Til hovedinnhold
Tip

Skru på privat nettsurfing på mobilen

Slik unngår du at noen kan se hvilke nettsider du har vært innom.

Safari-nettleseren på iPhone har en funksjon for privat nettlesing.

Selv om du ikke nødvendigvis surfer rundt på de aller mest snuskete nettsidene, hender det sikkert at du noen ganger ønsker at andre som får tak i telefonen din ikke skal kunne se hvilke nettsteder du har vært innom.

På samme måte som mange nettlesere for PC-er har fått en funksjon for privat nettlesing, har også enkelte nettlesere for mobiltelefoner en slik funksjon. Når denne funksjonen er aktivert, vil ingenting lagres på telefonen.

Slik gjør du det:

iOS (Apple iPhone, iPad eller iPod Touch):

  • Trykk Innstillinger
  • Rull nedover i listen, og trykk Safari
  • Velg Privat nettlesing

Du blir nå spurt om du vil lukke alle åpne faner før du starter privat nettlesing. Det samme skjer når du senere skrur av igjen privat nettlesing, slik at du ikke skal risikere at nettsider du ikke vil at omverdenen skal få se blir liggende åpne i nettleseren.

Android

Google Chrome for Android lar deg opprette "private faner".

Android-mobiler leveres med flere ulike nettlesere, og det er langt fra alle som har en funksjon for privat nettlesing. Har den det, finner du vanligvis funksjonen ved å trykke Meny-knappen mens du er inne i nettleseren og så velge Innstillinger.

Er du en av de heldige som har en mobil med Android 4 (Ice Cream Sandwich), kan du laste ned og installere den utmerkede Google Chrome-nettleseren for Android, trykker du Meny-knappen og deretter "New Incognito Tab" for å starte anonym surfing.

Husk at de fleste mobil-nettleseren også har en funksjon som lar deg slette private data i ettertid, som nettstedshistorikk, hurtigbuffer (cache) og informasjonskapsler (cookies). Dette finner du vanligvis også under Innstillinger.

Flere smarte triks:

annonse