Til hovedinnhold
OmtaleSamsung NX30

Deres mest avanserte systemkamera er en solid oppgradering

Vi har testet Samsungs nye toppmodell.

Innledning, batteri og skjerm

Samsung lanserte NX30 i januar 2014, og det erstattet NX20 som Samsungs mest avanserte systemkamera. Samsung har også Galaxy NX, men med 4,8 tommer skjerm og Android-basert brukergrensesnitt har det et såpass spesielt design at vi ikke oppfatter det som en direkte konkurrent.

Vi testet NX20 høsten 2012 uten å bli helt overbevist, hovedsaklig på grunn av at kameraet var litt tregt i noen situasjoner. Samsung hadde forbedret noen av svakhetene allerede på NX300 som vi testet sommeren 2013. NX300 er imidlertid et mindre og lettere kamera uten søker, og var ingen erstatning for NX20. NX300 finnes forøvrig også i en variant som heter NX300M, og Samsung har også ennå mer kompakte modeller.

NX30 bygger videre på NX20 rent fysisk, men selv om slektskapet er tydelig har NX30 også vokst litt og fått både høyere vekt og større volum. Innmaten er en utvikling av NX300 som var første modell fra Samsung med fasebasert autofokussensorer på bildebrikken.

Byggekvaliteten virker bra, men NX30 har ikke værtetting slik de beste kamerahusene til Olympus, Panasonic og Sony har. NX30 er hovedsaklig laget i plast, og er relativt lett i forhold til størrelsen. Kamerahus i metall kan virke mer solide, men vi ser ikke bruk av plast som noen ulempe for denne type kamera.

Hele grepet er dekket av et litt mykt og ruglete materiale som gjør det behagelig å holde kameraet. Vesentlig større grep er forøvrig en av de tydeligste ytre endringene i forhold til NX20. Grepet på NX30 er et av de best vi sett så langt i denne klassen, men vi må nødvendigvis ta et forbehold om at vurdering av ergonomi alltid vil være noe subjektiv.

Samsungs kameraer med søker har hittil vært ganske kompakte, med unntak av Galaxy NX som har en stor skjerm som tar mye plass. NX30 er imidlertid større enn både NX20 og konkurrenter som Olympus E-M10 og Olympus E-M5, Panasonic GX7 og Sony A6000, og nærmer seg størrelsen til Panasonic GH4 eller et lite speilreflekskamera. Diagrammet til høyre viser vekt for kamerahus med batteri og rem for en del speilløse modeller med søker, samt speilreflekskameraet Nikon D5200.

Alle modeller ligger mellom 400 og 500 gram uten objektiv, med unntak av D5200. Bildet under viser NX30 sammen med Olympus E-M5, som er av de minste systemkameraene med søker i «midten». Vekten er imidlertid nesten identisk for det to modellene.

Samsung NX30 med 18-55mm III OIS og Olympus OM-D E-M5 med 12-50mm
Ikke 100% overlapp, men skjermen kan gjengi omtrent Adobe RGB fargerommet.

Beveglig skjerm og søker

Samsung er store på AMOLED og bruker dette i skjermen, men ikke i søker. Begge er for øvrig nye i forhold til NX20 med noe bedre oppløsning. Skjermen er på tre tommer, har 1,04 millioner punkter og kan vris i alle retninger. Den er berøringsfølsom og kameraet kan i stor grad styres ved å peke på skjermen.

Skjermen er lyssterk, fungerer bra selv med stor innsynsvinkel, og gir klare og kraftige farger. Det var faktisk forskjell på fargegjengivelsen i søkeren hvor fargene var mindre mettede med standardoppsett. Samsung oppgir at skjermen kan vise omtrent hele Adobe RGB fargerommet.

Skjermen er hengslet i venstre side og har gode justeringsmuligheter.

Søkeren har 2,4 millioner punkter, noe som er en ganske typisk spesifikasjon for elektroniske søkere i denne klassen. Søkerbildet er bra uten å utmerke seg spesielt. Det som er spesielt med søkeren i NX30 er at den kan vris opp, maksimalt 80 grader.

Det minner om søkerdesignet på Panasonic GX7, som var det første systemkamera med en slik løsning. Samsungs konstruksjon er litt annerledes, for her må søkeren trekkes litt bakover før den kan vris. Diopterjusteringen sitter for øvrig på undersiden og kan kun endres når søkeren er trukket ut – det er praktisk, for da unngår man at den endres ved et uhell.

