Tip

Har du lest disse science fiction-bøkene?

Her er fem bøker vi anbefaler at du tar en titt på.

Vi liker dataspill og film like mye som vanlige folk (kanskje til og med mer), men noen ganger er det deilig å sette seg ned med ei god bok. Og siden vi er store tilhengere av alt som har med science fiction å gjøre, er det vel bare naturlig at vi liker science fiction-bøker også.

I denne artikkelen har vi tatt for oss fem bøker vi selv har satt stor pris på. Kanskje du også vil like dem? De tre første bøkene er anbefalt av Joachim, mens de to siste er Niklas' favoritter.

The Martian (Andy Weir, 2013)

The Martian beskrives av mange som en blanding av Apollo 13 og Cast Away.

The Martian er vår generasjons Robinson Crusoe. Boka følger NASA-astronauten Mark Whatney som blir strandet på Mars etter at ekspedisjonen han deltar på må avbrytes og alle tror han er død. Heldigvis var det meningen ekspedisjonen skulle være på planeten i en måneds tid, og har mengder av forsyninger og hjelpemidler som ble sendt til planeten i flere separate turer.

Men enkel matematikk sier at selv om Whatney er effektiv, har han ikke nok mat til å overleve lenge nok til å bli reddet. Og det er om han i det hele tatt får kommunisert til NASA at han lever. For å overleve må Whatney bruke all sin kunnskap om vitenskap, og en svært god porsjon kreativitet.

I oktober kommer den filmatiserte utgaven av The Martian på kino. Les boken før!

Omtrent alt som omhandler Whatney direkte fortelles gjennom hans egne dagbok-logger. De er, på tross av alvoret i situasjonen, fulle av humor og morsomme detaljer, og Whatney prøver stadig å forklare vitenskapen bak det han bedriver på en måte som er forståelige for folk flest. Her er det aldri noe som virker magisk eller usannsynlig – alt har en vitenskapelig forklaring, og man får en genuin følelse av at det som skjer kunne vært mulig i virkeligheten. Jeg gleder meg veldig til filmatiseringen, men jeg anbefaler virkelig at du leser boka også.

The Fold (Peter Clines, 2015)

Bare les denne. Nå. Ikke les mer om den, så du er sikker på å ikke få historien avslørt.

I The Fold har en gruppe forskere klart noe man trodde var umulig, nemlig å teleportere både ting og folk fra ett sted til et annet. Men prosjektet er preget av ekstremt hemmelighetskremmeri, og uten konkret informasjon om hvordan det hele fungerer, og hva forskerne egentlig bruker pengene til, begynner de ulike statlige organisasjonene som støtter prosjektet å vurdere om det er på tide å skru pengekranen igjen. En Sherlock Holmes-aktig fyr ved navn Mike Erikson blir sendt til laboratoriet for å gjøre en nøye vurdering. Han skjønner raskt at ting ikke er helt som de skal der.

The Fold er helt ny, og er full av referanser til alt fra TV-serien Game of Thrones til dataspillet Portal. Det er en bok med glimt i øyet, men den er også svært spennende, med et mysterium som bare blir større og større. Boka er satt til samme «univers» som ei tidligere bok fra samme forfatter, som heter 14. Jeg vil gjerne anbefale den også, selv om den er litt mindre science fiction, og litt mer ... vel, jeg skal ikke «spoile» noe. Du trenger ikke å ha lest den før du starter på The Fold, men skal du lese begge, bør du begynne med 14. Hint: Les så lite du kan om begge på forhånd.

Gateway (Frederik Pohl, 1977)

Gateway byr på science fiction av den gamle skolen.

Menneskeheten hadde akkurat startet å utforske solsystemet med bemannede ekspedisjoner da de ved en tilfeldighet kom over en asteroide som viste seg å være hul. Inni fant de en base laget av en utenomjordisk rase, tilsynelatende forlatt i hui og hast, og full av tusenvis av fungerende romskip. Nå har de overtatt basen selv, og bruker romskipene til å utforske universet.

Det er bare ett problem: Man vet veldig lite om hvordan de fungerer, og hvordan man får dem til å dra dit man vil. I stedet er det et slags lotteri: Skriv inn en kode (som man har funnet store mengder av), trykk «start», og be til favorittguden(e). Har man flaks, reiser skipet til base eller noe annet verdifullt. Har man uflaks havner man for eksempel i et sort hull.

