Ordbok

UAA

Universal Audio Architecture (UAA) er et initiativ fra Microsoft for å skape en lydstandard for PC-er, enten ved bruk av USB-, Firewire- eller integrerte HDA-løsninger. For at et produkt skal bli UAA-sertifisert må en rekke krav være oppfylt. Ventes å bli tatt i bruk i Windows Vista. Mer informasjon hos Microsoft.

UDMA

"Ultra DMA" eller mer konkret "Ultra DMA/33", "Ultra DMA/66", "Ultra DMA/100" og "Ultra DMA/133" er protokoller for informasjonsutveksling mellom IDE enheter (harddisk, CD-ROM osv.) og datamaskinens RAM. "Ultra DMA" (eller Ultra DMA/33 som er det samme) har en overføringshastighet på 33,3 MB/s (Megabyte per sekund), mens UDMA/133 teoretisk klarer opp til 133 MB/s.

UDP

UPD (User Datagram Protocol) er en av standardprotokollene for Internett. Ved å benytte UDP kan pakker sendes mellom maskiner tilkoblet i et nettverk. UDP gir ingen mulighet for å se etter feil i pakker, noe som også har en klar fordel. UDP er på grunn av dette langt raskere enn for eksempel TCP, spesielt når det gjelder små filer.

UMTS

"Universal Mobile Telephony System" regnes som nestegenerasjons mobile nettverk og er arvtakeren til GSM-nettet. Det tillater hastigheter optil 2 Mbps, og er pakkesvitsjet, ikke linjesvitsjet som dagens GSM-nett.

Unbuffered

Uten buffer.

Universal binary

Universal binary er på Apple-språk en kjørbar fil eller programpakke for PowerPC- eller x86 (Intel)-baserte Mac-maskiner.

UNIX

Et multitaskende flerbruker-operativsystem som ble utviklet av Bell Labs tidlig på 1970 tallet. UNIX eksisterer den dag i dag, i forskjellige versjoner som HP-UX, Solaris, AIX m. fl. GNU/Linux bygger konseptuelt på UNIX, men bygger ikke direkte på UNIX-kildekode. På grunn av lisenskostnader for å bruke UNIX-navnet kaller ikke GNU/Linux seg en UNIX-variant.

UPnP

Universal plug-and-play (UPnP) er et sett av nettverksprotokoller kunngjort av UPnP Forum. Målet med UPnP er å forenkle tilkopling og sammenkopling av ulike enheter i nettverk, både i hjemmet og i bedrifter. Må ikke forveksles med Plug-and-play.

Uppercase

Store bokstaver.

UPS

Uniterruptable Power Supply er en enhet som sørger for jevn og uavbrutt strøm til en datamaskin. Dersom strømmen går kobler UPS-en over til batteridrift inntil strømmen er tilbake. Dersom batteriet begynner å gå tomt før strømmen kommer tilbake kan UPS-en si fra til maskinen om at strømmen er i ferd med å ta slutt, slik at maskinen kan foreta en kontrollert avstengning. UPS-er kan også jevne ut eventuelle avvik i spenning i strømnettet, og fungere som lynvern.

URL

"Uniform Resource Locator" forkortet URL er en Internett-adresse standard. http://www.hardware.no er URLen vår.

USB

"Universal Serial Bus" (USB) er en port (tilkoblingskontakt) for tilkobling av printere, scannere, CD-ROM, mus, tastatur, joysticks, og mye mer. USB har i stor grad tatt over for parallell- og serieportene. USB ("Universal Serial Bus") har langt høyere overføringshastighet (12Mbit), og mange enheter kan kobles til en port. Enheter kan også kobles fra og til under bruk i Windows, og Windows vil oppdage dem med en gang. UBS 2.0 har en mye høyere overføringshastighet enn første generasjon USB med sine 480 Mbit/s.

USB OTG

OTG (On-The-Go) er en utvidelse til USB 2.0-standarden som tillater at USB-baserte produkter "snakker sammen", uten at de er tilkoplet til en PC. F.eks. kan en MP3-spiller med OTG-støtte ta i mot bilder fra et digitalkamera med samme støtte.

UTP

UTP står for "Unshielded Twisted Pair". Forskjellen fra STP er at UTP kabler er dårligere beskyttet for elektromagnetisk interferens.

UXGA

"Ultra Extended Graphics Array" er en spesifikasjon for skjermer med oppløsning på 1600 x 1200 piksler.

Til toppen