Hvilken mobiltelefon er best i sola?

Vi har sammenliknet 13 populære mobiltelefoner og kåret solkongen.

Vinnerne

Da vi gjorde en tilsvarende test i oktober i fjor, var det Apple iPhone 4 som kom best ut av testen. Denne modellen hevder seg fremdeles bra, men klarer ikke å beholde førsteplassen.

I mørket er alle katter grå, men i sola er det mobilskjermene som taper glansen.

Derfor er dette viktig

Onde tunger vil kunne hevde at faren for å få sol på mobilskjermen er minimal, i alle fall om du bor på Østlandet. Du må gjerne også argumentere med at problemet er løst så snart du får snudd deg eller skygget for solen med en hånd. I mange tilfeller stemmer dette, men om øynene dine har vennet seg til det skarpe lyset fra solen så vil skjermen likevel kunne være vanskelig å lese. Skal du ta bilder utendørs om sommeren kan det være håpløst å gjøre dette samtidig som du skygger for solen. Dessuten kan det være vanskelig å vurdere om resultatet ble bra, eller om du må ta et bilde til.

Bruker du mobiltelefonen i en bilholder kan den havne i sola uten at du får snudd på den.

Hvor godt en mobiltelefon fungerer i direkte sollys avhenger av flere forhold. Aller viktigst er skjermens lysstyrke. Men også tykkelsen på glasset, lysbryting og refleksjoner fra krystallene/diodene i skjermpanelet spiller inn. Tidligere var det også mer vanlig med refleksiv bakgrunn på LCD-panel. Da ble dagslyset utnyttet for å gjøre skjermer mer lesbare i sola. Resultatet var så som så, og ingen av skjermene vi har testet denne gangen bruker slik teknologi.

E-blekk

På lesebrett benyttes E-blekk, ssom er en helt annen teknologi enn de som brukes på mobilskjermer. Ørsmå partikler som er sorte på den ene siden og hvite på den andre blir snudd ved hjelp av magnetisme, og lyset reflekteres fra overflaten på skjermen. Det er grunnen til at det ikke er bakgrunnsbelysning på slike skjermer, og at skjermene bare blir bedre jo mer lys det kommer på dem.

I vår test har vi foretatt en vurdering av lesbarheten på 13 mobiltelefoner basert på praktiske tester der vi har sett på alle skjermene i sollys samtidig. I tillegg har vi målt lysstyrken på skjermene ved en punktmåling. Det betyr at vi måler maksimal lysstyrke fra et hvitt skjermområde på 3 x 3 cm.

Vi har ikke vurdert skjermoppløsning eller skjermstørrelse i denne testen, men ser på lysstyrke, kontrast og fargegjengivelse, i tillegg til at vi sjekker om det er ubehagelige reflekser i glasset eller i blanke detaljer på fronten av telefonen.

Før testen ble alle skjermene satt til maksimal lysstyrke og sparefunksjoner ble deaktivert.

Merkbare forskjeller

Forskjellen på de beste og de dårligste mobiltelefonene er ganske stor, men ver oppmerksom på at lesbarheten på bildene i denne artikkelen gir ikke et helt riktig bilde av hvordan telefonene faktisk er i bruk. Kameraet påvirkes av fargene på telefonen, reflekser fra metall i rammen osv.

#1 LG Optimus Black - Solkongen

Pris: 1549 kroner*

Vinneren av vår test skiller seg ut som mobiltelfonen med den suverent mest lyssterke skjermen. Den fungerer brukbart i sollys, selv om kontrastene blir svake og det er vanskelig å se en film i direkte sol. I skarpt lys med skygge på skjermen kan vi følge med på en film, men mange av detaljene i de mørke områdene forsvinner. Likevel er den bedre på dette enn alle de andre mobilene vi har testet. (Lystall: 5,9)

Her kan du lese vår test av LG Optimus Black

#2 Apple iPhone 4

Pris: 5724 kroner (32 GB)*

I fjor holdt det til en plassering på toppen av lista, og fremdeles er dette en av de aller beste skjermene i sollys. I sola blir imidlertid fargene svært blasse, og vi plages også med mye refleks i glasset. Bruken av sort tekst på hvit bunn i kontaktlistene fungerer bra. Telefonen er ikke like lyssterk som Optimus Black, men skal du se film er den på høyde med testvinneren. (Lystall: 5,5)

Her kan du lese vår test av Apple iPhone 4

#3 Nokia N8

Pris: 2579 kroner*

Skjermen på Nokia N8 er av typen AMOLED, som ofte har vært kritisert for å være suveren innendørs, men fungere dårlig i sollys. I vår test kommer Nokia N8 svært godt ut, til tross for at den ikke er særlig lyssterk. Telefonen har god kontrast, og det er noen reflekser i den blanke skjermen. Det virtuelle tastaturet på skjermen er grå i sollys, og gjør at du godt kan skrive SMS-er på en solrik sommerdag. (Lystall 1,3).

Her kan du lese vår test av Nokia N8

På neste side kan du se hvordan det gikk med de øvrige modellene vi testet.

* Prisen er hentet fra vår prisguide.