Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Hvilken mobil fungerer best i sollys?

Vi har testet alle toppmodellene.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Denne artikkelen ble første gang publisert 31. mai, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere.

Ut i skogen, opp i trærne — nå skinner sola over store deler av Norge. Og skinner den ikke i dag, så gjør den det kanskje i morgen.

Uansett — de fleste av oss setter pris på sola, og vandrer mer enn gjerne ut for å nyte varmen fra den skinnende stjerna, som sørger for at det muligens kan være liv på planeten vår i noen år til.

Men selv om mye med sola er bra, så har den også en og annen uønsket bieffekt. Da tenker vi ikke på hudkreft eller solforbrenning, det får andre nettsteder skrive om. Vi skriver om teknologi, og det er sollysets negative innvirkning på mobilskjermens lesbarhet vi har satt under lupen.

Les også: Torturtest av åtte populære mobiltelefoner

Speilbilde og reflekser

Snu, vende granske og studere. Her setter testansvarlig Espen Irwing Swang poeng på egenskapene. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

For hvor irriterende er det ikke å forsøke å bla i menyer, knipse bilder eller se på film, når skjermen stort sett ser helt mørklagt ut, og det eneste du får øye på er en idiot som stirrer tilbake på deg. Ja, jeg snakker for meg selv her, for dere andre slipper jo å se det speilbildet som jeg ser i den skinnende blanke mobilskjermen.

Men er alle mobilskjermene like dårlige? Er det en mobiltelefon eller to som skiller seg ut i mengden? Er Apple iPhone bedre eller verre en røkla? Dette måtte vi finne ut av.

Vi samlet sammen en neve toppmobiler og tok trappa opp til takterassen. Utstyrt med kamera, testskjema, solbriller og kulepenn, men uten solkrem, skrittet vi rett ut i sollyset.

Så var det om å gjøre å få skrudd av automatisk lysregulering og skru lysstyrken opp til full pupp. Det ga oss øyeblikkelig en påminnelse om hva vi gjorde her oppe. Etter en del mysing, skygging og fikling var jobben gjort, og telefonene lå side om side og steikte i sola.

Polarisering på godt og vondt

En telefon skilte seg ut. Sony Xperia Z2 var nesten helt sort, mens de andre i alle fall så ut som om de var påskrudd. Hadde vi glemt å skru opp lyset? I det vi bøyer oss over bordet for å plukke den opp skjer det noe merkelig. Med ett er den en av de mest leselige av dem alle.

Samsung Galaxy S5.

Aha. Polarisert glass. Det skal hindre reflekser og gjøre skjermen mer behagelig å bruke. Men det reduserer også synbarheten i skarp vinkel og kraftig sol.

Enda verre er det om du forsøker å se på skjermen med polariserte briller på. Da blir skjermen helt sort når mobilen holdes horisontalt. Skal du ta bilder med Xperia Z2 må du kikke over brillekanten, eller velge briller uten polarisering.

Se telefonene ved siden av hverandre

Her er et videoklipp filmet på takterrassen. Du kan se på dem selv, før vi kommer tilbake med vår konklusjon: For ordens skyld får vi nevne at kamerabildene ikke er helt representative for hvordan skjermene faktisk tar seg ut. Men det er så nært vi klarte å komme.

Konklusjonen?

Sony Xperia Z2.
iPhone 5s.
HTC One M8.
Samsung Galaxy S4.

Det er ingen av disse mobiltelefonene som kan skryte på seg å være optimale i sollys, eller som skiller seg nevneverdig ut i den ene eller andre retningen. Ved å skygge litt med hånden eller vri telefonene så de ikke speiler lyse flater, så klarer du å finne frem i menyene, sjekke nyhetene på nett, lese meldinger eller gjøre andre oppgaver.

Men skal du se en spillefilm bør du nok trekke innendørs - i alle fall om du ser en film der deler av handlingene foregår i halvmørket.

Du bør også ha med deg en pusseklut. Uansett hva produsentene måtte hevde om «oleophobic», «teflon» eller andre teknologier som skal holde fingermerker unna; de virker ikke.

Samsung foran Sony

Skal vi plukke ut en vinner i denne testen må det være Samsung Galaxy S5. Denne telefonen er den vi har minst problemer med å se detaljene i en film på.

Sony Xperia Z2 føler på andreplassen. Denne har bedre sortnivå, men mangler litt på lysstyrken.

Sony bruker LCD-teknologi, mens Samsung bruker AMOLED. Normalt vil en AMOLED-skjerm ha det beste sortnivået, ettersom den ikke har bakgrunnsbelysning i områdene der skjermen skal være sort. I sola er det imidlertid refleksene i panelet og filtreringen i glasset som avgjør hvor mye lys skjermen slipper fra seg. Da kommer Z2 best ut.

Hva med iPhone?

De tidlige iPhonene var svært gode på lesbarhet i sollys, nettopp fordi skjermene var transrefleksive. Da ble refleksene i panelet utnyttet for å lyse opp krystallene i LCD-panelet. Det gjorde skjermen lesbar i lys, på bekostning av fargegjengivelsen.

Nye iPhone 5S havner på tredjeplass. Den er mer som de andre LCD-telefonene, der det sorte er sort, og bakgrunnsbelysningen med fordel kunne vært kraftigere. Skjermen er mindre enn på de andre telefonene vi tok med oss, men den fungerer jevnt over godt. Til film er den litt svakere enn Z2 og S5.

HTC One M8 følger hakk i hæl, men er litt svakere bakgrunnsbelyst enn S5 og Z2. Samsung Galaxy S4, som var Samsungs toppmodell i fjor, gir mer refleks i panelet, og er den svakeste av disse fem telefonene.

Men igjen – forskjellene er små, og litt skygge gjør underverker. Det er med andre ord ingen grunn til å bytte fra S4 til S5, bare for å kunne takle en norsk sommer.

Lurer du på hvilken toppmodell du skal velge?
Vi kårer den beste smartmobilen »

Få også med deg vår sammenligning av mobilkameraer:
Denne toppmodellen har det beste mobilkameraet »

Mer om
annonse