Til hovedinnhold
SniktittHuawei D Quad

– Vi har laget verdens raskeste smarttelefon

Vi har sett nærmere på den splitter nye teknobomben.

Spesifikasjoner

Formfaktor: Trykkskjerm
Størrelse: 12,9 x 6,4 x 0,89 centimeter (XL: 1,09 cm tykk)
Vekt: 130 gram (XL: 150 gram)
Skjerm: 4,5 tommer, 1280 x 720 piksler, IPS+, kapasitiv
Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Mobilnettverk: UMTS 850/900/AWS/1900/2100, Quad Band GSM
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (21 Mbps), HSUPA (5,76 Mbps), Wi-Fi B/G/N
Kamera: 8 Megapiksler Bakbelyst, autofokus, LED-lys, 1080P video, frontkamera med 1,3 megapikslers oppløsning
Maskinvare: Huawei K3V2, 4 kjerner @ 1,5 GHz, Huawei GPU, 16 kjerner
Internminne: 1 GB
Minnekort: Micro-SD, 8GB intern lagring
Teknologi: Bluetooth 3.0, Wi-Fi, Wi-Fi, DLNA, A-GPS, eCompass, Gyroskop
Batteri: 1800 mAh (2500 mAh for Ascend D quad XL - vil bli økt til 3000 mAh senere i produksjonen)
Pris og tilgjengelighet: Pris er ukjent, europeisk lansering andre kvartal 2012

Ascend D quad utklasser alle andre telefoner i ytelsestesten Nenamark 2.
Huawei skryter av kameraet på baksiden av Ascend D quad.
Sjefen for Huaweis mobilavdeling, Richard Yu, viser frem det nye beistet.
Browsermark måler nettleserytelse. Her kommer Ascend D quad veldig godt ut, men her har vi sett bedre resultater i enkelte andre nettbrett og mobiltelefoner.

Amobil.no/Barcelona: De kinesiske mobilprodusentene har stort sett kun konkurrert på pris i det norske markedet. Hverken ZTE eller Huawei har hatt skikkelig påkostede toppmodeller. Nå setter Huawei en endelig og grundig strek for denne tradisjonen. I dag lanserte de nemlig et beist av en mobiltelefon, som har fått navnet Huawei Ascend D quad.

Ascend D quad er som navnet antyder en telefon med fire prosessorkjerner. Akkurat som Samsung og Apple har Huawei begynt å utvikle sine egne prosessorer, og det er ikke noen sinke Huawei har laget til D quad. Selskapet hevder friskt at telefonen er verdens raskeste.

Sikter mot toppmodellene

For å vise hvor rask telefonen er hadde Huawei-sjef Richard Yu med seg mange grafer som viser D quad i forhold til konkurrentene. Spesielt Apples iPhone 4S og Samsung Galaxy Nexus var blinket ut som motstandere i Huaweis presentasjon.

Vi tilbrakte et kvarters tid med den nye telefonen, og kan kort og greit si at Samsung og Apple bør passe seg. Huawei gjør nemlig ting i ekspressfart for tiden, og Ascend D quad er gir et særdeles positivt førsteinntrykk.

Super skjerm

Telefonen har en relativt voksen skjerm på 4,5 tommer. Teknologien Huawei bruker er IPS+, som er nært beslektet med skjermen i nettopp iPhone 4S. Også Huaweis skjerm er ekstremt høyoppløst – den har faktisk noen punkter mer per tomme enn dagens iPhone-skjerm.

Siden dette ikke er en AMOLED-skjerm er ikke fargene så sterke at de nærmest kommer ut av skjermen. I stedet har Huawei valgt å fokusere på mer naturlige og riktige farger. Resultatet ser ut til å ha blitt svært godt.

Gode farger, bra innsynsvinkel og sylskarpt bilde. Det er en god begynnelse for en telefon som skal konkurrere med det råeste på markedet.

Ligger godt i hånden

Telefonen er laget i plastmaterialer, men kjennes fin og solid i hånden. Det er ikke så mange designdetaljer å legge merke til her. På baksiden har telefonen en liten bul nederst, og en kameralinse. Volumknappene er plassert på siden av telefonen, og en av/på-knapp sitter helt øverst.

