Tek.no

Samletest

Mobilene som tåler en regnvåt høst

Vi har testet telefonene som ikke tar skade av en regnskur.

6 Okt 2012 06:01

Mobiltelefoner tåler mindre enn mange tror. Bruker du telefonen i regnvær eller har den i en klam innerlomme i jakken mens du svetter, risikerer du at det kommer fukt inn i telefonen.

Mange av klagene Forbrukerrådet får inn handler om nettopp fukt. Selv om sensorer inne i telefonen gjør at verkstedene raskt kan finne ut om telefonen er blitt utsatt for fukt eller ikke, ender denne typen klagesaker ofte med langvarig krangling mellom mobilkjøper og butikk om hva telefonen faktisk er blitt utsatt for – og hva den bør tåle. Forbrukerrådet gikk nylig ut og mente bransjen er for dårlig til å informere forbrukerne om hva telefonene faktisk tåler, men konstaterte også at mobiltelefoner som selges i Norge skal tåle å bli brukt i Norge.

Les også: Slik redder du en våt mobiltelefon

Vi har i løpet av de siste månedene testet en rekke telefoner som alle har det til felles at de enten er helt vanntette, eller at de er bygget på en slik måte at de skal tåle en regnskur uten å ta skade av det.

Hvilken skal du velge?

Telefonene i denne oversikten er ganske forskjellige, og derfor holder det ikke å bare se på terningkast når du skal velge den telefonen som passer best for deg.

Vil du ha en avansert toppmodell som er 100 % vanntett, bør du velge Sony Xperia Acro S. Er det ikke så farlig at telefonen ikke er helt vanntett, men den likevel må tåle en regnskur, er Motorola Razr eller Razr Maxx to gode valg. Forskjellen mellom de to er at Razr Maxx har et mye kraftigere batteri – men til gjengjeld er den litt tykkere og litt tyngre enn den vanlige Razr-modellen.

Er du ute etter en litt mindre, rimeligere og enklere telefon, bør du vurdere Sony Xperia Go. Den er helt vanntett, og er en utmerket telefon i sin prisklasse. Skjermen har litt lav oppløsning og spesifikasjonene er kanskje ikke til å hoppe i taket av, men for de fleste vil denne likevel gjøre en utmerket jobb – og telefonen føles sjelden treg i daglig bruk.

For de som trenger en telefon som skal tåle å bli slengt rundt på en byggeplass, eller vil ha en telefon som tåler å bli overkjørt av en stridsvogn, er det modellene fra Sonim som gjelder.

Disse er skikkelig vanntette

Dette er telefoner som skal tåle at du senker dem helt ned i vann. I tillegg til å være vanntette, er disse mobiltelefonene også beskyttet mot at små støvpartikler skal kunne trenge inn i dem. Dermed er dette telefoner du trygt kan ta med ut i skogen, eller på stranden hvis du skulle finne på å rømme fra det kalde og våte høstværet og ta en tur til sydligere himmelstrøk i stedet.

Sony Xperia Acro S: Vanntett toppmodell

Dette en virkelig avansert mobiltelefon for kresne brukere som vil ha en toppmodell som ikke går i stykker selv om det skulle komme en regnskur. Spesifikasjonene er omtrent de samme som for Sony Xperia S, bortsett fra at den har vanntette deksler som gjør at den skal tåle å senkes 1 meter ned i vann og ligge der i 30 minutter. IP57-sertifisering betyr at den er sertifisert for nettopp dette, og i tillegg skal være beskyttet mot inntrengning av støv.

Acro S har 4,3-tommers skjerm som fungerer selv med våte fingre. En 1,5 GHz tokjerneprosssor gjør at telefonen føles rask, nesten uansett hvilke apper eller avanserte spill du måtte finne på å kjøre på den.

Les testen av Sony Xperia Acro S

Finn laveste pris på Sony Xperia Acro S

Sony Xperia Go: Liten tøffing

Denne lille tassen gjør ikke så veldig mye ut av seg, men den er tøffere enn du tror. Telefonen er nemlig i likhet med storebror Xperia Acro S også IP57-sertifisert, det vil si at den skal tåle å ligge 1 meter under vann i 30 minutter. Telefonen har vanntette deksler foran alle utganger, og er også beskyttet mot inntrengning av støv.

Med en 3,5-tommers skjerm er dette en forholdsvis liten telefon. Den er heller ikke spesielt kraftig og velutstyrt, men våre tester viser at den likevel gjør en god jobb – og i daglig bruk oppleves ikke telefonen som treg i det hele tatt. Skal vi trekke for noe, måtte det være for at skjermen har en forholdsvis lav oppløsning. Men det har også med pris å gjøre – dette er nemlig mye mobil for pengene.