Liten og lett lader

Samsung leverer NX30 med et oppladbart Li-Ion batteri. Antall bilder er oppgitt til 360 per ladning basert på CIPAs målemetode. Det er er uendret fra NX20, og ganske typisk for speilløse systemkameraer.

Samsung følger imidlertid i Sonys fotspor og har nå kuttet ekstern lader. Med i esken finner vi i stedet en liten USB-lader og kabel slik at batteriet må lades i kameraet.

Vi er ambivalente til ladning i kameraet. Ulempen er at man må kjøpe ekstern lader for å kunne lade et ekstrabatteri mens kameraet er i bruk. Fordelen er at kameraet kan lades fra USB-porten på en PC og mange mobilladere bare man har med USB-kabelen. Et lite plusspoeng til Samsung for å ha laget en liten og lett lader som bare veier vel 40 gram inklusiv kabel.

Praktisk bruk

Betjening og ergonomi

Samsung NX30 scorer bra på betjening og brukervennlighet. Positivt er et ganske stort grep som gir god ergonomi, og nytt i forhold til NX20 er en bryter på toppen av kameraet som gjør det enkelt å velge mellom enkeltbilder, seriebilder og selvutløser. Man ser med en gang hva kameraet er innstilt på og slipper å bruke menyene for å endre innstilling. For valg av for eksempel bildefrekvens for seriebilder må man fortsatt inn i menyen.

Knappene kunne gjerne vært litt større, men hvit skrift på sort bakgrunn gir bra kontrast, og viktige funksjoner som valg av ISO, eksponeringskompensasjon og fokusinnstilling er tilgjenglige på egne knapper. NX30 har rød videoutløser på toppen av kameraet og opptak kan startes uansett kameraets modus.

NX30 har et godt kontrollhjul rett bak utløserknappen.

NX30 har to kontrollhjul, ett som fungerer veldig bra og sitter på toppen av kameraet, og et mindre på baksiden som er kronglete i bruk. Samsung har dessuten en iFn-knapp på mange objektiver, som sammen med fokusringen gir en ekstra kontrollring.

Egne oppsett av kameraet kan lagres og hentes frem med C1/C2-innstillingene på modusrattet, og hvis man liker å endre innstillinger via skjermen og menyene er det også mulig da NX30 har berøringsfølsom skjerm.

Menyer

NX30 har to menyer. Hovedmenyen hentes frem med MENU-knappen, og hurtigmenyen startes med Fn-knappen. Begge menyene kan forøvrig startes ved å peke på symboler på skjermen.

Til ventre hovedmenyen, til høyre hurtigmenyen. Begge kan betjenes med knapper eller ved å trykke på skjermen.

Fokusering

Illustrasjon: Samsung – Autofokuspunkter.

NX30 har det Samsung kaller hybrid autofokus, som bruker en kombinasjon av fasebasert sensorer på bildebrikken og kontrastbasert autofokus. Illustrasjonen til høyre er fra Samsungs reklamemateriell, og viser at det er 105 fasebasert punkter samlet i et ganske bredt område midt på bildebrikken, mens det er 247 punkter for kontrastbasert autofokus og de er fordelt utover hele bildet.

Vi hadde 18-55 normalzoom og Samsungs 85mm F1.4 tilgjengelig for denne testen. Med 85mm var fokuseringen ganske treg, men det skyldes nok objektivet, for med standardzoomen var fokuseringen mye raskere. Med normalzoomen var fokushastigheten på høyde med andre nye speilløse modeller, men et hakk bak de raskeste modellene fra Olympus og Panasonic. Det er imidlertid vanskelig å tallfeste autofokushastighet eksakt, og det er uansett snakk om små forskjeller.

Vi så ingen klar forbedring i hastighet sammenlignet med NX20 og samme objektiv i normalt lys. Med bare normalzoom tilgjengelig er det imidlertid vanskelig å teste følgefokus der fasebasert fokusering bør gi en forbedring.

Manuell fokusering fungerte greit med peaking og forstørret søkerbilde som hjelpemidler. Med 85mm F1.4 var det mulig å få veldig nøyaktig fokusering takket være en god fokusring, med standardzoomen var det mye vanskeligere.

