SniktittMotorola Defy Mini

Liten, billig og robust Android-telefon

Vi har sett nærmere på lillebroren til Defy+.

XT320 Defy Mini

Formfaktor: Trykkskjerm, vanntett/støvsikker
Størrelse: 10,9 x 5,85 x 1,26 cm
Vekt: 107 gram
Skjerm: 3,2 tommer, 320 x 480 piksler, LCD TFT
Operativsystem: Android 2.3 Gingerbread med Motoswitch
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSPA+, Wi-Fi B/G/N
Kamera: 3,2 megapiksler, fotolys (LED)
Minnekort: Ja, opp til 32 GB
Teknologi: Bluetooth 2,1, Wi-Fi, GSM, HSDPA, GPS, FM-radio
Maskinvare: 600 MHz enkeltkjernet prosessor, 512 MB RAM
Batteri: 1650 mAh
Forventet pris ved lansering: Ukjent
Tilgjengelig i Europa: Tidlig februar

Slik ser baksiden av Motorola Defy ut.
En skyveknapp låser dekselet på Defy Mini.
Defy Mini kommer med innebygget treningsapplikasjon fra Motorola.
Musikkspilleren i Motorola Defy Mini.
Defy Mini støtter enkel deling av medier.
Produsentbilde av Motorola Defy Mini.

Vi har allerede testet Motorola Defy til tålegrensen, og funnet ut at den er en av de mest solide telefonene på markedet. Nå kommer Motorola med en mindre og billigere versjon, som passende nok har fått navnet Defy Mini. Vi har sett nærmere på den lille, vanntette tassen.

Les også: Test av seks robuste telefoner

Der mange avleggertelefoner likner mye på opphavet sitt, har Defy Mini lite til felles med Motorola Defy visuelt. Der Defy har store synlige skruer og kraftige gummiluker på utsiden, er Defy Mini langt mer anonym i sin fremtoning. Den ser ut som en liten mobil med berøringsskjerm.

Denne anynymiteten er Defy Mini nesten alene om dersom du ser etter en solid telefon i dagens mobilhyller. Dermed kan Defy Mini være aktuell for de som ikke ønsker seg utagerende design men likevel vil ha en telefon som tåler litt ekstra.

Ingen racer, men rask nok

Vi ble litt bekymret for hastigheten på telefonen ved lansering. Den har nemlig en prosessor som kjører ved fattige 600 MHz. Riktignok sier ikke klokkehastigheten alt om ytelsen til en prosessor, men like fullt er tallet lavt nok til at man kan bli skeptisk når selv mange av dagens rimelige telefoner selges med prosessorhastigheter på 1 GHz og opp.

Motorola Defy Mini er ingen lynrask telefon, men ut fra førsteinntrykket vi fikk virket den rask nok. Menyene var relativt responsive. Noe lavere hastighet enn i flaggskipene må selvsagt påregnes, men vi ble ikke nevneverdig plaget av hastigheten på menyene.

Hastigheten kan bli et tema under kjøring av nedlastede apper, så det vil vi komme tilbake til i en fullverdig test av telefonen.

Motorolas egne menyer

Defy Mini kjører Motorolas eget menysystem Motoswitch. Det er omtrent det samme menysystemet som vi kjenner fra Motorola Razr.

Les også: Test av Motorola Razr

De fleste av ikonene deler Defy Mini med Razr. Defy mini har imidlertid ikke Smart Actions. Smart Actions gir mulighet til å automatisere en rekke innstillinger på de dyrere Motorola-telefonene.

Sportstelefon

Det Defy Mini har fått i stedet er omfattende treningsfunksjonalitet. En egen app lar deg holde oversikt over hvor du har vært og hva du har gjort ved hjelp av GPS og skritteller i telefonen.

Du kan også koble til Bluetooth-baserte pulsbelter og treningsutstyr, men telefonen støtter ikke standarden ANT+. ANT+ er mindre strømkrevende enn vanlig Bluetooth-tilkobling, og standarden brukes av mesteparten av det trådløse treningsutstyret som selges i dag.

Når treningsøkten er ferdig kan Defy Mini laste opp tallene dine til Motorolas treningsportal.

Siden det er mange trenings-apper tilgjengelig på Android Market behøver du selvsagt ikke å bruke Motorolas egen. Vi synes likevel det er fint at Motorola har lagt ved en egen løsning som er klar til bruk rett ut av esken.

Kompakt

Som navnet antyder har Defy Mini en relativt liten skjerm. Storebrødrene Defy og Defy+ har skjermer på 3,7 tommer, mens Defy Mini må klare seg med 3,2 tommer. Det er likevel litt større enn en av de viktigste konkurrentene for Defy Mini, nemlig Sony Ericssons sportstelefon Xperia Active. Xperia Active er utstyrt med en 3 tommer stor skjerm.

Les også: Test av Sony Ericsson Xperia Active

I denne størrelsesklassen gjør 0,2 tommer relativt stor forskjell. Selv om Xperia Active har mange fine tilpasninger i menyene for å gjøre skjermen bedre å bruke, føles den stundom litt klaustrofobisk, spesielt når du kjører apps som ikke er laget for små skjermer. Denne følelsen virker det som om Defy Mini styrer greit klar av. Her er det plass nok, selv om mobilen er liten og kompakt.

Bildekvaliteten på skjermen er heller ikke så verst. Dette er en helt vanlig LCD-skjerm med 320 x 480 pikslers oppløsning. Oppløsningen passer helt greit til størrelsen, og fargegjengivelsen er god nok.

Det er aldri helt godt å vite hvor gode skjermene er i til dels dårlig messebelysning. Likevel fant vi ingenting å klage på ved Defy Minis skjerm i løpet av minuttene vi fikk med den.

Skal tåle like mye som Defy

Defy Mini føles solid i hånden, akkurat som de andre Defy-modellene. Av mannen som demonstrerer telefonen for oss, får vi fortalt at Defy Mini skal tåle like mye som de større Defy-modellene. Når vi vet hvor solid Defy viste seg å være i vår samletest, er det relativt store ord om det som skal bli en ganske rimelig mobiltelefon.

Viser det seg at påstanden stemmer kan Defy Mini fort bli en vinnertelefon for både aktive og unge brukere.

Det gjør heller ingenting at denne telefonen sannsynligvis vil ha størst batteri av alle de kompakte Android-ene i butikkhyllen når den kommer i salg. Hele ti timer taletid loves av produsenten.

Foreløpig har vi ikke fått vite pris eller lanseringsdato spesifikt for Norge, men ifølge Motorola skal Defy Mini være en billig Android-telefon som er tilgjengelig i Europa fra februar.

Alle sakene våre fra årets CES-messe finner du her

Les også
Motorolas robuste minimobil til Norge
annonse