På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Dette er det beste mobilkameraet
Fotograferer du mye med telefonen? Disse telefonene gir deg best bilder.
Innhold
- Innledning
- De tre nyeste, og to til
- Ren bildekvalitet er det viktigste
- Testplansje
- Utendørs, overskyet
- Utendørs, overskyet landskap
- Bilder med stativ og selvutløser
- Bilder tatt med håndholdt telefon
- Utendørs, tunnel og nærbilde
- Nærbilde av trestamme
- Tunnelinngang
- Innendørs
- Katt
- Diverse nips i fri utfoldelse
- Apple iPhone 5S
- HTC One (M8)
- Sony Xperia Z2
- Nokia Lumia 1020
- Samsung Galaxy S5
- Den beste?
- Alle bildene, og spesialfunksjoner
- Apple iPhone 5S
- HTC One (M8)
- Sony Xperia Z2
- Samsung Galaxy S5
- Nokia Lumia 1020
- Konklusjon
- 5. HTC One (M8)
- 4. Samsung Galaxy S5
- 3. Apple iPhone 5S
- 2. Sony Xperia Z2
- 1. Nokia Lumia 1020
- Les samletesten av de viktigste nye toppmodellene her »
Innledning
Det har blitt vanskeligere å velge blant toppmodellene. Innmaten er ofte nesten lik fra telefon til telefon, og brukeropplevelsen er med små unntak på stell overalt. Det gjenstår likevel to viktige faktorer for deg som skal velge en telefon fra årets bugnende mobilutvalg. Design, og kamera.
Design fortsetter heldigvis å være en smakssak, slik at du og jeg kan velge telefoner som tiltaler oss på ulikt vis. Men, på kamerafronten er det langt enklere å skille telefonene som er i salg i dag, selv om smak kan gjøre seg gjeldende også her.
Vi tok med oss fem av de mest aktuelle telefonene på markedet på en liten testrunde. Vi har sammenliknet resultatene fra disse telefonene:
De tre nyeste, og to til
Det kan hende du allerede har lagt merke til at to av telefonene her skiller seg litt ut, sammen med de tre nyeste Android-flaggskipene. Apples iPhone 5S er ikke lenger spesielt ny, og Nokia har langt kraftigere flaggskip enn 1020 i porteføljen. Men, iPhone 5S er en gjenganger på alle salgslister, og blir interessant fordi den både kjøpes, og brukes, av veldig mange.
Nokia på sin side er kjent for sære, og til tider helsprø, kameraløsninger i enkelte av mobilene sine. De har regelmessig hatt telefoner i salg der kamerateknologien alene har holdt modellene flytende lenge på overtid, også lenge etter at andre toppmodeller har tatt over fokuset på rene spesifikasjoner. Lumia 1020 er en sånn telefon. Den har lavere skjermoppløsning, og svakere innmat enn for eksempel Lumia 1520, men den har fortsatt det heftigste kameraet Nokia har levert så langt.
Dette er dermed noen av de aller viktigste telefonene du som fotograferer mye med mobilen bør vurdere.
Ren bildekvalitet er det viktigste
På hver av de påfølgende sidene vil vi ta utgangspunkt i en vanlig fotosituasjon, og se hvilken telefon som gjør den beste jobben. Siden full automatikk ofte er det som blir brukt når mobilbilder skal tas, er det spesielt kvaliteten på automodusen vi er interessert i. Noen av telefonene gir lavere, eller flere, kvaliteter på bildene som tas i full auto. Der vil vi naturligvis også se nærmere på den maksimale kvaliteten som tilbys.
De fleste kameraene i denne testen har et utvalg attåtfunksjoner, som filtre eller andre effekter som kan legges på bildene. Vi bryr oss først og fremst om hvilken telefon som kan gi deg de beste bildene. Vi tar altså ikke hensyn til de mange effektmulighetene når vi skal kåre en vinner helt til slutt.
Testplansje
Vi starter denne testen med å ta med oss mobilene inn på fotorommet vårt. Her får mobilene mulighet til å ta de beste bildene de kan ta, i lys som skal tilsvare perfekt dagslys, på stativ, og med selvutløser. Det gir et inntrykk av kvalitetstaket for hvert mobilkamera.
Her er det viktig å få med seg at mobiltelefoner sjelden vil ha like gode arbeidsforhold i det virkelige liv. Det er svært få av oss som tar mobilbilder med stativ til hverdags, og lyset varierer som regel fra dag til dag, og situasjon til situasjon.
Like fullt får vi altså informasjon her som sier noe om detaljnivået hver enkelt brikke er i stand til å fange.
Det er to små feilkilder med her som det er verdt å nevne. I motsetning til vanlige kamera har som regel ikke mobiltelefoner innebygget stativfeste, og med varierende plassering av knapper og kameralinser, blir ikke bildene fullt så like som de ville blitt om vi sammenliknet mellom to speilreflekser, for eksempel.
Vi har ikke hentet ut absolutt maksimal oppløsning fra Nokia Lumia 1020. Denne telefonen stod i bredformat under hele testen, noe som betyr at bildene er på 34 megapiksler, i stedet for de maksimale 38 man kan hente ut av telefonen.
Akkurat denne telefonen kan levere fra seg helt ukomprimerte RAW-filer. JPG-filene i denne testen er komprimert med maksimal kvalitet fra disse filene, men alle telefonens innstillinger er beholdt i prosessen. Vi har altså ikke skrudd på hverken eksponering eller farger.
Plansjen vår har en rekke linjer som snevrer seg gradvis inn mot hverandre. Hensikten er å finne ut hvor god detaljgjengivelse kameraet kan stille opp med. Ytelsesgrensen går der det slutter å være mulig å telle linjene.
Dette skjer enten ved at linjene blander seg, og blir til én tjukk strek, eller ved at digitale funksjoner for oppskarping og bildeforbedring sauser sammen linjene, så det blir vanskelig å se skillene mellom dem.
Det er Nokias Lumia 1020 som har den soleklart beste detaljgjengivelsen. Vi kan telle linjene nesten til bunns, og det uten å kjøre den aller heftigste oppløsningen. Verst i klassen er, som forventet, HTC One (M8). Den har rett og slett ikke mange nok bildepunkter på brikken til å fange like detaljerte bilder.
Troikaen iPhone 5S, Xperia Z2, og Galaxy S5 plasserer seg forholdsvis likt, med rundt 2000 linjer per bildehøyde. iPhone 5S kommer faktisk best ut av de tre, men forskjellene mellom dem i akkurat denne testen er ikke store.
Fra venstre, HTC One (M8), Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy S5, Nokia Lumia 1020 og Sony Xperia Z2. Klikk på bildene for full størrelse.
Utendørs, overskyet
Overskyet vær kan være en utfordring for mobilkamera. Det er ofte lyst bak skydekket, samtidig som bakken er våt og mørk. Det betyr at kameraet ofte vil få en utfordring med eksponeringen. Dermed kan de lyse delene av bildet bli utbrente, altså hvite og detaljløse, eller de mørkeste delene av bildet bli så mørke at det knapt er mulig å se detaljer der heller.
I tillegg gir det ofte labert lys til motivet du forsøker å fotografere, så i verste fall kan du ende opp med en del støy i de delene av bildet som faktisk er riktig eksponert.
De fem telefonene har relativt forskjellige måter å håndtere dette på, så vi tok med oss alle sammen ut på en regntung dag, for å se om vi kunne sette dem på prøve.
Under ser du et utvalg av bildene vi tok.
Bildene over er skalert i Photoshop for å få så lik størrelse som mulig. Dette er utsnitt fra originalbildene, der alle har oppløsningen 1000 x 700 piksler. Dette er altså ikke materialet som kommer rett fra telefonene. Skal du ha maksimalt inntrykk av bildene finner du alle sammen i bildekarusellen på nest siste side.
Som ventet er det Nokia som stikker av med en enkel seier her. Iallfall om vi tar hensyn til at den ved hjelp av de store RAW-filene den lager gjør det svært enkelt å stille på både eksponering og hvitbalanse i etterkant. Til vanlig synes vi telefonen gir litt mørke bilder, men på den positive siden er de fulle av detaljer, og telefonen gjør en god jobb med å holde både de lyseste og de mørkeste områdene i bildet i skinnet.
Samsungs Galaxy S5, og Sonys Xperia Z2 gjør omtrent dødt løp med dette motivet. Bildene er skarpe og gode, og relativt riktig eksponert. Apples iPhone 5S tok et skarpt bilde, men det ble en hel del mørkere enn de vi fikk fra Sony og Samsung. Siden vi ikke har like god mulighet til å forbedre dette i ettertid, slik vi kan med bildene fra Nokia-telefonen, teller det negativt. Det er likevel ikke noe dårlig resultat, og det er mulig å justere opp lyset litt også for JPG-filer, uten at resultatet blir så verst.
HTC tar et relativt godt bilde her, men til tross for både stativ og selvutløser, blir ikke bildet så skarpt som vi skulle ønske. HTCs tanke bak «UltraPixel»-brikken med bare fire megapikslers oppløsning er jo nettopp at hvert av punktene skal yte bedre enn om de var flere ganger så mange klemt inn på en like stor, eller mindre, brikke. Da holder det ikke helt i mål når vi ikke engang føler vi får full utnyttelse av den magre oppløsningen den har å rutte med.
Den soleklare vinneren i denne runden blir altså Nokia Lumia 1020, før Samsung og Sony kupper en delt annenplass.
Utendørs, overskyet landskap
Vi har innimellom sett at noen telefoner kan slite med komplekse landskapsbilder. Vi tok med oss kamera og stativ til Romsås, for å ta noen bilder av utsikten over Vestli og Stovner. Oppgaven kompliseres av at utsikten er omkranset av vegetasjon, og at en bakke med mørke farger kontrasterer mot den skittengrå himmelen.
Her tok vi først bilder med stativ, før vi pakket sammen stativet og fotograferte på den mer utbredte måten; altså med mobilen i hånden.
Det siste bildet har vi gjort ekstra vanskelig for mobilene, siden vi har siktet litt nedover skråningen. Utfordringen består igjen av lys, hvit himmel kombinert med langt mørkere detaljer på nært hold. Oppå det hele skal de forsøksvis gjengi Groruddalens blokkbebyggelse så godt som mulig. En bebyggelse som preges av en mengde mer eller mindre komplekse detaljer.
Bilder med stativ og selvutløser
Fra stativet gjør alle telefonene en forholdsvis respektabel jobb med motivet. Det viktigste vi har å trekke for er at bildet fra HTC One (M8) blir veldig mørkt, og mister detaljer på skogen som omkranser utsikten. Himmelen, og bebyggelsen er imidlertid riktig eksponert, og skarpheten er ikke så gærn alt tatt i betraktning. Like fullt gir alle de andre telefonene langt mer handlingsrom for eksempelvis beskjæring.
Apples iPhone 5S lager et litt merkelig mønster på himmelen, som vi ikke ser fra de andre telefonene. Støyen er godt synlig når bildet vises i full oppløsning, men heldigvis er den relativt uniform i fargene og blir dermed ikke så synlig som den kanskje kunne blitt. Hadde vi ikke sett bildene side om side, er det ikke sikkert vi hadde reagert særlig på akkurat dette.
Nokias Lumia 1020 er som vanlig en hel haug hestehoder foran konkurransen. Den voldsomme oppløsningen gjør at du omtrent kan klippe ut et nærbilde av nabolaget i det fjerne. Krympes bildet ned til samme størrelse som de fra Sony, Samsung og Apple, blir det sylskarpt.
Sony og Samsung følger et lite stykke bak. Apples iPhone 5S legger seg på hjul bak der igjen, og HTC One (M8) er ikke fullt så langt bak som vi har sett den i andre sammenhenger så langt.
Bilder tatt med håndholdt telefon
Med en gang vi går over til å holde mobilene selv, blir det tydelige forskjeller på dem. En kan kanskje si at det er naturlig også. Det er tross alt vanskelig å ta bildene fra samme posisjon hver eneste gang, og av og til kan det også snike seg inn bevegelse mens det fotograferes.
På den ene siden kan man altså argumentere for at denne delen av testen er mindre gyldig, siden telefonene nødvendigvis får litt forskjellige arbeidsforhold.
Samtidig er det viktig å ha med seg at dette er måten mobilkamera vanligvis brukes. Hvis telefonen gir helt fantastiske bilder fra stativ, men nesten aldri når du holder den i hånden, er den sannsynlis ikke noe særlig å satse på.
Denne gangen ser vi at tre av telefonene i testen virkelig sliter. Det er spesielt HTC One (M8) som utmerker seg; det er knapt mulig å se at det er noe bak trærne. Aller mest ser det ut som om himmelen fortsetter hele veien ned.
Både Xperia Z2 og Galaxy S5 får problemer i denne testen. Xperia Z2 klarer seg noenlunde greit i Ai+-modusen, men i manuell modus med hver av innstillingene satt til auto, blir øvre del av bildet svært overeksponert. For Galaxy S5 er det enda verre – litt overraskende kanskje, siden Samsung-telefoner så langt har vært ganske gode på akkurat denne problemstillingen.
Denne gangen treffer imidlertid Apple iPhone 5S helt klokkerent, med god eksponering over det hele. Lumia 1020 klarer seg noenlunde greit, men himmelen blir utvasket her også. Det kan til en viss grad korrigeres fra RAW-filene. Bebyggelsen er litt overeskponert, mens vegetasjonen er perfekt.
Her holder vi Apples iPhone 5S hårfint foran Nokia Lumia 1020, som vi godkjenner på grunn av bildefiksmulighetene RAW-filene tilbyr. Ellers er det ikke stort å skryte av i denne omgangen.
Utendørs, tunnel og nærbilde
Der gråvær ikke er ønskedrømmen for de fleste mobilkamera, betyr det likevel mer enn godt nok lyst til at nærbilder bør bli bra. På vår paparazziferd i Grorudtraktene plukket vi oss et tiltalende tre, som vi tok noen bilder av. Her er det først og fremst fokus og fargegjengivelse som får kjørt seg.
I tillegg tok vi bilder av en av sivilforsvarets tunneler i området. Igjen er vi spesielt interessert i hvordan telefonene fokuserer.
Vi tok alle bildene uten stativ, og selv om alle kameraene burde fikse biffen ganske greit, så vi en hel del forskjeller da vi hentet opp bildene på PC-skjermen i etterkant.
Nærbilde av trestamme
HTC One (M8) til venstre, Apple iPhone 5S til høyre.
Begge bildene er fra Sony Xperia Z2. Til venstre i full oppløsning, til høyre med Ai+-funksjonen aktivert.
Samsung Galaxy S5 til venstre, Nokia Lumia 1020 til høyre.
Her er det flere momenter som er verdt å nevne. For eksempel ser vi at alle telefonene har gått sin egen vei med fargemetningen. Nokias Lumia 1020 har tatt et bilde som formelig lyser vår, der omgivelsene er grønne og fine. Det samme har HTC One (M8), men bildet er litt uskarpt i kantene. Det er sannsynligvis bevegelsesuskarphet, men samtidig; med så godt lys og ultrapiksler på slep, burde ikke One (M8) hatt noe problem med å holde lukkertiden nede.
Samsung Galaxy S5 gir et litt mer gråbrunt bilde, og bildene fra Sony Xperia Z2 ser nesten litt høstlige ut. Gitt at begge telefonene slår til med bittelitt uskarphet, er det likevel Sonys store bilde på 21 megapiksler som er mest anvendelig av bildene fra de to telefonene.
Bildet fra Lumia 1020 har muligens litt for høy fargemetning, men dette er det veldig enkelt å gjøre noe med i RAW-filene som kommer fra telefonen. Det er ikke fullt så ukomplisert i JPG-filene som de andre telefonene leverer. Den enorme oppløsningen gir potensiale for et sylskarpt bilde rundt samme oppløsningen som Galaxy S5 leverer i utgangspunktet.
I denne omgangen er det vanskeligere å sette opp en god rangering av telefonene, siden automatikken har valgt til dels svært forskjellig, og gitt gode bilder. Nokias kamerakjempe har likevel tatt det mest detaljerte bildet.
Tunnelinngang
Utenfor tunnelinngangen støtte vi på ett av problemene vi av og til har med Galaxy S5. Den fokuserer kjapt, og viser et bra bilde på skjermen innledningsvis. Deretter tar den seg litt lenger tid før selve bildet knipses, og resultatet viser seg å være ute av fokus. For sikkerhets skyld tok vi et ekstra bilde der telefonen fokuserte riktig – alle bildene fra testen er samlet i bildegalleriet nederst på siste side.
Bildet fra iPhone 5S har sterke farger, men resultatet er litt malerisk når vi ser på bildet på nært hold.
HTC One har fokusert skarpt på døren, men veggene frem mot den ser tåkete ut. En egenskap ved den lave oppløsningen er at vi titt og ofte har problemer med å identifisere veldig smale objekter i bildet. Det er spesielt greiner på trær dette blir tydelig med. Vi ser de grønne bladene i bildet, men enkelte steder ser vi knapt hva de henger fast i.
Sony Xperia Z2 treffer svært godt på dette motivet. Det meste av bildet er skarpt, der både One (M8) og Galaxy S5 sliter med fokuseringen. Fargene fremstår også som riktige, og vi har ingen problemer med å se greinene lauvverket henger fast i.
Denne gangen treffer ikke Lumia 1020 klokkereint heller. Bildet er bittelitt uskarpt, men igjen berges mye av den enorme oppløsningen, som gjør at vi kan krympe det skarpt. De fleste vil nok uansett ønske et bildet som er noen hakk mindre enn de 34 megapikslene vi henter ut fra Lumia 1020 i denne testen.
Her er det Sony Xperia Z2 som tar en knepen seier, foran Lumia 1020 og Apple iPhone 5S.
Innendørs
Å ta gode bilder med mobiler innendørs kan være en utfordring. Lyset er nesten aldri så godt som mobilkameraene ønsker seg, og det kan by på problemer både med bevegelsesuskarphet og fokusering. Vi tok med oss de fem telefonene inn i varmen.
Undertegnedes eneste plante kreperte forleden, så katten ble overtalt til å være vikar. Bildet ble tatt fra stativ, men til tross for oppsiktsvekkende tålmodighet, var det ikke mulig å få motivet til å ligge 100 prosent i ro. Dermed er det noen forskjeller i bildet som ikke skyldes telefoner eller stativ.
I tillegg samlet vi sammen et utvalg nips som ble fotografert på flere måter. Aller først ble stativet brukt sammen med en forholdsvis kraftig lampe. Deretter ble bildene tatt med håndholdte telefoner på full automatikk, og uten lampe.
Noen av telefonene valgte å bruke blits, eller fotolys, i automodus. Andre måtte tvinges til det. Vi viser først bildet slik det ble på full auto, før vi viser resultatet når vi tvinger telefonene til å bruke, eller ikke bruke, blits.
Katt
På stativbildet av katten slår det ut at Samsung Galaxy S5 ikke aktiverer blitsen helt uten videre. Selv i full auto skal det bli ganske mørkt før den begynner å bruke lyset, og løsningen ser ikke ut til å korrespondere med kamerabrikkens begrensninger. Det betyr at bildene blir relativt uskarpe og støyete lenge før kameraet får drahjelp av fotolyset. I slike tilfeller som dette er det synd, ettersom telefonen kunne hatt god hjelp av litt mer lys. Telefonen bommer dessuten grovt på fargetemperaturen.
Vi er ikke alltid like fornøyd med HTCs såkalte Ultrapixel-kamera. I denne oppgaven får imidlertid den sneisne aluminiumstelefonen sin revansje. HTC One (M8) gir fra seg et klokkeklart bilde. Akkurat som Samsungs bidrag er også One (M8) litt tilbakeholden med fotolyset, men her har den åpenbart ikke hatt behov for det. Det er også den eneste av telefonene som presenterer noenlunde fornuftige farger i denne utfordringen. Der det er varierende grader av brungult stikk i alle de andre bildene, er bildet fra HTC One (M8) så å si perfekt. Bildet er fortsatt litt lite, men hvis resultatet blir godt trenger du ikke haugevis av megapiksler til denne typen bilder.
Både Apples iPhone 5S, og Sonys Xperia Z2, gir fra seg knivskarpe bilder. Fargetemperaturen stemmer ikke helt her heller, men det kunne vært verre.
Som den eneste telefonen i testen med skikkelig Xenon-blits, får Lumia 1020 katten til å blinke. Resultatet blir skarpt og fint, men heller ikke Lumia 1020 treffer 100 prosent på fargegjengivelsen.
Vinneren her blir dermed HTC One (M8), tett fulgt av Lumia 1020 fra Nokia, med Sony Xperia Z2 hakk i hel.
Diverse nips i fri utfoldelse
Stativ og selvutløser. Kraftig innebelysning.
HTC One (M8) til venstre, Apple iPhone 5S til høyre. NB! iPhone har ikke selvutløser.
Begge bildene er fra Sony Xperia Z2. Til venstre i full oppløsning, til høyre med Ai+-funksjonen aktivert.
Samsung Galaxy S5 til venstre, Nokia Lumia 1020 til høyre.
HTC One (M8) bommer på fargegjengivelsen, og gir oss et undermettet bilde, av svakt oransje sitrusfrukter. Bildet er i og for seg skarpt nok. Verstingen fra stativ er imidlertid Samsung Galaxy S5. Den presterer et bilde som er litt uskarpt, og også her er fargene feil. Et brunskjær har lagt seg over hele bildet.
Fra Stativ er det Nokias Lumia 1020 som tar det klart beste bildet. Den følger tett av Sony Xperia Z2, før iPhone kommer inn på en tredjeplass. Sistnevnte har et lite handicap i stativtestene – den støtter nemlig ikke selvutløser. Like fullt kjemper den stadig i toppen.
Vi tar telefonene ut av stativet, og forsøker oss med håndholdt fotografering av samme motiv. Vi skrur også av lyset, for å se hvordan telefonene håndterer behovet for fotolys.
Apple iPhone 5S
Apples iPhone 5S velger å aktivere blitsen automatisk. Det gir oss et detaljert bilde, men det blir full skivebom på fargegjengivelsene. Alt blir gult.
Vi tvinger blitsen av, og resultatet blir langt bedre fargegjengivelse, men også mye mer støy.
HTC One (M8)
HTC One velger i utgangspunktet ikke å skru på blitsen med automatiske innstillinger. Bildet uten blits blir relativt uskarpt. Fargene blir noenlunde greie.
Det blir egentlig ikke bedre når vi aktiverer blitsen manuelt. Bildet blir riktig nok skarpere, men hva skjedde egentlig med fargene? Plutselig er verden skittenbrun, og den ene av sitrusfruktene på bordet ville vil holdt oss langt unna.
Sony Xperia Z2
Sonys Xperia Z2 velger å bruke blits i automodus. Her får vi for første gang en kombinasjon av et skarpt bilde, og grei fargegjengivelse. Det hvite blir fortsatt litt brunt, men det er på langt nær like uttalt som i de andre blitsbildene, og frukten ser spiselig ut.
Vi skrur av blitsen og får et hakk bedre farger, samtidig som vi får litt uskarphet med på kjøpet. Likevel tar Xperia Z2 fortsatt ett av denne utfordringens beste bilder.
Nokia Lumia 1020
Også Nokias telefon aktiverer blitsen automatisk, og treffer sånn noenlunde på fargene. Alt er litt brunere enn det skal være, og sitrusen ser vagt sykelig ut også her, men som vi har sett – det kunne gått betydelig verre med lyset på.
Vi skrur av blitsen. Som ventet får vi litt mer støy, men det er slett ikke så mye at det plager oss så veldig. Nedskalert fra full oppløsning blir dette svært bra, og et lite knepp bedre enn bildet fra Xperia Z2 uten blits.
Samsung Galaxy S5
Samsungs Galaxy S5 nekter i utgangspunktet å skru på blitsen. Vi måtte ta et ekstra bilde for å få et halvveis akseptabelt resultat. Begge bildene blir kornete, men igjen støter vi på et vant problem; telefonen fokuserer riktig og raskt innledningsvis, før den tar seg en lang pause innen den faktisk fotograferer. Resulatet blir uskarpt.
Vi aktiverer fotolyset manuelt, og får for en gangs skyld relativt greie farger i et av bildene tatt med fotolys. Vi stusser imidlertid litt på kontrasten. Av en eller annen grunn har Tardis-koppen blitt nesten rund. Det ser ut til å være blitsskyggen som blander seg med gjengivelsen av selve koppen.
Den beste?
Det er først og fremst to telefoner som utmerker seg når vi tar bilder innendørs. Det er Nokia Lumia 1020, og Sony Xperia Z2. Begge gjør stort sett riktige valg mesteparten av tiden, og vi opplever svært sjelden at de to telefonene knipser skikkelige bomskudd.
Både HTC One (M8) og Apples iPhone 5S har sine øyeblikk ved innendørs bruk, og noen ganger kan de overraske svært positivt. Men, vi opplever ikke disse som like stabilt gode som de to vinnerne. Samsungs Galaxy S5 opplever vi som særdeles uberegnelig i vanskelige forhold.
Alle bildene, og spesialfunksjoner
De fem telefonene har et vidt utvalg av spesialfunksjoner. Vi skal gå gjennom noen av dem, og se litt på hvordan selve fotoappen er i bruk.
Apple iPhone 5S
En av de enkleste telefonene i denne testen, er Apples iPhone 5S. Her får du en rekke fargefiltre du kan legge over bildet ditt. Det er også mulig å velge om bildet skal være rektangulært eller kvadratisk, for deg som måtte ha en geometrisk preferanse.
En automatisk HDR-funksjon er tilgjengelig, men du kan også styre selv om såkalt «high dynamic range» skal brukes. Ellers kan du velge å bruke frontkameraet til å ta selfies, og du kan velge om blitsen skal aktiveres automatisk, eller tvinge den på/av. Valgene som ligger langs skjermkanten kan være litt små, og knotete å trykke på.
HTC One (M8)
HTC One (M8) har et kamera som er spesielt på mange måter. For det første tar den kun bilder i fire megapikslers oppløsning, men den har også en ekstra kameralinse på toppen av telefonen. Denne fanger enkelt og greit bare fokusinformasjon.
Informasjonen kan brukes til å refokusere bildene du har tatt etterpå. Av og til. Telefonen kan nemlig by på et helt batteri av feilmeldinger når du skal forsøke å refokusere bildet i redigeringsmodus etterpå.
Funksjonen er nemlig ikke tilgjengelig for bilder tatt i svak belysning, bilder tatt med blits, eller bilder tatt med filtre. Har du vært så uheldig at du har vært borti topplinsen på telefonen under fotografering fins det en feilmelding for det også. Linsen sitter helt ut mot kanten av telefonen, og du ser ikke noen endring i bildet på skjermen om du legger fingeren over den.
I praksis er det altså kun noen få bilder vi får lov til å refokusere, og resultatet blir ikke så forferdelig mye bedre enn det vi ser fra programvareløsninger.
På den positive siden; HTC har en av de kjappeste og enkleste kameraappene i denne testen. Foruten de mer spesielle funksjonene som refokusering, og Zoe-bildene som egentlig er små videosnutter, er det svært enkelt å bruke appen.
HTC har samlet de viktigste valgene i transparente menyer på skjermen. Her ligger for eksempel tilgang på HDR-innstillinger, fargebalanse, og filtre. Vi merker oss at blitsvalget ligger på skjermen hele tiden.
For mer avanserte valg får vi opp en større, tekstbasert, meny. Denne inndelingen fungerer meget bra, og vi har stort sett enkel tilgang på det vi trenger, uten å måtte lete.
Panorama- og selfie-funksjoner hører selvsagt også med.
Sony Xperia Z2
Sonys kameraapp minner litt om HTCs. Også denne har store mengder funksjonalitet, men en inndeling som gjør at den er umiddelbar og enkel å bruke, til tross for alle sine funksjoner.
En rekke effekter er tilgjengelige når vi graver i menyene her. Det er også her er det en funksjon som skal gi uklar bakgrunn, men den må brukes under fotografering. Av en eller annen grunn får vi av og til feilmeldinger fra den, og vi synes generelt ikke den fungerer så bra.
Når vi aktiverer enkeltfunksjoner, så som selvutløseren, dukker de opp som ikoner som flyter på skjermen. Disse er det ikke mulig å trykke på, selv om de likner veldig på ikonene som allerede ligger på skjermen, og som lar seg trykke på. Det kan by på litt forvirring.
