Til hovedinnhold
Tip

Slik lader du mobilen raskere

Det er ikke likegyldig hvilken USB-lader du bruker.

Mange tenker med gru tilbake på tiden da alle mobiltelefoner kom med spesialladere som fungerte kun med den ene telefonen. Det at praktisk talt alle moderne mobiltelefoner kan lades via en helt vanlig USB-kontakt har spart mange for mye frustrasjon.

Men visste du at det ikke er likegyldig hvilken USB-kontakt du plugger ladekabelen inn i? Bruker du riktig lader kan du faktisk lade telefonen din betydelig raskere.

Lader du ofte telefonen eller nettbrettet ved å koble det til en USB-port på PC-en, har du sikkert lagt merke til at det å lade på denne måten kan ta ganske mye lenger tid enn om du lader via en USB-lader du plugger i strømkontakten. Årsaken er rett og slett at USB-ladere som plugges i stikkontakten vanligvis leverer mer strøm enn USB-kontakten i PC-en.

En USB-strømforsyning på 700 mA (0,7 A) gir ofte tregere lading enn...
...en strømforsyning på 1600 mA (1,6A).Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Så store er forskjellene

Alle USB-utganger leverer en spenning på 5 volt (V), men mengden strøm kan variere fra 500 milliampere (mA) på en PC og helt opp til 2100 mA, det vil si 2,1 ampere (A), på for eksempel Apples iPad-lader. Omregnet til effekt, som oppgis på noen ladere, betyr det fra 2,5 watt (W) og helt opp til 10,5 watt (5V x 0,5A = 2,5W, eller 5V x 2,1A = 10,5W). De fleste ladere som følger med mobiltelefoner er på fra 700 mA til 1000 mA (1A).

Betyr det at du kan lade mer enn fire ganger raskere ved å plugge USB-kabelen fra mobiltelefonen og inn i en 2,1A iPad-lader i stedet for å lade via strømporten på PC-en? Ikke nødvendigvis, men du kan ofte oppnå merkbart raskere lading.

Du kan aldri ødelegge en mobiltelefon ved å koble en telefon til en kraftigere strømforsyning enn den som følger med telefonen – isåfall må det være noe galt med laderen. Spesifikasjonene til standard USB 3.0 tillater riktignok ikke mer enn 900 mA i en USB-port som skal brukes til dataoverføring og maks 1500 mA i en USB-port som er en ren ladeport. iPad-laderen på 2,1A overskrider med andre ord spesifikasjonene til standard USB, det samme gjør også en del andre ladere på markedet. Men det finnes også andre spesifikasjoner for hurtiglading som bygger oppå de vanlige USB-spesifikasjonene, noe vi skal komme nærmere inn på litt senere.

USB-enhetene og laderne er laget slik at de "snakker sammen" og tilpasser seg.

Nye telefoner kan lade raskere

De fleste telefoner av nyere dato skal kunne lades opp raskere ved å benytte en kraftigere strømforsyning. I 2007 kom USB Implementers Forum med en spesifikasjon som kalles "Battery Charging Specification", som beskriver hvordan dette skal foregå. I 2010 kom en utvidet variant av denne spesifikasjonen, med støtte for opptil 5A (opp fra 1,8A i 2007-spesifikasjonen). Raskere lading kan enten skje ved at en USB-port i PC-en detekterer at den er tilkoblet en enhet som støtter raskere lading, eller ved at du bruker en USB-lader for stikkontakt.

Ladetider med Quick Charge 2.0, ifølge Qualcomm (klikk for større bilde).

Aktører som Qualcomm har senere kommet med løsninger for enda raskere lading. Qualcomm Quick Charge 2.0 ble lansert i februar i år, og er en løsning som sitter både i veggladeren og i telefonen. Ifølge Qualcomm vil enheter som støtter Quick Charge 2.0 kunne lade opptil 75 prosent raskere enn produkter uten Quick Charge-teknologien. Nettbrett som normalt tok 7 timer å lade ble ladet opp på under tre timer med Quick Charge 2.0, hevder Qualcomm og viser til egne labtester.

Har du en iPad Mini og en lader fra den store iPad-en? iPad mini kommer med en lader på 5 watt (5 volt, 1 ampere), mens 9,7-tommersvarianten av iPad kommer med en lader på 10,5 watt (5 volt, 2,1 ampere). Ifølge PocketNow ble ladetiden på iPad mini redusert fra 3,0-3,5 timer til 2,5 timer ved å bruke den kraftigste laderen.

Selv om din mobiltelefon eller ditt nettbrett ikke skulle støtte den aller raskeste ladingen, vil det ikke skade å forsikre deg om at du har en så kraftig strømforsyning som mulig. Ta en kikk på "output"-spesifikasjonene som står på strømforsyningen, og velg den kraftigste.

Har du en moderne mobiltelefon vil ladingen sannsynligvis gå raskere enn før.

Trodde du mobilbatteriet ditt var stort? Ta en titt på verdens største batteri »

Les også
Ikke likegyldig hvilken lader du bruker til mobilen din
Les også
Lad telefonen med hoppetau
Les også
Døgnfluer eller en trend som ikke kan overses?
Les også
Mobilen blir sidestilt med bankkort
Les også
18 teknologier som kan forsvinne
annonse