Til hovedinnhold
SniktittGoogle Nexus 4

Dette er markedets kraftigste Android-mobil

LGs Google-flaggskip, Nexus 4, har ny prosessor og ny versjon av Android.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

LG Nexus 4

Størrelse: 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
Vekt: 139 gram
Skjerm: 4,7 tommer, 1280 x 720 piksler, True HD IPS Plus, Gorilla Glass 2
Operativsystem: Android 4.2 (Jelly Bean)
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G), Wi-Fi A/B/G/N (2,4 & 5 GHz)
Kamera: 8 megapiksler, autofokus, LED-blits, 360-foto
Maskinvare: Qualcomm APQ8064, fire Krait-kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 320 GPU, 2 GB RAM
Minnekort: 8/16 GB intern lagring, støtter ikke minnekort
Teknologi: Bluetooth 4.0, Micro-USB, Wi-Fi, AGPS, NFC
Batteri: 2100 mAh
Forventet pris ved lansering: Ikke oppgit
Tilgjengelig i Norge: Trolig før jul

LG har kommet litt «på hæla» det siste året. Optimus 4X HD fikk aldri den oppmerksomheten telefonen hadde fortjent. I stedet havnet den i skyggen av Samsung Galaxy SIII, som har stjålet det meste av oppmerksomheten i Android-leiren. Og førsteutfordrer i kampen om oppmerksomheten har vært HTC, som ikke helt klarte å overbevise om at HTC One X var et like godt produkt som Galaxy SIII.

LG har holdt en for lav profil

Rizah Konjic er produkspesialist i LG Norge.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Baksiden har fått et spesielt mønster som reflekterer lyset.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Mønsteret bli vanskeligere å få øye på når baksiden speiler omgivelsene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Ikonene har fått en overhaling.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Nexus 4 får trådløs lading.Foto: LG
Lydutgangen sitter på toppen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Standard microUSB plasert midt under, til glede for tilbehørsprodusentene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Dette bildet er tatt med LG Nexus 4.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Dette bildet er tatt med LG Nexus 4. Originalen har ikke den rosa fargen som den får på dette bildet. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Slik ble panoramabildet vårt - bedre lykke neste gang.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

LG deltok knapt i kampen, og har endt opp med å selge flaggskipet sitt til en pris som kunne forlede noen og enhver til å tro at dette var et simplere produkt enn det i virkeligheten er. De som har skjønt hvilken perle dette egentlig er, har kunnet gjøre et mobilkupp.

Selv KGB holdt en høyere profil enn det LG har gjort det siste året. Det har kostet selskapet markedsandeler det er vanskelig å vinne tilbake. Nexus 4 blir derfor det viktigste LG gjør i markedet i år. Å få fronte Googles oppdaterte operativsystem, Android 4.2, gir LG noen uker i rampelyset. Den tiden bør de utnytte godt.

Mer datakraft, bedre maskinvare og "nytt" operativsystem

Med LG Nexus 4 får selskapet en gyllen anledning til å vise seg frem i all sin prakt. Telefonen ser ikke veldig spennende ut, og det eneste nye designelementet er de glinsende miniatyrkvadratene på baksiden. Resten ser temmelig ordinært ut, selv om telefonen er kompakt i forhold til skjermstørrelse. En gummiert ramme sørger for at det er lett å holde telefonen i én hånd, uten å glippe den som et glatt såpestykke.

Hvor godt denne gummien sitter på telefonen får tiden vise.

Når vi får telefonen i hendene kjenner vi at den har den vekten vi forventer. Det betyr at den verken oppleves som en lettvekter, eller som et søkke. Samtidig kjennes den solid ut.

Opp-pusset grensesnitt

Vi feier låseskjermen bort, og sveiper gjennom menyene. Nye ikoner med sirkelelementer gir et elegant uttrykk. Men det er hastigheten som imponerer oss. Apper starter på null og niks, og du kan kjøre en hel drøss av dem uten å merke at telefonen blir tregere. Dette flyter rett og slett som smurt.

Om det er den nye versjonen av Jelly Bean (ikke nytt navn på OS-et denne gangen), eller det er maskinvaren som skal ha æren for den kjappe responsen skal være usagt. Antakelig dreier det seg om en kombinasjon. Nexus 4 har en prosessor med fire Krait-kjerner. Disse er klokket til 1,5 GHz. Brikkesettet er Qualcomm APQ8064, og grafikkbrikken Adreno 320.

LG Nexus 4 har også hele 2 GB arbeidsminne. Det betyr at den tåler svært høy belastning før ting begynner å gå tregere.

Skårer høyt i ytelsestester

Maskinvaren har vært kjørt på MDP-enheter (Mobile Developer Plattform), og skal angivelig gruse eldre brikkesett i ytelsesmålinger. Det finnes også i mobiltelefonen Xiaomi Mi-Two, som kom på markedet i Kina tidligere i høst.

Når sant skal sies vinner ikke APQ8064 alle ytelsestester. Apple har også produkter som biter godt i fra seg i disse testene.

Deilig skjerm

Skjermen på Nexus 4 har god fargegjengivelse og er sylskarp. Den skal bruke 70 prosent mindre strøm enn en tilsvarende AMOLED-skjerm.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermoppløsningen på LG Nexus 4 er 768 x 1280 punkter. Spredd på en skjermflate som måler 4,7 tommer diagonalt, tangerer dette HTC One X+, og gir pikseltetthet på 318 PPI. Det finnes skjermer med høyere PPI, fordi de har samme oppløsning på mindre flate. Men 318 PPI er uansett langt over grensen for hva som gir et helt skarpt og klart bilde på en LCD-skjerm.

Med IPS Plus-skjerm ligger bildet nesten utenpå glasset, og innsynsvinkelen er svert god.

Spillgrafikk av beste merke

Den kraftige maskinvaren er i stand til å vise grafikk på høyde med det du får på Xbox 360. Vi har ikke hatt anledning til å etterprøve denne påstanden, så det får vi komme tilbake til når vi får telefonen til test.

Prøvekjøringen har i alle fall ikke lagt noen demper på våre forventninger til telefonen.

Nyheter i Android 4.2

Det er noen nye funksjoner i Jelly Bean 4.2, men så mange er det ikke. Noen av dem kjenner vi fra grensesnittene produsentene har lagt på toppen av tidligere Android-versjoner. Blant annet kan du taste inn ord ved å stryke innom bokstavene på tastaturet, det er kommet en funksjon for å åpne en liste med kjørende apper, lik listen vi kjenner fra noen av Samsungs modeller.

I tillegg kan du enklere flytte rundt på Widgets og ikoner på skjermen. Mens du før var avhengig av å ha en ledig plass å legge elementet på, skvetter de andre elementene nå unna og gjør plass.

Google Now

Telefonen har også fått Googles nye tjeneste Google Now. Dette er en ny tjeneste som kan holde deg oppdatert med aktuell informasjon på kort du kan bla mellom. Meningen er at telefonen skal kombinere informasjonen fra flere kilder.

Eksempelet Google ynder å bruke er at du har lagt inn en tannlegeavtale i kalenderen din. Når tannlegetimen nærmer seg dukker det opp et varsel om at du må reise litt tidligere, fordi det er skjedd et uhell på veien, og trafikken går langsomt.

Her kombineres altså din posisjon, tannlegekontorets adresse, informasjonen i kalenderen din og trafikkinformasjon innsamlet i sanntid. Du kan også få opp et kort som hver morgen og ettermiddag gir beskjed om trafikksituasjonen på veien mellom hjemmet ditt og arbeidsplassen din.

Her viser LGs produktekspert Rizah Konjic, noen av de nye funksjonene:

Ny panoramafunksjon

Kameraet i LG Nexus 4 tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Brukergrensesnittet er blitt enklere.

Til høyre kan du se noen bilder vi knipset med LG Nexus 4 i litt svak innendørs belysning.

Kameraet har fått en 360 grader panorama-funksjon. Bildet er enkelt å lage, og det går også rimelig fort å sette de ulike klippene sammen. Du fører ganske enkelt en sirkel på skjermen over noen blå punkter som dukker opp, og hver gang et punkt er midt i sirkelen blir det tatt et bilde.

Bildene skal du kunne dele blant annet på Google Maps. Dette er kjekt, blant anet fordi du kan gi andre en virtuell onmvisning, for eksempel om du har en leilighet du vil selge.

Klar til julesalget?

Når Nexus 4 kommer til Norge er ikke avgjort, men Konjic sier han håper telefonen vil være klar til julehandelen. Etter nyttår kommer for øvrig LGs egen versjon av telefonen. Den vil være lik av utseende, men har blant annet LTE (4G) og 13 megapiksler kamera. Ut over dette skal innmaten være den samme, mens operativsystemet i første omgang vil være versjon 4.1 av Jelly Bean.

annonse