Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestLøpesko med karbon (2023)

Supersko eller gimmick? Vi tester løpesko med karbon

Utviklingen innen løpesko med karbon går stadig fremover. Vi har testet de nyeste modellene, inkludert en «forbudt» sko.
Dag Yngve Dahle, Tek.no

Mye vann har rent i havet siden Eliud Kipchoge brøt totimers-grensen på maraton og Karsten Warholm sprengte grenser på 400 meter hekk – begge i sko med karbon.

Å bruke karbon i løpesko har vært en real innovasjon, riktignok noe omstridt siden enkelte har sett det som juks, men like fullt en innovativ teknologi som har endret løpesko markant.

Både eliteutøvere, supermosjonister og trimmere vil ha det, og de aller fleste løpeskoprodusenter har utviklet sko med karbonplate eller annet karboninnlegg. En god del har skjedd på de to årene siden sist vi testet slike løpesko.

Dette har skjedd

Sist var det stort sett sko ment for konkurranser på vei og bane som hadde karbon i mellomsålen, og «superskoene» var laget for rask løping. Nå ser vi flere og flere karbonsko som er myntet på mengdetrening og raskere trening. Karbon brukes nå ikke bare i konkurransesko, og selv mange terrengsko har nå fått karbonsåle.

Karbon brukes dessuten i økende grad i det vi kan kalle maksimalistiske sko, altså sko med mellomsåle på mer enn 40 millimeters høyde – såkalt «stack». Det er faktisk blitt forbudt å bruke sko med tykkere mellomsåle enn dette i konkurranser. Men til trening kan de brukes, og modellene med mellomsåler tykkere enn 40 millimeter er myntet på nettopp det.

NB: Siden vi tester sko med såpass forskjellige fokusområder, velger vi å ikke dele ut noen best i test i denne omgang. Vi forsøker heller å fremheve hvilke kvaliteter de ulike skoene har, og hvilke løpere de passer for.

NB 2: Noen vil kanskje savne Nike i denne testen. Vi var ikke i stand til å få tak i Nike-organisasjonen i tide til publisering, men skal prøve å få hentet dem inn og oppdatert testen før sommeren er omme. Hoka ønsket ikke å delta.

Slik oppsummerer vi kjapt de ulike skoenes egenskaper:

9
Adidas Adizero Prime X
Bytt
8.5
Salomon S/Lab Phantasm CF
Bytt
8.5
Asics Metaspeed Sky+
Bytt
8
Saucony Endorphin Pro 3
Bytt
7.5
Brooks Hyperion Max
Bytt
7
New Balance FuelCell Super Comp Trainer v2
Bytt
6
Scott Speed Carbon RC
Bytt
6
Altra Vanish Carbon
Bytt

Beste innovasjon: Adidas Adizero Prime X Strung

«Ulovlig» mye støtdemping og litt smal passform kan fort gi styltefølelse. Men vi ble svært positivt overrasket over denne Adidas-modellen.

Hvordan får de til dette? Det var spørsmålet som ble stilt under en av testernes felles løpeøkter med disse skoene. For Adidas har klart kunststykket å kombinere svært mye støtdemping, relativt god fartsfølelse og lav vekt – i utgangspunktet en vanskelig øvelse. Og det attpåtil i en relativt smal sko.

Vi snakker støtdemping som løfter løperen nesten fem centimeter over bakken, godt over de 40 millimetrene som er tillatt i gateløp. I utgangspunktet skal det bety at en del av effekten i frasparket forsvinner i dempematerialet, noe som gjør skoene uegnet for raskere løping. Testerne opplevde derimot at dette ikke var tilfelle. Fartsfølelsen er riktignok ikke på høyde med rene konkurransesko, men fartsfølelsen er relativt god samtidig som støtdempingen er bunnsolid.

Det skyldes nok primært to faktorer: Dempematerialet, som består av tre lag med Lightstrike Pro-skum, er såpass mykt og responsivt i seg selv at det fremmer løpsfølelse og gjør at effekten av karbonspiler og karbonplate blir tydelig og god. Her snakker vi solid energiretur.

Legg til relativt lav vekt på rundt 250 gram, dropp på 8,5 millimeter og rocker-geometri og resultatet er en unik kombinasjon av støtdemping og løpsfølelse. Vi applauderer.

Et par ankepunkter må nevnes. For å redusere vekten er mer eller mindre overflødige deler skåret bort, noe som også gjelder lest og støtdemping. Konsekvensen er at dette er løpesko med relativt smal passform, spesielt i hælpartiet.

Kombinasjon av høy og smal støtdemping kan gi styltefølelse, ustabilitet og fare for overtråkk. Testerne bemerket også dette første gangen de fikk skoene på beina, men det interessante var at ustabiliteten ikke var spesielt merkbar da de kom i gang med løpingen. De noterte dog ett tilfelle av lett ankelvrikk, men det var av det harmløse slaget.

Dette er antagelig ikke sko for folk som over- eller underpronerer mye og trenger stabilitet, og de egner seg nok best til jevne asfaltflater uten for mange svinger. Grus- eller skogsvei anbefales ikke.

Men skoene er ikke videre ustabile i bruk – spesielt ikke når farta ble skrudd opp - og det er ytterst positivt.

NB: Det finnes to versjoner av dette produktet, Prime X og Prime X Strung, hvor sistnevnte har en strikket overdel og er den vi har testet. Mellomsålen er den samme.

Passer best for: Løpere som liker mye støtdemping. Løping på asfaltunderlag, ikke brostein eller grus. Rask trening, restitusjonsløping og noe mengdetrening. Ikke for over-/ underpronerere med svake ankler.

Adidas Adizero Prime X Strung
9
Imponerende
Anbefalt

Adidas Adizero Prime X Strung

9
Imponerende
sitatMaksimalistisk støtdemping, lav vekt og solid karboneffekt laget for ren asfaltløping.

Fordeler

 • +
  Suveren støtdemping
 • +
  God fartsfølelse tross dempingen
 • +
  Bredt bruksområde
 • +
  Moderat vekt for sko med så mye støtdemping

Ting å tenke på

 • Noe ustabil i hælpartiet
 • Ikke tillatt å bruke i konkurranser
 • Høy pris

Mest for pengene: Salomon S/Lab Phantasm CF

Innlegg av ren karbon er det store i dag, men Salomon viser at et komposittmateriale bestående av plast og karbon også fungerer godt.

Phantasm CFs fremste forse er at de sitter som en sokk på foten og fremmer fotens bevegelse gjennom løpesteget på svært effektivt vis. Lav vekt på rundt 200 gram, solid dropp på 9 millimeter og en tydelig rocker-konstruksjon bidrar.

Her ruller foten naturlig, noe særlig testløper A, som lander på bakfoten, satte pris på. «Jeg kunne fint løpt maraton med disse», var hans kommentar. Dette er altså lette og responsive sko som inviterer til fart, og de vil fungere godt til konkurransebruk og intervalltrening.

Støtdempingen er, som i en del andre Salomon-sko, noe hardere enn hos noen av konkurrentene. Ingen av testerne syntes dette var et stort problem, men testløper C bemerket at han foretrekker litt mer komfort – også på raskere løpeturer. «Disse gir meg ingenting «gratis», slik flere av de andre gjør», sa han.

De som lander midt på foten eller forfoten kan oppleve at skoene har litt for lite støtdemping. Lesten er smal og løpere med brede føtter vil kanskje ønske seg litt mer plass. Testløper B, som har høy vrist, opplevde at overdelen var trang og presset mot vristen.

Samtidig er skoene overraskende stabile til tross for den smale lesten, noe som antagelig kommer av at hele undersiden av skoene er gummiert og at ingenting var skåret bort fra lesten eller støtdempingen. Gummieringen ga også godt grep på asfalten. Vi merker oss også at dette er testens rimeligste sko. Her får du mye for pengene.

Passer best for: Lette løpere, hælfotløpere, erfarne løpere som tåler hardt underlag godt, konkurranser, rask trening.

