Tek.no

Sniktitt Sony Cyber-shot QX10 og QX100

Et slikt kamera har du aldri sett før

Med QX10 og QX100 skal kampen mot mobilkameraet vinnes.

Sony
4 Sept 2013 16:45

Hils på Sonys noe uvanlig utseende Cyber-shot-modeller: DSC-QX100 og DSC-QX10. Duoen er ifølge Sony «et nytt konsept for en ny generasjon» og en åndelig videreføring av et av deres mest kjente produkter: Walkman-en.

For å forklare litt: I 1979 kom Sony med den første Walkman-en. Dette var en bærbar musikkspiller kuttet ned til beinet. Man skulle enkelt kunne ta den med seg overalt og bruke den overalt.

Strippet for alt annet enn hva Sonys ingeniører mener er det mest essensielle, skal Sony Cyber-shot DSC-QX100 og DSC-QX10 være kameraverdens svar på Walkman-en.

Core camera technology

QX100 er en real klump.Foto: Sony

De nye produktene er små og veldig spennende, for når Sony sier at de er strippet for alt det unødvendige, lyver de ikke. Kameraene er nemlig kun objektiver med bildebrikke og trådløs tilkobling. Blant det Sony klassifiserer som unødvendig, finner vi altså søker, skjerm og hus.

I all hovedsak er QX100 akkurat det samme som Sony Cyber-shot DSC-RX100 Mark II, mens QX10 er bare en nedstrippet versjon av DSC-WX150. Vi fikk en presentasjon av produktene i august, men siden det var før-produksjonsmodeller fikk vi dessverre ikke ta bilder av dem eller vise bilder tatt med dem.

Les også: Sniktitt - RX100 Mark 2 og RX1R

QX10 med Xperia-i1.Foto: Sony

Selv om kameraene mangler hus, mangler de ikke funksjonalitet. Begge er utstyrt med trådløs tilkobling og såkalt Near Field Communication. Dette betyr at man kan koble dem opp mot nettbrett eller smarttelefon som har trådløs tilkobling.

Enklest er det selvfølgelig med en enhet som bruker NFC. Da kan du bare legge mobiltelefonen (eller smartbrettet) rett mot kameraet og så kobler de seg opp mot hverandre.

Skjerm eller ikke

QX10 er litt slankere.Foto: Sony

Fordi du ikke har noe hus, så har du heller ingen skjerm eller søker. Det er selvfølgelig mulig å bruke QX100 og QX10 uten å koble det til noe, men da tar du bilder på lykke og fromme. For skal du ha skjerm og søker så må du altså koble den til smartenheten din. Da får du til gjengjeld full kontroll over kameraet, og kan enkelt velge alle de funksjonene som du finner i et tradisjonelt kamera.

Begge kameraene kan festes til mobiltelefonen eller nettbrettet med en enkel klype. På den måten transformeres enheten til et vesentlig bedre kamera enn hva enheten allerede har.

Slik kan kameraet festes.Foto: Sony

Det finnes en app for det

Det som derimot er litt kjedelig, er at man er nødt til å ha siste versjon av Sonys egen applikasjon «Playmemories» installert. Kobler man til via NFC, blir man automatisk sendt til iTunes eller Google Store, men det krever at man har mulighet til å laste ned programvaren.

En annen ting som kan være litt problematisk, er at Sony ikke støtter Windows-baserte mobiltelefoner eller nettbrett.

Selfies på et helt nytt vis.Foto: Sony

Selv om den versjonen vi fikk teste var en førproduksjonsversjon, føltes applikasjonen veldig responsiv. Vi fikk koble DSC-QX10 og DSC-QX100 mot en Xperia-modell, men det er nok ikke store forskjellen på andre telefoner. Det var rett og slett veldig enkelt å bruke.

Alle funksjoner lå enkelt tilgjengelig, og selv om undertegnede aldri hadde brukt dette før satte jeg meg enkelt inn i det.

Minnekort og lagring på telefonen

Sony Cyber-shot QX10 og QX100 har selvfølgelig mulighet til å lagre bildene den tar - noe annet ville jo vært ganske dumt. Det er plass til Memory Stick Micro, samt støtte for Micro-SD, Micro-SDHC og Micro SDXC-kort.

I tillegg har du muligheten til å overføre bildene direkte til nettbrettet eller smarttelefonen din.

Både QX10 og QX100 har PASM-hjul i Playmemories-applikasjonen, og siden QX100 er bygget på RX100 Mark II har det også et fysisk kontrollhjul rundt objektivet. Dette hjulet kan brukes på akkurat samme måte som på RX100 Mark II; altså til å endre brennvidde eller til andre ting, for eksempel blenderverdier.

Foto: Sony

Sony Cyber-shot QX10 på sin side er objektivet og bildebrikken vi finner i WX150. Det betyr at du får et lite kamera som enkelt kan gli ned i skjortelommen, som også gir god bildekvalitet.

Siden kameraene kan brukes uten å være tilkoblet en smarttelefon eller nettbrett, er det også mulig å ta bilder rett på kameraet: Både QX10 og QX100 har utløserknapp. Har du koblet til en smartenhet, kan man derimot velge om man vil bruke skjermen eller knappen.

En ting som åpner seg, og som Sony selv presiserer, er at det gir fotografen mulighet til å gjøre såkalt freestyle shooting: Du kan flytte kameraet vekk fra smartenheten og deretter ta bildet. Det gjør at man kan ta bildet der man vanligvis ikke kommer til, for eksempel gjennom gjerder eller rundt hjørner.

Men vil det fungere?

Ikke store saken.Foto: Sony

Alt i alt setter vi pris på både QX100 og QX10, men QX10 er kanskje kameraet som vil passe for folk flest. Det er som nevnt et lite kamera og sitter best på smartenheten. QX100 kan derimot fort bli litt for tungt, og på en telefon så føles det litt ubalansert.

Veiledende pris for Sony Cyber-short DSC-QX100 skal ligge på 3 500 kroner, mens QX10 er blitt prissatt til 1 600 kroner.

Akkurat prisen gjør at vi tror QX10 fort kan bli en slager hos ungdommen: Størrelse, pris og det at man enkelt kan bruke den med mobiltelefonen - og gi bedre bilder enn mobiltelefonkameraet - gjør at den seiler opp som en potensiell vinner.

Sony startet en egen trend i 1979 når de utviklet den første Walkman-en. Om QX10 og QX100 treffer en lignende nerve gjenstår likevel å se, men vi liker det vi ser . Sony sikter seg inn mot folk som vil ha stil, som vil ha noe kompakt og som vil bruke kameraet på andre måter enn hva de allerede gjør. Er markedet klart for enkelheten de to nye kameraene tilbyr? Vi tror det, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Sony Cyber-shot DSC-QX100 og Sony Cyber-shot DSC-QX10 vil være tilgjengelig i slutten av september.

Derfor bør du ikke fotografere med mobilkameraet: Mobiltelefonkameraet er fortsatt en liten pusling»

Les også
Sony pusser opp lyssterk entusiastkompakt
Les også
Dette kameraet kjører Android
Les også
Vinn revolusjonerende QX10 fra Sony
annonse

Les også