Til hovedinnhold

Asus med verdens raskeste spillskjerm

Lanserer modeller som skal fri til esport-utøvere.

Asus lanserte flere lynraske spillskjermer
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Las Vegas / Tek.no: Asus lanserer flere nye skjermer i sin ROG-serie under årets CES-messe i Las Vegas. På menyen står økt fokus på skjermenes oppfriskningsrate, altså flere bilder i sekundet. Med dét sikter de seg også tydelig inn aktive esportutøvere.

På messegulvet i syndenes by er det en tilsynelatende helt vanlig 24,5-tommer stor PC-skjerm som stjeler mesteparten av rampelyset på Asus sin stand. Den kan nemlig tyne ut hele 360 bilder i sekundet.

Her demonstreres forskjellen mellom 240 og 360 bilder. Som du kan se, er det i alle fall ikke lett å ta bildet av forskjellene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bare full HD

Skjermen har fått navnet Asus ROG Swift 360Hz G-Sync Monitor, i alle fall foreløpig. Modellen er ikke ventet i handelen før trolig i slutten av første halvår, skal vi tro Asus sin representant på messen. Som også antyder at navnet ikke nødvendigvis er hugget i stein ennå.

Modellen vil ha en tradisjonell oppløsning på 1920 x 1080 piksler, også kjent som Full HD, og altså hele 360 bilder i sekundet. Det er en økning på rundt 120 bilder i sekundet fra de beste som allerede er i butikkhyllene i dag.

Vi får demonstrert forskjellen mellom 240 og 360 bilder i sekundet, og når du kun ser på grafikken i bevegelse skal vi ærlig innrømme at vi ikke ser noen forskjell.

Likevel merker vi faktisk forskjellen når vi spiller, hvor raske bevegelser har bedre flyt, og du enklere klarer å treffe fienden på første forsøk. Nå skal det sies at 240 bilder i sekundet heller ikke er spesielt dårlig, men likevel er det litt overraskende å merke en såpass markant forskjell.

Skjermen kommer naturligvis med støtte for G-Sync, og skal du ha glede av 360 bilder i sekundet, er DisplayPort versjon 1.4 også på plass.

Prisen aner vi ikke, men den blir trolig svært dyr.

TUF-modellen er billigere, men trykker likevel ut hele 280 bilder i Full HD.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Rask lillebror

ROG er regnet som flaggskip-serien hos Asus, og det kan også bety at prislappen er litt drøy å svelge for mange.
Heldigvis slipper selskapet også en rimeligere serie som også huser en rask skjerm for deg som spiller aktivt.

Blant de billigere modellene finner vi TUF Gaming VG279QM, som først ble gjort kjent rett før julen i 2019.

Denen er litt større enn ROG-modellen – 27 tommer mot 24,5 tommer – men med samme oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Den største forskjellen er imidlertid bildefrekvensen.

TUF-varianten klarer 280 bilder i sekundet i overklokket modus, eller trolig 240 bilder i sekundet om du dropper å overklokke.
Skjermen skal for øvrig være kapabel til å gi fra seg opptil 400 nits lysstyrke. Pris og tilgjengelighet i Norge er heller ikke kjent for denne modellen.

43 tommer med 4K og 144 Hz er slettes ikke å forakte det heller.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Forbedret gigant på 43 tommer

Asus har også forbedret sin gigantiske 43-tommer, som kommer med noe som kalles DSC, en forkortelse for Digital Stream Compression.

Denne teknologien skal i korte trekk gjøre at du får bedre skarphet og presisjon i fargene når du spiller med høy oppløsning og mange bilder i sekundet.

Skjermen kan by på 4K-oppløsning og en oppfriskningsrate på 144 bilder i sekundet, og når du kjører dette skal altså spesielt fargene være bedre enn tidligere.

Der vi står har vi ingen skjerm å sammenligne direkte med, men likevel kan vi se at spesielt himmelen er fri for sjatteringer mellom lysere og mørkere deler av grafikken.

Samtidig så må vi jo si at størrelsen er imponerende stor til å være en skjermen du kan ha stående på pulten din, og at den virker å være responsiv og rask i bruk til tross for størrelsen.

Også denne skjermen, som for øvrig heter ROG Swift PG43UQ, er også ventet å dukke opp i løpet av de seks første månedene i år, men prisen er ikke satt.

annonse