OmtaleSamsung NX30

Deres mest avanserte systemkamera er en solid oppgradering

Vi har testet Samsungs nye toppmodell.

Innledning, batteri og skjerm

Samsung lanserte NX30 i januar 2014, og det erstattet NX20 som Samsungs mest avanserte systemkamera. Samsung har også Galaxy NX, men med 4,8 tommer skjerm og Android-basert brukergrensesnitt har det et såpass spesielt design at vi ikke oppfatter det som en direkte konkurrent.

Vi testet NX20 høsten 2012 uten å bli helt overbevist, hovedsaklig på grunn av at kameraet var litt tregt i noen situasjoner. Samsung hadde forbedret noen av svakhetene allerede på NX300 som vi testet sommeren 2013. NX300 er imidlertid et mindre og lettere kamera uten søker, og var ingen erstatning for NX20. NX300 finnes forøvrig også i en variant som heter NX300M, og Samsung har også ennå mer kompakte modeller.

NX30 bygger videre på NX20 rent fysisk, men selv om slektskapet er tydelig har NX30 også vokst litt og fått både høyere vekt og større volum. Innmaten er en utvikling av NX300 som var første modell fra Samsung med fasebasert autofokussensorer på bildebrikken.

Byggekvaliteten virker bra, men NX30 har ikke værtetting slik de beste kamerahusene til Olympus, Panasonic og Sony har. NX30 er hovedsaklig laget i plast, og er relativt lett i forhold til størrelsen. Kamerahus i metall kan virke mer solide, men vi ser ikke bruk av plast som noen ulempe for denne type kamera.

Hele grepet er dekket av et litt mykt og ruglete materiale som gjør det behagelig å holde kameraet. Vesentlig større grep er forøvrig en av de tydeligste ytre endringene i forhold til NX20. Grepet på NX30 er et av de best vi sett så langt i denne klassen, men vi må nødvendigvis ta et forbehold om at vurdering av ergonomi alltid vil være noe subjektiv.

Samsungs kameraer med søker har hittil vært ganske kompakte, med unntak av Galaxy NX som har en stor skjerm som tar mye plass. NX30 er imidlertid større enn både NX20 og konkurrenter som Olympus E-M10 og Olympus E-M5, Panasonic GX7 og Sony A6000, og nærmer seg størrelsen til Panasonic GH4 eller et lite speilreflekskamera. Diagrammet til høyre viser vekt for kamerahus med batteri og rem for en del speilløse modeller med søker, samt speilreflekskameraet Nikon D5200.

Alle modeller ligger mellom 400 og 500 gram uten objektiv, med unntak av D5200. Bildet under viser NX30 sammen med Olympus E-M5, som er av de minste systemkameraene med søker i «midten». Vekten er imidlertid nesten identisk for det to modellene.

Samsung NX30 med 18-55mm III OIS og Olympus OM-D E-M5 med 12-50mm
Ikke 100% overlapp, men skjermen kan gjengi omtrent Adobe RGB fargerommet.

Beveglig skjerm og søker

Samsung er store på AMOLED og bruker dette i skjermen, men ikke i søker. Begge er for øvrig nye i forhold til NX20 med noe bedre oppløsning. Skjermen er på tre tommer, har 1,04 millioner punkter og kan vris i alle retninger. Den er berøringsfølsom og kameraet kan i stor grad styres ved å peke på skjermen.

Skjermen er lyssterk, fungerer bra selv med stor innsynsvinkel, og gir klare og kraftige farger. Det var faktisk forskjell på fargegjengivelsen i søkeren hvor fargene var mindre mettede med standardoppsett. Samsung oppgir at skjermen kan vise omtrent hele Adobe RGB fargerommet.

Skjermen er hengslet i venstre side og har gode justeringsmuligheter.

Søkeren har 2,4 millioner punkter, noe som er en ganske typisk spesifikasjon for elektroniske søkere i denne klassen. Søkerbildet er bra uten å utmerke seg spesielt. Det som er spesielt med søkeren i NX30 er at den kan vris opp, maksimalt 80 grader.

Det minner om søkerdesignet på Panasonic GX7, som var det første systemkamera med en slik løsning. Samsungs konstruksjon er litt annerledes, for her må søkeren trekkes litt bakover før den kan vris. Diopterjusteringen sitter for øvrig på undersiden og kan kun endres når søkeren er trukket ut – det er praktisk, for da unngår man at den endres ved et uhell.

Liten og lett lader

Samsung leverer NX30 med et oppladbart Li-Ion batteri. Antall bilder er oppgitt til 360 per ladning basert på CIPAs målemetode. Det er er uendret fra NX20, og ganske typisk for speilløse systemkameraer.

Samsung følger imidlertid i Sonys fotspor og har nå kuttet ekstern lader. Med i esken finner vi i stedet en liten USB-lader og kabel slik at batteriet må lades i kameraet.

Vi er ambivalente til ladning i kameraet. Ulempen er at man må kjøpe ekstern lader for å kunne lade et ekstrabatteri mens kameraet er i bruk. Fordelen er at kameraet kan lades fra USB-porten på en PC og mange mobilladere bare man har med USB-kabelen. Et lite plusspoeng til Samsung for å ha laget en liten og lett lader som bare veier vel 40 gram inklusiv kabel.