SamletestSeks nye 3D-TVer

Samletest av 3D-TV i alle prisklasser

Vi tester hvilken flatskjerm som gir best bildekvalitet på 3D.

Stortest av 3D-TVer

Avatar gjenoppvekket interessen for 3D blant mange i 2010, og ikke lenge etter kom de første flatskjermene på markedet med støtte for 3D (stereoskopiske bilder).

Det var først og fremst toppmodellene fra til forskjellige TV-produsentene som kunne vise dette nye formatet. Ergo var prisen høy, samt at du måtte kjøpe kostbare 3D-briller som ekstrautstyr på enkelte modeller. Det førte fort til at totalprisen kom over 30 000 kroner før alle i familien kunne se 3D. Noe som gjorde teknologien uinteressant for de fleste. Samtidig var tilgang på filmer i den nye dimensjonen svært begrenset.

I 2011 har det kommet mange flere TV-modeller med støtte for 3D. Prisene varierer nå fra kun noen få tusenlapper, og opp til godt over 20 000 kroner. Men er det vits å betale så mye for å få den beste 3D-kvaliteten?

Vi har sett nærmer på de seks 3D-skjermene vi har testet hittil i 2011, for å se om det finnes en gylden middelvei mellom kvalitet og pris.

Slik fungerer 3D

Når du ser på et 3D-bilde, enten i kinosalen eller på en flatskjerm, er det stereoskopiske bilder du ser på. Kort fortalt er det to bilder som vises på samme skjerm, og du må bruke 3D-briller for å kunne skille mellom det venstre bildet til det venstre øyet og virsa versa.

Det finnes to typer 3D-briller på markedet. I kinosalen bruker du passive 3D-briller. Disse brillene har polariserte glass, der det ene er vannrett polarisert mens det andre er loddrett polarisert. Fordelen med denne typen briller er at de ikke trenger strøm for å fungere, og er mye billigere enn aktive 3D-briller i innkjøp. Både LG og Philips har nå TV-skjermer som benytter denne teknologien. Vi har testet LGs nye modell med denne teknologien og den overrasket oss positivt.

De fleste flatskjermer på markedet bruker 3D-briller med aktiv teknologi når du ser 3D. Brillene bruker batterier og har en sender som kommuniserer med TV-en. Når skjermen viser bildet for det venstre øyet blokkerer brillene for det høyre og motsatt. Dette skjer i flere ganger i sekunder slik at de to bildene oppleves som ett og samme bilde. Prisen på disse er mange ganger så høy som passive typer, normaltvis rundt en tusenlapp per stykk, men gir blant annet bedre dypdefølelse når du ser film i tre dimensjoner.

Selv om du har lyst til å kjøpe deg en 3D-TV, er det ikke sikkert du får noe unytte av den.
Én av ti nordmenn kan ikke se 3D

Kan du se 3D og vil vite mer om teknologien?
Les mer om 3D i vår TV-skole

Eksempel på 3D-briller. Passive øverst, Sonys aktive briller nede.

Slik tester vi

Ut av esken blir alle TV-ene vi har inne til test kalibrert mot samme kilder. Vi benytter blant annet en kalibreringsplate, skjemaer og måleutstyr for å justere lysstyrke, kontrast og farge, slik at skjermene bedømmes etter et likt utgangspunkt.

I denne sammenligningstesten vektlegger vi bildekvalitet tyngst med god margin, både i 2D og 3D. Selv om skjermene har mange tilleggsfunksjoner er det fortsatt hvor god bildekvalitet de klarer å levere som betyr aller mest. Da ser vi nærmere på hvor bra sortnivå, skarphet, bevegelse og farger skjermen har.

Sammen med bildekvalitet, er også pris viktig. Her bedømmer vi hvor god skjermen er i forhold til prisen du må betale, og tar samtidig med kostnadene på 3D-brillene i vurderingen. For selv om en dyrere skjerm kan være marginalt bedre på bildekvalitet, betyr ikke det alt dersom skjermen koster deg mange tusen mer.

I tillegg vurderer vi også funksjonalitet og designen på skjermen vi tester. For selv om det ytre ikke teller i nærheten like mye som bildekvalitet og pris, kan denne faktoren være med på å bikke resultatet begge veier. Samtidig er funksjonalitet også viktig. Blant annet hvordan foten er og ikke minst hvordan tilkoblingene er plassert.

En god brukeropplevelse kan ofte forsvare en litt dyrere pris. For er menyene og fjernkontrollen nærmest er selvforklarende, er dette noe som teller positivt. Vi vet jo hvor allergisk vi nordmenn er mot bruksanvisninger.

Store prisforskjeller

Det er et solid prisspenn mellom de seks forskjellige 3D-modellene vi har testet i år. Den rimeligste modellen er fra LG, 42PW450, en 42-tommers plasmaskjerm med 3D-støtte som i skrivende stund kan bli din for under 4 500 kroner. I den andre enden av skalaen finner vi Samsungs nye designperle, UE55D8005, som akkurat nå har en prislapp på 22 500 kroner, om du kjøper den på nett.

Klikk her for å se hvilken 3D-TV som er best