Ascend D quad har Android 4.0 Ice Cream Sandwich. I motsetning til Google og Samsungs referansetelefon, Galaxy Nexus, er Huaweis telefon utstyrt med berøringsfølsomme felter under skjermen. Kineserne har altså valgt å ikke kvitte seg helt med det klassiske snarveisfeltet.

Lynrask!

Huawei nøyde seg ikke med å vise ytelsestestene som tall og grafer – de hadde også lagt inn ytelsestesten Nenamark 2 på telefonene som var utstilt. Etter et par gjennomkjøringer virker det som om Huawei har sine ord i behold. En skår på 60 i Nenamark 2 er virkelig lynraskt!

Det blir ikke mindre imponerende av at Ascend D quad har høyoppløst skjerm som den må jobbe ekstra hardt for å fylle.

Den telefonen som har fått høyest skår i Nenamark 2 av de vi har testet er Samsung Galaxy S II, som klarte å vise såvidt over 43 bilder i sekundet. Samsung Galaxy Nexus deler mye av den samme maskinvaren, men kommer langt dårligere ut enn Galaxy S II fordi den, akkurat som D quad har høyoppløst skjerm.

Raskeste Android-menyer til nå

Ytelsestester er vel og bra, men de sier ikke alltid så mye om hvordan telefonen er i praksis.

Etter å ha brukt telefonen normalt en stund, begynte vi å trykke på tilfeldige menyknapper i veldig raskt tempo. D quad gikk lydig og lynraskt innom hvert eneste menyelement. Vi så aldri noe til noen forsinkelser.

Kameravinner?

Huawei skrøt mye av kameraet i D quad under lanseringen. Her er det en bakbelyst kamerasensor på 8 megapiksler som gjelder. Vi forsøkte å knipse noen bilder med telefonen, men vi fikk ikke hentet ut noen av bildene til storskjerm. Likevel så resultatene veldig lovende ut, og som alt annet på D quad er kameraet lynraskt.

Selges med ulike hastigheter

Produsenten har valgt en litt uvanlig måte å selge den nye mobilen på. De skal nemlig selge den i to ulike hastighetsvarianter. Begge variantene vil ha samme prosessor, men den vil kjøre med henholdsvis 1,2 og 1,5 GHz avhengig av hvilken modell du velger.

I tillegg til de ulike hastighetene kommer det også en XL-utgave med ekstra stort batteri på 2500 mAh, mot et batteri på 1800 mAh i den vanlige utgaven. Dermed er det altså totalt fire versjoner av Ascend D quad som vil bli produsert.

Blir billigere enn konkurrentene

Foreløpig holder Huawei kortene tett til brystet med tanke på pris. Richard Yu lovet imidlertid at den ville være svært konkurransedyktig, og sannsynligvis bli priset rundt 15-20 prosent lavere enn tilsvarende telefoner.

De første utgavene av telefonen vil være i salg i løpet av andre kvartal. En versjon med 4G/LTE vil sannsynligvis komme i tredje kvartal av 2012.

For Norges del er det ikke sikkert at alle variantene kommer i butikkene. Sjef for Huaweis markedsføring i Norge, Virginie Bachelet, lover imidlertid at Norge vil være blant de første landene i Europa som får telefonen.

Kursendring

Det ser ut til å være en enorm omstilling Huawei nå er i gang med. Etter å utelukkende ha laget billigmobiler i flere år fikk vi et hint om dagens lansering under Consumer Electronics Show i Las Vegas. Der lanserte nemlig Huawei Ascend P1S – en svært kraftig telefon som også er blant de aller tynneste smarttelefonene i verden.

Les også: Dette er verdens tynneste mobiltelefon

Foreløpig har ingen av de nylanserte toppmodellene kommet på markedet, men vi tror at de vil skape virkelige bølger når de kommer i salg.

Klikk her for å se alle sakene fra Mobile World Congress 2012

annonse