SamletestFem kameramobiler

Dette er det beste mobilkameraet

Fotograferer du mye med telefonen? Disse telefonene gir deg best bilder.

Innledning

Det har blitt vanskeligere å velge blant toppmodellene. Innmaten er ofte nesten lik fra telefon til telefon, og brukeropplevelsen er med små unntak på stell overalt. Det gjenstår likevel to viktige faktorer for deg som skal velge en telefon fra årets bugnende mobilutvalg. Design, og kamera.

Design fortsetter heldigvis å være en smakssak, slik at du og jeg kan velge telefoner som tiltaler oss på ulikt vis. Men, på kamerafronten er det langt enklere å skille telefonene som er i salg i dag, selv om smak kan gjøre seg gjeldende også her.

Vi tok med oss fem av de mest aktuelle telefonene på markedet på en liten testrunde. Vi har sammenliknet resultatene fra disse telefonene:

De tre nyeste, og to til

Vi fotograferte både håndholdt og fra stativ.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det kan hende du allerede har lagt merke til at to av telefonene her skiller seg litt ut, sammen med de tre nyeste Android-flaggskipene. Apples iPhone 5S er ikke lenger spesielt ny, og Nokia har langt kraftigere flaggskip enn 1020 i porteføljen. Men, iPhone 5S er en gjenganger på alle salgslister, og blir interessant fordi den både kjøpes, og brukes, av veldig mange.

Nokia på sin side er kjent for sære, og til tider helsprø, kameraløsninger i enkelte av mobilene sine. De har regelmessig hatt telefoner i salg der kamerateknologien alene har holdt modellene flytende lenge på overtid, også lenge etter at andre toppmodeller har tatt over fokuset på rene spesifikasjoner. Lumia 1020 er en sånn telefon. Den har lavere skjermoppløsning, og svakere innmat enn for eksempel Lumia 1520, men den har fortsatt det heftigste kameraet Nokia har levert så langt.

Dette er dermed noen av de aller viktigste telefonene du som fotograferer mye med mobilen bør vurdere.

Ren bildekvalitet er det viktigste

På hver av de påfølgende sidene vil vi ta utgangspunkt i en vanlig fotosituasjon, og se hvilken telefon som gjør den beste jobben. Siden full automatikk ofte er det som blir brukt når mobilbilder skal tas, er det spesielt kvaliteten på automodusen vi er interessert i. Noen av telefonene gir lavere, eller flere, kvaliteter på bildene som tas i full auto. Der vil vi naturligvis også se nærmere på den maksimale kvaliteten som tilbys.

De fleste kameraene i denne testen har et utvalg attåtfunksjoner, som filtre eller andre effekter som kan legges på bildene. Vi bryr oss først og fremst om hvilken telefon som kan gi deg de beste bildene. Vi tar altså ikke hensyn til de mange effektmulighetene når vi skal kåre en vinner helt til slutt.