Til hovedinnhold
Tips

10 tips for iPhone-proppene

Fjernkontrollen på ledningen er nyttigere enn du aner.

De hvite øreproppene til Apple dingler på mangt et øre her til lands. Lyden er vel rimelig bra til å være medfølgende ørepropper, selv om det naturligvis finnes plenty med gode alternativer.

Øreproppene som ligger i iPhone-esken, de med fjernkontroll og mikrofon, har egenskaper som gjør dem veldig praktiske for deg som mobilbruker. Utover det å justere lyden eller trykke play og pause. Her følger åtte triks som er lett å huske, og som kanskje vil forenkle hverdagen din bittelitt hvis du bruker en iPhone til daglig.

Fjern lo fra inngangen

Før vi ramser opp tipsene; Det virker som det er flere enn oss som har opplevd at iPhone-øreproppene ikke er helt gode. Noen ganger hender det at du bare får lyd i proppene, mens knappene på ledningen ikke responderer i det hele tatt. Noen ganger virker det å snurre litt på ledningen, andre ganger ikke. Den mest sannsynlige årsaken til problemene er at det har kommet for mye lo og rusk fra lommene dine ned i hodetelefoninngangen.

Det skumle her er at hvis du vil gjøre noe med det selv risikerer du å ødelegge inngangen. Du kan samtidig miste garantien på mobilen din. Vel vitende om dette dristet vi oss til å pirke ytterst forsiktig med en binders ned i hullet, og opp dro vi med en relativt stor mengde lo. Etterpå virket fjernkontrollen på ledningen slik den skulle. Vi minner om at hvis du velger å gjøre det samme, er dette helt på eget ansvar. En skarp binders var dessuten litt i dristigste laget, så vi vil heller anbefale at du for eksempel bruker en tannpirker, "luft på boks" eller noe annet som sannsynligvis ikke vil gjøre skade på inngangen.

Åtte triks til å styre iPhone med ledningen

De færreste av oss gidder som regel å lese igjennom manualen når vi kjøper ny mobil, men det hender at det står noe fornuftig der. Flesteparten av disse triksene står i brukerhåndboken til iPhone, og resten er hentet fra Comon.dk.

Fjernkontrollen på iPhone-ledningen har tre knapper: en med et plusstegn, en med et minustegn og en midtknapp uten symbol.

Mellom pluss- og minusknappen på ledningens fjernkontroll finner du "midtknappen".

1. Ta bilder med plussknappen

Skal du ta bilde av deg selv er det ofte kronglete å holde mobilen med den ene hånden med arms lengde fra ansiktet og så presse en ustø tommel på utløserknappen. Det sekundære kameraet har dårligere oppløsning og er derfor ganske ubrukelig.

Hvis du kobler til ledningen kan du imidlertid ta bilder ved å trykke på plusstegnet på fjernkontrollen. Merk at dette kun fungerer med den innebygde kamerafunksjonen – ikke fotoapper du kanskje bruker til vanlig.

2. Sett en låt eller video på pause

Dette trikset kan du kanskje allerede. Ved å trykke én gang ned på det hvite feltet mellom pluss- og minustegnet på fjernkontrollen pauser du det som spilles av på mobilen, enten det er en lydbok, podcast, låt fra WiMP eller en YouTube-video.

Trykk én gang til for å starte avspillingen igjen.

3. Gå til neste spor ("Skip")

Får du lyst til å høre en annen låt i spillelista di trenger du ikke dra opp mobilen for å skifte. I stedet kan du trykke raskt to ganger på midtknappen, så hopper den videre til neste. Det samme gjelder annen media hvor det er flere kapitler, episoder eller videoer å hoppe videre til.

4. Gå til forrige spor

Motsatt av forrige triks blir å hoppe tilbake. Det gjør du ved å trykke raskt tre ganger på midtknappen.

5. Spol fremover

For å spole fremover trykker du midtknappen to ganger og holder den inne.

6. Spol tilbake

For å spole tilbake trykker du tre ganger på midtknappen og holder den inne.

Disse ørepropp-triksene kan være spesielt nyttige når du trener. (Illustrasjonsbilde).

7. Juster volumet

Dette punktet burde vi ikke trenge å forklare, men vi tar det med likevel. Plusstegnet på fjernkontrollen betyr at lyden blir høyere når du trykker inn knappen. Knappen med minustegnet gjør selvsagt lyden lavere.

8. Ta imot samtaler

Hvis noen ringer deg mens du for eksempel hører på radio, kan du bare trykke én gang på midtknappen for å besvare anropet. For å legge på gjør du akkurat det samme.

9. Avvis anrop

Hvis det passer dårlig å ta telefonen kan du avvise anropet ved å holde inne midtknappen i et par sekunder. Telefonen piper lavt to ganger for å bekrefte at anropet har blitt avvist.

10. Aktivér talekontrollen Siri

Ved å holde inne midtknappen aktiverer du talekontrollen Siri. Deretter er det bare å snakke inn i mikrofonen som normalt (på engelsk, riktignok).

På vår samleside Mobilskolen
finner du mer enn 40 andre tips

(Kilde: Apple, Comon.dk)

annonse