Til hovedinnhold

Nokia N800

Skjermen på N800 dekker nesten hele fremsiden

(3GSM/Barcelona) Årets mobilmesse var så proppet med spennende nyheter, at vi ikke visste hvor vi skulle gjøre av oss. Nokia N800 gjorde ikke saken bedre. Vi har prøvesurfet nykommeren.

N800 er ikke en mobil, men et slags brett som du kan surfe med. På internett altså.

Enheten har ikke andre tilkoblingsmuligheter enn Wi-Fi og blåtann, og brukes nok derfor hovedsaklig i trådløse soner. Eventuelt kan du bruke mobilen din som modem, og surfe via 3G.

Med andre ord er det en sak som egner seg godt til å ha slengende rundt hjemme, som du kan ta tak i når du vil vite hva som skjer utenfor husets fire vegger. Og det er jo kjekt.

I tillegg kan du bruke N800 til å sende e-post, eller prate på MSN fra sofakroken.

Med et snev av metall
N800 er i utgangspunktet laget av plastikk, men hele fronten er dekket med et tynt lag av metall. På baksiden av enheten finner du en støtte, som gjør at du kan ha N800 stående på bordet mens du surfer.

Enheten er ikke noe du vil ha i lomma hver dag. Den har nemlig dimensjoner på 7,5 x 14,4 x 1,8 centimeter, noe som er mer voksent enn det meste som er å få tak i av mobiltelefoner i dag. Likevel virket den mindre enn vi hadde fryktet. Vekten er på 206 gram.

Opera og Linux under panseret
Nettleseren i N800 er levert av norske Opera, og kan sammenlignes med den versjonen du finner på PC-en din. Surfebrettet kjører ellers Linux, med et grensesnitt som Nokia selv har utviklet.

For å få en fullverdig surfeopplevelse i dag trenger du flashstøtte. Det har N800 innebygget, noe som åpner for å eksempelvis se videoer direkte i nettleseren.

Av minne har N800 128 MB tilgjengelig, i tillegg til at det følger med et minnekort på 128 MB. Du kan utvide minnekapasiteten ved hjelp av et minnekort av følgende standarder:

Ikke overdrevent mange taster

Oversiktlig surfing
N800 har en trykkfølsom skjerm på 4,1 tommer. Det er rett og slett gigantisk, både i forhold til mobiler og PDA-er.

Og siden N800 er laget for å surfe med, kommer hver eneste tomme til god nytte. Også oppløsningen på hele 800 x 480 piksler kommer til nytte. Dette gjør det mulig å krympe store nettsider inn på skjermen.

I praksis fungerer skjermen godt til surfing. Men den er fortsatt for liten til å klare jobben på egenhånd. Du er avhengig av å kunne bla deg rundt på nettsidene på en enkel måte, så vel som å zoome inn og ut for å velge mellom oversiktlighet og lettleselighet.

Det beste av alt, er at N800 klarer jobben med glans.

Fantastisk bla-funksjon
Den trykkfølsomme skjermen til N800 er rett og slett genial å surfe med. På en vanlig PDA må du bruke en "scrolle-bar" inntil kanten av nettleseren for å bla deg rundt på en nettside.

N800 har en enklere løsning. Her legger du nemlig bare pekepennen eller en finger på skjermen, og drar nettsiden akkurat dit du vil ha den. Å bla rundt på en nettside opplevde vi ikke som noen problem i det hele tatt, og ble tvert imot imponerte over hvor enkelt det var.

Klikk for større bilder

Hvis du har problemer med å lese noe av teksten på siden, er det bare å zoome. Det gjør du ved å klikke på zoom-knappene på toppen av N800. I mellom zoom-tastene finner du også en fullskjermtast, som blåser nettsiden ut over hele skjermen for å gjøre surfingen enda mer oversiktlig.

Zoom-funksjonen fungerer veldig bra i praksis, og responsen er helt topp. Men knappene på toppen av N800 er litt harde å trykke på, noe som fører til at det er lett å skyve enheten bortover bordet. Dersom du bruker N800 i hendene er det dessuten vanskelig å både holde enheten i hendene samtidig som du trykker på zoom-tastene.

Ellers har enheten navigasjonstaster i fronten, så vel som noen snarveistaster. Når du skal skrive inn for eksempel en internettadresse, en e-post eller en lynmelding i Messenger, dukker det opp et fullt qwerty-tastatur på skjermen.

Tastaturet både ser bra ut, og er lett å bruke. Det kan likestilles med skjermtastaturene du finner i PDA-er.

Med i salgspakken finner du følgende:

  • N800
  • Batteri (BP-5L)
  • Ekstra pekepenn
  • 128 MB MiniSD-minnekort med overgang (MU-17)
  • Stereo-hodesett (HS-48)
  • Reiselader (AC-4)
  • Bæreveske
  • Datakabel (DKE-2)

I tillegg til brukerveiledning, batteri (BP-5L) og en N800 selvfølgelig.

Under kan du se en video av N800 i bruk.

Konklusjon
Alt i alt gir N800 en god surfeopplevelse, og vi ser absolutt nyttverdien i å ha brettet liggende på stuebordet for surfing, e-post og messenger.

N800 dukker snart opp i butikkene, og kommer til å koste bortimot 3500 kroner. N800 er kanskje ikke verdt pengene dersom du allerede har en bærbar PC og en mobil fra før, men hvis du har lyst å bruke 3500 kroner på en kul dings kan N800 være det du leter etter.

Vi kommer tilbake med en full test av N800 så snart som mulig.

annonse