Tek.no

Sniktitt Doro PhoneEasy 740

En smarttelefon alle kan bruke

Doros nye er enkel å bruke og enkel å få hjelp med – og den er ikke en murstein.

8 Mar 2012 13:49

Samsung Galaxy Pocket

Størrelse: 11,6 x 5,6 x 1,8 cm
Vekt: Ukjent
Skjerm: 3,2 tommer, 320 x 480 piksler, TFT, kapasitiv trykkskjerm
Operativsystem: Android 2.3 med Doro Experience-menyer
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G) inntil 7,2 Mbps, Wi-Fi
Kamera: 5 megapiksler
Maskinvare: 650 MHz ARM1176, 512 MB RAM
Minnekort: 512 MB intern lagring, støtter Micro-SD inntil 32 GB
Teknologi: Bluetooth 4.0, USB, Wi-Fi, AGPS, Akselerometer + Gyroskop (for skritteller og nødvarsling), Høreapparat/Teleslynge (T4/M3), klar for HD Voice
Funksjoner: Justerbar skriftstørrelse, plukk menyelementene du trenger, lommelykt, høyt ringevolum, høyt samtalevolum, ekstra sterk vibrasjonsvarsling, styring via Experience Manager over internett, nødknapp som ringer/sender SMS etter hjelp, innendørs lokaliseringsfunksjon via Bluetooth
Batteri: inntil 12,5 døgn hviletid, mellom 4,4 og 12,5 timer taletid
Forventet pris ved lansering: Omkring 3000 kroner
Tilgjengelig i Norge: Sommer 2012

Doro har blitt kjent for enkle telefoner tilpasset en eldre målgruppe, men det er likevel noen som har falt utenfor så langt. Nå kommer Doro med en enkel telefon som både er smart og tøff. I tillegg kommer en helt vanlig telefon som ser ganske annerledes ut enn Doros vanlige hvite mursteiner.

For mange er telefonen et tilbehør – den sier noe om brukerens smak, kunnskap og ønsker. Derfor kan de aller enkleste, store eldretelefonene føles som et nederlag for noen, samtidig som smarttelefoner med liten skrift og mange innstillinger virker nesten like utenkelig.

I første omgang skal Doro forsøke å løse problemet med tre nylanserte telefoner og ett omfattende stykke programvare for PC og nettbrett.

Les også: Test av Doro PhoneEasy 614

Doro PhoneEasy 740

Den telefonen som kanskje er aller mest spennende er Doro PhoneEasy 740. Denne modellen er nemlig den aller første smarttelefonen som markedsføres som enkel i bruk.

PhoneEasy 740 er basert på Googles Android-system, men det hadde du neppe gjettet om du tok i den. Her er nemlig alle Googles knapper og innstillinger feid bort, til fordel for en ekstremt enkel meny.

Enkel med apper!

Her får du de viktigste valgene du trenger for å bruke telefonen, og noen få til. Vi gikk gjennom menyene på den nye telefonen, og her var det rett og slett ikke noe sted å gå seg bort. Likevel er det altså mulig å bruke telefonen som en smarttelefon, installerbare apper og det som hører til.

Såvidt vi skjønner er det foreløpig ikke avgjort om telefonen vil få direkte tilgang til Android Market. I utgangspunktet hentes appene gjennom Doros egen innholdstjeneste, der appene er filtrert for å være enkle å bruke og passende for norske brukere.

En nettleser som du kan bruke til å få de siste nyhetene fra NRK, VG eller andre nettaviser er også på plass.

Les også: Disse appene beskytter mobilen din best

Taster og berøringsskjerm

Telefonen har en skjerm på 3,2 tommer. Skjermen er berøringsfølsom og fungerer på samme måte som i andre smarttelefoner, men her er alle menyvalgene store og enkle å treffe.

Hvis berøringsskjerm høres avskrekkende ut er PhoneEasy 740 også en skyvetelefon. Når du åpner den har den et vanlig talltastatur under skjermen, og alle tallene er tydelige, store og hvite på matt sort bakgrunn. Det betyr at du enkelt ser hva som er trykket på dem, enten du bare har dårlig lys eller litt svakt syn.

Det er godt med avstand mellom tastene, slik at det også er lett å føle seg frem på tastaturet.

Velg vanskelighetsgrad

Telefonens funksjoner og vanskelighetsgrad kan styres fra en hjemmeside på internett. Enten du setter opp telefonen selv, eller får hjelp fra andre, skal PhoneEasy være lett å ta i bruk. Hvis du er redd for å rote deg bort i menyene kan du likevel gi en venn eller slektning tilgang på hjemmesiden, slik at de kan hjelpe deg med problemer du får underveis.

Dermed slipper du å forklare kompliserte menyer over telefonen, og hjelperen kan godt bo langt borte.

Smarte løsninger

Telefonen kommer med mange av funksjonene som finnes i de dyreste smarttelefonene, men flere av dem har fått nyttige små vrier. PhoneEasy har for eksempel et kamera på 5 megapiksler som du kan bruke til å ta bilder i ferien din – men i tillegg er telefonen utstyrt med forstørrelsesfunksjon. Dersom du kommer over liten skrift i en brosjyre eller avis kan du bare holde telefonen over for å se teksten større.

GPS-funksjonen kan vise veien hvis du ikke vet hvor du er, og telefonen kan dessuten settes opp til å vise posisjonen din for familie eller pårørende dersom du trenger hjelp.

Som vanlig for Doro-telefoner har PhoneEasy 740 svært høyt ringevolum, og volum under samtale skal også være høyt. Hvis ikke det er godt nok kan telefonen fungere som teleslynge mot høreapparat.

Godt kompromiss

Selv om PhoneEasy 740 ikke er like heftig utstyrt på innsiden som dagens heftigste smarttelefoner, er den veldig rask i bruk. Menyene reagerer på et øyeblikk, og vi klarte ikke å provosere frem noen forsinkelser da vi fikk prøve den under Mobile World Congress i Barcelona.

Alt i alt virker Doro PhoneEasy 740 som et spennende produkt for alle de som vil ha en enkel telefon som samtidig gir muligheter og kan underholde.

Forenkler PC og andre dingser

Når du kjøper en smarttelefon fra Doro får du også Doro Experience med på kjøpet. Doro Experience er laget for å gjøre bruk av PC og andre Android-enheter så enkel som mulig. Det er i praksis et skall som ligger over skjermen, og forenkler de viktigste funksjonene.

Det betyr at surfing og e-post plutselig blir veldig mye enklere for deg som ikke har så lang erfaring foran skjermen.

Doro Experience skal som sagt virke på andre Android-enheter også. Vi fikk systemet vist frem på en Samsung Galaxy Tab, og det ti tommer store nettbrettet virket plutselig like enkelt som Doros egen telefon.

Klikk her for å se alle sakene fra Mobile World Congress 2012

Enkel styring fra internett

For å styre Doro Experience, enten som løs programvare eller i Doros egen smarttelefon, kan du bruke Doro Experience Manager. Her kan du selv eller en hjelper styre hvilke deler av menyen du ser.

I tillegg kan Experience Manager brukes til å laste opp innhold til telefonen. Dermed kan du selv bruke den til å legge inn ditt eget innhold på telefonen uten å trenge kabel, eller du kan bli forsynt med barnebarnas feriebilder.

Vil du være sikker på å ikke gå glipp av noe? Lik oss på Facebook!

Les også
Slik får du større skrift på mobilen
annonse