Hurtighet

En av svakhetene vi fant med forgjengeren NX20 var dårlig seriebildefunksjon med liten buffer, og at innstillinger på kameraet ikke kunne endres mens det jobbet med lagring. På NX30 er disse problemene så å si borte. Bufferkapasiteten er fortsatt ikke veldig stor, men helt på høyde med det vi forventer i denne prisklassen.

Her ser vi litt på tallene og starter med oppstartstid, som nå er på rundt ett sekund med 18-55 standardzoom. Det er klart bedre enn NX20 og ganske respektabelt for et speilløst systemkamera.

NX30 har tre alternativer for seriebilder. Det raskeste låser fokus og eksponering før første bilde. Seriene stopper opp etter 30 bilder, kvalitet settes automatisk til JPG med omtrent fem megapiksler. Hastighet er valgfritt med 10, 15 eller 30 bilder i sekundet som trinn, og siden det er for raskt for den mekaniske lukkeren brukes elektronisk lukker i denne modusen. Det kan gi problem med raske bevegelser, og vertikale linjer blir skjeve når motivet beveger seg horisontalt. Effekten er imidlertid ikke veldig sjenerende ved moderate hastigheter.

De to andre seriebildemodusene har ingen begrensinger på bildekvalitet og både JPG, RAW og RAW+JPG kan brukes, men bufferkapasiteten blir naturlig nok størst i JPG-modus. Raskeste modus gir i følge spesifikasjonene ni bilder i sekundet, mens det Samsung kaller Normal hastighet gir 4 bilder i sekundet.

Diagrammet til høyre viser beste JPG-kvalitet og der greide NX30 30 bilder før bufferne var full. Da sank hastigheten fra rundt ni bilder i sekundet til knappe tre bilder per sekund. På normal hastighet holdt bufferen til 30 bilder med fire bilder i sekundet, så våre målinger stemmer godt med spesifikasjonene. Sammenlignet med NX20 gir NX30 en klar forbedring, og er på omtrent på høyde med de beste kameraene i klassen.

I RAW-modus sank bufferkapasiteten til 11 bilder på full hastighet eller 16 med normalinnstilling. RAW+JPG ga samme bufferkapasitet, men litt lavere frekvens når bufferen gikk full. Med RAW og full buffer ga NX30 veldig ujevn fart med ventetider fra noen tiendeler til opp i over to sekunder. Igjen en klar forbedring i forhold til NX20 og på høyde med de nærmeste konkurrentene.

I enkeltbildemodus var NX30 klart mer behagelig i bruk enn NX20 og det var nesten ingen venting på kameraet, verken for bilde til bilde eller at menyene var låst under lagring.

En endring som er vanskelig å måle effekten av er at Samsung har endret komprimeringen av RAW-filer. NX20-filene varierte fra omtrent 30 til 40 MB, mens NX30-filene varierte mer med detaljnivå i motivet. Typisk størrelse var 20 til 30 MB, men den minste var helt nede i 6 MB og den største på nesten 36 MB. Det har sannsynligvis litt av æren for bedre seriebildefunksjon, og gir i hvert fall plass til flere bilder på minnekort og harddisker.

Testene ble gjort med et Sandisk Extreme Pro SDXC-kort.

Funksjoner

NX30 har alle muligheter vi forventer av et systemkamera i dag. Det er alt fra manuell til full auto eksponering, ISO fra 100-25600. Bildene lagres i JPG og/eller RAW-format, og JPG har valgfri komprimering og bildestørrelse. Bildeparametre kan justeres for JPG-bildene, og det er valgfritt fargerom, sRGB eller Adobe RGB.

Stadig flere modeller får 1/8000 sekund som raskeste lukkertid, og det gjelder også NX30. Mekanisk lukker går riktignok kun til 1/6000 sekund, men med elektronisk første «lukkergardin». Merk at det ikke er snakk om elektronisk lukker så det er ingen problemer i forhold til bilder med mye bevegelse.

Automatikken er selvsagt også på plass med mange motivprogrammer, inklusiv panorama som genereres ferdig i kameraet. Eksemplet under er tatt med 27 millimeter, det vil si tilsvarende 41 millimeter på et fullformatkamera. Resultatet er rimelig bra uten særlig artefakter og originalen er 5504 x 1088 piksler.

