SniktittHTC U11

– Nå prøver HTC å endre måten vi bruker telefoner på

... og jeg håper de lykkes.

Tek.no / Taipei: Måten vi bruker mobiltelefoner på har ikke endret seg på rundt ti år, etter at den første iPhonen kom på markedet. De har alle store skjermer du kan trykke på, og dét er egentlig dét. Man kan til og med si at mobiler har blitt litt kjedelige. Men dette året er annerledes.

Mange har sett HTCs første videohint om flaggskipet, og lest ryktene om hvordan telefonen kan klemmes på. Men jeg mistenker også mange tenkte som meg; det der høres veldig ut som noe tull. En klassisk gimmick. Sånn er det også lett å tenke om en funksjon man bare har hørt om, men ikke prøvd.

Klem telefonen for å starte kameraet

Da var det ekstremt morsomt å få prøve telefonen, og å oppdage at min gimmickfrykt var betydelig overdrevet. Uten en eneste ting å støtte meg på utover det lille som var kjent, fant jeg raskt ut hvordan funksjonen fungerte.

Apples iPad er beryktet for å være lett å bruke. Selv treåringer finner ut av grensesnittet lynende rask. Og jeg følte meg som en av de treåringene da jeg møtte HTC U11. Jeg begynte rett og slett å klemme på telefonene jeg fikk utdelt. En etter en startet de kamerappen lynende raskt. Et kjapt klem til, og det første bildet var tatt. Riktig nok var det ikke alt jeg oppdaget på egen hånd. Men jeg hadde nok kommet dit om ikke HTCs representant kom meg i forkjøpet.

For eksempel vil et langt klem langs sidene bytte kamera mellom hovedkamera og selfiekamera. I en del andre apper vil den funksjonen kunne gjøre andre ting, og den er dermed kontekstbasert uten én enkelt rigid funksjonsmåte.

Andre apper enn HTCs

Jeg tror kanskje jeg hører hva du tenker.

– Men hva kan man bruke det til? Dette blir vel sikkert kjempeproprietært og nyttig til noen veldig få ting?

Eksempler på ny funksjonalitet som bremses av laber nytteverdi finnes det mange av. Samsungs Edge-skjermer har stort sett bare sin egen, og ikke så veldig nyttig funksjonalitet langs kantene på skjermen. Da Huawei prøvde seg med en 3D Touch-aktig løsning på Mate 8 var det ikke apper som dro nytte av det, og menysystemet gjorde også høyst begrenset bruk av det.

Tidlige løsninger for å bruke mange apper på samme skjerm var ekstremt hemmet av dette, og det samme så vi da Asus laget sine PadFone-modeller. Mobilene man puttet inn i et slags nettbrett hadde det med å kverke alle kjørende apper idet man parkerte telefonen.

Derfor bør man alltid være skeptisk til pressemeldingen. Løfter holdes slett ikke alltid.

Ved slipp av U11 vil imidlertid antakelsen være delvis riktig, i så måte at det primært er HTCs egne funksjoner som virker med den. Men der telefonen kommer tidlig i juni, vil det tidlig i juli dukke opp en app for den som virkelig adresserer denne bekymringen.

Når den tid kommer vil man kunne sette opp klemmefunksjonen for alle mulige apper på telefonen. Kanskje vil du heller at klemmingen skal åpne musikkappen din, og starte eller stoppe avspilling? Eller kanskje tenker du på en helt annen funksjon.

Personlig synes jeg det hadde vært spennende å kunne sette robotstøvsugeren i gang med jobben ved å klemme lenge på telefonen.

Apropos robotstøvsugere... Sjekk ut våre tester av robotstøvsugere her »

– Nå prøver HTC å endre måten vi bruker telefoner på

Du velger selv følsomheten

Utløser du klemmefunksjonen med uhell? Da kan du stille på følsomheten. Det kan også avhenge av hvordan du liker å klemme på den. Du kan klemme med bare fingertuppene, eller med hele neven rundt telefonen.

Nok en gang tror jeg jeg hører hva du lurer på. Eller kanskje er det bare min egen skepsis som sniker seg til overflaten nok en gang.

– Vil det ikke være lett å utløse dette ved uhell?

Og her trodde jeg faktisk umiddelbart jeg hadde funnet snubletråden, idet jeg løftet en mobiltelefon fra bordet og tok et vakkert bilde av bordet den akkurat hadde ligget på.

Men jaggu har HTC tenkt på dette også. Og de skal ha skryt for å ha løst utfordringen oppskriftsmessig. Her kan man sette følsomheten selv, og det på en skala med rimelig mange trinn. På den strengeste følsomheten kan antakeligvis mobilen bli en god håndtreningspartner, for da utløser den ikke funksjonaliteten før du trykker kjempehardt.

En klemmetest som blåser opp ballonger for hvert registrert klem er en veldig artig måte å finne ut man er fornøyd med følsomheten. Løsningen virker svært godt, og i timen jeg fikk bruke med produktet var det ikke problematisk eller buggy å aktivere den.

På sitt mildeste holder det nesten å være borti mobilen. Så her finner man enkelt en følsomhet tilpasset egen håndstyrke og hvor hardt grep man vanligvis bruker på telefonen.

Det som gjenstår å se er hvordan dette fungerer over tid, og om det vil dukke opp noen skår i gleden so man ikke merker umiddelbart. Men skal jeg være ærlig er jeg ikke så veldig redd for det denne gangen. For konseptet er så lett å bruke, og så lett å like. Samtidig som det er deilig nytt og friskt i et litt satt og tidvis kjedelig mobilmarked.

Se hvordan løsningen fungerer i vår videosak »

Men hva med resten av mobilen?

HTC skrur opp lydfokuset

Her er det faktisk mange veldig trivelige aspekt å velge mellom, og jeg klarer ikke helt å sette fingeren hvilket jeg liker best. Dermed får vi starte med ... alle greiene HTC har puttet i esken.

Et fabelaktig sett hodetelefoner med aktiv støydemping er ett av høydepunktene. Hvis du liker propper er dette noen av de beste medfølgende proppene jeg har vært borti.

Etter en kjapp tur inom HTCs allerede utmerkede U Sonic-tilpasning, der lyden tilpasses øregangene dine endrer lyden seg litt, samtidig som mye av støyen rundt forsvinner. Akkurat hvor god støykanselleringen er blir også en ting som gjenstår å se, men den kverket det generelle hotellbruset rundt meg rimelig effektivt.

Lyden er til propper å være meget god. Den er, som for nesten alle portable lydprodukter, litt ekstra bassig i utgangspunktet. Men den har et knallgodt stereoperspektiv, noe man sjelden hører fra ørepropper. Veldig ofte låter det litt som om lyden samles på et punkt mellom ørene når man bruker propper. En stor fordel med store, åpne hodetelefoner er at de ofte vil høres mer ut som velplasserte høyttalere rundt deg, fremfor at lyden låter som om den er konsentrert på midten.

Proppene som følger med U11 har flere trekk fra åpne hodetelefoner enn fra lukkede hodetelefoner og propper.

Savner du jack-pluggen får du overgang med

Amazing Silver kaller HTC signaturfargen for U11. Isblå er nok mer presist, men den kan nærme seg sølvaktig i riktig lys.

Her er det USB-C som brukes som lydutgang, men hvis du har egne hodetelefoner du foretrekker kan du bruke overgangen som er lagt ved. En overgang som ifølge HTC er testet til å tåle mer enn 10 000 tilkoblinger og frakoblinger. Med tanke på inntrykket av disse overgangene som generelt litt ... laber kvalitet, er det betryggende å høre. Selv om det også låter litt som den sedvanlige PR-drillen vi blir servert ved lanseringer. Bare tid og bruk vil teste påstanden fullt ut.

HTC inkluderer forresten en ny BoomSound-løsning med U11. Stereolyden kommer fra en kraftig bunnhøyttaler og den vanlige talehøyttaleren. Chassiset rundt er laget så det skal resonnere med lyden mobilen produserer, noe som visstnok er enklere når man bygger mobiler i glass.

Resultatet er at det eneste som egentlig låter annerledes når man lytter til U11 bakfra er stereoperspektivet. Lyden blander seg og blir i praksis mono når man ikke lytter til den «ansikt til ansikt», men volumet synker ikke nevneverdig. Og det er uansett svært høy og klar lyd til mobil å være fra denne telefonen.

Verdt å nevne er det at Sony lenge har hatt en løsning som likner til sine mobiler. Også der tilpasser lyden seg akustikken i øregangene, og med noen av de originale Xperia-hodetelefonene får man også støykansellering som gjøres i mobilen ved hjelp av mikrofoner i pluggene. Men med forbehold om at dagens prøvelytt var relativt kort, har jeg så langt et vesentlig kvassere inntrykk av lydkvalitet og støykansellering i HTCs variant.

Sony er også blant dem som satser på funksjoner fremfor heldekkende skjerm i år.

  • Les sniktitten på Sony Xperia XZ Premium her »

Innholdsrik salgspakke

Hodetelefoner av svært godt kaliber følger med. De begår aktiv støydemping ved hjelp av innebygde mikrofoner og programvare i telefonen. Det er mulig å bruke den medfølgende overgangen om du har kablede hodetelefoner fra før som du vil bruke.

Alt i alt er det ganske mye inkludert her. En hurtiglader med Quick Charge 3.0 er inkludert. Det skulle nær sagt bare mangle, for en telefon til over 7000 kroner, men det har faktisk manglet en del ganske dyre telefoner så langt.

Et klarplastdeksel som tar vare på mobilen om du er ekstra redd for den ligger også vedlagt. Det er en kjapp tohundrelapp spart i de fleste butikker.

Når også støykansellerende og svært gode hodetelefoner ligger ved, i tillegg til overgang fra USB-C til minijack, snakker vi om en mobiltelefon som for de fleste vil være rimelig komplett rett ut av esken.

Foruten et minnekort av litt grei størrelse er det vanskelig å se hva mer HTC kunne puttet oppi. I disse dager der mange telefoner selges relativt nakne og man ofte får ansvaret for å legge til tilbehøret selv, bidrar det til å heve inntrykket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alle fargene HTC U11 kommer i på ett bord. Det er den svarte og den sølvblå som kommer til Norge i første omgang.

Farger og glass

– Nå prøver HTC å endre måten vi bruker telefoner på

Mobilen kommer i en rekke ulike farger, der Amazing Silver er signaturfargen. Navnet har den sannsynligvis fått bare fordi HTC også lager en enda blåere telefon. I praksis er telefonen isblå, og selv om den både er lekker og kan fremstå med ulike farger så som mørkere blått og til og med grønn avhengig av lyset, er det vanskelig å få den til å se helt ut som sølv.

HTC bruker mange lag farget glass for å få til en slags kameleoneffekt her.

Oisann! Fra denne vinkelen ser den ut som den er gullfarget. Men det er fortsatt den røde modellen det handler om.

Der signaturfargen er pen nok, må jeg innrømme at det slett ikke var den som fanget min oppmerksomhet. Og dette er så subjektivt som det får blitt, men min soleklare favoritt var den røde utgaven.

Den strekker seg fra skinnende gull til knallrødt avhengig av lyset. Hvis lyset treffer riktig kan den også få en gradering oppetter ryggen, der den er gull på den ene siden og dyp rød på den andre. En enda litt rødere ramme i metall, og en forside med svart 2,5D-glass fullfører inntrykket av det jeg personlig mener er et knallsterkt kort når HTC nå håper å skille seg ut i mobiljungelen igjen. Kudos til designavdelingen, så får man håpe de fargekonservative blant oss lar seg overtale til å handle noe mindre kjedelig enn den svarte utgaven, som også kommer.

Ute etter et nytt mobilabonnement?
Prøv vår kalkulator her »

Resten: Raskt og ryddig

Helt til slutt er det greit å få med at også menysystemet er lynende raskt. Som man må kunne forvente av en såpass dyr telefon som dette er, og av Snapdragon 835-brikken som driver den.

Som vanlig er HTC Sense-menyene lynende kjappe i toppmodellene. Snapdragon 835 under panseret hjelper på. Ellers er det kjekt at modellen kommer med Android 7.1.1 fra salgsstart.

I praksis virker dette å være en like kjapp telefon som det Sony har i sin Xperia XZ Premium. Og det er med flere uker gammel og tidlig programvare. Det er fortsatt drøyt et par uker igjen til mobilen er på markedet, og helt ferdig programvare først klar i disse dager.

Kjenner du HTC 10 eller U Ultra, kjenner du også i stor grad programvaren her. Det er Sense, med den mildt nyttige Sense Companion som kommer med forslag til hvordan du best kan sette opp telefonen for å få de riktige varslene eller informasjon om ditt nærområde.

Litt uvanlig er det imidlertid at HTC har inkludert støtte både for Google Assistant og Amazon Alexa. I samme telefon og på alle markeder. I den grad jeg har sett dette før, handler det om ulike taleassistenter i ulike markeder. Her skryter produsenten av at begge skal være tilgjengelige overalt, avhengig av preferanser, og naturligvis språkstøtten − som foreløpig er litt begrenset i begge.

HTC mener dessuten å ha oppgradert kameraet i U11, slik at det tar enda bedre bilder enn både Pixel og HTC 10. Eksakt hva det innebærer må vi vente litt før vi vet, for vi fikk nemlig ikke ta med oss bildene fra telefonen denne gangen. Men så veldig lenge må vi ikke vente, for et utlånt testeksemplar er lovet å kunne bli med hjem.

HTC U11 er veldig lett å like

Det er rett og slett mye ved denne telefonen som gjør den veldig lett å like. Alt fra den hendige størrelsen og hvor godt den ligger i hånden, til den nyskapende klemmefunksjonen og alt tilbehøret du får med. De mange fargene gjør den enda enklere å like, spesielt om du er litt lei av det klassiske hvite og svarte mobilutvalget mange produsenter stadig kjører.

Dette er noe så uventet som en mobiltelefon som virkelig kan sette HTC på kartet igjen.

En annen av årets aller mest spennende mobilkrabater heter Samsung Galaxy S8. Testen av den finner du her »

Les også
HTC U11: HTC lykkes endelig – med en telefon du kan klemme på
annonse