SamletestBeste SSD (2021)

Vi har testet elleve SSD-er

Oppdatert 30.12.2021: Vi har utvidet den originale testen fra mars måned med Kingston Fury Renegade, så det totale antallet testede SSD-er er nå elleve. Vi har også oppdatert teksten for de mest aktuelle konkurrentene.

For de aller fleste vanlige datamaskiner – være det seg bærbare eller stasjonære – er det per i dag SSD-en som er det foretrukne lagringsmediet.

De «gamle» snurrende harddiskene holder riktignok stadig koken i slikt som servere, NAS-er og i noen tilfeller som sekundær lagring i stasjonære PC-er. Men en SSD er lettere, mer robust og ikke minst raskere.

En SSD kan dessuten ta langt mindre plass. Da tenker vi selvsagt på det stadig mer populære M.2 2280-formatet, der SSD-ens form og størrelse kan minne om en tynn tyggegummipakke. Det er også denne formfaktoren som kan by på de aller kjappeste diskene.

En 2280 M.2 SSD på en tyggegummipakke.

I denne samletesten skal skal vi se nærmere på ti slike M.2-SSD-er fra syv forskjellige produsenter. Samtlige bruker PCIe-grensesnittet, som tillater langt høyere overføringshastigheter enn SATA – den typiske standarden for harddisker og 2,5-tommers SSD-er.

M.2-spesifikasjonen tillater flere forskjellige bredder og lengder på enhetene, men for SSD-er har bransjen nesten utelukkende valgt å gå for 2280-formatet, som da er 22 millimeter i bredden og 80 millimeter i lengden.

De fleste nyere datamaskiner har en M.2-kontakt eller flere, og disse lar deg feste en slik SSD rett på hovedkortet. I tillegg finnes det M.2-PCIe-adaptere som lar deg bruke slik SSD i et vanlig PCIe-spor.

Å sammenligne epler, pærer og ananas

Kandidatene i denne testen kan grovt sett deles i tre priskategorier: budsjettklassen, mellomklassen og «jeg vil ha det beste, uansett hva det koster». Det kommer neppe som noen overraskelse at de raskeste diskene hører til sistnevnte kategori, og at de som ikke yter like godt vanligvis er priset tilsvarende lavere.

Litt mindre åpenbart kan det være i mellomsjiktet, der vi både kan finne disker fra tredje og fjerde generasjon PCIe – som ikke nødvendigvis er nødt til å bety helt forskjellige hastigheter.

Med SSD-er fra forskjellige priskategorier blir det naturligvis vanskelig å sammenligne alle SSD-ene direkte. Hvis vi for eksempel tar denne testens treigeste SSD – Kioxia Exceria – og setter den opp mot en god SATA-SSD, vil Kioxia kunne fremstå som den bedre disken. Men følger vi da karakterskalaen og gir toppkarakteren til denne, må vi sprenge skalaen for å yte de andre SSD-ene rettferdighet.

Karaktersystemet vårt tåler ganske enkelt ikke helt å sammenligne en SATA-disk og en PCIe-disk, eller for den saks skyld sammenligne to PCIe-disker fra hver sin ende av karakterskalaen.

Ha dette i mente når du ser på rangering og karakterer i denne samletesten.

Testet kapasitetMinneteknologiGrensesnittFysiske merknaderOppgitt hastighet (les og skriv)GarantiMTBFTBW (1TB)Typisk pris (1TB)
Adata XPG Gammix S50 Lite
1TBTLCPCIe 4.0 x4Dobbeltsidig med varmespreder3900 og 3200 MB/s5 år2 millioner timer740 TB1700
Corsair MP600
2TBTLCPCIe 4.0 x4Dobbeltsidig med kjøleribbe4950 og 4250 MB/s5 år1,7 millioner timer1800 TB2000
Corsair MP600 Core
2TBQLCPCIe 4.0 x4Dobbeltsidig med kjøleribbe4950 og 3700 MB/s5 år1,8 millioner timer225 TB1700
Gigabyte Aorus Gen4 7000s
1TBTLCPCIe 4.0 x4Enkeltsidig med kjøleribbe7000 og 5500 MB/s5 år1,6 millioner timer700 TB2500
Kingston Fury Renegade
2TBTLCPCIe 4.0 x4Dobbeltsidig med tynn varmespreder7300 og 7000 MB/s5 år1,8 millioner timer1000 TB2200
Kingston KC2500
1 TBTLCPCIe 3.0 x4Dobbeltsidig3500 og 2900 MB/s5 år2 millioner timer600 TB1700
Kioxia Exceria
1TBTLCPCIe 3.0 x4Enkeltsidig1700 og 1600 MB/s5 år1,5 millioner timer400 TB1100
Kioxia Exceria Plus
2TBTLCPCIe 3.0 x4Dobbeltsidig3400 og 3200 MB/s5 år1,5 millioner timer400 TB1400
Samsung SSD 980
1TBTLCPCIe 3.0 x4Enkeltsidig med «metallklistremerke»3500 og 3000 MB/s5 år1,5 millioner timer600 TB1600
Samsung SSD 980 Pro
2TBTLCPCIe 4.0 x4Enkeltsidig med «metallklistremerke»7000 og 5100 MB/s5 år1,5 millioner timer600 TB2300
WD Black SN850
1TBTLCPCIe 4.0 x4Enkeltsidig7000 og 5300 MB/s5 år1,75 millioner timer600 TB2300

SSD-ene vi har fått til test har kommet i kapasiteter på én og to terabyte, da det typisk er i disse størrelsene at vi også får de høyeste hastighetene. Disker med mindre kapasitet kan altså ha noe redusert ytelse – som regel for skriving.

I noen tilfeller kan også ytelsen synke med høyere kapasiteter, men da snakker vi i så fall sjelden om de store utslagene.

Hele rekka får plass i en hånd.

Hva gjelder tabellen over, har vi «normalisert» prisen og tallet for TBW – total bytes written – til én terabyte kapasitet. Dette gjør det enklere å sammenligne diskene, men det kan også være at utgaver med større eller mindre kapasitet har en pris som gjør den mer eller mindre attraktiv sett mot tilsvarende fra konkurrentene.

Sånn sett kan det være smart å sjekke flere priser før du eventuelt handler, da det er vanskelig å fange opp dette i en slik tabell.

Som vi kan se, har samtlige disker i denne testen en garantitid på fem år fra fabrikken. De er også basert på TLC (triple level cell) minneteknologi, som betyr at hver eneste minnecelle lagrer tre bit med data.

Det eneste unntaket fra dette er Corsairs nye MP600 Core, som bruker QLC-minne. Her står Q for «quadruple», da dette minnet lagrer fire bit. Det gjør minnet rimeligere, men det tåler på den annen side ikke like mange overskrivninger som TLC.

Ytelsen følger prisen

Dersom målet vårt er å finne SSD-en med den beste ytelsen, er det et knippe disker i denne testen som skiller seg ekstra positivt ut: Corsair MP600, Gigabyte Aorus Gen4 7000s, Kingston Fury Renegade, Samsung SSD 980 Pro og WD Black SN850. Samtlige er basert på PCIe 4.0 og krever altså at du har en nyere PC fra AMD eller Intel for at de skal kunne utnyttes fullt ut.

I alle testene vi har kjørt, finner vi en av disse SSD-ene helt på topp. Samtidig er de gjerne høyt plassert generelt sett.

Resultater og grafer finner du på side to av testen >>>

Men ledende ytelse kommer ikke gratis, så disse diskene skiller seg også ut ved at de fleste har en ganske høy prislapp.

Det er heller ikke slik at de er helt enerådende i det øverste sjiktet. Både Adata XPG Gammix S50 Lite, Kingston KC2500 og Samsung SSD 980 kan stikke seg fram i visse tester. Også Corsair MP600 Core kan glimte til.

Samtidig er disse også å se mot bunnen av tabellene i andre tilfeller.

De to SSD-ene fra Kioxia har gjennom året typisk hatt de laveste prisene, og er også de som kommer med minst overraskelser. De holder ganske enkelt de de lover av hastighet, og det er alltid en god start.

Den rimeligste modellene i denne samletesten kan fort koste under halvparten av det du må ut med for testens heftigste eksemplar. Og i flere tilfeller vil du uansett ikke kunne merke noen praktisk forskjell på hastigheten mellom testens dyreste og rimeligste kandidat.

NY! Best i test: Kingston Fury Renegade: En nyere og bedre generasjon PCIe 4.0

Vi runder av året med en oppdatering av denne samletesten, og nykommeren er ingen ringere enn Kingstons nye toppmodell Fury Renegade. Dette er en solid oppdatering fra det gamle flaggskipet KC2500 som vi testet tidligere i år. Ikke bare er Fury Renegade en fullblods PCIe 4.0-SSD, den tilhører også en nyere og bedre generasjon enn de andre PCIe 4.0-SSD-ene i dette selskapet.

På papiret er også Fury Renegade den raskeste av de testede SSD-ene, med oppgitte sekvensielle hastigheter på opptil 7300 og 7000 MB/s. Men spesifikasjoner er ikke alt, og våre tester – som du finner på neste side – viser at denne disken ikke alltid er helt på topp. Men den er imponerende stabil, og der flere av de andre SSD-ene kan vingle litt i styrken mellom forskjellige testøvelser, er Fury Renegade alltid blant de aller beste.

Jo, varmesprederen på denne SSD-en er ganske så tynn.

SSD-en kan bli varm under hard belastning, men ikke urovekkende varm. Dette til dels fordi den ifølge produsenten er utstyrt med en «low profile graphene aluminum heat spreader», altså en påklistret varmespreder, som også er tynn nok til at den fint kan fungere sammen med tredjeparts kjøleløsninger.

Varmesprederen er i tillegg relativt dekorativ, og både stylingen og navnet på SSD-en vitner om at Kingston her frir til gamerne. Dette bekreftes ytterligere ved at Fury Renegade oppgis å være «PS5 Ready».

Interessant nok har denne SSD-en også en slags «tvillingbror» i form av Kingston KC3000. Men denne er programmert litt annerledes og hverken høres eller ser like spennende ut.

Om noe ikke står i stil til resten her, må det nesten være SSD-programvaren. Den ser skikkelig gammeldags ut og har ingen spesiell ekstra funksjonalitet å by på – se skjermbilde under KC2500 lenger nede i saken.

En annen ting som ikke taler til denne SSD-ens fordel er prislappen. For tiden betaler du veldig godt for den ekstra gode ytelsen.

Kingston Fury Renegade 2TB
9.5
Imponerende
Best i test

Kingston Fury Renegade 2TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Robust minne
 • Krysse av
  Særdeles god og jevn PCIe-ytelse
 • Krysse av
  Utstyrt med tynn varmespreder på toppen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan bli varm ved hard belastning
 • Bytt
  Ikke alle PC-er kan utnytte all kraften i PCIe 4.0

WD Black SN850: Veldig kjapp, veldig heit

Western Digital er harddiskprodusenten som først relativt nylig fant ut at de også ville fokusere på SSD-er. Sånn sett har de kommet ganske langt på vei på relativt kort tid.

WD Black SN850 er i skrivende stund selskapets M.2-toppmodell. I likhet med Samsung lager WD alle komponentene på SSD-ene selv – også NAND-minnet og kontrolleren.

Når vi kikker gjennom testene våre, er det vanskelig å konkludere med noe annet enn at SN850 leverer varene. I de aller fleste ytelsestestene havner den på en av de to øverste plasseringene.

Dens største svakheter er nok prisen og varmeutviklingen. Disken blir fortere varm enn noen av de andre SSD-ene i denne samletesten, og WD anbefaler også at du kjøper versjonen som inkluderer en kjøleribbe dersom du skal bruke den i en vanlig stasjonær PC.

Hvis disken blir for varm, er det i det minste enkelt å se i Western Digitals SSD-programvare.

Men vi ble altså tilsendt utgaven uten noen form for kjøleløsning. Heldigvis er det uansett snakk om en standard 2280 M.2 SSD, så det burde ikke være vanskelig å finne en tredjeparts kjøleribbe som passer – om du da ikke allerede har det inkludert på hovedkortet.

Foruten vanlig bruk, har WDs SSD-programvare for Windows en knapp som setter disken i såkalt «Gaming Mode». Etter hva vi forstår sørger denne for at disken ikke lenger går i hvilemodus, og i visse tilfeller skal kunne reagere kjappere. Men den vil også kunne bruke litt mer strøm og bli hakket varmere.

Vi synes det er kjekt at forbrukerne får en mulighet til å klemme litt ekstra ut av SSD-en , selv om vi selv ikke kunne merke noen nevneverdige forskjeller i ytelsene på de to modusene. Her kan det jo ha noe å si at vi har et testoppsett som allerede er i toppklassen.

Uansett er Western Digitals lille sorte totalt sett en av de aller kjappeste SSD-en vi har vært borti, og de siste månedene har vi også til stadighet observert den til en langt greiere pris enn tidligere i år. Men ikke glem behovet for kjøling.

WD Black SN850 1TB
9
Imponerende
Anbefalt

WD Black SN850 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Robust minne
 • Krysse av
  Spesielt god PCIe-ytelse
 • Krysse av
  Har «Gaming Mode»

Ting å tenke på

 • Bytt
  Blir fort varm ved hard belastning
 • Bytt
  Ikke alle PC-er kan utnytte all kraften i PCIe 4.0

Gigabyte Aorus Gen4 7000s: Fet ytelse og ditto kjøleribbe

Gigabyte er nok ikke blant de første produsentene som dukker opp i hjernebarken når du tenker «SSD», men dette taiwanske selskapet har mange jern i ilden. Deres gamingfokuserte undermerke Aorus har nylig kommet med en ny M.2-disk basert på PCIe 4.0, og spesifikasjonsmessig er den helt i toppsjiktet.

Aorus har også tatt hensyn til at raske SSD-er gjerne utvikler en del varme, og har skrudd på en solid kjøleribbe på denne disken. Kjøleløsningen bygger ikke like mye i høyden som hos Corsair MP600 (og Core), men gir tilsvarende i bredden og legger enda en millimeter på undersiden av SSD-en. I tillegg er kjøleribba plassert nærmere M.2-kontaktpinnene.

Har du et hovedkort med en lav M.2-tilkobling, vil ikke SSD-en få plass slik denne kjøleribba sitter. På vårt testoppsett har vi heldigvis kontaktpunkter som har god avstand til hovedkortet, men da måtte vi også ta bort en gummikloss som egentlig skulle hatt jobben som SSD-støtte.

Denne kjøleribba gjør jobben sin, men pass på at det er plass til den.

Nå kan selvsagt kjøleribba fjernes, om det skulle være ønskelig eller nødvendig, men da kan det kanskje være mer økonomisk å gå for en modell som kommer uten en slik løsning.

Med kjøleløsningen påmontert har på den annen side Aorus Gen4 7000s testens klart laveste temperaturer. Samtidig er vi litt skeptiske til nøyaktigheten, ettersom temperaturen sensorene avleverer begynner et par grader under romtemperatur når vi starter opp. Så her har Gigabyte om ikke annet vært spandable med slingringsmonnet.

Når det gjelder ytelse, er som nevnt denne SSD-en svært rask. Som regel ligger den høyt oppe og kniver hovedsaklig med WD Black SN850 og Samsung 980 Pro i flere av testene vi har kjørt den gjennom.

Aorus-diskens største svakhet er åpenbart at den mangler muskler når det gjelder mange tilfeldige og små leseoperasjoner, kjent som «random read IOPS». Her skal utgaven på 2 TB visstnok ha langt mer å gi.

Samtidig er vårt eksemplar testens kjappeste på tilsvarende øvelse når det gjelder skriving, så den er litt spesielt balansert.

Likevel vil vi si at Aorus Gen4 7000s kan være et meget godt valg – om du da klarer å finne den til en ålreit pris.

