Til hovedinnhold
SniktittNikon D5200

Ulv i fåreklær

Nikon D5200 har mye godsaker under panseret

Som mange nok har fått med seg, ble det igår lansert et nytt systemkamera fra Nikon, nemlig D5200 som legger seg et sted over D3200 og under D7000. Vi møtte Nikon på pressekonferanse og fikk en grundig gjennomgang av kameraet samt muligheten til å prøve det ut.
NB: Det skal nevnes med en gang at firmwaren på kameraet var milevis unna ferdig, hvilket vi merket ved at eksempelvis autofokusen ikke virket. Vi tok med vår videomann og har laget en kort snutt på 2 minutter der Nikons produktspesialist forteller (og skryter litt selvsagt) av kameraet. Akam går selvsagt ikke nødvendigvis god for synspunktene til Nikons mann - det vil vi komme tilbake til på et senere tidspunkt når vi faktisk tester kameraet skikkelig.


Ergonomi og utforming
Nikon D5200 med sine 555 gram føles ganske lett i hånda og gir et godt kvalitetsinntrykk ved første klå- og fiklerunde. Utformingen av kamera er kliss likt D5100 med ett unntak, etterkommeren har fått en knapp ekstra litt bak utløserknappen som gir rask tilgang til å velge enkelt-/seriebilder og selvutløser - i tillegg til at modellnavnet lagt på seg 100. Vår testmann har ikke spesielt store hender (til å være mann), men han synes fremdeles at grepet manglet plass til lillefingeren. Kameraet passer godt på de andre fingrene, derimot, og de sitter som støpt med godt grep til tommel og gummi som ikke sklir. Ankepunkt nummer to er at fingertuppene ikke helt får plass nok, men dette er selvsagt veldig individuelt.

På pressekonferansen kom det fram en del nytt angående bildebrikken som sitter i D5200. Det ble bekreftet at det ikke er den samme som sitter i lillebroren D3200 med tilnærmet samme oppløsning. Vi snakker altså om en "nedgang" fra 24.2 effektive megapiksler til 24.1 MP. Brikken er designet av Nikon og det ble hevdet at den også var enda bedre på støy, noe vi tviler på at er noe mer enn ubetydelig. Ikke fikk vi noe konkret svar på det heller da vi spurte. Den nye brikken tillater at man nå kan filme i full HD med 60 bilder per sekund (50 hvis du velger PAL og ikke NTSC), noe ingen systemkamera fra Nikon tidligere har hatt muligheten for. Dessverre er det et stort MEN her: Opptaket gjøres interlaced, det vil si at den kun lagrer halvparten av linjene i bildet hver gang, slik at de under avspilling oppdateres annenhver gang. Dette er etter vår mening noe som burde høre fortiden til. Som andre Nikon-modeller får du progressivt opptak i 60/50 bilder per sekund om du går ned i oppløsning til vanlig HD, 720p.

Les også: Test: Nikon 1: V1

Autofokuspunktene er fint spredt utover.

Funksjoner
Som sagt fikk vi ikke testet autofokusen på kamera, men de forskjellige innstillingene kan vi ta for oss. Kameraet har fått et autofokussystem svært likt det som sitter i D7000 med 39 AF-punkter hvorav 9 er av kryss-typen. De kan velges enkeltvis, eller i gruppet på henholdsvis 9, 21 eller 39. Med alle punktene aktive kan man også aktivere 3D tracking som enkelte Nikon-entusiaster kjenner til fra før. Denne arbeider sammen med den nye lysmåleren som måler lyset i både rød, grønn og blå kanal. Autofokushastighet i live view er visstnok ikke nevneverdig forbedret, så dette tar vi for god fisk! Den som liker å filme kan også glede seg over innebygd stereomikrofon.

Frykt ikke den hyperaktive flippskjermen.Foto: Nikon

Skjermen virket klar og fin og hadde god oppløsning. Den er av typen "vippe-skjerm" og hengselet er på venstre sidekant, slik det var på D5100. På skjermen vises tre hjul som endrer seg når du endrer innstillingene ISO, blender og lukkertid. Blender du ned kan du se på skjermen at sirkelen snurpes igjen for å illustrere hva som skjer. Søkeren er lys og fin, men litt trang for en som er vant til fullformat. Helt grei med andre ord, uten å skille seg ut i verken spesielt positiv eller negativ retning.

Filtereffektene i D5200 er det nok av for den som måtte like det. De fungerer under videoopptak også slik vi fikk et par eksempler på. Enkelte effekter må påføres i etterkant, som for eksempel en litt små-harry effekt kalt "stjernefilter". Akams utsendte fikk noen streker midt i trynet som iallfall ikke gjorde ham penere.

Vår mening
Nikon D5200 har svært spenstig innmat. Avansert lysmåler, (antageligvis) et meget bra autofokussystem og en 24 megapiksel brikke som iallfall ikke er noe dårligere enn den allerede enormt gode vi så i D3200. Det som driver hele maskineriet er Nikons prosessor ved navn EXPEED 3. Vi har rett og slett troen på at dette kan bli en slager blant Nikon-brukere og andre som måtte ha lyst på å oppgradere fra kompaktkamera eller enklere speilrefleksmodeller.

Foto: Nikon

Den trådløse mobil-adapteren WU-1a fungerer også med Nikon D5200 og lar deg styre kamera fra mobilen der du også kan følge med i live view. Kameraet skal være tilgjengelig her i landet i løpet av andre uka i desember, og da i store nok kvanta til julehandelen, skal vi tro Nikon. Prisen på kamera pluss det stabiliserte kit-objektivet 18-55mm VR blir på 7390 kroner, og 6490 kroner for kun kamerahuset.
Les også: Test: Nikon D800

Les også
Lanserer ny speilrefleks
Les også
Nikons nye yndling
Les også
Nikon D800: Et drømmekamera
annonse