Samsung NX30 - Panoramafunksjon, 27mm F4.5, ISO 200

WiFi, NFC og fjernkontroll

Fjernstyring via WiFi, de fleste innstillinger kan justeres fra Samsungs app

Det er nesten utenkelig å lansere et kamera i dag uten WiFi, og NX30 har WiFi innebygget. I tillegg har det NFC for forenklet oppkobling med kompatible enheter. Vi testet med en Samsung Galaxy Pad etter å ha lastet ned en gratis applikasjon laget av Samsung. Nettbrettet hadde ikke NFC, men oppkoblingen gikk greit med instruksjoner både på kameraskjermen og fra Samsung-appen.

Vi testet bare fjernkontroll av kameraet, og det fungerte bra med rask oppdatering av skjermbildet og mulighet for å justere veldig mange kamerainnstillinger. Totalt sett en av de bedre appene vi har sett så langt. Den er også tilgjengelig for iOS.

Video

NX30 gir video med Full HD oppløsning og 50 bilder i sekundet som beste kvalitet. Det er innebygde mikrofoner, men også inngang for ekstern mikrofon. Utgang for hodetelefoner mangler. NX30 gir kontinuerlig autofokus i videomodus hvis du ønsker det.

HDMI-porten kan gi ukomprimert 4:2:0 videosignal med 30 bilder i sekundet for lagring på ekstern opptager.

Bildekvalitet

Bildekvalitet er en av de aller viktigste egenskapene med et kamera, og bildebrikken er sammen med objektivet helt avgjørende for hvor god bildekvaliteten kan bli, og på denne siden ser vi på faktorer som vesentlig påvirkes av bildebrikkens egenskaper.

Samsung bruker bildebrikker med såkalt APS-C-størrelse, som er det vanligste på systemkameraer i dag. Brikkene er 23,5 x 15,7 millimeter og er dermed litt under halvparten av arealet til fullformat og rundt 50% større enn Micro Four Thirds. Samsungs brikker har 20 megapiksler og 3:2-format.

Merk at bildene fra vårt testrom er tatt med 18-55 OIS III standardzoom, da vi ikke hadde 60mm makro som vanligvis brukes for slike bilder tilgjengelig.

Akershus - Samsung NX30 med 18-55mm III standardzoom, F8.0, 55mm, ISO 100, 1/125 sekund, fra RAW.

Detaljgjengivelse

JPG og RAW på lav ISO

Nedenfor ser du utsnitt av JPG- og RAW-versjoner av samme bilde fra testkameraet, på ISO 100. Dra den sorte streken mot høyre for å se mer av JPG-bildet, mot venstre for å se RAW-varianten.

ISO 100, JPG
ISO 100, RAW

For å få fullt utbytte av RAW kreves det god etterbehandling. Her er det gjort en enkel konvertering fra RAW med standardinnstillinger i Adobe Photoshop CS6. Forskjellene i detaljnivå er små, men JPG-versjonen er mer oppskarpet med standardoppsett, og ACR gjør ikke samme korreksjoner av bildet som JPG-genereringen i kameraet.

Sammenligningbilder - stigende ISO

Sammenligningsbildene viser utsnitt fra senter av bildet på forskjellige ISO-verdier. Hva som er de viktigste konkurrentene vil variere med hvilke egenskaper som prioriteres, og vi har derfor tatt med litt forskjellige typer kameraer. Alle RAW-bilder er konvertert med Adobe Photoshop CS6/ACR med standardinnstillinger.

Samsung NX30 - JPG og RAW, alle ISO-verdier

Velg mellom JPG eller RAW og ISO-verdi i nedtrekksmenyene og dra den sorte streken for å se forskjellene.

JPG-bildene er tatt med standard oppsett, og ser skarpere ut på lave ISO-verdier takket være mer oppskarping. RAW-bildet har imidlertid vel så mye detaljer som kommer tydeligere frem med mer oppskarping. På høy ISO gjør støyfjerningen på JPG-bildene at RAW-versjonen virker skarpere, men da med betydelig mer støy.

Da vi testet NX20 var det tydelig at det ble gjort en del støyfjerning på RAW-filene. Diagrammene under viser at støynivåer er mer jevnt stigende med NX30, noe som betyr at man har større frihet til å tilpasse støyfjerning på ISO høyere enn 3200 etter eget ønske. Klikk på diagrammet for å se et som viser alle ISO-verdier.

Samsung NX30 og Canon Eos 70D - RAW, ISO 100 til 25600

Canons bildebrikker er marginalt mindre enn Samsungs, og siste generasjon fra Canon, som brukes i Eos 70D har også 20 megapiksler. Merk at bildene med 70D er tatt med en fast 50mm makro, mens normalzommen til Samsung er brukt for NX30-bildene. Det er litt urettferdig, særlig på lav ISO, men på høy ISO er det så mye støy at mindre forskjeller i optikken ikke betyr noe særlig.

