. Sett mot de to andre i denne lille samletesten betyr det lavere temperatur ved tomgangskjøring og at gradene ikke stiger like raskt ved belastning.

Ulempen er at varmesprederen bygger litt på i høyden, men i de fleste tilfeller er det helt greit. De gangene det ikke er greit, som når du har et hovedkort med innebygd M.2-varmespreder eller ønsker å bruke en annen kjøleløsning, får du dog et lite problem. Den er nemlig klistret fast.

Vi ser for oss at det er mulig å få løs sprederen med litt tålmodighet og en tynn kniv, men hvorvidt dette er innenfor garantien er vi ikke sikre på – her venter vi på tilbakemelding fra Adata.

Ytelsesmessig har Gammix S11 ikke noe spesielt å skamme seg over. Selv om testens to andre kandidater kan skilte med bedre skriveytelse, er lesehastigheten og ytelsen generelt stort sett på et bra nivå. Når vi samtidig tenker på robusthet, bedre kjøling og lavere pris for versjonen på rundt en halv terabyte, seiler Adatas kjappeste XPG-SSD fram som en attraktiv kandidat.

Uheldigvis finner vi nok en gang at prisingen av Adatas SSD-er er ganske ujevn. Utgaven på 480 GB er nemlig betydelig rimeligere enn de to andre med omtrent samme kapasitet, mens terabyte-versjonen faktisk er dyrere enn de to andre SSD-ene i denne testen. Da blir det naturligvis heller ikke noe anbefalt kjøp i den klassen.

Altså: Sjekk prisene før du kjøper.

Adata XPG Gammix S11 480GB
8
Meget bra
Anbefalt

Adata XPG Gammix S11 480GB

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Lang garantitid
 • Krysse av
  Inkluderer varmespreder

Ting å tenke på

 • Bytt
  Varmesprederen er limt fast

Konklusjon

De tre SSD-ene i denne lille samletesten er blant de heftigste diskene produsentene har for forbrukermarkedet akkurat nå. Den eneste SSD-en vi faktisk har testet som totalt sett kan hamle opp med denne gjengen er Samsungs 960 Pro, men den koster også en del mer.

Sånn sett vil vi tro at den nyere Samsung 970 Pro også vil være et enda bedre valg for deg som vil ha det aller, aller beste, men igjen snakker vi da om et betydelig påslag i pris.

Uten tvil vil alle de tre kandidatene gjøre en anstendig jobb i din nye PC, og sånn sett er det nesten synd å være nødt til å velge den ene fremfor den andre.

Dersom vi måtte velge kun én og legger mest vekt på lommeboka, ville vi uten tvil plukket Adatas røde og sorte kandidat – spesielt om vi også visste at den skulle inn i en PC uten spesielle kjølemuligheter for SSD-en.

Ytelsesmessig er den ikke helt på høyde med Samsung 970 Evo og WD Black NVMe, men vi er jammen ikke så sikre på om vi hadde merket forskjellen uten å kjøre unormalt tunge skriveoperajoner.

Men skulle du være av typen som driver mye med slikt, vil altså både 970 Evo og WD Black gjøre en enda kjappere jobb. Og får du dessuten en av disse til lavere pris enn en tilsvarende XPG Gammix S11, er det strengt tatt ikke så mye å lure på.

Da er det verre å skille mellom de to førstnevnte, ettersom de ytelsesmessig følger hverandre svært tett. Men så lenge Samsungen både klarer å holde en lavere temperatur og ser ut til å koste noen hundrelapper mindre, tipper vektskålen i retning av Samsung 970 Evo.

Likevel er vi uforskammede nok til å anbefale WD Black også. For svingende, vi liker jo faktisk alle tre.

annonse
WD Black NVMe SSD M.2 1TBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager