Til hovedinnhold

HP iPaq 510

HP iPaq er ikke spesielt stor til en Windows-telefon å være. (Alle foto: Einar Eriksen)
På baksiden finner du et 1,3 megapikslers kamera.
Tastene er små, men behagelig å trykke på.
På den ene siden av telefonen finner du en snarveistast for stemmestyring av telefonen.

HPs nye iPaq 510 er en enkel Windows-telefon. I motsetning til de fleste andre Windows-mobiler finner du verken trykkfølsom skjerm eller fullt tastatur i iPaq 510. Kun et vanlig telefontastatur.

På HPs globale nettsider er statusen til telefonen "coming soon". Derfor liker vi ekstra godt at vi har et eksemplar på kontoret. Det skal imidlertid nevnes at det er snakk om et svært tidlig eksemplar, og enkelte ting kommer ifølge HP til å forbedres i den endelige utgaven.

Liten men kjedelig design
Designmessig er iPaq 510 kjedelig, ingen tvil om det. Men den er likevel ikke stor til å være en Windows-mobil.

Vi synes imidlertid HP godt kunne gjort enda litt mer plass til tastene. Det er nemlig vanskelig å treffe tastene hvis du har store fingre. Forøvrig synes vi tastene er myke og behagelige å trykke på.

Talofon
Det er tale som er spesialiteten til iPaq 510. Du kan snakke i 6,75 timer før batteriet gir opp, noe som kanskje kan bli et viktig ess i ermet for HP. Den har også en rekke stemmekommandofunksjoner og støtte for ip-telefoni via trådløse nettverk.

IP-telefoni er telefoni over internett, som oftest gjennom en Wi-Fi-sone på kontoret, hjemme, hotellrommet eller flyplassen. Dermed kan du ringe verden rundt via internettlinjen, noe som gjerne koster koster en slikk og ingenting.

Og det beste av alt: Den har ekte dualmode for IP-telefoni. Det betyr at du telefonen sømløst skifter mellom Wi-Fi-nettet og mobilnettet når du beveger deg. Hvis operatøren støtter det altså. Noe den sannsynligvis ikke gjør foreløpig.

Stemmekomandofunksjonen er forøvrig ganske genial, hvis du for eksempel bruker håndfri. Du holder enkelt og greit inne knappen på siden av telefonen, og sier for eksempel "what time is it", og damestemmen i telefonen gir deg klokkeslettet.

Siden dette er en funksjon HP markedsfører sterkt, går vi også ut ifra at den norske versjonen av iPaq 510 vil få stemmestyringsfunksjonen på norsk.

Mangler 3G
IPaq 510 har ikke 3G eller super-3G. Wi-Fi-funksjonen er et plaster på såret, men et ganske så tynt et for proffbrukeren. EDGE er også på plass, slik at du til nød får levelige hastigheter også når du er på farten.

Av lokal overføringsteknologi finner du blåtann i versjon 1.2. Det er synd at HP ikke har brukt den nyeste versjonen (2.0) som ville ført til høyere overføringshastigheter.

Telefonen kan brukes som musikkspiller. Den har nemlig innebygget støtte for microSD-kort, og dermed kan du kjøpe deg nok minne til en god porsjon musikk. Det er så langt ukjent om det følger med minnekort når du kjøper iPaq 510, eller om det må kjøpes i tillegg.

Som musikkspiller bruker du Windows Media Player i nyeste versjon. Denne fungerer helt greit, og vi savner ingen funksjoner. Telefonen bruker den relativt standard løsningen med 2,5 mm minijack. Om det følger med en overgang til vanlig 3,5 mm minijack er usikkert.

Windows Media Player kan selvsagt også brukes til å vise video. Men skjermen er bare to tommer stor, og for liten for å få en skikkelig innlevelse. For bildevisning ville det også vært fint med litt høyere oppløsning på skjermen. Skjermen til IPaq 510 viser nemlig kun 176 x 220 piksler. Det går greit å se bilder, men detaljer og innlevelsen forsvinner.

Kameraet i iPaq 510 tar bilder i 1,3 megapikslers oppløsning. Det er definitivt ikke mye, men så er heller ikke dette ment å være noen utpreget kameramobil.

Kameraet tar verken bedre eller dårligere bilder enn det du forventer fra et hvilket som helst 1,3 megapikslers mobilkamera. Lysreguleringen er definitivt dårligere enn hos skikkelige kameratelefoner.

