Tek.no

Unboxing Commodore VIC 20

Vi pakker opp en Commodore fra 80-tallet

Vi fant ett av de store symbolene i PC-alderen på et loppemarked.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
28 Juni 2013 07:00

Vi pakker ut VIC 20

En søndag for få uker siden står Rigmor, en særdeles hyggelig bibliotekar fra østlandet, på et loppemarked i Sverige. En Commodore VIC 20 skal under hammeren, og hun fatter interesse – en sånn ville sønnen likt. Etter en antiklimatisk budrunde slås hammeren i bordet, og maskinen er hennes for 70 svenske kroner.

Sønnen hennes jobber tilfeldigvis hos oss, og kort tid senere stod maskinen på kontoret vårt – en flott VIC 20 i original innpakning, med alt av instruksjonsmanualer og brosjyrer som fulgte med da maskinen ble kjøpt. En farge-TV fulgte også med på røverkjøpet, komplett med adaptere og tilkoblinger for å få det hele til å fungere.

Commodore VIC 20 er sett på som forløperen til den anerkjente Commodore 64, en maskin som startet PC-eventyret for mange på 80-tallet.

De første VIC 20-modellene kom i 1980, og i løpet av sine fem år på markedet rakk den å bli den første datamaskinen som solgte over én million enheter.

Ett av de store salgspunktene VIC 20 kunne stille med var at den støttet flere farger, faktisk hele 16 forskjellige varianter. Det er videre en 8-bits-maskin med en prosessor klokket til drøyt 1 MHz. Mengden minne varierte, men det var snakk om mellom 5 og 64 Kb, nok til å drive operativsystemet Commodore Basic 2.0 og litt til.

Over de neste ukene skal vi leke mer og prøve denne maskinen. Den skal testes, og vi vil se hva det er mulig å gjøre med en slik maskin i dag. Men først av alt må den pakkes ut, en prosess vi deler med dere via en videosnutt og en serie med bilder under.

Se video:

Alt utstyret som ble kjøpt på auksjon. VIC 20, instruksjonsmanualer og en dedikert skjerm.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Produktesken til VIC 20.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Produktesken til VIC 20.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
En papphylse skjuler isoporpakken.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Maskinen er innkranset i isopor.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Logoen er stemplet inn.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Med ett lag isopor fjernet kommer maskinen til syne.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
VIC 20 hadde en solid og tung strømforsyning.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Bli med over til neste side for å se flere bilder »

Les også