Gigabyte Aorus Gen4 7000s SSD 1TB
8.5
Meget bra
Anbefalt

Gigabyte Aorus Gen4 7000s SSD 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Robust minne
 • Krysse av
  Meget god PCIe-ytelse
 • Krysse av
  Kommer med kjøleribbe

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kjøleribba tar mye plass under SSD-en
 • Bytt
  Ikke alle PC-er kan utnytte all kraften i PCIe 4.0

Samsung SSD 980 Pro: Ganske enkelt god til alt

Samsung 980 Pro er ikke helt ny på markedet, men det var først i vinter at den også dukket opp i kapasitet på 2 TB – med enda litt bedre skriveytelse. Her er det selvsagt PCIe 4.0 som gjelder, og med en oppgitt leseytelse på 7000 megabyte i sekundet hører den til blant de aller kjappeste diskene på markedet.

Nå er ikke Samsungs «Pro»-modeller lenger så enerådende på toppen som de en gang var. Forgjengerne – som 970 Pro og 960 Pro – hadde 2-bit MLC-minne, mens 980 Pro benytter seg av 3-bit TLC-minne. Fordelen med dette er at prisen har gått kraftig ned. Ulempen er at minnet er mindre robust.

Et TBW-tall på 600 terabyte er fremdeles mer enn hva folk eller datamaskiner flest vil kunne skrive i løpet av den typiske levetiden til en slik SSD. Men det er altså halvparten av hva 970 Pro kunne by på.

Men nå er heller ikke dette noe Samsung legger skjul på. Bakgrunnen for valget ligger i selskapets egne undersøkelser, som sier at 99 prosent av brukerne skriver mindre enn 156 TB over en femårsperiode.

Samtidig er altså 980 Pro langt rimeligere og raskere enn forgjengeren 970 Pro. Den har også fått en ny kontrollerbrikke. Som vanlig produserer Samsung selv alle komponentene på sine SSD-er.

Samsungs M.2-SSD-er har et «klistremerke» på baksiden som også fungerer som varmespreder.

Ytelsesmessig er 980 Pro blant de aller beste diskene i de fleste testene vi jager den gjennom. Men hastigheten sørger også for at den kan bli fort varm, på tross av en diskret varmespreder i kobber på baksiden og et lag nikkel på kontrolleren. Om mulig, ville vi paret denne SSD-en med en eller kjøleløsning.

Samsungs SSD-programvare Magician støtter også en modus kalt «Full Power Mode». Denne sørger for at disken aldri går i dvale, og således skal kunne reagere raskere. I den fulle PCMark 10-testen opplevde vi at dette ga oss en ytelsesøkning på omtrent fem prosent.

Totalt sett er 980 Pro en knakende god disk. Samsungs Pro-serie er ikke lenger alene om å være på toppen av haugen, men samtidig har den fått en prislapp som passer for mange flere.

Samsung SSD 980 Pro 2TB
8.5
Meget bra
Anbefalt

Samsung SSD 980 Pro 2TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Robust minne
 • Krysse av
  Meget god PCIe-ytelse
 • Krysse av
  Har «Full Power Mode»

Ting å tenke på

 • Bytt
  Blir varm ved hard belastning
 • Bytt
  Ikke alle PC-er kan utnytte all kraften i PCIe 4.0

Corsair MP600: «Gammel», men usedvanlig robust

Den originale Force Series MP600 fra Corsair er den eldste SSD-en med PCIe 4.0 vi vet om, og det gjør den også til testens eldste disk. Egentlig skal den komme med kjøleribbe – akkurat som «fetteren» MP600 Core – men det hadde ikke dette eksemplaret da den kom ramlende inn på testlaben vår for noen år siden.

Her må du altså regne inn at temperaturmålingene våre ikke vil stemme sammenlignet med det vi ville fått med et nytt eksemplar med kjøleribbe montert.

Grunnen til at vi på tross av relativt høy alder ønsket å ha med MP600, er selvsagt for å se den an mot den nye MP600 Core, som har en annen type minne. Samtidig er den opprinnelige MP600 stadig i salg, og prisforskjellen er ikke avskrekkende – i skrivende stund tre hundrelapper ekstra for én terabyte.

På papiret er den største forskjellen mellom den vanlige MP600 og Core-varianten at førstnevnte har et åtte ganger så høyt TBW-tall, som betyr at den i teorien skal kunne tåle å bli skrevet til åtte ganger så mye. Ja, det er en ganske massiv forskjell, og 1800 terabyte er uansett nesten dobbelt så høyt som noen andre i denne samletesten.

