Tip

Vær-apper som kan mer enn Yr

Få apper er mer brukt enn Yr, men se hva du går glipp av sammenliknet med noen av de andre kule værappene.

«Alle» er opptatt av været. Også de som utvikler apper for mobiltelefoner.

Du har kanskje lastet ned en app til telefonen din for å følge med på værvarselet for de neste dagene. Den mest populære værappen i Norge er Yr, som Meteorologisk institutt og NRK står bak. Mange har også lastet ned Storms værapp, eller VG-appen «Pent», som sammenlikner værvarselet fra Yr og Storm.

Les også: Dette er de mest populære sjakk-appene

Et hav av valgmuligheter

Det er mulig disse appene gir deg den informasjonen du trenger, men visste du at det finnes rundt 250 vær-apper på Google Play, og at vær-kategorien i iTunes teller over 2000 apper? Noen av disse har funksjoner du kanskje savner på appen du bruker i dag.

La gå, mange av værappene gjør ikke annet enn å vise et værikon på en klokke, andre inneholder bønner du kan lese i håp om at Vårherre vil velsigne deg med det været du måtte ønske. Men det finnes også apper som kan følge med på skydekket og varsle om når det er på tide å ta inn hageputer og klesvask.

Vi har sett på noen av de mest populære værappene, og kanskje kan det være en idé å sjekke dem ut på din mobiltelefon også?

Storm

Plattform: iOs, Android, Windows Phone

Storm har delt inn appen i fire deler. En viser været i dag med værnyheter og langtidsvarsel. På neste side kan du åpne opp for timesvarsel, mens den tredje delen har en oversikt som sammenlikner Storms prognose med prognosen fra Yr.

Den fjerde og siste siden viser et kart, der du kan legge på et ekstra lag med informasjon. Her kan du velge lag som viser temperatur, nedbør, skydekke eller vindhastighet, og spille av endringene for de siste timene.

Storm-appen er sponset av en klesprodusent som har smurt logoen sin på toppen av alle sidene i appen. Det er ikke mulig å kjøpe en reklamefri versjon. Du kan ikke bestille varsel om ekstremvær som push-melding.

Pent

Plattform: iOs, Android, Windows Phone

Pent fra VG er en app som sammenlikner varslene fra Storm og Yr, og gir deg en rask bekreftelse på om meteorologene i Storm Geo AS og Meteorologisk institutt er enige om værutsiktene eller ikke. Om varslene spriker, noe de ofte gjør, så kan du regne med at usikkerheten er større hos begge parter, enn hva tilfellet antakelig er når varslene er identiske.

VG har lagt inn timevarsel og tekstvarsel (les hvordan vær det er ventet), i tillegg til en underside med værrelaterte nyheter. I skrivende stund er den ferskeste nyheten drøyt to måneder gammel, så du trenger ikke sjekke denne siden veldig ofte. De ferskeste værnyhetene finner du nederst på siden med dagens varsel.

Appen er gratis, og uten reklame. Du kan ikke bestille varsel om ekstremvær som push-melding.

Yahoo Været

Plattform: iOs, Android, Windows Phone (Yahoo One)

Denne appen åpner med en startside der du i utgangspunktet ser en himmel med mer eller mindre sol eller skyer, avhengig av hvordan været er. Du kan se siste registrerte temperatur, i tillegg til forventet topp- og minimumstemperatur i løpet av døgnet.

Trekker du skjermbildet opp, ser du varsel time for time, og varselet for de neste fem dagene. Du kan også velge et tidagersvarsel.

Trekker du skjermbildet ytterligere opp, får du se detaljer om været nå, med følt temperatur, luftfuktighet, sikt og UV-index. Sistnevnte bruker du for å avgjøre om det kan være smart å smøre seg med en høyere solfaktor.

Lenger nede på siden kan du se et værkart, der du også kan få frem en temperatur- eller vindgrafikk.

To roterende vindmøller viser sammen med en liten tekst hvor mye det blåser, og her ser du også lufttrykket. Du får se hvordan nedbøren fordeler seg ut over døgnet, og en liten grafikk som viser månefase, solens høyde på himmelen, og klokkeslett for soloppgang og solnedgang.

