Tip

Få sommerstemning på mobilen

Dette må du huske på når du reiser på sommerferie - Del 3.

Enten du reiser utenlands, ferierer i Norge eller nyter sommerferien på hjemplassen din, vil du sannsynligvis ha med deg mobiltelefonen din. Innenlands kan du selvsagt bruke mobilen slik du vanligvis gjør, men ikke glem at det finnes tilbehør og apper som kan gjøre norgesferien enda bedre.

I utlandet må du fortsatt tenke på hvordan og hvor hyppig du bruker smartmobilen din, særlig når det gjelder bruk av datatrafikk. Sjokkregninger blir det stadig færre av, men det kan fortsatt bli ganske dyrt å bruke et norsk abonnement i utlandet.

Ferietips del 1: Mobiltipsene som redder ferien din

Ferietips del 2: Kjekke apper til sommerferien

Her er noen tips til underholding og nytte på reisen:

Last ned reiseguide-apper

Reiser du til et ukjent sted kan det være kjekt å få noen gode råd om severdigheter, restauranter, badestrender og utesteder. Før i tiden var reiseguider i bokformat et "must" på ferieturen, men nå får du apper som byr på mye av den samme informasjonen – og som ofte er mer oppdatert.

Lonely Planet og Trip Advisor er to av de mest populære reiseguide-appene som finnes i App Store eller Google Play. Disse kan både være nyttige før du reiser og når du har kommet frem til turistmålet. Merk at Lonely Planets byguider lastes ned på telefonen slik at appen ikke sluker datatrafikk når du bruker den. Med Trip Advisor bør du derimot være tilkoblet et trådløst nett hvis du bruker appen i utlandet. I Norge er Visit Norway- og Visit Oslo-appene populære.

Les mer om reise-apper: Installer feriehjelperen på mobilen

I applikasjonsbutikkene finner du også en rekke andre apper som kan være praktiske å ha på reisen – alt fra flytider, forsikring og værmelding til valutakalkulator og stemmestyrt lommeparlør.

Lytt eller les med mobilen

En god bok hører sommerferien til. Stadig flere har også fått øynene opp for e-bøker og lydbøker, noe som kan være praktisk når man er på tur. Bokhandleren ARK har nylig lansert sin egen e-bokleser-app hvor du kan kjøpe e-bøker direkte i appen. Denne appen finnes til Android og iOS. Ellers finnes flere andre e-boklesere i applikasjonsbutikkene. Har du en iPhone eller iPad kan du kjøpe e-bøker via iTunes.

Lydbøker passer utmerket når du slapper av i solsteiken. Flere bokhandlere selger lydbøker via nettsidene sine, mens Cappelen Damm i tillegg har lansert tjenesten Ordflyt – en streamingstjeneste á la WiMP, bare for lydbøker. En del klassikere er gratis tilgjengelig og nyere utgivelser selges til lavere pris enn nettbutikken. Lydbøkene kan du høre i offline-modus for å slippe unna bruk av datatrafikk. Ordflyt kan lastes ned til Android og iOS.

Sniktitt på Ordflyt: Bli kjent med Cervantes og De fire store

Et alternativ til lydbøker er podcaster. Her kan du for eksempel lytte til episoder av populære radioprogrammer som Radioresepsjonen og Misjonen. Podcastene kan lagres på telefonen slik at du ikke bruker datatrafikk. Til iPhone har det nylig kommet en ny podcast-app fra Apple. Til Android finnes blant annet Google Listen.

Les også: Slik blåser du liv i podcastene

Skru opp lyden med høyttalere

Før du reiser på ferie kan det være lurt å føre over en del MP3-filer eller lagre offline-lister på mobilen via Spotify eller WiMP. Da kan du spille av musikk uten å bruke datatrafikk. En mobilhøyttaler kan dessuten være kjekt å ha enten du koser deg i parken med kubb og grilling i Norge, på stranda i Thailand, på sommerhuset i Danmark eller på balkongen i Syden.

Det finnes mange forskjellige varianter av mobilhøyttalere, og i forskjellige prisklasser. Logitech Mini Boombox til rundt 650 kroner er et godt valg, og det er også den dyrere og kraftigere høyttaleren Jawbone Jambox.

Finn en mobilhøyttaler i din prisklasse på Prisguide.no

Merk at noen høytalere har støtte for Bluetooth, mens andre kobles til telefonen med en vanlig audiokabel.

Husk nødbatteri

Skal du til et sted der det er god tilgang på fungerende stikkontakter holder det lenge å bare ta med en vanlig mobillader. På campingferie, lange ekskursjoner i naturen, backpacker-tur eller ymse andre opplevelsesreiser kan det derimot være en fordel å ha et nødbatteri i sekken.

Det beste vi har testet er Portable Bank Power, et nødbatteri som gir deg 8000 mAh på lager, noe som normalt holder til rundt 5-6 oppladninger av mobilen. Denne koster rundt 1200 kroner. Billigere nødladere koster mellom 200 og 500 kroner, men da kan du ikke regne med å lade opp mobilen mer enn én gang.

Les testen: Portable Bank Power varer "evig"

annonse