Salomon S/Lab Phantasm CF
8.5
Meget bra
Godt kjøp

Salomon S/Lab Phantasm CF

8.5
Meget bra
sitatSokkeliknende sko med vekt på god løpsfølelse og et naturlig løpesett.

Fordeler

 • +
  Sitter som sydd på foten
 • +
  Inviterer til fart
 • +
  Stabile tross smal passform
 • +
  Godt grep mot underlaget
 • +
  Moderat pris

Ting å tenke på

 • Noe smal passform
 • Kan presse mot vristen
 • Hælgrepet kunne vært bedre
 • Litt hard demping

Favorittsko for fart: Asics Metaspeed Sky+

Asics leverer en svært vellykket kombinasjon av energiretur, fartsfølelse og komfort.

To av tre testere var svært begeistret for Metaspeed Sky+, og hadde disse som sine favorittsko. Hovedgrunnen til det er at skoene gir fartsfølelse og et solid karbonløft samtidig som komforten er relativt god.

Dette er ikke sko med maksimalistisk støtdemping a lá Adidas Prime X Strung, men i mye større grad sko laget for konkurranser eller rask trening. De veier ikke mer enn rundt 200 gram, har et markant rocker-design og fem millimeter dropp – de innbyr rett og slett til fart. «Det føles som konstant å bli løftet fram», sa testløper C. «Umulig å løpe langsomt med disse», sa testløper B.

Testerne var også begeistret for passformen, som er meget god. Lesten er relativt bred og tåboksen er romslig. Løpere med smale føtter kan oppleve skoene som for romslige, men det opplevdes ikke som et problem her.

Hva så med støtdempingen? Skoene fremsto med litt mer støtdemping under forfoten enn forrige utgave av skoene. Ifølge Asics er det kun fire prosent mer skum i denne utgaven enn i forrige versjon, så det kan hende det skyldes at Asics har flyttet karbonplata litt nærmere foten, altså oppover i mellomsålen, slik at det er mer skum mellom karbonet og yttersålen.

Støtdempingen oppleves som noe mykere enn i Salomon Phantasm CF, og hardheten kan sammenliknes med Saucony Endorphin Pro 3.

Testløper C mente skoene gir «fabelaktig komfort og relativt bra kick fra karbonet». Også testløper B var begeistret: «Fartsegenskaper med komfort». Testløper A, som lander på bakfoten, syntes hælpartiet hadde litt lite støtdemping og dette skapte en viss ubalanse sammenliknet med støtdempingen i forfoten. Bakfotløpere kan med fordel vurdere andre sko.

I likhet med flere andre karbonmodeller er skoene litt ustabile i hælpartiet. Testerne opplevde litt slitasje på undersålen etter noen uker, noe som indikerer moderat holdbarhet, men dette har vi ikke testet.

Passer best for: Lette til middels tunge løpere, midt- og forfotløpere, asfalt og annet hardt underlag, konkurranser og rask trening.

Asics Metaspeed Sky+
8.5
Meget bra
Anbefalt

Asics Metaspeed Sky+

8.5
Meget bra
sitatRask sko med høy komfort og solid karboneffekt.

Fordeler

 • +
  Lav vekt
 • +
  Innbyr til fart
 • +
  Meget god passform
 • +
  Spesielt god demping i forfoten

Ting å tenke på

 • Lite støtte i hælpartiet
 • Litt ubalansert demping i hæl versus forfot
 • Høy pris

Best for lettvektere: Saucony Endorphin Pro 3

Saucony var en gang kjent for støtdemping av det hardere slaget. Slik er det ikke lenger. Dette er 200 gram med vellykkede løpesko. Testerne erfarte at lav vekt, dropp og rocker-effekt propellerte dem framover. Skoene inviterer med andre ord til fart.

Det myke dempematerialet bidrar også til god fartsfølelse. For tyngre løpere kan støtdempingen oppleves som for myk, mens lettvektere antagelig ikke vil oppleve det på den måten.

Du får nesten 40 millimeter med støtdemping i hælpartiet, noe som er mer enn de sammenliknbare modellene Salomon Phantasm CF og Brooks Hyperion Max. Skoene har svært mye dempemateriale under midtfoten, noe som kan være uvant for noen. Testløper A påpekte dette.