Speilet ved siden av kameraet gjør det mulig å ta selvportrett.
Telefonen støtter hodesett av standardtypen 2,5 mm minijack.

Tastelås hvor da?
Windows Mobile har to løsninger som man ikke er vant med fra noen andre grensesnitt. Det første er tastelåsen. I andre grensesnitt finnes det et standard-tastetrykk for å få frem dette. Det gjør det ikke i Windows. Her er det et eget program som må startes for at tastelåsen er påslått.

I Samsung i600 og HTC S710 er det gjort mulig å holde inne den røde knappen for å aktivere tastelåsen. Dette er ikke mulig i iPaq 510, får da slår du nemlig telefonen av. Og ingen andre tastetrykk har heller tastelås.

Dette gjør at du må lage en egen snarvei til dette programmet for å spare deg for den evige irritasjon med å måtte lete etter tastelås-programmet hver eneste gang du skal stikke mobilen ned i lomma.

Forøvrig manglet dette tastelåsprogrammet i vårt testeksemplar, men det er selvsagt veldig nærliggende å tro at det er på plass i en endelig versjon av iPaq 510.

Les dokumentene dine på farten
Flybillettene du får i PDF-format er ikke noe problem å lese på iPaq 510. I tillegg leser telefonen Office-filer laget med Excel, Powerpoint og Word. Men den kan ikke opprette eller redigere slike filer. Sitter du på bussen og finner en feil i presentasjonen du skal holde om ti minutter, har du altså ikke mulighet til å endre det mens du er på farten.

Forøvrig er dette en funksjon du kun finner i større Windows-mobiler med trykkfølsom skjerm, og med ganske god grunn. Det ville unektelig ikke vært spesielt praktisk å endre dokumenter på et lite nummertastatur og en to tommer stor skjerm.

Av planleggingsfunksjoner finner du det aller meste, i ekte Microsoft-tradisjon. IPaq 510 har Windows Mobile 6, der endel funksjoner er utbedret fra den tidligere versjonen.

I planleggeren kan du velge å vise én måned, uke eller dag av gangen. Når du har laget to avtaler som kræsjer med hverandre blir disse markert rødt på tidslinjen, som er en nyhet i Windows Mobile 6 og som befinner seg øverst på skjermen. Dette er lett å vende seg til, og utrolig praktisk i bruk. I planleggeren kan du også skille mellom jobb- og privatrelaterte avtaler.

Kontaktlisten er av den avanserte sorten der du kan legge til nesten absolutt alt. Kontaktlisten kan synkroniseres med Outlook med ActiveSync.

En velkommen nyhet i Windows Mobile 6 er at e-postleseren kan lese html direkte, og du dermed slipper å starte nettleseren etter å ha mottatt det nyeste nyhetsbrevet.

I hvilemodus får du opp en hel rekke med informasjon om dagens gjøremål, tilkobling til Wi-Fi, profilinformasjon i tillegg til informasjon om internettelefoni er aktivert.

En prosessor på 200 MHz er det laveste vi ser i dagens Windows-mobiler, og det er en slik iPaq 510 er utstyrt med. Likevel holder det til de fleste gjøremål. Telefonen reagerer kjapt, og det er kun til krevende tredjepartsprogrammer du faktisk trenger en større prosessor. Bruker du ikke krevende tredjepartsprogrammer, virker prosessoren helt grei.

Konklusjon
Alt i alt synes vi HP iPaq 510 er en spennende nyhet. Det er en enkel Windows-mobil for de som ikke trenger et lommemonster med fullt tastatur. Samtidig kan den lese dokumenter på farten.

Men mest interessant er telefonen for de som vil bruke IP-telefoni, siden telefonen veksler sømløst mellom Wi-Fi-soner og mobilnettet etterhvert som du flytter deg.

Men likevel er det ingen tvil om at iPaq 510 har lite teknologi til en Windows-telefon å være. Super-3G og 3G mangler, og telefonen har en for liten og lavoppløst skjerm. Trenger du en skikkelig skjerm bør du se deg om etter alternativer.

Vi kan for eksempel anbefale HTC S710 som er en liten Windows-telefon som i tillegg stiller med fullt tastatur. Trenger du i tillegg 3G og super-3G kan vi anbefale Samsung i600.

Les også
Se hva HP har laget
Les også
HTC S710
Les også
IP-mobil for proffene
Les også
Smarttelefon fra HP?
annonse