Tip

Slik får du større skrift på mobilen

Vanskelig å lese det som står på skjermen? Slik fikser du det.

Mange som er kommet litt opp i årene, eller som av ulike årsaker har nedsatt syn, sliter med å lese den minste teksten på mobiltelefonene. Heldigvis er det enkelt å endre skriftstørrelsen.

Hvordan dette gjøres, og hvilke programmet det fungerer i, avhenger av hva slags telefon du har. Ofte har telefonen en systeminnstilling for å endre skriftstørrelse, men dette endrer ikke skriftstørrelsen i alle programmene (appene) som ligger på telefonen.

På iPhone har du god kontroll på skriftstørrelsen i flere av Apples egne programmer.

iPhone

Har du en iPhone, kan du endre skriftstørrelse for kalender, kontaktregister, e-post, meldinger (SMS-er) og notater fra ett sted. Gå til Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet -> Stor tekst og velg en passende skriftstørrelse.

Under menyvalget Tilgjengelighet finner du også en zoom-innstilling som lar deg forstørre hele skjermbildet ved å dobbeltrykke på skjermen med tre fingre samtidig. Du kan også få hvit tekst på svart bakgrunn, hvis du synes det er enklere å lese.

Big Font lar deg endre størrelsen på systemfonten på Android-mobiler.

Android

Ikke alle Android-mobiler gir deg mulighet til å endre skriftstørrelse.

Har du en mobiltelefon med Android 4 Ice Cream Sandwich, kan du endre størrelsen på systemfonten – det vil si den skriften som brukes i de fleste menyer. Du gjør dette ved å gå inn på Innstillinger -> Skjerm -> Skriftstørrelse . Menyvalgene kan variere litt fra telefon til telefon, ettersom produsentene ofte gjør endringer i det som er standard Android-brukergrensesnitt. På HTC One X må du for eksempel velge Skjerm og bevegelser i stedet for bare "skjerm".

Har du en telefon med tidligere versjoner av Android, kan du laste ned et program fra Google Play (Android Market) som lar deg endre størrelsen på systemfonten. Prøv for eksempel Big Font.

Mange apper har egne innstillinger for skriftstørrelse. I Gmail og i de vanligste nettleserne kan du for eksempel trykke Meny-knappen når du befinner deg inne i appen, og deretter velge Innstillinger eller lignende for å få tilgang til å endre skriftstørrelse. I Gmail finner du disse innstillingene under kontoinformasjonen. Bruker du e-boklesere som for eksempel Amazon Kindle, har også disse vanligvis mulighet for endring av skriftstørrelse.

Les også vår sniktitt på Doro PhoneEasy 740, en smarttelefon som har stor skrift og er enkel å bruke.

Les også: Tilpass startskjermen på mobilen

Her finner du flere smarte tips og triks til mobilen

Les også
En smarttelefon alle kan bruke
Les også
Tilpass startskjermen på mobilen
annonse