Til hovedinnhold
SniktittAsus Taichi

Denne bærbare PC-en har skjerm på lokket

Asus' ultrabook har både innvendig og utvendig skjerm.

Hardware.no/London: Samtidig med Microsofts operativsystem Windows 8 slippes det også mye ny maskinvare, og blant nyvinningene finner vi kreasjonen Asus Taichi. Denne har vi strengt tatt sett før – Taichi dukket opp allerede på sommerens Computex-messe i Taiwan, men da som en tidlig prototype gjemt bak glassmonter.

Denne gangen fikk vi se på og ikke minst ta på et mer eller mindre ferdig eksemplar.

To skjermer

Høyre side.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Asus Taichi er en nokså spesiell skapning som med tiden kommer i to utgaver – en med 11,6-tommers skjerm og en på 13,3 tommer. Et greit sted å starte er å tenke på den som en vanlig ultrabook, men med en distinkt forskjell: Den er utstyrt med to skjermer – en på hver sin side av skjermlokket.

Med lokket åpent kan du bruke Asus Taichi som en vanlig bærbar med tastatur. Men snur du den, eller smekker igjen lokket, kan du i stedet bruke den som et nettbrett med Windows 8.

I normal modus, altså med åpent lokk, kan den utvendige skjermen i tillegg benyttes til å speile den innvendige skjermen eller vise et annet skrivebord – noe som sikkert kan være kjekt i presentasjonsmøter eller andre tilfeller.

Full HD og IPS

Skjermkvaliteten er det heller ikke så veldig mye å si på. Både utvendig og innvendig er det IPS-paneler med Full HD, altså 1920 x 1080 piksler. Dette gjelder både for 11,6-tommeren og 13,3-tommeren. En annen ting som er verd å merke seg, er at det kun er den utvendige skjermen som er berøringssensitiv.

Gorillaglass dekker den utvendige skjermen.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Logisk nok er den utvendige skjermen også langt mer utsatt for elementene. Den er derfor dekt av såkalt Gorillaglass, noe som skal gi grei beskyttelse mot riper og slag. Men etter hva vi kan forstå vil det også følge med et futteral å putte den i – kjekt med litt ekstra beskyttelse.

Asus Taichi har en utførelse som er helt på høyde med bærbare i de høyere prisklassene. Metall og glass gir en god kvalitetsfølelse og maskinen virker solid satt sammen. Vi hadde heller ikke noe spesielt galt å si på pekeplaten eller det baklyste tastaturet.

Datamaskinen er også utstyrt med to kameraer. Hovedkameraet er på fem megapiksler og skal kunne filme i 1080p, mens sekundærkameraet støtter 720p oppløsning. Dessverre fikk vi ikke mulighet til å bedømme den generelle kamerakvaliteten.

I hyllene allerede til uka

De første utgavene av Asus Taichi vil slippes allerede i neste uke, men da kun i den minste størrelsen. Er du ute etter 13,3 tommer med toskjermet glede, er du pent nødt til å vente til litt ut på nyåret.

Men 11,6-tommeren er altså klar for salg. Den er utstyrt med en Intel Core i7-3517U prosessor, 4 GB minne og 256 GB SSD. Vekt og tykkelse er oppgitt til 1,25 kilogram og 1,74 centimeter.

Batteriet har 6 celler og skal gi 35 W/h, noe som ifølge Asus skal gi fem timers driftstid. Hvor godt dette stemmer i praksis gjenstår å se, spesielt med hyppige skjermbytter og/eller bruk av begge skjermene samtidig.

Prisen er som forventet litt stiv. For spesifikasjoner som oppgitt over må du ut med 13 499 norske kroner hvis vi følger Asus' prislister. Forhåpentligvis vil den også være å få tak i med en mindre SSD, noe som burde kunne spare oss for en god tusenlapp.

annonse