Til hovedinnhold
Tip

Misfornøyd med mobiltastaturet? Bytt til et annet!

Det er en smal sak å bytte skjermtastatur på Android-mobiler.

Dagens triks

Vi plukker ut ett smart triks hver dag, som gjør at du får enda større utbytte av mobiltelefonen eller nettbrettet ditt.

Har du et smart tips du vil dele med leserne? Send en e-post til tips@mobilen.no.

Du kan velge tastatur enten ved å gå via innstillingsmenyen på telefonen, eller ved å trykke lenge i et tekstfelt og velge inndatametode fra menyen som dukker opp.

Det kan være ganske stor forskjell på skjermtastaturene til ulike Android-mobiler. Noen er alldeles utmerkede, mens andre har merkelige og lite praktiske plasseringer av enkelte av tastene. Et typisk problem er at de norske tegnene, Æ, Ø og Å, er plassert på feil sted. På enkelte LG-telefoner er for eksempel bokstaven Ø plassert ved siden av en veldig smal mellomromstast, slik at det er fort gjort å taste feil.

Heldigvis er det fort gjort å bytte ut med et bedre tastatur. Slik går du frem:

  • Gå til Android Market. Du kan enten gjøre det via mobiltelefonen din, eller via nettleseren på PC-en.
  • Ved å søke etter "tastatur" eller "keyboard", vil du antagelig finne mange gode alternativer. Vi anbefaler gratistastaturet Scandinavian Keyboard fra Trygve Aaberge, som er ett av de mest populære skjermtastaturene til Android. Et annet godt alternativ er Swiftkey, som koster 23 kroner. Dette tastaturet lærer seg hvordan du skriver tekst, og blir bedre og bedre til å forutse hva du skal skrive jo mer du bruker det. Begge tastaturene støtter norsk.
  • Installerer du Scandinavian Keyboard, bør du også laste ned den norske ordlisten (Norwegian dictionary).
  • Når tastaturet er installert, går du til et tekstfelt (for eksempel ny SMS) og holder fingeren på tekstfeltet et par sekunder til dialogboksen "Velg inndatametode" dukker opp.
  • Velg det nye skjermtastaturet.

For å endre tastaturinnstillinger kan du gå til startskjermen på mobilen og så trykke Meny-tasten. Trykk Innstillinger -> Språk og tastatur. I tillegg til å kunne velge inndatametode (det vil si hvilket tastatur du vil bruke), vil du også ofte kunne endre andre tastaturinnstillinger. Scandinavian keyboard vil dukke opp som Skandinavisk skjermtastatur, og ha sin egen innstillingsmeny. Har du lastet ned norsk ordliste, er det her du må aktivere denne før tastaturet vil begynne å gi deg ordforslag etter hvert som du skriver.

Flere smarte triks:

annonse