SniktittFujifilm X100S og X20

Får lynkjapp autofokus

Og det er bare begynnelsen. Fujifilms allerede gode kompakter blir bedre på det aller meste.

Lite nytt utenpå

For en snau uke siden var Akams redaktør invitert til Fujifilms lokaler i Stockholm for å titte litt på flett nye Fujifilm X100S og Fujifilm X20, og møte folkene som stod bak designen av dem. Vi lot oss ikke be to ganger...

Disse kameraenes respektive forgjengere var nemlig svært interessante, for ikke å si revolusjonerende, men heller ikke uten problemer. Begge to var svært gode, men med mange og til dels avorlige mangler som ødela. Mange av disse ble rettet opp i diverse firmware-oppdateringer i etterkant, noe som gjorde kameraene til svært gode kjøp, for sin tid. Det er imidlertid en stund siden, og nå er altså etterfølgerne her.

Fujifilm X100S.Foto: Fujifilm

Liten ytre forskjell

Ytre sett er det lite forskjeller å spore fra forrige generasjon. Noen knapper er endret en smule, men for det meste ikke vesentlig. Et eksempel på en av de største ytre endringene er at AF-S og AF-C nå har byttet plass på fokusvelgeren på siden av x100S, i forhold til hvordan det var på X100. Dette fordi de fleste brukerne av kameraet oftest bruker AF-S eller MF, og det derfor er enklest å ha disse på hver sin ende av trepunktsvelgeren.

En annen endring som er viktig, men i liten grad å anse som ytre, er den nye Q-knappen. Denne har kommet i stedet for RAW-knappen på X10 (meg både X20 og X100S får en Q-knapp) og gir direkte tilgang til en hurtigmeny av tradisjonell type, hvor det meste av nødvendige innstillinger kan gjøres enkelt og greit.

Ny Q-knapp og hurtigmeny.Foto: Fujifilm
Meny fra X20 - langt mer oversiktelig enn i X10.

Dette er for øvrig ikke eneste menymessige forbedring som er å spore: Begge kameraene for en betydelig forbedret hovedmeny, som henger litt med i tiden. Bort med de gammeldagse menyene fra X10 og X100, hvor man risikerte å måtte skrolle i alle evighet for å finne det man skulle ha. Nå har X20 og X100S i stedet fått menyer som vi kjenner dem fra andre produsenter, med ulike faner som angir type, og med undermenyer som ikke er større enn at de får plass på en skjerm. Til høyre ser du et eksempel fra X20.

En annen interessant forskjell som ikke er på kameraet, men derimot de nye lærtaskene, er at de nå får luke i bunnen slik at man slipper å ta hele greia av kameraet for å skifte batteri ellert ta ut/sette inn minnekortet.