Ordbok

GART

"Graphics Adressing Routing Table" er en driver som holder rede på grafikkressurser, AGP-størrelse osv i Windows.

Gateway

Et punkt som kobler sammen to forskjellinge nettverk eller segmenter. Eksempelvis kan man ha internett koblet til det ene nettverkskortet på en maskin, og et lokalnett på det andre. Maskinen fungerer da som en gateway så de andre på lokalnettet ogås får tilgang til Internet

GB

Se Gigabyte

GDDR

RAM for grafikkort.

GeForce

Serie av grafikkbrikker fra NVIDIA. Består foreløpig av GeForce, GeForce 2, GeForce 3, GeForce 4 og GeForce FX.

GeForce 2

Se GeForce

GeForce 3

Se GeForce

GeForce 4

Se GeForce

GeForce FX

Se GeForce

GHz

Se GigaHertz

GIF

GIF (Graphics Interchange Format) er et punktgrafikk-bildeformat som støtter maksimalt 256 farger. Formatet var introdusert av CompuServe i 1987 og har senere blitt et av de mest brukte bildeformatene på nettet. GIF-filer er komprimerte, og har støtte for animasjon.

Gigabyte

(1) En gigabyte er 1000 megabyte. Det betyr egentlig en milliard bytes, altså 109 (1.000.000.000) bytes. Mange bruker likevel begrepet om 230 (1.073.741.824) bytes. Det korrekte ordet for sistnevnte er gibibyte (GiB).

(2) Gigabyte er en produsent av hovedkort. Se Gigabyte.

GigaHertz

En milliard svingninger per sekund. Brukes ofte til å beskrive hastighet på prosessorer og andre komponenter.

GNU

GNU er en rekursiv forkortelse for "GNU is not Unix". GNU-prosjektet ble lansert av Richard Stallman i 1984 for å lage et alternativ til UNIX, i fri programvare. Det man i dag omtaler som Linux er i virkeligheten GNU-operativsystemet, med Linux som kjerne. Mange mener derfor at det fulstendige Linux-operativsystemet bør kalles GNU/Linux.

GPU

Graphic Processing Unit (GPU) er en prosessor designet for grafikk, spesielt egnet for spill og andre applikasjoner som bruker krevende grafikk. GPUen sitter på skjermkortet, i motsetning til CPU som sitter på hovedkortet.

Grafikkort

Er et kort som du putter inn i AGP eller PCI-sporene på hovedkortet. Grafikkort er det samme som skjermkort, og du kobler skjermen din rett i en utgang på grafikkortet. Grafikkortet gjør mer enn å bare sende skjermbildet ditt til skjermen, det kan også avlaste CPUen ved å hjelpe til med å aksellerere grafikk. Et godt grafikkort er nødvendig for å spille moderne 3d-spill.

GUI

Graphical User Interface, eller brukergrensesnitt.

Til toppen