Til hovedinnhold
Tip

Nå kan du oppdatere Lumia-mobilen din

Nokia ruller ut «Black»-oppdateringen.

Oppdatert: Lumia 925-oppdateringen ser ikke ut til å være klar riktig ennå, mens 1020 er det. Her er oversikt over når oppdateringene kommer til de ulike modellene.

Alle som eier en Nokia Lumia 925 eller 1020 kan glede seg: Nå ruller nemlig Nokia ut den såkalte «Lumia Black»-oppdateringen til disse telefonene, og etter hvert vil oppdateringen også komme til øvrige modeller. Black er firmware-oppdateringen fra Nokia, mens Microsoft håndterer selve operativsystemoppdateringene – hvor den siste er GDR3 (Update 3). Du får både Nokias og Microsofts oppdateringer når du oppdaterer telefonen med Nokias Black-oppdatering.

Black-oppdateringen inneholder en rekke nyheter, blant annet forbedrede kamerafunksjoner, en forbedret «Glance»-skjerm, støtte for Bluetooth 4.0, samt en ny funksjon for å dele dokumenter og multimediainnhold.

Flere apper kan samles i mapper på startskjermen.

Vi har lastet ned oppdateringen på en Lumia 1020 ved å gå inn på Innstillinger -> Mobiloppdatering. Etter at oppdateringen er installert, krever noen av de nye funksjonene at du laster ned tilleggsapper fra Nokia. Disse finner du ved å starte app-butikken Windows Phone Store og så velge Nokia Collection.

Mapper på startskjermen

En av de nyttigste nye funksjonene er Mapper («App Folder»). Etter at du har installert denne appen kan du organisere startskjermen ved hjelp av mapper som kan inneholde en eller flere snarveier til apper.

Mappefunksjonen er ikke like elegant som på Android eller iPhone, siden du først må starte appen Mapper, og deretter gå gjennom en veiviser for å opprette mappen og velge hvilke apper som skal ligge i den. Så må mappen festes til startskjermen. Litt tidkrevende, men det fungerer – og har du mange apper vil dette gjøre det enklere å holde oversikten.

Fotonyheter

Har du en Lumia 1020 eller 1520 vil Nokia Camera-appen nå støtte bilder i råformat (DNG – Digital Native Format). Det betyr at bildene er helt ubehandlet, slik at du kan gjøre endringer i for eksempel hvitbalanse eller andre ting på PC-en etter at bildet er tatt. Nokia har også forbedret enkelte algoritmer slik at det blant annet skal bli mindre bildestøy i bilder tatt i dårlig lys.

Du aktiverer råformat inne i innstillingsmenyen i kamera-appen.

Nytt fra tidligere er at Nokia nå kombinerer appene Nokia Pro Cam og Nokia Smart Cam i det som nå heter bare Nokia Camera. Denne har imidlertid vært tilgjengelig en stund, også for andre Lumia-modeller.

Nokia Refocus-appen kommer til alle Lumia-modeller med mer enn 1 GB RAM. Den setter sammen flere bilder med ulike fokuspunkter, slik at du i ettertid kan endre hva som skal være i fokus.

Med appen Nokia Storyteller, som debuterte med lanseringen av Lumia 1520 og 2520, vil bildene dine ordnes etter dato og sted, med interaktive kart, slik at det skal bli enklere å fortelle «historien bak» bildene dine.

Andre nyheter

Lumia Black-oppdateringen inneholder som nevnt også forbedringer som Microsoft selv har kommet med i GDR3-oppdateringen av Windows Phone. Blant disse forbedringene er blant annet en «Kjøremodus» som automatisk begrenser antallet varsler, eller sender automatiske svar, når telefonen er koblet til Bluetooth-håndfriløsningen i bilen din.

Nokia Beamer-appen (må også lastes ned) gjør det mulig å sende dokumenter, presentasjoner, bilder og annet til for eksempel nettleseren på PC-en ved å skanne en QR-kode på skjermen. Beamer vil komme på alle Lumia-telefoner med mer enn 1 GB RAM.

Les også om hva som var nytt i Microsofts GDR3-oppdatering »

Få også med deg Mobilen.no sin proffguide for Windows Phone her »

Les også
Nokia og Microsoft med storlansering neste uke
Les også
Slik blir Microsofts Windows Phone 8.1
Les også
Slik får du topp talekvalitet
Les også
Nokia Camera kommer til alle Windows-telefoner
Les også
Nokia har lansert sitt første nettbrett
Les også
Dette er «nye» Windows Phone
Les også
Nokia Lumia 1020: Er Lumia 1020 den beste kameramobilen?
Les også
Nokia Lumia 925: Den lekreste Nokia-mobilen noensinne?
annonse