Tek.no

Sniktitt Sony Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact

Slik er Sonys nye toppmodeller

Vi prøvekjører en ny og fargerik generasjon Xperia.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
3 Sept 2014 16:45

Sony Xperia Z3

Berlin/Tek.no: I dag hadde Sony sin pressekonferanse her på IFA-messen i Berlin. Produsenten har lagt seg til et heseblesende lanseringstempo, og slipper en ny toppmodell to ganger i året. På dagens lansering dukket det opp to nye telefoner som har fått navnet Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact.

Sony lanserte også et nettbrett og to nye armbånd:
Satser endelig på Android Wear og mer kompakte nettbrett »

Det er ikke alltid Sony gjør så voldsomt store endringer fra toppmodell til toppmodell. Designmessig er det for eksempel forholdsvis vanskelig å skille de to forrige Xperia Z-generasjonene fra hverandre. Med Xperia Z3 gjør Sony en av sine største designendringer siden den første Xperia Z-modellen for snart to år siden.

Les også: Her er det vi venter på fra årets IFA

Xperia Z3 har blitt merkbart tynnere enn sin forgjenger. Telefonen er nå tynnere enn alle de foregående Xperia Z-modellene, inkludert den første som så langt har vært den tynneste av dem. Takket være Sonys nye, og rundere, stil føles telefonen likevel svært god å holde. Det er fortsatt metallrammer rundt telefonen, men på Xperia Z3 avbrytes de av gummiknotter i hjørnene.

Gummiknotter og lyssterk skjerm

Disse knottene kan være med på å bevare skjermen hel om telefonen mistes på noe flatt. Kanskje enda viktigere er det at de skal holde telefonen i penere hold enn om det gikk aluminium hele veien rundt. Gummien er nemlig bittelitt bøyelig, og gjennomfarget. Dermed skal du ikke ende opp med skjemmende skrap og styggedom langs kantene på telefonen om den treffer bakken med et av hjørnene først.

Apropos skjermen. Sony har skrudd opp lysstyrken betraktelig i denne generasjonen sammenliknet med tidligere. Det er høyst synlig innendørs, men den største fordelen av dette er utendørs, i kraftig sollys. Det er fortsatt en full-HD-skjerm Sony bruker i denne telefonen. Bedre lesbarhet utendørs virker uansett som en riktig prioritering sammenliknet med enda høyere oppløsning.

Skulle du miste telefonen i vann, eller søle på den, er det betryggende å vite at Sony stadig satser på vanntette telefoner, og at også Xperia Z3 skal tåle nedsenking i vann uten problemer.

Svart og kobberfarget Xperia Z3 sett fra siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Fire forskjellige farger

Sony har endret ganske mye på designen mellom Xperia Z2 (nederst) og Xperia Z3.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sony trekker skjermen stadig lenger ut mot kantene av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De nye Sony-mobilene kommer i en rekke forskjellige farger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Denne gangen kommer modellen i to nye farger. Den ene er kobber og den andre er en slags lys grønn metallisk variant. Begge de to skiller seg ganske tydelig fra mye av det som er på markedet i dag. I tillegg kommer Xperia Z3 i de obligatoriske hvite og svarte variantene som stort sett har vært tilgjengelig siden serien ble lansert.

I forrige utgave la Sony for første gang inn stereohøyttalere i toppmodellen sin. Selv om det ikke er like tydelig synlig i Xperia Z3 har telefonen fortsatt stereolyd. Den støtter også tilbehørene som ble lansert til Xperia Z2, som inkluderer en ekstern stereomikrofon og rimelige støykansellerende hodetelefoner.

Skal vare ekstra lenge

Batteriet i nye Xperia Z3 har faktisk krympet bittelitt. Det er nå 3100 mAh mot Xperia Z2s 3200 mAh. Likevel skal batteritiden ha økt kraftig, og det uten strømsparing aktivert. Den viktigste faktoren i dette er en skjerm med innebygget minne, slik mange av Microsofts Lumia-modeller har for å vise klokken og andre ting mens telefonen er i dvalemodus.

I Xperia Z3 brukes dette minnet til å lagre alt som er på skjermen mellom hver gang innholdet endrer seg. Resultatet er at grafikkdelen av telefonen kan skrus helt av mellom slagene. Vi undret oss litt om dette kunne påvirke responsen. Det fikk vi kjapt avkreftet da vi fikk prøve telefonen. Selv med tidlig programvare reagerte den lynraskt på alt vi forsøkte å gjøre med den.

Ifølge Sony skal Xperia Z3 holde i to døgn, med et snitt på fem timers aktiv bruk hver dag. Det betyr ti timer med internett, e-post, spilling og andre apper, i tillegg til 38 timer i hvilemodus. Dersom det viser seg å holde er det en batteritid helt i toppklasse.

Kan strømme video til Youtube

Sony holder seg fortsatt med en forholdsvis begrenset mengde programvare i menyene, sammenliknet med andre produsenter. De gjør imidlertid endringer i en del av programvaren på telefonen, og for en del funksjonalitet har de helt egne apper med egen funksjonalitet. Ett av disse stedene er fotoapplikasjonen.

Den har fra før hatt en rekke spennende funksjoner. Nytt i programvaren som slippes med Xperia Z3 er muligheten til å strømme video direkte til Youtube, en funksjon som ikke er å finne i vanlig Android, eller i Youtube-applikasjonen, fra før.

Bli med videre til neste side for å lese om Xperia Z3 Compact
og for å se en videodemonstrasjon »

annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading