SamletestLøpesko med karbonplate

Bygd for fart – de beste løpeskoene

«Alle» skal ha løpesko med karbonplate nå. Men fungerer teknologien? Vi har testet.

Vi har testet løpesko med karbonplate, ment for dem som jager personlige rekorder eller løper svært lange løp.

Vi har sett Eliud Kipchoge løpe verdens første maraton under to timer. Vi har sett Jakob Ingebrigtsen løpe seg inn i verdenstoppen og ta OL-gull. Vi har sett Karsten Warholm bli best i verden på 400 meter hekk og VM- og OL-gull.

Alle med nye såkalte «supersko», som i realiteten er sko med en karbonfiberplate eller et karbonfiberinnlegg som en del av støtdempingen. Da Nike lanserte modellen Vaporfly 4% i 2018, var det omtrent umulig for vanlige dødelige å få tak i de nye «superskoene».

Slik er det ikke lenger.

Fritt tilgjengelig

I dag tilbyr de fleste løpeskoprodusenter med respekt for seg selv og egen markedsposisjon sko med karbonsåle. Karbonsko har nådd folket, og det åpner for flere spørsmål.

Ett av dem er om teknologien er «teknologisk doping», slik kritikere mener. Nå er det riktignok kommet regler for hvor «teknologiske» slike sko kan være når de brukes i internasjonale konkurranser, men i denne testen er vi ikke opptatt av de etiske sidene ved teknologien.

Siden folk fritt kan kjøpe slike sko er vi kun opptatt av hvordan de fungerer i bruk. Da er det flere spørsmål som krever svar: Gir teknologien det ekstra løftet i frasparket som lovet? Har skoene den omstridte «fjærende» effekten? Siden karbonsko koster mer enn andre sko – er de verdt pengene?

Å teste slike sko i coronaens tidsalder er ikke helt enkelt. Planen var å teste flere modeller enn de seks vi har testet, men flere importører sliter med å få produktene til Norge. Derfor er ikke sko fra aktører som New Balance og Puma med. Derfor har vi måttet teste «forrige» versjon av skoene fra Adidas og Nike, som siden er kommet i versjon to - riktignok med relativt små endringer.

Dette er skoene vi har testet:

ProductSaucony Endorphin Pro 2 (Herre)Nike ZoomX Vaporfly Next% (Unisex)Adidas Adizero Adios ProHoka One One Rocket X (Unisex)Brooks Hyperion Elite 2 (Unisex)Asics Metaspeed Sky
annonsePris2 599,-3 099,--1 539,-2 499,-2 600,-
PassformHerreHerre, DameHerreHerre, DameHerre, DameDame, Herre
Tilgjengelige fargerSort, Hvit, BlåSort, Hvit, Grå, Blå, Rød, Gul, Oransje, Grønn, RosaSort, Hvit, Gul, Oransje, RosaSort, Hvit, Turkis, Blå, Rød, Gul, GrønnSort, Hvit, Sølv, Grå, GulSort, Hvit, Rød
Dropp (høydeforskjell fra hæl til tå)8 mm8 mm8,5 mm5 mm8 mm5 mm
Produktvekt213 gram187 gram227 gram213 gram213 gram210 gram
Karbonfiber i skoene skal gjøre at du løper mer effektivt. Noen har kalt det for teknologisk doping, men skoene er tillatt for gateløp og liknende så lenge de tilfredsstiller visse kriterier.

Teknologien

Bruken av karbonfiber er altså det som skiller denne typen løpesko fra andre sko. Forskning viser at en karbonplate i løpesko må ha en viss stivhet, men ikke være for stiv. Denne plata gjør at energitapet ved hvert steg blir mindre og løperen får mer kraft i hvert fraspark.

I praksis kapsler de fleste produsentene karbonplata inn i en relativt tykk mellomsåle på opptil fire centimeter med lett, mykt støtdempende skum. Dagens skum returnerer mer av energien fra tråkk og fraspark enn skummet som ble brukt tidligere – en viktig faktor.

Kombinasjonen av en karbonplate og mer fjærende støtdempende skum er det som gir karbonsko den ønskede fjærende trampoline-liknende effekten. Det tykke støtdempematerialet kan dessuten hjelpe sliten muskulatur, særlig mot slutten av lange løp.

Høyt «dropp» gir stor rulleeffekt når du løper, og skal bidra til å løfte deg ut av steget.

Gynger

Mange produsenter sverger i tillegg til det som kalles høyt dropp, altså stor avstand mellom den fremste delen av tåboksen og hælen. Det får foten til å gynge fremover og dermed rulle lettere, mer uanstrengt og ikke minst raskere gjennom steget. Dette gir bedre løpsøkonomi, mer snert i frasparket og økt fart.

I tillegg veier skoene lite. Lettere materiale gjør at løpesko generelt er lettere i dag enn de var for 10 – 15 år siden, men karbonsko utmerker seg med at de er lette selv etter dagens standard. Den letteste skoen i denne testen veier godt under 200 gram, mens den tyngste veier 235 gram.

Hvor godt fungerer det? Nike hevdet tidlig at deres sko med buet karbonplate i snitt bedrer løpsøkonomien med fire prosent, mens forskningsprosjekter viser en gevinst på to til seks prosent. Den reelle bedringen er fortsatt noe omdiskutert, men de fleste ser ut til å være enige om at den nye teknologien gir raskere tider.

Slik oppsummerer vi de ulike egenskapene til testskoene. (Utvid tabellen for å se teksten).

ProductKarboneffektFartsfølelseLøpskomfortPassformStabilitet
Asics Metaspeed Sky
Saucony Endorphin Pro 2 (Herre)
Nike ZoomX Vaporfly Next% (Unisex)
Adidas Adizero Adios Pro
Hoka One One Rocket X (Unisex)
Brooks Hyperion Elite 2 (Unisex)

Best i test: Asics Metaspeed Sky

Testerne var både overrasket og begeistret over denne modellen: Asics har nemlig
klart kunststykket å kombinere en svært komfortabel støtdemping med et effektivt løft fra karbon og skum.

Metaspeed Sky har relativt solid støtdemping der karbonplata er kapslet inn i to lag støtdempende skum. Mens Asics-modellen Metaracer har mindre støtdemping og er beregnet for kortere konkurranser, er denne modellen utviklet med tanke på lengre distanser som halvmaraton og maraton. Det ligger fornuft i dette, siden slitne bein og muskulatur trenger demping mot slutten av lange løp.

Støtdempingen er samtidig relativt myk, særlig sammenliknet med Brooks Hyperion Elite 2. Mykheten bidrar til følelsen av høy løpskomfort. Tyngre løpere vil dog kunne ønske seg litt fastere demping enn de får her. Det var også de to letteste testerne (i antall kilo) som ivrigst applauderte støtdempingen her. Men testerne var samstemte om at støtdempingen ikke er så myk at den oppleves som svampete.

Dropp-tallet på fem millimeter lyver egentlig litt for Asics-skoene, siden hælen også er litt løftet fra bakken.

Komfort er en ting, men hva med skoenes fartsegenskaper? Høy komfort er ikke
alltid forenlig med fartsfølelse over gjennomsnittet. Metaspeed Sky er som nevnt
ikke skreddersydd for høy fart på kortere distanser, men har gode fartsegenskaper i sko som er tilpasset lengre distanser.

De innbyr til fart, ikke minst fordi karbon og skum gir et merkbart løft. Høyt dropp gir en bedre rulle-effekt enn med Saucony Endorphin Pro 2. I tillegg veier skoene uhyre lite - de utgjør såvidt få gram at de knapt merkes på beina. Til sammen gjør disse faktorene at skoene innbyr til fart.

Passformen er middels bred til bred med en romslig tåboks. Løpere med høy vrist
kan også bruke disse uten bekymringer. Hælgrepet er middels godt. Bred lest til
tross – dette er ikke de mest stabile skoene i testen. Det skyldes at skoene smalner inn noe bakover og at støtdempingen er høy. Men direkte ustabile er skoene likevel ikke.

Samlet sett er dette svært vellykkede sko som vakte begeistring blant testerne. Et
par svake punkter til tross – her er det bare å applaudere.

Asics Metaspeed Sky
9
Imponerende
Best i test

Asics Metaspeed Sky

sitat"Skyhøy komfort, kombinert med et markant karbon-kick"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært komfortabel støtdemping
 • Krysse av
  Solid karboneffekt
 • Krysse av
  Effektiv dropp
 • Krysse av
  Veier lite, føles svært lette

Ting å tenke på

 • Bytt
  Muligens noe myk støydemping for enkelte
 • Bytt
  Bred tåboks
 • Bytt
  Littegrann ustabile

Anbefalt: Saucony Endorphin Pro 2

Endorphin Pro 2 vakte også umiddelbar begeistring hos testerne. Skoen har solid støtdemping gjennom hele sålen, et ekstra kick fra karbon og skum og veier såvidt over 200 gram.

For sko som skal brukes til fart er lav vekt viktig, og disse skoene er sanne lettvektere.

Samtidig er støtdempingen vellykket. Saucony er kjent for fastere støtdemping enn en del andre produsenter (som Nike og Hoka), men her er støtdempingen balansert: Ikke for hard, ikke for myk. Vi applauderer.

Siden skoene har en del støtdemping også under forfoten vil noen kunne oppleve at løpsfølelsen er litt dårligere enn med andre sko, spesielt sammenliknet med Nike Zoom Vaporfly. Men dette er individuelt.

Hva så med karbonet? Endorphin Pro 2 har en kurvet karbonplate og noe Saucony kaller Speedroll, hvis felles misjon er å få foten til å rulle raskere gjennom steget og dermed øke effektivitet og fart. Denne rulle-effekten er der, men den er ikke voldsomt merkbar. Karbon og skum gir et godt ekstra «løft» til steget, men det er ikke fullt så merkbart som for eksempel med Asics Metaspeed Sky.

Sammenliknet med et par andre modeller i testen er denne modellen relativt stabil, noe som ikke-eliteløpere vil sette pris på. Det er selvsagt ikke en stabilitetssko for folk som overpronerer mye, men den har en viss stabilitet – særlig til fartssko å være.

Passformen er tilpasset gjennomsnittsføtter. Skoen er middels bred og har en middels stor tåboks. Ingen av testerne opplevde at skoene presset mot føttene og skapte ubehag. Null gnagsår her. Grepet rundt ankelen er bedre enn på andre modeller.

Samlet sett viste dette seg å være en sko uten svake punkter og flere klare fordeler. Vi anbefaler disse skoene varmt, spesielt til asfaltrunder på 5 og 10 kilometer og kanskje også til halv- og helmaraton.

Saucony Endorphin Pro 2 (Herre)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Saucony Endorphin Pro 2 (Herre)

sitat"En sko som gir deg et ekstra kick og innbyr til fart."

Fordeler

 • Krysse av
  Balansert støtdemping
 • Krysse av
  Karbonet gir et ekstra løft
 • Krysse av
  God passform
 • Krysse av
  Veier lite
 • Krysse av
  Godt hælgrep

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke av de billigste
 • Bytt
  Litt dårligere løpsfølelse enn de beste

Nike ZoomX Vaporfly Next%

Vi var spente på disse skoene etter å ha sett Ingebrigtsen-brødrene og en rekke andre løpestjerner bruke dem. Det ble raskt klart hvorfor eliten bruker Vaporfly: De veier nesten ingenting, gir meget god fartsfølelse og legger til rette for stor fart.

Testerne var samstemte om at støtdempingen befinner seg omtrent i skjæringspunktet mellom beskyttelse og fartsfølelse. Nike ser ut til å truffet godt med denne balansen – skoene har ikke så mye støtdemping at det står i veien for fartsegenskapene, men har samtidig ikke så lite demping at det går utover komforten og øker skaderisikoen.

Karbonet i mellomsålen gir sammen med sprettent Pebax-skum et tydelig løft uten å ha hoppestokk-kvaliteter, noe som – bokstavelig talt – underbygger det balanserte inntrykket. Skoene har mye dropp, altså hvor høyt tåboksen er over bakken før bruk, noe som gir en merkbar rulle-effekt.

Størst begeistring vakte Vaporfly hos den av testerne som er aktiv løper. Han opplevde skoene som spesiallaget for fart. Aktive løpere på et visst nivå vil antagelig ha stort utbytte av disse skoene, mens mosjonister muligens vil betakke seg – kanskje også fordi dette er de dyreste skoene i testen.

For Vaporfly er ikke spesielt stabile i bruk. Det skyldes at mellomsålen er høy, hælen er smal og litt spiss og skoene er relativt minimalistiske i den forstand at de ikke har noen stabiliserende elementer. Dette vil sannsynligvis ikke tiltale mosjonister. Manglende stabilitet gjør skoene mindre egnet til gateløp med mange svinger enn til annen løping der man løper mer rett frem.

Passformen er smal og skoene har en innersokk som gjør at de sitter som sydd på foten. Det gir kontroll, men folk med brede føtter bør nok velge andre sko. Vi opplevde ikke press eller gnagsår tross den smale passformen, men det er ikke utenkelig at det kan skje. Tåboksen er dog romslig nok for de fleste.

Generelt er dette meget vellykkede sko for målgruppen, som er aktive løpere som løper gateløp av ulik lengde og trener mye intervall på vei. Andre vil antagelig ha større glede av andre sko.

