Til hovedinnhold
Tips

Bruk Facebook uten GPS-tagg

Slik hindrer du at mobilen avslører hvor du er.

Blar du nedover Facebook-forsiden din vil du utvilsomt finne en rekke statuser som er merket med "i nærheten av" og så ett eller annet stedsnavn. Dette kommer automatisk hvis du har akseptert at Facebook-appen kan hente ut informasjon om hvor du befinner deg.

Heldigvis er du bare et tastetrykk unna hvis du vil slippe å meddele hvor i all verden du sitter og oppdaterer Facebook-statusen din på mobilen. Det er ikke nødvendigvis så lurt å avsløre hvor du er til en hver tid på Facebook, spesielt hvis du har en åpen profil. Ofte er det dessuten unøyaktige stedsnavn som som vises når du først kunne tenke deg å skryte av hvor du er, og da er det kanskje bedre å "sjekke inn" i stedet?

Skjult i åpent skue

Her må du trykke for å få legge til plassering - eller få den fjernet.
Trykk på krysset for å fjerne GPS-taggen fra Facebook-innlegget. Da forsvinner også stedsnavnet fra statusfeltet.

Fremgangsmåten for å skru av "GPS-tagging" via mobilen er svært enkel, men samtidig er det nok mange som ikke tenker over denne muligheten. Stedsnavnet står med svak grå skrift i meldingsfeltet på mobilen, noe som ikke nødvendigvis er så lett å oppdage hvis du ikke er klar over hvor det er.

For å slippe å dele hvor du befinner deg, må du trykke på et lite symbol som brukes til å angi posisjonen din eller "sjekke inn", og deretter trykke "kryss" i en svart undermeny for å lukke dette vinduet.

Lokasjonssymbolet ser ut som en omvendt regndråpe og ligger mellom venner-symbolet og kamera-symbolet i statusfeltet. Det er også mulig å trykke på selve stedsnavnet. Dette gjelder Facebook på iPhone og Android-mobiler. Har du en Windows Phone-mobil og bruker den offisielle appen må du selv legge inn GPS-tagg på statusmeldingene.

Tilgang til din plassering

Stadig flere apper spør om å få vite plasseringen – eller lokasjonen – din. Det gjelder ikke bare Facebook. Har du en Apple iPhone kan du sjekke hvilke apper som har slik tilgang ved å gå til Innstillinger, videre til Stedstjenester for å se hvilke apper som nå vet plasseringen din. Her kan du også deaktivere denne muligheten om ønskelig.

På Android-mobiler kan du gå til Plassering og sikkerhet (eller lignende) under Innstillinger, og der kan du se om du har skrudd på bruk av GPS-satellitter eller trådløse nettverk til plassering. Imidlertid må du inn på Installerte apper/programmer og manuelt sjekke appene om appene krever slike tilganger. Som oftest kan du velge i selve appen om du vil dele informasjon om posisjonen din, men ellers må du skru av bruk av GPS for å være sikker.

Les også disse smarte tipsene:

I vår seksjon "Mobilskolen" finner du mange flere nyttige tips

annonse