Samsung NX30 og Sony A3000 - RAW, ISO 100 til 25600/16000

Sony A3000 er Sonys rimeligste speilløse kamera med søker, og det har også en 20 megapiksel APS-C bildebrikke. Høyeste ISO er 16000 for dette kameraet, og bildene er tatt med Sony 50mm F2.8 makro med Alpha-fatning.

Fargegjengivelse

Til høyre kan du se på fargegjengivelsen til testkameraet i forhold til det perfekte. Firkantene representerer her korrekt farge, plassert i AdobeRGB-fargerommet, og sirklene er fargen slik kameraet har avfotografert samme farge. Linjene øverst til høyre og nederst til venstre angir fargerommets grenser, og linjene mellom kvadratene og sirklene angir avviket. Desto lengre en linjen er, desto større er avviket på den fargen fra idealet. I denne figuren kan du se forklaringen til de forskjellige fargene.

Diagrammet til høyre viser Imatest-resultatet for Samsung NX30 fargegjengivelse - RAW, AdobeRGB, ISO 100 og 25600. Du kan også velge ISO 800 i nedtrekksmenyene.

Ingen kameraer har helt perfekt fargegjengivelse i denne testen, og resultatet til NX30 er relativt bra på lav ISO, men øker og særlig ISO 25600 er mye dårligere.

Fargefeilbrytning

Vi bruker bildet av Stortinget som eksempel på et motlysbilde som normalt vil fremprovosere eventuelle problemer med fargefeilbrytning. Dette korrigeres i mange av dagens kameraer. Bildet er tatt med normalzoom og 32 millimeter ekvivalent brennvidde, F3.2, ISO 100.

19mm F3.5, JPG
19mm F3.5, RAW

Bildet til venstre er JPG, mens det til høyre for streken er konvertert fra RAW med Adobe Photoshop CS6/ACR. Det er tydelig at Adobe-programmet ikke korrigerer fortegning, i hvert fall ikke i samme grad som JPG-genereringen i kameraet. Det er noe overraskende da Adobe i de fleste tilfeller gjør samme korreksjoner som kameraene, og Adobe Lightroom 5 er inkludert i prisen for NX30. Lightroom og Photoshop har profiler for noen Samsung-objektiver, inklusiv 18-55 standardzoom. Brukes den blir bildet mer likt JPG-versjonen. Profilen er imidleritid ikke spesifikk for versjon III av objektivet, som er det som følger med NX30, og Samsung burde sørge for at alle objektiver har profiler når de først leverer Lightroom med kameraet.

Utsnittene under viser toppen av lyktestolpen til venstre i bilde. Svart stolpe mot lys himmel gir høy kontrast og det er et typisk problemområde hvis objektivet har fargefeilbrytning. Her tester vi ikke objektivet, men ser på hva kameraet gjør med bildene. På JPG-versjonen til venstre er det tydelig at feilbrytning korrigeres automatisk i kameraet. På RAW-versjonen til høyre er det synlige feilbrytningsproblemer, så Adobes programvare korrigerer foreløpig ikke dette automatisk. Gode konverteringsprogram (inklusiv Adobes) har funksjoner som gjør det enkelt å fjerne problemet i etterbehandlingen.

Utsnitt - RAW

Utsnitt - JPG

Konklusjon

Det første vi la merke til da Samsung NX30 ankom til test var grepet, som er usedvanlig forseggjort og gjør at kameraet sitter veldig bra i hånden. Det er en overgang fra forgjengeren NX20 hvor Samsung hadde prioritert kompakt kamerahus foran best mulig ergonomi. Det er selvsagt vanskelig å få til både lite kamera og god ergonomi samtidig, og med NX30 beveger Samsung seg fra et av de minste speilløse systemkameraene med innebygd søker, til et av de større. NX30 er likevel ikke noe stort kamera sammenlignet med de fleste speilrefleksmodellene, og det er relativt lett i forhold til størrelsen.

Spesiell søkerløsning

NX30 er Samsungs mest avanserte systemkamera og det er forbedret på nesten alle områder i forhold til NX20. En spesiell finesse er søkeren som kan trekkes ut av kameraet og vris maksimalt 80 grader opp. Søkeren har 2,4 millioner punkter, og det er nok til at søkerbildet blir skarpt og uten synlige punkter. En liten ulempe er at det kan være vanskelig å se alle hjørnene samtidig, særlig med briller.