PS: Disse er altså nylig lansert i ny versjon , Next% 2. Her er det bare overdelen som er noe endret.

Nike ZoomX Vaporfly Next% (Unisex)
8
Meget bra
Anbefalt

Nike ZoomX Vaporfly Next% (Unisex)

sitat"Lynrask, men kanskje ikke noe for mosjonister"

Fordeler

 • Krysse av
  God løpsfølelse, innbyr til fart
 • Krysse av
  Fin rulleeffekt
 • Krysse av
  Veier svært lite
 • Krysse av
  Ikke alle liker innersokk

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ganske ustabile
 • Bytt
  Smal passform
 • Bytt
  Høy pris
Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 (Herre)
Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 (Herre)

Brooks Hyperion Elite 2

Testpanelet hadde litt ulik opplevelse av disse skoene. Noen opplevde dem som meget gode, mens andre mente de manglet fartsegenskaper.

Dette er i grunnen en god oppsummering. Hyperion Elite er den modellen i testen hvor karboneffekten var størst – karbonplate og skum gir et tydelig og ganske merkbart løft i steget. De mest positive testerne var begeistret og syntes dette gjorde dem mindre slitne i muskulaturen mot slutten av løpeøkter - samt at det muliggjorde fart over lengre distanser.

Skoene har ganske høy mellomsåle og mye dropp, noe som gir en fin rulle-effekt der løpere får «hjelp» til å gjennomføre løpesteget. Høy mellomsåle kunne ha gjort skoene ustabile, men lesten er så bred at det ikke er et problem.

Sålen er så bred at den stikker ut på begge sidene av skoene, noe som gjør dem mindre strømlinjeformet og fartsvennlige enn Nike Vaporfly. Det virker også som karbonplata og/eller dempematerialet er litt stivere enn ønsket, noe som også reduserer kontakten med underlaget og dermed løpsfølelsen noe. Dette er ikke en utpreget fartssko. Samtidig gir den høye droppen en viss snert i frasparket.

Det sies at holdbarheten på karbonmateriale i slike sko er moderat, men vi vil faktisk si at Hyperion Elite egner seg godt også som mengdetreningssko for lette til middels lette løpere. Det var en glede å gjennomføre lengre asfaltøkter med disse på beina.

Passformen er bred og tåboksen romslig. Løpere med smale føtter vil kunne oppleve at dette ikke er skoene for dem. Hælkappa har ikke det samme grepet som andre sko – den sitter ganske løst rundt hælen. Samtidig presser skoene litt mot foten der reimene begynner nederst, noe som kan gi ubehag for løpere med høy vrist.

Også dette er en vellykket sko med en markant karboneffekt, men de er ikke utpregede fartssko.

Brooks Hyperion Elite 2 (Unisex)
7.5
Bra

Brooks Hyperion Elite 2 (Unisex)

sitat"Vellykket, både til mengdetrening og fart"

Fordeler

 • Krysse av
  Tydelig fjærende støtdemping
 • Krysse av
  Effektiv rulle-effekt
 • Krysse av
  Høy komfort
 • Krysse av
  Bredt bruksområde

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt stive
 • Bytt
  Ikke så godt hælgrep
 • Bytt
  Litt lave over vristen for noen
 • Bytt
  Ikke 100 % fartsfølelse

Hoka OneOne RocketX

Vi er blant de mange som stortrives med Hoka-sko på beina. Fartssko med karbon er ikke vanlig kost fra Hoka, så vi var spente på disse skoene. Vi noterte også raskt at dette er testens i skrivende stund billigste sko.

RocketX har en smal karbonplate i sålen - antagelig smalere enn i andre sko - og inntrykket hos testerne er at vi gjerne skulle sett et litt større løft fra karbonteknologien enn det vi får med disse.

Effekten av karbon og skum er moderat, for å si det sånn. Samtidig har disse skoene mindre støtdemping enn andre modeller – sålen er synlig lavere enn på andre modeller. Samlet sett gjør dette at kontrasten til for eksempel Brooks Hyperion Elite er ganske så stor. En av testerne opplevde at støtdempingen ble for snau og hadde problemer med å trives i disse skoene.

Rulle-effekten fra det Hoka kaller Metarocker er også mindre enn ventet – vi får ikke følelsen av å bli hjulpet gjennom steget her. Samlet sett gjør dette at fartsfølelsen blir noe mindre enn med andre sko, for eksempel Nike Vaporfly.