I tillegg har MP600 jevnt over bedre ytelse enn Core-utgaven.

Ser du for deg at din SSD må kunne tåle ekstra hard og lang bruk, burde egentlig Corsair MP600 seile opp mot toppen av lista di. Ytelsesmessig er den ikke helt på par med de aller sterkeste konkurrentene, men stadig er det en av de bedre SSD-ene på markedet – gitt at den kan finnes til en ålreit pris.

Corsair MP600 2TB
8
Meget bra
Anbefalt

Corsair MP600 2TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Ekstremt robust minne
 • Krysse av
  God PCIe-ytelse
 • Krysse av
  Kommer med kjøleribbe

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke alle PC-er kan utnytte all kraften i PCIe 4.0

Samsung SSD 980: Uten DRAM, men god likevel

Det kan være fort gjort å gå litt i surr med modellbetegnelser, og det er det også fare for når Samsung trår til med sin nyeste modell: SSD 980. Den er basert på tredjegenerasjons PCIe-teknologi og bør helst ikke forveksles med toppmodellen 980 Pro – som jo har PCIe 4.0.

SSD 980 hører til mellomklassen og er etterfølgeren til 970 Evo og 970 Evo Plus. Sistnevnte har vi dessverre ikke testet, men 970 Evo er en tidligere testvinner her hos oss.

Samtidig er SSD 980 bygd litt annerledes enn de fleste relativt kjappe SSD-er. Den kommer nemlig uten sin egen DRAM-brikke, og bruker i stedet 64 megabyte av datamaskinens hovedminne for å få fart på sakene. Teknologien er kjent under bokstavene HMB, som er kort for host memory buffer.

Nå har riktignok SSD-er uten egen DRAM sjelden vært noe å skryte av. De har typisk hatt dårligere garantivilkår og virket mindre robuste enn disker med egen DRAM-brikke, samtidig som det ikke har vært så veldig mye penger å spare på å gå for en slik disk. Men med den nye SSD 980 mener altså Samsung at HMB-teknologien nå er god nok til å være konkurransedyktig.

«Full Power Mode» gir litt ekstra ytelse og er tilgjengelig på både SSD 980 og 980 Pro.

I denne samletesten skiller heller ikke denne disken seg spesielt fra konkurrentene med PCIe 3.0. Garanti og robusthet i TBW er på linje med den dyrere 980 Pro. Resultatene i de enkelte ytelsestestene går fra høyt til lavt, og typisk nok er det skriving som er SSD 980s svakeste disiplin. Spesifikasjonene lover 3000 MB/s, men i testene vi har brukt ser vi ikke helt det tallet i praksis.

I likhet med 980 Pro støtter SSD 980 også «Full Power Mode» med Samsung Magician. Dette øker ytelsen i PCMark 10s lagringstest med omtrent fem prosent.

Alt i alt er det totale inntrykket ganske så godt. PCMark 10 setter faktisk denne SSD-en på en habil fjerdeplass i den fulle lagringstesten – og det er altså i helt vanlig modus.

Samsung SSD 980 1TB
8
Meget bra
Anbefalt

Samsung SSD 980 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Robust minne
 • Krysse av
  Har «Full Power Mode»

Ting å tenke på

 • Bytt
  Har ikke egen DRAM

Kingston KC2500: Slett ikke dum, men litt anonym

Én ting skal Kingston ha – de skryter ikke unødvendig av sine egne produkter. KC2500 er blant de mer anonyme SSD-ene i sin klasse, uten spesielt fjong innpakning, bruk av farger eller andre elementer for å pynte opp.

Modellen gir sånn sett et inntrykk av en en solid og robust SSD. Den gjør jobben sin uten å bli unødvendig varm, og sammenlignet med de andre tredjegenerasjons diskene i testen tenker vi at den i hvert fall er «god nok».

Riktignok er det visse 4K-operasjoner den ikke trives spesielt godt med, og i rene lese- og skrivetester imponerer den heller ikke akkurat, men så gjør den samtidig en ganske god figur i den fulle PCMark 10-testen.

Dette kan gjøres litt mer spenstig, Kingston.

Når det er sagt, sliter vi kanskje egentlig mest med å finne en god grunn til å plukke Kingston KC2500 fremfor en av de andre SSD-ene i mellomklassen. Den er testens dyreste PCIe 3.0-disk – om enn med beskjeden margin – og selskapets SSD-programvare trenger sårt trengt en ansiktsløftning. Jo, den virker, men stilen er skikkelig 2015. Eller enda eldre.

Egentlig er KC2500 en SSD vi ikke har noe særlig negativt å si om. Og det er jo bra. Dessverre er det ikke så mye som trekker spesielt i en positiv retning heller. Den blir ganske enkelt litt anonym.

Men bevares – ramler du over denne til den rette prisen, er det faktisk en ålreit SSD.

Kingston KC2500 1TB
7.5
Bra

Kingston KC2500 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Robust minne

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke noe spesielt

Corsair MP600 Core: Med både PCIe 4.0 og QLC-minne

MP600 Core er en ny modell fra Corsair, og testens eneste med QLC-minne. Q står for «quadruple», altså snakker vi om 4-bit minneteknologi. Core har også en ganske kraftig (én centimeter høy) og stilig kjøleribbe som sørger for at temperaturen ikke stiger for raskt og holder seg på et anstendig nivå.

Samtidig er det greit å være klar over at en slik kjøleribbe legger til vekt og tar opp mer plass – ikke bare i høyden, men også litt i bredden og på undersiden av SSD-en. Men når det er sagt, opplevde vi ikke å ha noen problemer med å plassere MP600 Core, slik vi gjorde med Aorus Gen4 7000s.

Kjøleribben på denne SSD-en kan også fjernes, men uten denne – eller en annen måte å bli kvitt varmen på – risikerer du at SSD-en setter ned hastigheten hvis den blir for varm. Ifølge Corsair skjer dette hvis temperaturen passerer 68 grader.

Ytelsesmessig gjør MP600 Core en ganske god figur i flere av testene. Unntaket er den fulle PCMark 10-testen, som absolutt ikke liker denne SSD-en og gir den jumboplassen. Altså er den et stykke unna toppklassen, men er også priset deretter.

Diskens QLC-minne gir seg også utslag i at denne modellen har et betydelig lavere TBW-tall (total bytes written) enn konkurrentene, for ikke å glemme «fetteren» MP600 med TLC-minne som er listet til å tåle hele 1800 terabyte, eller åtte ganger så mange skriveoperasjoner.

Men nå er det egentlig heller ikke slik at MP600 Cores 225 terabyte er spesielt lite. Sett over diskens garantitid på fem år, skal den da klare drøyt 126 gigabyte med skriving hver bidige dag.

I praksis vil en SSD i en «kontor-PC» typisk få skrevet mellom 10 til 40 GB per dag, så selv QLC-minnet til en 1 TB MP600 Core burde holde koken i tre ganger garantitiden – minst. Altså, med mindre du har spesielle behov eller vaner, burde du ikke være for bekymret over denne diskens TBW-tall.

Husk for øvrig at TBW-tallet dobler eller halverer seg i takt med SSD-ens kapasitet, men for akkurat Corsair MP600 Core er faktisk 1 TB den minste kapasiteten.

Alt i alt tenker vi at denne SSD-en slett ikke er så gal, men når modeller med mer robust minne og bedre ytelse finnes i samme prisleie, må vi si at de alternativene frister mer.

Corsair MP600 Core 2TB
7.5
Bra

Corsair MP600 Core 2TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Kommer med kjøleribbe

Ting å tenke på

 • Bytt
  QLC-minne er mindre robust
 • Bytt
  Ikke alle PC-er kan utnytte all kraften i PCIe 4.0

Kioxia Exceria Plus: Et solid steg opp fra «lillebror»

Navnet Kioxia ringer kanskje ingen spesielle bjeller hos deg, men hvis vi i stedet skriver det på gamlemåten, slik: Toshiba Memory Corporation – så hjelper det kanskje litt med skepsisen.

Toshi... ehh Kioxia er representert med to SDD-er kalt Exceria i denne testen, og denne «Plus»-utgaven er den vi liker best.

Den er jevnt over kjappere enn den vanlige versjonen – faktisk til tider nærmest dobbelt så rask. Dette merkes spesielt under sekvensielle lese- og skriveoperasjoner.

I tillegg er den å få i kapasiteter på opptil to terabyte, mens «lillebror» Exceria stopper på én terabyte.

I tillegg blir ikke Plus-varianten like varm, men det kan også ha med å gjøre at denne utgaven har spredd elektronikken over begge sider av kretskortet, mens den den vanlige Exceria er enkeltsidig – altså er det kun den ene siden som har synlige komponenter.

Uansett holder vi altså en knapp på denne Plus-utgaven, som vi absolutt vil mene er verdt noen hundrelapper mer enn lillebror. Men det er vanskelig å si akkurat hvor den grensa går.

Exceria Plus ligger også i et prisleie der det finnes andre gode alternativer som vi dessverre ikke har fått tak i til denne testen.

Kioxia Exceria Plus 2TB
7.5
Bra

Kioxia Exceria Plus 2TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Adskillig raskere enn en SATA-SSD

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke noe spesielt

Kioxia Exceria: Når prisen teller mest

Kioxia Exceria befinner seg kanskje langt nede på denne lista, men så koster den også under halvparten så mye som noen av toppkandidatene.

Betyr det at denne SSD-en er dobbelt så dårlig? Vel, det spørs på hvilke tall du ser på. Den kan fint bruke dobbelt så lang tid og vel så det på visse operasjoner, mens forskjellen i andre instanser knapt vil kunne måles eller merkes.

Og dersom du bare er ute etter en M.2-SSD som en sekundær lagringsplass for slikt som filmer, musikk eller spill, trenger du sjelden noe stort mer enn en disk som dette.

Faktisk vil den i mange tilfeller være langt raskere enn en vanlig SATA-SSD, og til denne prisen – hvor vi også får fem års garanti fra fabrikken og anstendig robusthet – kan vi ikke akkurat klage.

Kioxia Exceria 1TB
7
Bra

Kioxia Exceria 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Raskere enn en SATA-SSD
 • Krysse av
  Billigere enn visse SATA-SSD-er

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke spesielt kjapp til å være PCIe-disk

Adata XPG Gammix S50 Lite: Ingen PCIe 4.0-magi

Adatas eget «gaming-merke» XPG liker å mikse gode spesifikasjoner med et friskt utseende – en oppskrift vi ofte synes fungerer bra. Men med XPG Gammix S50 Lite synes vi ikke selskapet helt har klart å sikte seg inn mot sentrum av blinken.

For all del, her har vi en moderne SSD basert på PCIe 4.0, men egentlig byr den ikke på så veldig mye bedre ytelse enn de beste SSD-ene med tredje generasjon PCIe. Og til tross for en frontplate i metall som bør fungere som varmespreder, er dette en av testens varmeste disker.

Varmesprederen er i tillegg klistret fast og lar seg ikke fjerne sånn uten videre. Siden den heller ikke er spesielt tynn, kan dette gjøre det litt problematisk å kombinere SSD-en med en tredjeparts kjøler eller kjøleribbe som sitter på hovedkortet.

Sammenlignet med de andre diskene i denne samletesten, ligger ytelsen for det meste sånn omtrent midt på treet. Unntaket er «hurtigtesten» i PCMark 10, der Gammix S50 Lite av en eller annen grunn tar en soleklar jumboplass.

Totalt sett byr ikke Adata XPG Gammix S50 Lite på det vi vil kunne forvente av PCIe 4.0-SSD – selv om den strengt tatt også er priset deretter. Nei, her er det flere alternativer som er bedre.

Adata XPG Gammix S50 Lite 1TB
6
Helt greit

Adata XPG Gammix S50 Lite 1TB

Fordeler

 • Krysse av
  5 års garanti
 • Krysse av
  Robust minne

Ting å tenke på

 • Bytt
  Blir varm ved hard belastning
 • Bytt
  Varmesprederen er klistret fast
 • Bytt
  Ikke alle PC-er kan utnytte all kraften i PCIe 4.0
Les også
PS5 har så rask SSD at spillmotor måtte skrives om