Skjermen har vel 1 million punkter, er hengslet og kan vris i nesten alle retninger, inklusiv inn mot kamerahuset for beskyttelse når det ikke er i bruk. Både skjerm og søker fungerte bra, og AMOLED-skjermen kan vise omtrent hele Adobe RGB fargerommet.

NX30 har ikke værtetting, noe som blir stadig mer vanlig på avanserte modeller. Vi ser ikke det som noe stort minuspunkt, men det er klart at for enkelte kan det være en viktig egenskap. Samsung har hovedsaklig konstruert NX30 i plast, og byggekvaliteten virket god uten noen opplagt svake punkter.

I bruk fungerte kameraet bra. Vi har allerede nevnt et godt grep, og vi fant lite å klage på. Menyene er oversiktelige og greie, og fungerer ikke minst uten forsinkelser, noe som var et irritasjonsmoment på NX20. Skjermen er berøringsfølsom så menyer kan betjenes ved å trykke på skjermen, via piltastene på fireveiskontrolleren, eller en kombinasjon. Knappene er litt små, men det er en konsekvens av kameraets størrelse. Det er rett og slett ikke plass til større knapper uten å redusere antallet, og det er ikke ønskelig. Samsung har forøvrig gjort en bra jobb med knappene og de viktigste funksjonene kan justeres uten bruk av menyer.

Søker kan trekkes ut og vris maksimalt 80 grader opp

Forbedret ytelse

Bedre bufferkapasitet og bedre multitasking gjør at NX30 er generelt raskere i bruk enn NX20, og det er kun med lange serier av bilder at bufferen går full og hastigheten synker. Autofokusen er rask, men her merket vi ikke de store forskjellene fra NX20 i vanlig bruk. NX30 har imidlertid en ny bildebrikke med integrert fasebasert autofokus som skal gi forbedret følgefokus, men det er vanskelig å få noe inntrykk av det uten å teste kameraene side ved side, og det hadde vi ikke mulighet for.

Bildekvaliteten er bra, og typisk for dagens systemkameraer med APS-C størrelse p[ bildebrikken, med bra farger og ganske god ytelse på høy ISO. RAW-støtte og mulighet for justering av parametere for JPG-genereringen gir gode mulighet for å tilpasse bildene til egne preferanser. NX30 støtter Full HD video med opp til 50 bilder i sekundet, og det er mulig å få ukomprimert video ut via HDMI-porten.

Oppsummering

Vi har fått positivt inntrykk av NX30. Det har ingen noen spesielt svake sider, og det er mye mer konkurransedyktig enn NX20. Problemet for Samsung er imidlertid at NX30 heller ikke har noen funksjoner som hever det over konkurrentene. Du kan få tilsvarende bildekvalitet og funksjonalitet med Olympus, Panasonic, Sony og Fujifilm som alle er sterke konkurrenter, og særlig til MFT er det større objektivutvalg. Det er også liten støtte for Samsung blant tredjepartsprodusenter av optikk, men vi ser likevel objektivutvalget som et argument for Samsung. De har nemlig vært flinke til å få ut objektiver med litt spesielle egenskaper. Standardzoomen vi hadde tilgjengelig i testen utmerker seg ikke, men Samsung har også en 16-50mm F2.0-2.8 som det ikke finnes maken til hos noen av konkurrentene. 85mm F1.4 er et annet eksempel på interessant Samsung-optikk, men det finnes også noen hull i utvalget.

Totalt sett er NX30 et godt kamera, og hvis Samsungs objektivutvalg passer til interesseområdet ditt er det et godt alternativ. Det er også mange sterke konkurrenter i denne prisklassen, men merk at prisen for NX30 inkluderer Adobe Lightroom versjon 5, noe som er en fordel hvis det står på ønskelisten. Likevel når ikke NX30 helt opp til at vi vil gi det generelt anbefales-stempel. Som to veldig gode alternativer bør du ta en kikk på Olympus OM-D E-M10 og Sony Alpha A6000.

Ny til fotografering?
Slik unngår du utydelige bilder »

Samsung NX30 med 16-50mm F2.0-2.8
Les også
Sony flesker til med nytt fullformatsflaggskip
Mer om
annonse