En annen måte å se dette på er at RocketX gir et visst løft (selv om vi ønsker oss mer) uten å endre for mye på et naturlig løpesett. Noen vil foretrekke det. I klassisk Hoka-stil er dette relativt smidige sko, som også legger til rette for et naturlig løpesett.

Skoene er ikke utpreget stabile, men er med sin relativt lave mellomsåle ikke så ustabile som Vaporfly. En fordel med dette er at vekten er lav; vi snakker såvidt over 200 gram.

Passformen er relativt smal, uten at vi syntes det var et problem. Tåboksen er liten til middels stor. Vi merket ikke noe til tranghet eller sømmer som skapte gnagsår eller annet ubehag. Hælkappa sitter middels godt rundt hælen.

Samlet sett er dette i utgangspunktet sko tilpasset fart – de passer ikke så godt til mengdetrening – men karboneffekten er tydeligere med andre modeller.

Hoka One One Rocket X (Unisex)
7
Bra

Hoka One One Rocket X (Unisex)

sitat"Leverer varene, men vi savner tydeligere karboneffekt"

Fordeler

 • Krysse av
  Inviterer til et naturlig løpesett
 • Krysse av
  Veier lite
 • Krysse av
  Lav pris sett opp mot resten av de testede skoene
 • Krysse av
  Bredt bruksområde

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke så høy komfort
 • Bytt
  Moderat karboneffekt
 • Bytt
  Mindre støtdemping enn andre
 • Bytt
  Ruller ikke så effektivt

Adidas Adizero Adios Pro

Adidas overrasker med denne modellen: Selskapet kombinerer karbonfiber med støtdemping og komfort vi forbinder med solide mengdetreningssko.

Adizero Adios Pro har en karbonplate i hælen, men ikke i forfoten – der har skoen karbonfingre inne i en solid dose støtdempende skum.

Hvordan det fungerer? Testerne syntes det var vanskelig å legge merke til karboneffekten når skoene ellers har så maksimalistisk og myk støtdemping, men den er nok der. Vi merket et visst løft fra støtdempingen, særlig under forfoten, men mindre enn med andre sko i testen.

Skoene har faktisk mye dropp og gir i teorien god rulle-effekt og følgelig effektiv steg og fraspark. I praksis? Testerne opplevde at denne effekten forsvant litt som følge av den solide støtdempingen. Støtdempingen er også utpreget myk og noen løpere vil kunne oppleve den som en smule «svampete», men her vil individuelle preferanser spille inn. Det de fleste vil være enige om, er at disse skoene på langt nær har den samme fartsfølelsen som Nike Vaporfly.

Mengden støtdempende skum er stor, og skoene tilfredsstiller såvidt kravene fra World Athletics til maksimal sålehøyde. Komforten er følgelig skyhøy med disse skoene, og vi mener de uten problemer kan fungere som mengdetreningssko (holdbarheten ikke tatt med betraktning). Disse skoene vil også være velegnet til lange gateløp som maraton, der den solide støtdempingen vil komme særlig til nytte. Løpere med småskader eller knetrøbbel vil også ha stor nytte av den høye komforten.

Sålehøyden til tross: Stabiliteten er ikke dårlig, snarere middels god. Passformen er smal til middels bred i hele skoens lengde. Hælgrepet er greit, men kunne fint ha vært bedre. Ingen irritasjoner eller sår oppsto under testing.

Samlet sett befinner denne skoen seg litt i andre enden av skalaen fra Nike Vaporfly, men har kvaliteter som Vaporfly ikke har.

PS: Også her er det kommet en versjon to, med ytterligere 1,5 millimeter dropp. Ellers er forskjellene mest kosmetiske.

Adidas Adizero Adios Pro
7
Bra

Adidas Adizero Adios Pro

sitat"Svært komfortable, men fartsegenskapene forsvinner litt"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært høy komfort
 • Krysse av
  Kurant stabilitet
 • Krysse av
  Moderat pris
 • Krysse av
  Solid støydemping

Ting å tenke på

 • Bytt
  Karboneffekten forsvinner noe
 • Bytt
  Ikke så god løpsfølelse
 • Bytt
  Støtdempingen kan oppleves som litt svampete
Adidas Adizero Adios Pro 2.0 (Unisex)
Adidas Adizero Adios Pro 2.0 (Unisex)

Obs: I første versjon av denne saken kom vi i skade for å beskrive konseptet dropp som avstanden fra fremre del av tåboksen til bakken. Det korrekte er forskjellen i høyde fra fremre del av tåboksen til hælen. Vi beklager feilen. Feilen ble rettet lørdag 2. oktober klokken 16.12.

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse