Tek.no

Sniktitt

Bildeeksempler fra Olympus E-3

Istanbul en tidlig morgen, sett gjennom en E-3 med 12-60mm
Are Thunes Samsonsen
26 Nov 2007 04:00

Etter at vi fikk tafse på Olympus E-3 første gang, gledet vi oss til turen til Istanbul. Olympus inviterte journalister fra hele Europa ned for å teste kameraet, men på grunn av mangel på kameraer måtte det hele foregå i puljer. I flere uker kom det journalister fra ulike land til istanbul med stjerner i blikket, og for noen uker siden var det endelig norges tur.

Vi var totalt seks journalister fra Norge, inkludert undertegnede, i tillegg til Kjell Mentzoni fra Olympus Norge, som skulle passe på oss norske (en oppgave han utførte meget bra). Desverre fikk vi, på grunn av puljesystemet man måtte bruke, kun én dag i E-3s selskap, men kameraet ble flittig brukt i løpet av den dagen vi hadde til rådighet.

Opplegget fra Olympus sin side var slik at man ble delt inn i grupper og geleidet rundt om i byen, til tre forskjellige stasjoner. På hver stasjon fikk man en oppgave, og veiledning til hvordan utføre den, designet for å belyse ulike sider ved kameraet. I tillegg kunne man selvsagt fotografere fritt underveis, i matpausene, etc.

Morten Hvaal tegner og forteller

Det er tydelig at Olympus vinkler E-3 mot fotojournalister og fotografer med lignende behov, og i anledningen hadde de hentet inn en av våre landsmenn, den ikke ukjente krigs-/dokumentarfotografen Morten Hvaal, for å fortelle litt om E-3 i hans arbeidssituasjon. I og med at han var betalt av Olympus for å bruke flere uker på å fortelle fagpressen i Europa hvor fortreffelig E-3 er, så er det ikke overraskende at han var svært begeistret for kameraet, men vi fikk ganske tidlig inntrykk av at han var der fordi han likte kameraet - ikke omvendt. Han var heller ikke ukritisk til alle sider ved E-3, og måtte flere ganger unnskylde seg til en japansk Olympus-sjef som tilfeldigvis var med oss på runden.

Inne i Hagia Sofia, 800 ISO

Morten hadde tatt opp posisjon utenfor den berømte Hagia Sofia-moskeen, og fortalte først litt om sitt arbeid og sine arbeidsmetoder, før vi ble sendt inn i den mørke moskèen med beskjed om å komme ut etter 25 min med brukbare bilder. Ikke lett, men vi håper dere liker dem.

Hoved"personen" selv, 3200 ISO

Objektivet vi brukte var forresten først og fremst den nye Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD, et imponerende godt objektiv som dekker hele 24-120mm (i 35mm tilsvarende) med blender 2.8-4. Vi hadde også andre objektiver til rådighet, fra Olympus Zuiko Digital 8mm F3.5 fisheye og Olympus Zuiko Digital ED 7-14mm til Olympus Zuiko Digital ED150mm F2.0, men i all hovedsak var det 12-60mm-objektivet som ble brukt.

Til høyre ser du et eksempelbilde tatt med (og av) E-3 på 3200 ISO. Bildet, som alle andre i denne artikkelen, er tatt i RAW og etterbehandlet i Adobe Lightroom 1.3. Her kan du se samme bildet som ubehandlet JPG rett fra kameraet, om du har lyst til å sammenligne.

Som sild i tønne

Etter en del vandring stoppet vi i en basar, hvor en tysk fotograf som Olympus hadde hyret inn hadde funnet en teppereparatør og utstyrt ham med en vannpipe for å skape litt røyk og stemning. Litt møljeskyting senere var stakkaren grønn i ansiktet, teppet han hadde på fanget var ikke det spøtt nærmere å være reparert, og et titalls journalister hadde fått helt like bilder i bøtter og spann. Likevel, det var interessant å få muligheten til å teste ut E-3s trådløse blitsstyring i praksis, og det på et forholdsvis krevende motiv også.

Selv om det finnes mange kameraer på markedet i dag som på mange måter er bedre enn E-3, så var det tydelig for oss at det er enkelte ting E-3 fungerer bedre til enn andre. Skyte fra hofta, for eksempel, som bildet til høyre viser. I mange tilfeller er det interessant for fotojournalister å kunne fotografere uten at det er tydelig at de tar bilder akkurat der og da, og det er den dreibare skjermen på E-3 helt perfekt til. I tillegg vil den litt mindre (enn det mer vanlige APS-C-formatet) FourThirds-brikken og tilhørende optikk gi større dybdeskarphet enn mange konkurrenter, og for fotojournalister med lite tid til fokusering kan det ses på som enda en fordel. Og godt er det, for selv om man på et vis kan fokusere mens man bruker LiveView, så er det så tregt at det er så godt som ubrukelig på motiver i bevegelse.

Etter som kvelden nærmet seg tok vi båt til det som skulle bli siste fotostopp for dagen; en brygge der en fotograf hadde tatt med seg sin assistent, en (usedvanlig vakker og dyktig) modell, samt en studioblits av de proffe slaget, med innebygget regulerbar reflektorparaply. Her vanket det en grundig innføring i lyssetting på kveldstid, og uansett hvordan lyset forandret seg etterhvert som solen sank bak åsen, visste fotografen nøyaktig hvordan kameraene burde stilles inn. Okay, man får en viss erfaring på slikt etter en stund, spesielt når man gjør det samme hver dag i ukevis, men teamet fremstod uansett som svært dyktige og profesjonelle.

Det er umulig å referere en hel tur i en slik artikkel som denne, og det er heller ikke meningen. Meningen er at dere, kjære lesere, skal få muligheten til å vurdere bildekvaliteten til et nytt og spennende kamera. Vi må også gjøre oppmerksom på at kameraets firmware var v0.9 og dermed ikke helt ferdig, men vi gjør ikke regning med at dette har vesentlig effekt på bildekvaliteten - den blir i alle fall ikke dårligere i den ferdige versjonen, tør vi vedde på.

En liten fotvask må til før man går inn i moskèen

Du kan se til sammen 50 bilder fra E-3 i Akams galleri
Alle bilder er (c) Copyright Are Thunes Samsonsen / Akam.no og er tatt med Olympus E-3 med v0.9 firmware.
Bildene er tatt i RAW og etterbehandlet i Adobe Lightroom v1.3, men ingen bilder er beskåret. Klikk på bildene for å se dem i full størrelse.

annonse

Les også