Avslutningen av dempematerialet i forfoten er relativt brå, noe som ifølge testløper B forsterker rulleeffekten forover og kan bidra til snert i frasparket og kjappere stegavvikling, men testløper A opplevde at det forstyrret fotens naturlige bevegelse, spesielt i avslutningen av løpesteget Her er det nok litt individuelt hva man liker, og interesserte bør prøve skoene på tredemølle før innkjøp.

Testløper C var imponert over passformen. «Det kjennes ut som de er sydd til foten min», var hans kommentar.

Testløperne bemerket at skoene ikke er fullt så stabile som andre modeller, og at dette er et mulig ankepunkt. Samtidig er dette raske sko for rask løping der hensynet til stabilitet kommer i andre rekke. Stabiliteten var dog ikke fullt så god her som i de sammenliknbare modellene fra Salomon og Brooks, noe som muligens skyldes mye støtdemping midt under forfoten og at karbonplata er S-formet.

Til gjengjeld var skoenes fartsegenskaper eminente, som nevnt, og effekten fra karbonmaterialet i støtdempingen var tydelig – det ga et ekstra løft. «Disse gir svært godt skyv framover», sa testløper C.

Passer best for: Lette løpere, midt- og forfotløpere, konkurranser, rask trening.

Saucony Endorphin Pro 3
8
Meget bra
Anbefalt

Saucony Endorphin Pro 3

8
Meget bra
sitatHøy komfort og god løpsfølelse for løpere som ikke trenger mye stabilitet.

Fordeler

 • +
  God støtdemping
 • +
  Gir et ekstra kick i frasparket
 • +
  Svært lette
 • +
  Luftig overdel

Ting å tenke på

 • Kunne vært mer stabile
 • Litt lite støtdemping fremst
 • Vel myk demping for noen
 • Høy pris

Et alternativ uten karbon: Brooks Hyperion Max

Hyperion Max er en helt ny modell, som Brooks sier gir mer trening av leggmuskulaturen enn for eksempel karbonskoen Hyperion Elite (som vi testet sist).

Dette stemmer nok, siden støtdemping med karbon letter belastningen på leggene. Testerne var imidlertid mer opptatt av hvordan skoene var i bruk, og om de opplevde stor forskjell mellom disse og sko med karbon. Svaret er både ja og nei.

Først og fremst er dette lette, raske og responsive sko som egner seg best til konkurranser og rask intervalltrening. Åtte millimeter dropp og rocker-geometri bidrar til det. «Disse oppfordrer til fart», sa testløper B i løpet av testingen.

Skoene lager litt lyd mot asfalten under løpingen. Det vitner om at lesten er litt stivere og mellomsålen er litt hardere enn hos noen av konkurrentene, men ingen av testløperne opplevde dette som et problem.

Mellomsålen av såkalt DNA-skum tilført nitrogen gir en viss energiretur, slik at skoene har noen av egenskapene fra sko med karboninnlegg. Men skoene har ikke den samme fjærende effekten som gode karbonsko har. Det er altså snakk om en viss energiretur, men ikke på samme nivå som med karbon.

Men det kan til en viss grad skyldes at støtdempingen ikke er så myk som for eksempel hos Adidas og Asics. Virkelige lettvektere vil muligens ønske seg litt mykere støtdemping, men skoene fungerte samtidig godt for den letteste testløperen på 68 kilo.

Testerne likte den sømløse overdelen. Skoene har ingen sømmer eller andre designmessige finurligheter som kan skape irritasjon og gnagsår under løping.

Passformen opplevdes som meget god. Testerne påpekte dog en noe brå avslutning av dempematerialet i hælpartiet. Særlig testløper A, som lander på hælen, mislikte dette.

Alt i alt en relativt vellykket sko med flere gode kvaliteter.

Passer best for: Lette til middels tunge løpere, ikke hælløpere, konkurranser, rask trening.

(Denne skoen er altså uten karbonsåle, men det var denne skoen Brooks sendte inn til testen. Prismessig er den innenfor resten, så vi valgte å ta den med)

Brooks Hyperion Max
7.5
Bra

Brooks Hyperion Max

7.5
Bra
sitatMangler karbonkick, men dette er raske sko som innbyr til fart.

Fordeler

 • +
  Veier svært lite
 • +
  God fartsfølelse
 • +
  God passform (lest)
 • +
  Fast demping for dem som liker det
 • +
  Flott design

Ting å tenke på

 • For fast design for noen
 • En tanke stiv såle
 • Lager litt lyd mot asfalten
 • Brå avslutning av støtdempingen i hælpartiet

Komfort for tungvektere: New Balance Fuelcell Supercomp Trainer V2

I likhet med Prime X Strung fra Adidas er dette sko med maksimalistisk støtdemping, noe som vil si en mellomsåle på mer enn 40 millimeter og solid demping av slagene kroppen får fra underlaget under løpingen.

Testerne satte pris på den omfangsrike, myke og komfortable støtdempingen, spesielt til roligere løping. «Gode restitusjonssko», mente testløper A.

Lette løpere kan oppleve at støtdempingen blir i meste laget. Det skyldes delvis at løpsfølelsen bare er moderat her – det er forståelig at dette ikke er konkurransesko – men noe av effekten i frasparket kan bli borte i skummet i mellomsålen. Sagt på en annen måte: Siden lettvektere veier lite, kommer de ikke ordentlig i kontakt med underlaget.

Testløper B og C, som ikke er blant de absolutte lettvekterne, opplevde ikke dette som et stort problem. De opplevde en viss fartsfølelse med disse – også grunnet solid dropp (8 millimeter) og en ganske aggressiv rocker-geometri. «En god balanse av alt», mente testløper C.

Alle testerne var dog enige i at «karboneffekten» med fordel kunne vært mer markant. En bedre energiretur ville vært på sin plass. Mer kick, takk! Dette inntrykket blir muligens understreket av at den betydelige mengden av Fuelcell-skum i mellomsålen føles en tanke «deigete» i bruk, spesielt for lette løpere.

Høy mellomsåle og tildels smalt hælparti gir i likhet med liknende sko en viss ustabilitet, men testerne syntes ikke det var veldig merkbart. Skoene har en langsgående splitt under i skoenes lengderetning, sannsynligvis for å spare vekt. Dette reduserer antagelig stabiliteten litt. Verre var det at småstein flere ganger festet seg i dette hulrommet under løpingen, noe som ikke er gunstig.

Tåboksen smalner inn en del, noe løpere med brede føtter ikke vil sette pris på. Overdelen i sokkeliknende materiale er meget komfortabel.

Passer best for: Middels tunge og tunge løpere, ulike typer trening, restitusjonsløping, asfalt.

New Balance FuelCell Super Comp Trainer v2
7
Bra

New Balance FuelCell Super Comp Trainer v2

7
Bra
sitatKomfortable maksimalistsko med moderat karboneffekt.

Fordeler

 • +
  Myk og komfortabel støtdemping
 • +
  Super restitusjonssko
 • +
  Luftig overdel
 • +
  Ikke altfor dyr

Ting å tenke på

 • Litt "svampete" dempemateriale
 • Moderat karboneffekt
 • Litt ustabil
 • Litt smalt tåparti

Mer enn terrengsko: Scott Speed Carbon RC

Hvor myk støtdempingen i løpesko bør være handler litt om personlige preferanser.

Disse skoene fra Scott, som er mer kjent for terrengsko, er best tilpasset sistnevnte kategori. For de to lagene med såkalt Kinetic Foam-skum i to hardhetsgrader gir en noe fastere mellomsåle enn det noen av konkurrentene tilbyr. Testerne savnet litt mer komfort. «Det blir i hardeste laget for meg», sa testløper C. Lesten ser også ut til å være en smule stiv.

Samtidig er det fart i skoene. De er relativt lette og har rocker-geometri, noe som, tross moderat dropp på 5 millimeter, propellerer løperen forover. De maner til fart.

Testløper C, som lander på forfoten, merket denne effekten godt. «Mye å hente på korte distanser med disse», sa han. Testløper A, som lander på hælen, opplevde ikke denne effekten.

Scott skal bruke det samme karbonmaterialet i karbonplata som Adidas bruker, noe som bør tale til skoenes fordel – grunnet testernes begeistring over Adidas Adizero Prime X Strung.

Dog etterlyste testerne en tydeligere «karboneffekt» her. Energireturen og responsiviteten kunne med fordel vært bedre. Antagelig blir mye av effekten borte i det faste dempematerialet.

Overdelen er svært luftig og fin, men to tynne sorte bånd på innsiden kan skape irritasjon mot foten. Litt løst hælgrep, men en skumkant på innsiden av hælkappa gjør at de likevel sitter greit.

Passer best for: Tyngre løpere, løpere som ikke krever myk støtdemping, konkurranser og rask trening.

Scott Speed Carbon RC
6
Helt greit

Scott Speed Carbon RC

6
Helt greit
sitatRaske og lette sko med fast støtdemping og moderat karboneffekt.

Fordeler

 • +
  Fast demping for dem som liker det
 • +
  Svært luftig overdel
 • +
  Moderat pris

Ting å tenke på

 • I overkant fast støtdemping
 • Merker lite "karbon-effekt"
 • Stiv lest
 • Litt hælglipp

Nulldroppsko med karbon: Altra Vanish Carbon

Altra er en av få skoprodusenter som leverer sko med null dropp eller nesten null dropp, altså at sålen er horisontal og hæl og forfot er på samme nivå. Slik er også Altra Vanish Carbon.

Tanken er å stimulere et naturlig løpesett uten «hjelp» fra en fallende vinkel fra hæl mot tå.

I bruk erfarte vi at mangelen på dropp gjorde at vi ikke ble propellert framover. Det er som forventet med slike sko. Vanish Carbon har en moderat rocker-geometri, noe gjør at skoene heller ikke «ruller» så godt som andre sko. Testløper B sa det slik: «Jeg ønsker meg en mer aggressiv rocker-effekt».

Nå er dette litt vanskelig å vurdere, siden selve ideen med slike sko er at føttene nettopp ikke skal få hjelp fra konstruksjonen.

Men nulldroppsko krever tilvenning og belaster muskulatur i legg og føtter litt annerledes enn sko med dropp, og en tydeligere rocker-effekt kunne ha gjort skoene snillere mot leggene.

Den lave vekten og den pustende overdelen er et klart fortrinn. Det samme kan sies om passformen, som er romslig, men ikke for romslig. Noen elsker Altras karakteristiske brede tåboks. Testerne hatet den ikke, men satte pris på at tærne fikk bevege seg fritt. Testløper A var dog litt i tvil om den vinklede avslutningen på tåboksen.

Ett felles ankepunkt fra alle testerne var den moderate «karboneffekten». Disse skoene gir ikke den samme energireturen – det samme løftet - som mange av konkurrentene gir. Energireturen er nok der, men den merkes ikke så mye. «Disse gir meg ikke så mye», sa testløper C.

Noe av forklaringen er nok at Altra bruker karbonplate bare i den fremre delen av mellomsålen. Det skal gi mer effektiv stegavvikling, men karbon også i hælpartiet er ønskelig. I dette ligger det at forfotløpere i teorien vil ha godt utbytte av skoene.

Vi tenker at moderat bruk av karbon og rocker-geometri er i tråd med Altras filosofi om å fremme et naturlig bevegelsesmønster. Løpere som ikke trives med aggressiv «karboneffekt» vil kunne trives godt med disse.

Passer best for: Midt- og forfotløpere, erfarne løpere som liker minimalistisk støtdemping, konkurranser og rask trening, ulike typer hardt underlag.

Altra Vanish Carbon
6
Helt greit

Altra Vanish Carbon

6
Helt greit
sitatLette nulldroppsko med moderat karboneffekt.

Fordeler

 • +
  Veier lite
 • +
  Romslig tåboks
 • +
  Pustende overdel
 • +
  Null dropp fremmer naturlig løpesett

Ting å tenke på

 • Ikke så mye "karbon-effekt"
 • Lite fartsfølelse
 • Tåboks-designet er ikke for alle
 • Noen savner dropp og mer rocker-effekt

Priser og spesifikasjoner

ProductAdidas Adizero Prime X Altra Vanish CarbonAsics Metaspeed Sky+ Brooks Hyperion Max New Balance FuelCell Super Comp Trainer v2Salomon S/Lab Phantasm CFSaucony Endorphin Pro 3Scott Speed Carbon RC
annonsePris-2 198,-2 080,-1 199,-2 162,-1 499,-2 302,-1 782,-
Oppgitt vekt (str 42)255 gram206 gram205 gram214 gram320 gram228 gram206 gram250 gram
Dropp8,5 mm0 mm5 mm8 mm8 mm9 mm8 mm5 mm
Sålehøyde hæl/forfot49,5/41 mm33/33 mm33/28 mm30/22 mm41/33 mm35/26 mm39,5/31,5 mm35/30 mm
TeknologiSkum, karbonplate, rockerSkum, karbonplate, rockerSkum, karbonplate, rockerSkum, rockerSkum, karbonplate, rockerSkum, karbonplate, rockerSkum, karbonplate, rockerSkum, karbonplate, rocker

Dette er karbonteknologien

Hovedpoenget med å bruke karbon i sko er at materialet gir det vi kaller energiretur. I stedet for at en del energien fra frasparket går tapt i dempematerialet, tilbakeføres energien til løperen.

I praksis har karbon sammen med støtdempende skum en fjærende effekt – det fungerer litt som en liten trampoline eller et springbrett som gir løperen et løft for hvert steg som tas. I tillegg har karbonplater en stabiliserende effekt, siden sko med dagens skum alene kan bli ustabile.

Teknologien bedrer den såkalte løpsøkonomien, som vil si at løperen bruker mindre krefter, muskulaturen i leggene belastes mindre og det går i teorien fortere.

Karbonplater er relativt stive, og derfor er karbonsko stivere enn andre sko. Prøv å brette dem dobbelt – det er ikke enkelt.

For å kompensere for stivheten bruker produsentene det vi kaller en rocker-geometri, som vil si at lesten er lett bøyd for at foten lettere skal rulle framover i steget. Vi kan sammenlikne det med en gyngestol og en vanlig stol. Det krever mye mindre innsats å få en gyngestol til å gynge enn en vanlig stol. Rocker-geometri gjør altså at foten beveger seg effektivt fra landingsfasen til frasparkfasen, og reduserer i tillegg belastningen på hælen og akillessenen.

Dropp er at annet triks skoprodusentene bruker. For å propellere foten framover ytterligere er hælen ofte plassert litt høyere enn forfot og tær, slik at vinkelen blir nedadgående. Skoene i denne testen har opptil åtte millimeter dropp, som vil si at det er åtte millimeters høydeforskjell på hælen og forfoten.

Karbonmaterialet er kapslet inn i støtdempende skum. I dag er man i stand til å utvikle lettere og mer responsivt skum enn tidligere, da de fleste sko hadde tradisjonell EVA (Etylen-vinyl-acetat) som støtdempende materiale. Dagens skum bidrar derfor også til den fjærende effekten som sko med karbon har. Vi kan si at karbon og skum sammen skaper denne effekten.

Skummet som brukes er betydelig lettere enn EVA, noe som har gjort løpesko lettere enn de var tidligere. Mange av karbonskoene i testen veier bare 200 gram, og selv maksimalistsko holder seg rundt 250 gram.

Dagens lette skum gjør det også mulig å bruke mye dempemateriale i mellomsålen uten at skoene veier en halv kilo. Mange løpesko av i dag har følgelig solid støtdemping, noe som reduserer belastningen på muskulatur og ledd. Løpesko er altså blitt både mer effektive og mer skånsomme.

PS: Vil du lese testen fra 2021, finner du den under her:

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8.5 / 10Salomon S/Lab Phantasm CF
Salomon S/Lab Phantasm CF
8 / 10Saucony Endorphin Pro 3
Saucony Endorphin Pro 3
7.5 / 10Brooks Hyperion Max
Brooks Hyperion Max
7 / 10New Balance FuelCell Super Comp Trainer v2
New Balance FuelCell Super Comp Trainer v2
6 / 10Scott Speed Carbon RC
Scott Speed Carbon RC
6 / 10Altra Vanish Carbon
Altra Vanish Carbon
annonse