Sniktitt

Opera Mobile 9.5

I forkant av mobilmessen Mobile world congress lanserte Opera en ny versjon av sin nettleser for smarttelefoner. Vi har tatt en nærmere titt på Opera Mobile 9.5.

Versjonen vi har kikket på passer til mobiler med trykkskjermer og Windows Mobile eller UIQ. Vi testet hovedsaklig versjonen til Windows Mobile.

Vi testet Opera Mobile 9.5 på en HTC Touch Cruise.
Når du surfer, får du opp nettsiden i sin fulle størrelse.
Du kan enkelt skifte over til bredskjermformat.

Panorering fra Opera Mini

Den nye nettleseren har fått en hel del funksjoner fra den populære nettlseren for Java-telefoner, Opera Mini. Du navigerer nå på samme måte som med Opera Mini 4.

Det vil si at du først ser den fulle nettsiden på mobilskjermen. Skriften blir selvsagt helt uleselig på den lille skjermen, men du kan enkelt dobbeltklikke hvor som helst på siden, og nettleseren zoomer inn rekordkjapt - helt uten å laste noe på nytt.

Teksten plasserer seg også slik at du får den i én kolonne. Her endrer altså Opera Mobile litt på den opprinnelige nettsiden for å tilpasse den mobilskjermen, men likevel ikke i så stor grad at det endrer betydelig på utseendet. Du kan med andre ord surfe raskt og enkelt, samtidig som gjenkjennelsesfaktoren er der.

På denne måten er det svært enkelt å navigere rundt i Opera Mobile 9.5. I den forrige versjonen, 8.65, får du vinduet i én bestemt størrelse om gangen, og du må forholde deg til denne størrelsen med mindre du bruker zoom-funksjonen.

Menyene er Operas egne, og Windows Mobile-menyene er helt gått bort ifra.

Nye menyer

I Opera Mobile 9.5 har Opera gått helt bort fra det vanlige grensesnittet som følger de fleste Windows Mobile-programmer, og laget et helt eget i stedet. De nye menyene har et annet utseende enn Windows-menyene, som har grå bakgrunn og hvit tekst.

Når du høyreklikker på en link får du opp en rekke alternativer som du er vant med å se på PC-en din. Du kan åpne lenken i en ny fane, kopiere lenkeadressen eller sende lenkeadressen i en SMS, MMS eller e-postmelding. Høyreklikker du på et bilde får du mulighet til å lagre bildet eller sende det på en e-post eller i en MMS-melding.

Dermed er det enkelt å lagre eller videresende bilder mens du surfer.

Om du har flere nettleservinduer åpne samtidig, er det lett å veksle mellom disse. Du trykker bare på veksleikonet nederst på skjermen, og får på denne måte en oversikt over hvilke vinduer du har åpne. Du kan surfe på så mange nettsider du vil om gangen, og selv da vi prøvde å surfe på bortimot ti nettsider samtidig var responsen fortsatt lynkjapp på HTC Touch Cruise.

Støtte for Widgets

Opera Mobile 9.5 har støtte for Opera Widgets. Du kan laste inne nøyaktig de samme Widgets som på PC-en. Widgets er små tilleggsprogrammer som du kan laste inn, og som eksempelvis kan vise deg værmeldingen, en analog klokke eller 3D-figurer. En Widget kan også være et enkelt spill.

På mobiler med UIQ er grensesnittet det samme som ellers på telefonen din.

Opera Mobile 9.5 til UIQ

Vi fikk også se på Opera Mobile 9.5 til telefoner med det Symbian-baserte UIQ-grensesnittet. Brukergrensesnittet er i all hovedsak det samme som på Windows Mobile-versjonen, men i UIQ-versjonen får du se alle faner samtidig øverst i bildet.

Dette syns vi er hakket mer uoversiktlig enn måten det gjøres i Windows-versjonen.

UIQ-versjonen har for øvrig ikke noen tilpasset utgave av menyene, slik som Windows-varianten har. Dette er ikke verken noen fordel eller ulempe slik vi kan se det.

For øvrig er surfeopplevelsen i all hovedsak den samme som i telefoner med Windows Mobile.

Den beste surfeopplevelsen får du med Opera Mobile 5.

Beste nettleser så langt – men hvor lenge?

Vanlige mobiler med Windows Mobile kommer med Internet Explorer ferdiginstallert, og vi har for vane å snarest bytte det ut med Opera Mobile. Dette har gitt en bedre surfeopplevelse, og det er ingen tvil om at Opera Mobile 9.5 gjør den enda bedre.

I nyere mobiler med UIQ har en Opera Mobile-nettleser allerede vært forhåndsinstallert. Eldre telefoner har brukt en Netfront-nettleser fra Access, som i våre øyne ikke er like god som Opera.

Det er ingen tvil om at Opera Mobile 9.5 gir en god surfeopplevelse. Opera er rett og slett ganske overlegen på mobiler med trykkfølsomme skjermer, og ekte konkurrenter er en mangelvare.

Telefoner med Symbian-baserte S60 har imidlertid en egen nettleser fra Nokia som også gir en svært god surfeopplevelse og mange funksjoner. Opera har lovet at en versjon av Opera Mobile 9.5 kommer også til disse telefonene, så her kan det bli konkurranse. Vi venter i spenning.

Les også
Avantgo legges ned
Les også
Nettleseren som gir deg hele nettet
Les også
Opera Mobile forsinket
Les også
Slik blir Firefox til mobilen
Les også
Opera lanserer ny Mini
Les også
Opera Mini til Google-mobilene
Les også
Midomi Mobile
Les også
Nå blir mobil-googling bedre
Les også
Google-søk blir standard i Opera Mini
annonse