Du kan legge til så mange byer du vil, og bla mellom disse ved å trekke skjermbildet til siden.

Det er ikke mange innstillinger du kan gjøre, ut over å bytte mellom Fahrenheit og Celsius i temperaturvisningen, eller slå av og på varselvisning i statusfeltet øverst på skjermen.

Appen er gratis og uten reklame. Du kan ikke bestille varsel om værendringer som push-melding.

AccuWeather

Plattform: iOS, Android, Windows Phone

Dette er en av de eldste værappene, og kommer i to varianter. Den ene er gratis, og inneholder en liten reklame.

Mens Yahoo har norsk tekst, tilbyr AccuWeather sitt innhold på engelsk. Mens Yahoo har alt sitt innhold plassert i en liste du kan rulle deg nedover i, er AccuWeather lagt opp med forskjellige sider ved siden av hverandre.

Den første siden viser været nå, og har i tillegg til informasjonen du finner på Yahoo, også et varsel om hvor mye temperaturen kan falle før det dannes dugg. I tillegg til vidhastighet viser den hastighet på vindkast.

På Accuweather kan du se værsendinger fra amerikansk TV. De har varsel for Europa også, men særlig detaljert er det ikke.

Temperaturen det neste døgnet vises som en graf, og du kan også se en graf med temperaturutsiktene for de neste 25 døgn. Nytten av et 25-dagersvarsel er tvilsom. Alle som bor i Norge vet at det er ren bingo å melde været for mer enn de aller nærmeste dagene.

AccuWeather har også et kart som viser en simulert nedbørsradar på et kart over området du befinner deg i, eller en annen valgt region.

Den siste seksjonen på AccuWeather gir deg TV-sendinger med værvarsel, i tillegg til en del andre vær-relaterte nyhetsklipp. For oss i Norge er det meste av dette lite relevant, men skal du ut i verden kan det være greit å se hvordan utsiktene er.

Fra innstillingene kan du bestille varsel om ekstremvær som push-melding.

Weather Underground

Plattform: iOS, Android

Dette er en app som skiller seg fra konkurrentene ved at den også tar med værobservasjoner fra de som bruker appen. På den måten kan du få helt ferske værobservasjoner. Appen skal også kunne varsle deg om når det begynner å regne, og med mange værobservatører i nærheten kan du få et rimelig nøyaktig varsel.

Ulempen for oss i Norge er at det ikke er så mange som rapporterer til Weather Underground. I dag har en person fortalt at det er sol i Oslo, men ellers er det dårlig med brukerdata.

Det betyr slett ikke at appen er ubrukelig for nordmenn. Du får den samme værinformasjonen fra offisielle målestasjoner som du får i de andre appene.

Appen har en god design, med mye og oversiktlig informasjon allerede på startbildet. Her får vi varsel om skogbrannfare i området vi befinner oss i, og ved fare for ekstremvær dukker det opp et fare-symbol på værkartet.

Men såkalte push-varsler er det bare brukere i USA som kan motta.

Appen har reklame, men denne kan du bli kvitt ved å kjøpe en lisens til 14 kroner per år. Ellers er det tilleggsfunksjoner som lar deg dele værbilder, se bilder andre har tatt, vise nedbørsradar og studere ferske satellittbilder av skydekket.

WeatherBug

Plattform: iOS, Android

Dette er en avansert vær-app med et kart der du kan legge på ulike lag. Disse lagene kan vise dugg-grense, lufttrykk, vind, temperaturer og informasjon fra nedbørsradarer og værsatellitter.

Appen har en egen varslingsfunksjon som gir deg beskjed dersom det er ventet ekstremvær. Du kan også sette intervaller for hvor ofte varselet skal oppdateres. Dess lenger intervall du setter, dess mindre strøm bruker appen.

Weatherbug har både vær- og trafikkameraer inkludert.

