Til hovedinnhold
SniktittLG G Pad 8.3

Nå satser LG på nettbrett igjen

Vi har prøvekjørt det kompakte nettbrettet.

LG G Pad har 8,3 tommer stor skjerm, og er 8,3 millimeter tykt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Dersom 16 eller 32 gigabyte blir for lite, kan du sette inn et minnekort på inntil 64 gigabyte.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser baksiden av LG G Pad ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Høyoppløst video tar seg særdeles godt ut på den fine skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser låseskjermen ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Når du sveiper over låseskjermen åpner det seg en ring rundt fingeren din. Her bruker vi en av snarveiene nederst på skjermen. Sveiper du lenger oppe på skjermen vises skjermbildet bak låseskjermen inni ringen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Funksjonen Q Pair skal kunne gi deg informasjon fra smarttelefonen din på den storeskjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er Google Chrome som er nettleseren som følger med. Den er akkurat så rask som vi forventer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Deksler i alle varianter ser ut til å ha blitt en motegreie. LG G Pad har selvsagt et offisielt deksel. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Berlin: Under årets IFA fokuserer LG mest på sin forholdsvis nylanserte toppmodell, G2. Det er forståelig nok, ettersom mobilen straks er på vei ut i markedet. De kostet likevel på seg en overraskelse – et nytt og kompakt nettbrett.

Les sniktitten på LG G2

De vanskelige nettbrettene

LGs fartstid i nettbrettmarkedet har ikke vært helt ukomplisert. I 2011 kræsjlandet første generasjon Optimus Pad. En prislapp på heftige 8000 kroner, og et 3D-kamera uten tilsvarende skjerm til å vise frem resultatet på var snodige valg som nok gjorde det uaktuelt for mange. Brettet kom såvidt vi vet aldri i salg gjennom offisielle kanaler i Norge.

Siden har det kommet en oppfølger eller to til originalen, men heller ikke disse gjorde seg bemerket i norske butikkhyller.

LG er slett ikke alene om å ha et litt rufsete forhold til denne formfaktoren. Etter at nettbrettene gjorde sitt inntog på markedet, har mange av produsentene vi har snakket med omtalt denne kategorien som svært vanskelig.

Prøver på nytt

Nå har LG lansert et splitter nytt nettbrett i forbindelse med årets IFA-messe her i Berlin. Optimus-navnet er borte. Nå er det litt Sesam Stasjon over navnepolitikken, og det nye nettbrettet er etter alt å dømme presentert av bostaven G.

LG G Pad 8.3 er navnet. Kort og beskrivende. G-serien er LGs toppmodeller, det er en «pad», og den har 8,3 tommer stor skjerm.

Kompakt og lett

Etter at så godt som alle nettbrett ble lansert med 10 tommer store skjermer i starten, ser det nå ut til å foregå stadig mer i de litt mindre størrelsene med skjermer på mellom sju og åtte tommer. Slik sett passer LG G Pad godt inn i et marked som ser ut til å være klart til å ta av.

Brettet er ganske lett med sine 338 gram. Det er altså rundt 50 gram tyngre enn Googles nyeste Nexus 7, men så får du også noe større skjerm i LGs variant.

Flott skjerm og byggekvalitet

LG G Pad kommer med den samme voldsomme oppløsningen som Nexus 7, altså 1920 x 1200 piksler. At skjermen er litt større gjør pikseltettheten litt lavere enn den er i Googles nettbrett, men du skal ha et drevet falkeblikk for å klare å se forskjell.

Bildekvaliteten i skjermen er flott, og selv om vi var under flombelysning i LGs hall, så belysningen i skjermen ut til å klare seg helt fint. Innsynsvinkelen virket også å være svært god.

En metallplate på baksiden bryter opp det sorte eller hvite plast-chassiet rundt. Brettet virker velbygget. Vi fant ikke noen åpenbare ting å sette fingeren på ved byggekvaliteten i løpet av minuttene vi tilbrakte med LG G Pad.

Kraftig innmat

Det er forholdsvis kraftig maskinvare på innsiden av LG G Pad. Systembrikken heter Snapdragon 600 og kommer fra produsenten Qualcomm. Til å hjelpe seg har den 2 GB RAM. Dette er svært kraftig, men brettet må se seg slått av LGs egen toppmodell, mobiltelefonen G2. Her er det Snapdragon 800 som kjører, og den er en del raskere.

Like fullt er det ingenting å si på hastigheten når vi blar rundt i menyene, eller hopper inn og ut av apper, på LG G Pad. Alt går fort nok, og de grafiske elementene tar seg svært pent ut på den sylskarpe skjermen.

Les også: Sniktitt på nye Samsung Galaxy Note 10.1

Kjører sine egne menyer

Som nesten alle de store produsentene av Android-produkter, har LG laget sine egne menyer som kjører oppå Googles operativsystem. Designmessig ser LG ut til å ha latt seg inspirere av Samsung. Like fullt har LG sine små vrier, som den tøffe ringen som åpner seg i låseskjermen når du skal åpne menyene.

En rekke nyttige app-tillegg så som en funksjon for sikkerhetskopiering, og en IR-fjernkontroll som kan styre en mengde utstyr følger også med.

Den høye oppløsningen gir godt med plass til å kjøre flere oppgaver på en gang. Ved hjelp av LGs QSlide-funksjon kan du løsrive apper fra fullskjermen, og flytte dem rundt som vinduer. Det er mulig å gjøre vinduene transparente, slik at du ser hva som foregår bak dem.

Varsler deg om mobilhendelser

Ved hjelp av funksjonen QPair skal G Pad kunne dele informasjon med andre enheter, uavhengig av merke. Dermed skal du kunne få opp varsler og mye mer på brettskjermen, mens mobilen din ligger i lomma. Vi fikk ikke testet funksjonen i dag, men det blir spennende å se hvordan den virker når brettet kommer til test.

LG G Pad leveres med 16 eller 32 gigabyte lagringsplass, men den har plass til et minnekort under en luke øverst på enheten.

Til tross for at LG har fokusert mye på kameraet i mobilen G2, virker det å være litt enklere utstyr som sitter i G Pad. Her er det et helt ordinært fem megapikslers hovedkamera, og et frontkamera som tar bilder i 1,3 megapikslers oppløsning.

Pris ukjent

Med tanke på maskinvaren i LG G Pad 8.3 er det fort gjort å tenke seg at brettet blir en kostbar affære. Men LGs nordiske representanter har lovet oss at brettet iallfall ikke vil koste 8000 kroner. Endelig pris er ikke offentliggjort ennå, men etter det vi blir fortalt skal G Pad få en konkurransedyktig pris.

Hva som er konkurransedyktig er vi likevel litt usikre på. Det kan argumenteres for at Googles Nexus 7 konkurrerer tett med dette nettbrettet, og i så fall er alt over 2000 kroner overpris. Samtidig får du en innpakning her som virker mer påkostet. Du får også IR-fjernkontroll, minnekortplass og en kraftigere systembrikke.

En prislapp på noe i overkant av 3500 kroner virker ikke usannsynlig, men foreløpig er altså dette helt i det blå. Det vi derimot har blitt lovet, er at LG nå skal være representert med et kraftig nettbrett også i Norge.

Les også sniktitten på Samsung Galaxy Note 3: – Note 3, et lekkert råskinn

Her finner du alle våre saker fra IFA »

annonse