Tek.no

Sniktitt Samsung EX2F

Lyssterk samsung med WiFi

Entusiastkamera med fjernstyring

Samsung
9 Okt 2012 04:11

Introduksjon

Samsung prøvde seg i klassen for avanserte kompaktkameraer med EX1 som ble lansert i februar 2010. Akam testet EX1 sammen med noen av de viktigste konkurrentene, men selv om EX1 var et bra kamera virket det ikke like gjennomarbeidet som de beste alternativene.

Over to år er en lang levetid i kompaktkameramarkedet hvor enkelte modeller oppgraders årlig og i sommer kom oppfølgeren EX2F. Utseendemessig ligner modellene mye på hverandre, men under overflaten er det større endringer. EX2F har blant annet bedre lysstyrke, større zoomområde, ny bildebrikke og innebygd WiFi.

EX2F er en av de større modellen i entusiastklassen, litt større og tyngre enn for eksempel Panasonic LX7 som Akam testet nylig og som er den modellen som ligger nærmest i zoomområde og lysstyrke. Det er også større enn Sony RX100 som har en vesentlig større bildebrikke, men dårligere lysstyrke.

Vi ser forøvrig ikke størrelsen som bare en ulempe. Tvert i mot er det en fordel med litt større grep og litt mer å ta i når kameraet er i bruk, men for den som vil ha et kamera som går lett ned i en lomme er EX2F litt i overkant.

De fleste kameraer i denne klassen har objektiver som ikke kan trekkes helt inn i kamerahuset og får derfor en ring på fronten. Canon startet en trend med sin S90 ved å plassere et kontrollhjul rundt objektivet og flere av dagens kameraer har tilsvarende løsninger som er med på å øke brukervennligheten. På EX2F er det også en ring, men den har ingen funksjon utover å holde i, eventuelt kan den skrus av og erstattes med en forsatslinse.

Byggekvalitet virker bra og et lite grep på forsiden gjør at EX2F sitter bra i hånden for et kamera i denne klassen. EX2F er forøvrig første kamera hvor jeg har vært nødt til å lese bruksanvisningen for å få festet bæreremmen.

På baksiden er det et lite felt med belegg der tommelen plasseres og helt øverst til høyre på dette er egen utløser for video. Den sitter tilsynelatende litt utsatt til, men vi hadde ikke noe problem med ufrivillige videoopptak i testperioden.

Det er kombinert kontrollhjul og fireveiskontroller. Som vanlig med slike konstruksjoner var den litt fiklete i bruk. Det er også et kontrollhjul på forsiden helt øverst på grepet.

På toppen er det ingen store overraskelser, innfelt blits til venstre, blitssko i midten og utløser, av/på-knapp og modusratt ut mot høyre.

Stativfestet er i metall, men ikke sentrert og det er plassert rett ved luken for batteri og minnekort. Kameraet bruker SD/SDHC/SDXC-kort. Det er et deksel for USB- og HDMI-kontakter på høyre side.

Tabellen under viser vekt med batteri, minnekort, objektivdeksel og bærerem. EX2F har blitt litt lettere enn forgjengeren, men er fortsatt av de tyngre modellene. Alle konkurrenter er imidlertid ikke med i diagrammet og kameraer som Canon G12/G15 og Nikon P7100/P7700 er ennå tyngre.

Les også