Kreativ effekt lar deg ta bilder som mosaikker eller med andre filtre. Selve effekten er ikke spesielt nyskapende, men måten du velger effekt, og får forhåndsvisning av den er svært stilig, med småbilder ved siden av, som viser en valgene du har, mens det store bildet viser effekten du allerede har valgt.
Et eget valg for å ta korte Vine-videoer hører også med, samt tjenesten Info Eye, som fungerer sånn måtelig bra til å lese tekst, eller å hente frem opplysninger om det du peker på med kameraet.
Viktigst av alt er at kameraappen er enkel å bruke, og at det er lett å få gode bilder. Det er det med Xperia Z2. Det eneste vi har å utsette på appen i så henseende, er at Ai+-modusen automatisk nedskalerer til åtte megapiksler, uten å si fra om dette. Standardmodusen drar altså ikke maksimalt nytte av kameraets egenskaper. Like fullt – bildene fra Xperia Z2 blir nesten alltid gode, og den grunnleggende funksjonaliteten er lett å finne frem i.
Samsung Galaxy S5
Finn frem kart og kompass. Iallfall i børjan. Samsung har nemlig skjult alle de viktigste innstillingene i kameraappen sin ganske godt. Hvorfor viktige innstillinger som blits, seriebilder og selvutløser er plassert blant ting som fjernsøker, lydzoom og talekontroll aner vi ikke.
En hjelpeskjerm som er omtrent like irriterende og hjelpsom som bindersen i gamle Microsoft Office, forteller oss at vi kan tilpasse dette. Hver eneste gang vi åpner menyen – til vi faktisk har tatt oss tid til å tilpasse den. Vi liker tilpasningsmuligheter, men vi har sjelden sett dem implementert på en mer slitsom måte enn her.
Her tvinges du altså både til å ta stilling til hvilke verktøy du ønsker tilgjengelig, og til å gjøre en ryddejobb, før fotoappen blir brukervennlig.
I en egen, mindre, og langt enklere meny, kan du velge blant en rekke fotomodi. Panorama hører selvsagt til, og Samsung har lagt til varianten skjønnhetsansikt, som skal pynte på huden til motivet ditt.
Det første som bør flyttes ut av Samsungs enorme meny, er blitsvalget. Som vi har sett får ikke appen til å aktivere blitsen når den trengs, så det du som bruker som må ta ansvar. Å surre rundt i den enorme menyen hver gang du må endre blitsinnstillingene er bare irriterende, og bidrar til at du risikerer at Kodak-øyeblikket fordufter før telefonen er klar.
Nokia Lumia 1020
Telefonen som jevnt over tar de beste bildene, har også appen som er enklest å bruke. Nokias kameraapp i Lumia 1020 var noe av det mest nyskapende vi hadde sett da den ble lansert i fjor, og fortsatt er det ikke noen av de andre mobilprodusentene som gir like mange, eller avanserte, muligheter på en like enkel måte.
Trekk fingeren fra utløserknappen og inn på skjermen, og alle de viktigste valgene åpenbarer seg som buer over skjermen. En knapp på hver bue lar deg justere innstillingen, med løpende tilbakemelding i form av forhåndsvisningen som ligger bak. Stort mer intuitivt kan en ikke gjøre fotografering.
Microsoft og Nokia byr dessuten på en rekke andre muligheter i form av nedlastbare "linser", som gjør ymse forskjellig med fotografiene dine. Disse funksjonene får du stort sett tilgang på utenfor selve fotoappen. Dermed roter de ikke til hovedverktøyet du har for å ta bilder. En refokuseringsløsning er forresten tilgjengelig også her, og gir svært lite troverdige resultater.
En enorm fordel med Nokias kameraapp er at den gir deg bildene i RAW-format. Det betyr at du får rådataene akkurat slik de kom fra bildebrikken. Det gir langt bedre muligheter for etterbehandling enn en vanlig JPG-fil gir. En konsekvens er at bilder som nesten gikk skeis, ofte kan berges om du tar turen innom nærmeste bilderedigeringsprogram. Det er gull verdt, spesielt for bilder som du kanskje ikke vil få muligheten til å fange igjen.
Konklusjon
Mobilkameraet er det viktigste kameraet vi har i dag. Samme hvor mange statsbudsjett speilrefleksen i hylla en gang har kostet, er det for de fleste av oss mobiltelefonen som er kameraet vi har tilgang på når behovet for å ta bilder plutselig dukker opp. Så hvilken telefon har det beste kameraet?
I oktober i fjor konkluderte vi med at Nokias Lumia 1020 var den aller beste kameratelefonen på markedet. Siden den gang har det kommet til tre svært heftige Android-telefoner. Produsentene bak skryter alle av ymse forbedringer.
De to som kanskje skryter mest på denne siden av nyttår er Samsung og HTC. Førstnevnte har laget en helt ny bildebrikke som har fått navnet ISOCELL. Kort sagt er bildepunktene på brikken isolert fra hverandre med en liten vegg. Det skal gi mindre støy i bildet. HTC på sin side har lagt til en ekstra kameralinse til det allerede litt spesielle Ultrapixel-kameraet på baksiden av HTC One (M8).
Holder det til å skyve Nokia ned fra toppen?
5. HTC One (M8)
Til tross for lynkjapp og brukervennlig kameraapp, synes vi ikke alltid bildene blir så gode som de bør bli fra HTC One (M8). Den tar fine bilder på dagtid, men med bare fire megapiksler å rutte med, er bildene små, og det er lite å gå på her om du skal forsøke å redde et uskarpt bilde.
HTCs konsept går ut på at store bildepunkter på brikken paret med svært god optikk, skal gi ekstrem lysfølsomhet når det begynner å mørkne. I realiteten ser vi kun HTC One (M8)-kameraet skinne av og til. Vi kan ikke stole på at den konsekvent er bedre enn sine konkurrenters voldsomme megapikselantall.
Alt i alt tar HTC One (M8) greie bilder mesteparten av tiden, men det holder ikke helt i mål mot såpass skarp konkurranse.
4. Samsung Galaxy S5
Samsung har tradisjonelt klart seg greit i mobilkameratester, og gjør det denne gangen også. Under optimale forhold tar Samsung Galaxy S5 fantastiske bilder. Vi har først og fremst én klage på dette kameraet; automatikken holder ikke mål.
Vi opplever støtt og stadig at kameraet fokuserer riktig før bildet tas, mens resultatet er et bilde der alt er ute av fokus. Fokuset skal gå svært fort på Galaxy S5, og gjør det også innledningsvis. Like fullt tar telefonen seg ofte lange pauser før den faktisk knipser bildet. Dermed er vi like langt.
Styrer du innstillingene på kameraet ditt selv, kan du få ekstremt gode bilder ut av Galaxy S5. Maskinvaren ser ikke ut til å være dårlig, men det er altså programvaren som ødelegger litt. Det er den svake automatikken som plasserer Galaxy S5 på fjerdeplass i denne testen.
Les testen av Samsung Galaxy S5
3. Apple iPhone 5S
Ser du etter en telefon som tar sitt beste bilde hver eneste gang? Apples iPhone 5S blir ganske lett forbigått av de andre mobilkameraene i testen – når de tar sine beste bilder. Vi vet jo selvfølgelig at bilder skal tas i alle mulige forhold, og noen av de viktigste bildene skal gjerne tas i virkelig vanskelige forhold.
iPhone 5S leverer nesten alltid fra seg et akseptabelt bilde. Du trenger ikke kåle med innstillingene selv. Appen styrer alt. Ulempen er at du har noen færre valg om du skulle ønske å styre alt selv.
Apple iPhone 5S er akkurat det et godt mobilkamera skal være. Minnene dine foreviges på en måte du kan stole på, og du behøver ikke å kunne stort for å få gode resultater.
2. Sony Xperia Z2
Sonys Xperia Z2 kutter ut mer enn halvparten av megapikslene sine i en automodus kalt Ai+. I denne modusen får du nesten alltid fantastiske bilder, og vi er tilbøyelige til å tilgi den for å sløyfe de litt over 20 megapikslene den egentlig skal ha.
Skrur du telefonen over i manuell modus står fortsatt alle kameraets egenskaper på auto. Manuell betyr bare at du kan stille på dem enkeltvis, og manuelt, hvis du vil. Telefonen tar fortsatt svært gode bilder på egen hånd også i manuell modus.
Her får du mange muligheter i en omfattende kameraapp, og du får stabilt meget god bildekvalitet. Det gjelder enten du styrer kameraet helt selv, eller bare tar telefonen opp av lommen og trykker på avtrekkeren.
1. Nokia Lumia 1020
Et halvt år etter at Lumia 1020 kom i salg er det fortsatt ingen som kan tukte Nokia. Mange er skeptisk til megapixelracet, men Nokia beviser at bøttevis av piksler er best, enten det er på dagtid i godt lys, eller når det mørkner litt på på kveldstid.
Appen tar automatisk gode bilder, og er lyset for dårlig, er den ikke like forsiktig med blitsen som alternativene fra HTC eller Samsung. Her har du forresten en ekte Xenon-blits å rutte med. Det gir enda bedre bilder i dårlig lys.
Skulle du ønske å overstyre automatikken, innbyr appen til det på et behagelig og skånsomt vis. Du ser hele tiden hvordan endringene du gjør påvirker bildet, og det blir gøy å leke seg med Nokias kameraapp. Her har du det beste fra begge verdener; perfekt til kjapp og enkel fotografering, samtidig som appen innbyr til læring.
Skulle du være uheldig, er det utrolig hva du kan berge når du har tilgang på rådataene rett fra bildebrikken. Nokia Lumia 1020 er den eneste av telefonene i testen som gir denne muligheten.
Les testen av Nokia Lumia 1020