Til hovedinnhold
Tips

Slik sparer du penger på apper

Du trenger ikke kjøpe samme app to ganger.

Veldig mange kaster penger ut av vinduet ved å kjøpe den samme appen flere ganger. Kanskje du selv har kjøpt en app til iPhone-en eller iPad-en din, og så vil din bedre halvdel eller barna i familien ha den samme appen på sitt nettbrett eller mobil?

Du trenger ikke betale mer enn én gang. Apple tillater nemlig at du – helt lovlig – installerer apper fra opptil fem ulike kontoer på én enhet.

Slik er reglene beskrevet i lisensbetingelsene til Apple:

(i) Hvis du er et individ som opptrer på egenhånd, kan du laste ned og synkronisere et App Store-produkt for personlig, ikke-kommersiell bruk på enhver iOS-enhet som du eier eller kontrollerer.

(iii) Du vil få adgang til å lagre App Store-produkter fra opp til fem forskjellige Kontoer om gangen på en kompatibel iOS-enhet.

Du kan med andre ord ikke uten videre installere appene du har kjøpt på enheter som tilhører venner, bekjente og kolleger. Adgangen til å installere en app på flere enheter gjelder kun de enhetene du eier eller kontrollerer, for eksempel enheter innenfor samme familie.

Fra Innstillinger kan du veksle mellom ulike kontoer. Du kan ha apper fra opptil fem kontoer på én enhet.

Slik går du frem:

Det er lett å installere en app gratis på en annen enhet enn den du først kjøpte den på:

  • Logg deg inn med den aktuelle Apple ID-en på den første iPhone-en eller iPad-en. Kjøp appen du vil benytte på flere enheter.
  • Ta frem den neste enheten som du vil installere appen på. Gå til Innstillinger og Butikk.
  • Nederst på siden ser du hvilken Apple ID-du er logget inn med. Hvis det er en annen enn den du brukte da du kjøpte appen i det første punktet, trykker du Apple-ID-en og velger Logg av. Logg deg inn med riktig Apple ID.
  • Last ned appen på nytt fra App Store. Du vil ikke bli belastet på nytt for kjøpet.

Når kjøpet er gjennomført kan du logge deg av, og den som bruker telefonen eller nettbrettet til daglig kan logge seg inn med sin vanlige konto igjen.

Ulempen med dette er at du vil bli spurt om passord til den kontoen som appene er kjøpt med når du velger å oppdatere apper fra App Store. Har du apper kjøpt med flere ulike kontoer på ett og samme produkt, vil du med andre ord bli bedt om flere ulike passord. Og velger du å dele passordet ditt med andre familiemedlemmer, er det du alene som er ansvarlig for alle kjøp som måtte bli gjort. Apple skriver i sine lisensvilkår at du ikke skal avsløre kontoinformasjonen din til andre.

Hva med Android?

Også Android lar deg installere en betalt app på flere enheter. Men Google krever at Google-kontoen du brukte da du kjøpte appen er lagt inn på alle enhetene, og at den er satt som hovedkontoen på enheten.

Muligheten til å kunne installere en betalt app på flere Android-enheter gjelder med andre ord dine egne enheter som du selv er logget inn på med din egen Google-konto. Slik vi tolker Googles lisensbetingelser, har du ikke anledning til å installere appene på for eksempel familiemedlemmers enheter, hvis du ikke definerer alle disse enhetene som dine – og er logget på som deg selv på alle enhetene.

For å kunne installere appene dine på en ny enhet, går du til Innstillinger og velger Kontoer og synkronisering. Deretter velger du Legg til konto, Google og taster inn brukernavn og passord til den Google-kontoen du bruker for å laste ned apper. Du kan nå søke opp appene på nytt i Google Play og laste ned på nytt uten å betale for den, eller du kan gå til Google Play, trykke Valg-knappen på telefonen og velge Mine apper. Da vil du få opp en oversikt over apper du har kjøpt tidligere, og kan laste dem ned på nytt.

Les også disse smarte tipsene:

I vår seksjon "Mobilskolen" finner du mange flere nyttige tips

annonse