Det opprinnelige coverbildet var det den kjente fantasy-kunstneren Boris Vallejo som lagde.

Siden dette er en risikosport, er belønningene potensielt svært høye for de som reiser ut og faktisk finner noe interessant. Livet på Jorden er generelt ganske kjipt – forfatter Frederik Pohl er ikke noen utpreget optimist – så det skorter ikke på folk som er villige til å risikere livet. Boken følger en av disse romfarerne, og eventyrene hans både på stasjonen og på tur i rommet. Frederik Pohls bøker har en tendens til å starte veldig treigt, og så plutselig rase avsted i forskrekkelig fart i den siste halvdelen, og Gateway er ikke noe unntak. Det er i mine øyne en av de store science fiction-klassikerne fra det forrige århundret, men du må være litt tålmodig med den.

Dune (Frank Herbert, 1965)

Dune er et klassisk sci-fi-mesterverk, og bør definitivt leses. Men hold deg unna filmen!

Vi befinner oss 21 000 år i framtiden og utallige planeter kontrolleres av mektige aristokratfamilier, som stadig kniver om kontroll. Det imidlertid én planet som skiller seg ut - Arrakis. Dette er den eneste planeten som har den ettertraktede råvaren Melange, noe som betyr at hvem enn som kontrollerer denne planeten, raskt kan bli den mektigste familien i universet.

I bøkene følger vi den unge gutten Paul Atreides og hans familie, som akkurat har blitt gitt tillatelse av den allmektige keiseren til å styre Arrakis. Det tar ikke lang tid før de begynner å skjønne at keiseren hadde noen baktanker da han sendte familien til planeten...

Sandplaneten Arrakis er full av enorme sandormer som kan sluke det meste.

Dune sies å være tidenes mestselgende science fiction-serie, og det er ikke uten grunn. Den byr på alt fra politiske intriger og drama til superkrefter og tøff action, hvor det meste blir sett fra Paul Atreides sine øyne. At det hele ble skrevet på 60-tallet gjør det ekstra trivelig å lese. Jeg synes det gir litt ekstra når det kommer til gammel science fiction, hvor moderne oppfinnelser, som Internett og GPS, aldri engang var forestilt. Dune er et klassisk mesterverk, og bør finnes på leselisten til enhver science fiction-fan.

Ender's Game (Orson Scott Card, 1985)

Ender's Game-serien bytter sjanger etter bok én.

Vi befinner oss langt inn i framtiden, hvor menneskeheten nylig var i krig mot en insektlignende rase. Menneskene vant, men det var bare såvidt. For å ruste seg opp til en ny krig, blir barn fra en ung alder trent opp til å bli med i militæret, hvor de skarpeste og smarteste blir sendt til en helt spesiell krigsskole.

Seksårige Ender er ett av disse barna. Boken følger Enders vanskelige tid i krigsskolen, som er ment å gjøre han klar for en uungåelig krig mot insekt-rasen menneskene har fryktet i årevis.

Men ting er ikke alltid som det ser ut som...

Da Ender's Game ble filmatisert i 2013 måtte de endre på alderen hans. I stedet for en 6-åring, blir hovedrollen spilt av 16-årige Asa Butterfield.

Ender's Game-serien er en ganske uvanlig bokserie. Den første boken, som filmen med samme navn er basert på, er actionfylt og spennende. En klassisk «page-turner», hvor vi følger helten Ender gjennom tykt og tynt. Resten av serien tar imidlertid en helomvendig, og forvandles fra en actionhistorie til en dyp, filosofisk reise. Dette spennet gjør Ender's Game, og de påfølgende bøkene, til en ganske unik science fiction-fortelling, som man ikke forventer første gang man leser den.

Les dem nå

Ender's Game, Dune og The Martian er tilgjengelige på norsk, mens Gateway og The Fold kun er å finne på engelsk. De er alle tilgjengelige i lydbokform på Audible, og man kan også kjøpe dem som e-bøker og i et merkelig papirformat.

Har du noen gode forslag til science fiction-bøker vi og andre Teknofil-lesere bør sjekke? Gi lyd fra deg i kommentarfeltet!

Filmen basert på The Martian kan bli et høydepunkt
Vi synes i alle fall den ser veldig god ut så langt »

annonse