Blant de mer sære funksjonene i denne appen, er muligheten for å få livsstilsvarsel. Da handler det ikke om at appen ber deg endre livsstilen din, men at du for eksempel kan få et smertevarsel, eller «vondt i knærne»-varsel, om du vil. Sliter du med leddplager vil endringer i været kunne gi smerter i kroppen.

Du kan også få varsel om utbredelsen av influensa (bare i USA), samt noe som kalles «beauty forcast». Sistnevnte krever en tjeneste som kalles Spark, og som foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge. Dermed mister du også mer nyttig informasjon, som pollenvarsel.

Grillvær, derimot. Det kan vi ha, og appen forteller deg hvilke dager du kan planlegge å spise grillmat. Den forteller også hvilke dager du kan trene utendørs, og når du bør være inne. Her er også «familievarsel» som forteller hvilke dager du lkan være ute med familien, golf-varsel, plenklipp-varsel og hagestell-varsel. Disse gjør stort sett ikke annet enn å sjekke om det er godt eller dårlig vær som vil dominere de nærmeste dagene.

WeatherBug kan også kjøpes som en reklamefri app.

1Weather

Plattform: Android

Denne appen er enkel og oversiktlig, med en statusside som forteller hvordan været er nå, med prosentvis fare for regn neste time. Nederst på siden kan du velge mellom seks symboler som tar deg til ulike undersider. I tillegg til startsiden finnes en side med værvarsel for de neste sju dagene.

Deretter en side med en grafikk som viser temperatur og nedbørsutsikter, en side som viser hvor stor sjansen er for at det faktisk vil regne, en siden som viser et kart der du kan legge på bilder av skydekket, eller UV-intensitet, og til slutt en side med informasjon om solens og månens gang.

One Weather har norsk språk, men vi måtte velge det selv fra telefonens meny. Dette skal appen egentlig gjøre automatisk, men det skjedde ikke.

Appen har ikke mange spennende funksjoner, men gjør den viktigste jobben; å melde været for de nærmeste timene og dagene.

Swacket

Plattform: iOS, Android

Swacket er antakelig den særeste av vær-appene vi har tatt med her. Den viser nemlig været som Peeps, hvilket betyr at du får se en slags enkel tegneseriefigur som er kledt for å matche værutsiktene.

Swacket har ingen stor brukerskare i Norge.

Det er heldigvis mulig å se varselet i et mer tradisjonelt format også, med symboler som viser værutsikter og temperatur time for time og dag for dag.

En underside viser satellitt-bilder med UV-stråling, nedbør, vind, og fare for regn.

Appen er finansiert med reklame, men du kan kjøpe en reklamefri versjon. Du kan ikke bestille varsel om ekstremvær som push-melding.

Yr

Plattform: iOS, Android

Siden denne artikkelen dreier seg om værapper som kan mer enn YR, er det på sin plass å minne om hva Yr-appen er god for.

Yr er alle norske værappers mor, levert av NRK, med værvarsel fra Meteorologisk institutt. Appen har varsel for stedet der du er, eller du kan søke på favorittsteder. Søkemotoren fungerer godt, og de fleste steder i Norge (og mange steder i utlandet) er søkbare.

Yr varsler været for de syv neste dagene, med intervaller på seks timer. Du kan også få varsel for de neste 48 timene fremstilt som et meteogram, men for å vise dette må du dreie telefonen over på siden, så skjermbildet vises i breddeformat. Har du stengt av for skjermrotasjon vil timesvarselet ikke være tilgjengelig.

Yr har en prognose som gir god oversikt over været de kommende 48 timene.

Kjenner du yr fra PC, vil du kanskje savne nedbørsradar, temperaturhistorikk og enkelte andre funksjoner.

Appen er gratis og uten reklame av noe slag.

Du kan ikke bestille varsel om ekstremvær som push-melding, men en trekant på startsiden angir om det er spesielle hendelser du bør ta hensyn til, som skogbrannfare, flomvarsel og så videre.

Les også: 33 gode apper som gjør ferien mer spennende

Les også
Ukens utvalgte apper: Ukens utvalgte apper
Les også
Appene vi ikke klarer oss uten
Les også
33 gode apper: Disse gjør ferien mer spennende
annonse