Til hovedinnhold
Tip

Fem smarte tips til Android-mobilen din

Kjenner du til disse snarveiene og triksene?

Trykk ned disse to tastene og hold dem inne et par sekunder for å lagre skjermbildet.

I Amobil.nos tipsseksjon Mobilskolen får du hver uke nye tips og guider til hvordan du får mer utbytte av mobiltelefonen eller nettbrettet ditt. Her er fem smarte tips til Android-mobilen din.

1. Lag skjermdump og få dem automatisk over til PC-en

Det er ikke lenge siden det å lagre skjermbildet på mobiltelefonen kunne være ganske komplisert, og til og med involvere installasjon av utviklingsverktøy og å koble telefonen til PC-en.

I de nyeste Android-versjonene har imidlertid dette blitt mye enklere. Har du en mobil med Android 4.0 eller senere kan du enkelt lagre en kopi av skjermbildet ved å trykke inn av/på-knappen og volum ned-knappen samtidig og holde begge knappene inne et par sekunder. Skjermdumpen vil lagres i bildegalleriet på telefonen.

Har du Google+ på telefonen, kan du få skjermbildene automatisk over på PC-en. Det eneste du behøver å gjøre er å aktivere direkteopplasting. Gå til Innstillinger-menyen, Kontoer/synkronisering, og velg deretter Google-kontoen din og sjekk at "Synkroniser direkteopplasting" er huket av. Så åpner du Google+-appen, trykker Meny og Innstillinger og velger Direkteopplasting. Bilder vil nå lastes opp til et privat album som du finner på Google+ på PC-en. Dessverre kan du ikke laste ned bildene i original oppløsning fra Google+, men heldigvis er Google+ og en annen Google-tjeneste, Picasa, koblet sammen. Besøker du Picasa fra PC-en din finner du de samme bildene som i Google+, og kan laste ned i full oppløsning til PC-en.

Det er lett å bli kvitt dobbeltoppføringer i Google-kontaktene dine.

2. Bli kvitt dobbeltoppføringer i kontaktregisteret

Hvis du stadig vekk skifter mellom telefoner eller synkroniserer kontakter mot ulike tjenester eller apper på telefonen, hender det at det går i ball med kontaktsynkroniseringen. Ingenting er mer irriterende enn å plutselig ha to eller tre oppføringer av samme person i kontaktregisteret.

Den enkleste måten å bli kvitt dobbeltoppføringene på, er ved å legge bort telefonen og heller ta turen bort på PC-en. Når du oppretter kontakter på en Android-telefon hvor du er pålogget Google-kontoen din, lagres nemlig kontaktene på Google-kontoen din, slik at du kan nå dem ved å gå til contacts.google.com.

For å automatisk fjerne dobbeltoppføringer trykker du knappen "Mer" og deretter "Finn og slå sammen doble oppføringer". Når dette er gjort, vil dobbeltoppføringene automatisk forsvinne fra telefonen – såfremt kontaktene ligger lagret hos Google og ikke "lokalt" på telefonen, eller i Exchange.

Det er ofte også mulig å koble sammen kontakter på telefonen, men da må du ta én og én: Velg kontakten som opptrer flere ganger, velg å redigere kontakten, og se etter et valg som heter "Koble kontakt" eller lignende. Da kobles kontaktene sammen på telefonen, slik at de vises i samme skjermbilde – selv om det kan være kontakter som ligger på to ulike steder, for eksempel på en Exchange-server og i Gmail.

Oppgaveveksleren i Android 4.x lar deg avslutte apper ved å sveipe over dem med fingeren.

3. Bytt mellom de siste appene

Noen Android-mobiler med Android 4.0 eller senere har en egen tast for å hente frem den nye oppgaveveksleren, som enkelt lar deg veksle mellom de siste appene du har hatt oppe.

På telefoner som ikke har denne knappen kan du hente frem oppgaveveksleren ved å holde inne Hjem-tasten et par sekunder. Har du Android 4.0 eller nyere får du opp den elegante nye oppgaveveksleren som lar deg avslutte apper ved å sveipe over dem med fingeren. Har du en eldre Android-versjon får du også frem en oversikt over de siste appene. Noen mobilprodusenter har lagt inn egne valg som lar deg avslutte apper direkte fra oppgaveveksleren selv i eldre Android-versjoner.

Skru på NFC for enklere deling av nettsider, Youtube-videoer og annet innhold.

4. Skru på NFC

Mange nye telefoner har støtte for NFC – Near Field Communication. Men det er ikke alltid dette er skrudd på som standard, og dermed får du ikke brukt funksjoner som for eksempel deling av en YouTube-video, nettsider eller kontaktinformasjon ved å holde to telefoner med Android 4 eller nyere opp mot hverandre.

Har telefonen din støtte for NFC, finner du innstillingen for å skru på dette under Innstillinger. Nøyaktig hvor den aktuelle innstillingen ligger kan variere fra telefon til telefon. På Samsung Galaxy S III finner du den under valget "S Beam", som er Samsungs eget navn på Android 4-funksjonen Android Beam.

Slik ser snarvei-menyen ut på en Sony-mobil. Valget Direkte oppringing lar deg lage en snarvei som ringer en kontaktperson direkte, uten at du må gå omveien om kontaktregisteret.

5. Lag snarveier til de du ringer mest til

Det er ikke nødvendig å gå inn i kontaktregisteret og lete frem personen du vil ringe til, eller først gå til ringe-appen og deretter til oversikten over lagrede favoritter.

Det aller raskeste er å lage en snarvei direkte på Hjem-skjermen. Ett trykk på denne snarveien ringer opp kontaktpersonen direkte – derfor heter da også denne "Direkte oppringing" ("Direct dial").

For å legge til en snarvei til en kontaktperson trykker du et tomt sted på startskjermen og holder fingeren der et par sekunder. Du skal nå få opp et valg hvor du kan velge å legge til snarveier ("shortcuts"). På noen telefoner må du kanskje trykke et pluss-tegn (som på Sony-mobiler) for å få opp dette valget. Etter at du har valgt "Snarveier" får du opp et nytt skjermbilde hvor du kan velge mellom ulike typer snarveier. "Direkte oppringing" er ett av disse. Velg dette, og velg deretter en kontaktperson fra listen.

Du har nå laget en snarvei som ringer en kontaktperson direkte. Har du bilde av vedkommende i kontaktregisteret, vil ansiktet lyse mot deg fra Hjem-skjermen. Enklere blir det ikke!

Vil du ha flere tips?
denne siden finner du alle tipsene.

annonse