Les testen av Sony Xperia Go

Finn laveste pris på Sony Xperia Go

Motorola Defy+: Immun mot støv og smuss

Motorola Defy+ skal være immun mot støv og smuss samtidig som den skal overleve et lite bad eller fall. Det som skiller denne telefonen fra andre “arbeidstelefoner” er at dette er en reinspikka smarttelefon med berøringsskjerm. Den er IP67-sertifisert, som betyr vanntett ned til 1 meter – samt at den er støvsikker.

Defy+ er en forholdsvis rimelig mobil med en 3,7-tommers skjerm. Med en enkjerneprosessor på bare 1 GHz kan telefonen i enkelte tilfeller virke litt treg, men til enkel bruk gjør den jobben. Og med en vekt på bare 118 gram, er den blant de letteste vanntette smartmobilene på markedet.

Les testen av Motorola Defy+

Finn laveste pris på Motorola Defy+

Sony Xperia Active: Rimelig treningsmobil

Xperia Active kom på markedet for nesten ett år siden, men er fortsatt i salg. I noen butikker koster den oppimot 2000 kroner, og da er den ikke noe godt kjøp. Men klarer du å få den til rundt 1500 kroner, som vi har sett den solgt for enkelte steder, da er den et røverkjøp.

Telefonen har helt ok spesifikasjoner, men mange vil kanskje synes den 3 tommer store skjermen med oppløsning på bare 320 x 480 punkter er for liten og for dårlig. Men som en enkel mobil for trening eller friluftsliv, fungerer den perfekt.

Les testen av Sony Ericsson Xperia Active

Finn laveste pris på Sony Ericsson Xperia Active

Disse tåler en vannsprut

Telefonene i denne kategorien tåler ikke at du senker dem ned i vann, men de er laget for å tåle å bli utsatt for litt regn og fukt uten å ta skade av det.

Motorola Razr: Slank og pen

Motorola Razr er ikke vanntett, men den er satt inn med et supertynt og høyteknologisk stoff som gjør at vann bare preller av. Alle deler av telefonen, fra innerst til ytterst, skal være satt inn med dette stoffet. Det betyr at du skal kunne riste telefonen tørr om du skulle søle på den. Men ifølge Motorola bør du unngå å senke telefonen ned i vann.

Dette er altså en telefon som skal tåle at det kommer en regnskur, men som du ikke bør bade med.

Razr har ganske gode spesifikasjoner og ytelsen oppleves som god, selv om den har blitt forbikjørt av andre toppmodeller i den senere tid. Det er også verdt å være oppmerksom på at Motorola har kommet med en variant av denne som kalles Motorola Razr Maxx, som har rundt 50 prosent bedre batterikapasitet enn konkurrentene.

Les testen av Motorola Razr

Finn laveste pris på Motorola Razr

Disse tåler juling

Hvis du trenger en telefon som tåler en skikkelig trøkk – ikke bare en vannsprut – bør du velge en såkalt "ruggedized" telefon. Dette er telefoner som er pakket inn i en solid innpakning som gjør at den skal tåle hardhendt behandling.

Samsung Galaxy Xcover: Tåler en støyt

Samsung Galaxy Xcover er en rimelig smartmobil, som bokstavelig talt har sin styrke i at den er så robust som den er. Beskyttelsen på Xcover handler i første rekke om pakninger som skal hindre støv og fukt fra å trenge inn i telefonen. Mobilen er sertifisert til IP67, som betyr at den skal tåle å ligge 30 minutter på opptil en meters dyp.

IP-sertifisering har ikke noe med støtbeskyttelse å gjøre, men når du holder i Galaxy Xcover vil du raskt kjenne at den virker temmelig robust. Dette er ikke en mobil som tåler å bli overkjørt av en stridsvogn, men det skal godt gjøres å ødelegge den ved vanlig bruk.

Les testen av Samsung Galaxy Xcover

Finn laveste pris på Samsung Galaxy Xcover

Sonim XP3300 Force: For deg som har mobiltelefonen i verktøykassen

Vil du ha en telefon som tåler enda mer juling enn Galaxy Xcover, bør du ta en kikk på denne. Sonim XP3300 Force er en telefon som er så vanntett at du kan bade med den, og som i tillegg skal være godt beskyttet mot støt- og klemskader. Hvis du foretrekker Willys Jeep, Humvee H1 eller Mercedes Geländewagen med snorkel fremfor raske småbiler, er sjansen stor for at du er i målgruppen.

Dette er ingen avansert smartmobil, og den er dyr i forhold til spesifikasjonene. Men trenger du en mobiltelefon du kan putte i verktøykassen og ta med ut på byggeplassen, da er dette et godt valg.

Les testen av Sonim XP3300 Force

Finn laveste pris på Sonim XP3300 Force

Les også
Slik redder du en våt mobiltelefon
annonse