Til hovedinnhold
SniktittApple iPhone 8

iPhone 8 gir mange av fordelene fra iPhone X

Storebror stjal rampelyset, men enn om du ikke trenger rammeløs skjerm?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Tek.no / Cupertino: I kveld var den store kvelden for mange Apple-fans. iPhone-serien ble endelig ny, og vi fikk hele tre nye telefoner. Kveldens store stjerne het naturligvis iPhone X, men gitt den spinnville prisen er det nok mange som heller ser i retning mer tradisjonelle iPhone 8.

Kan hende passer også formfaktoren med litt rammer rundt skjermen deg bedre?

Nesten toppmodellen

Her får du nemlig mye av det iPhone X byr på, men pakket inn i en velkjent design som strengt tatt strekker seg bakover fra 7-ern, via iPhone 6S og iPhone 6.

Men ser du nærmere på den er det en del som har skjedd likevel. Baksiden har blitt til glass, og noe av det mest solide glasset på markedet skal være brukt. Det betyr også at gamle farger har fått et nytt uttrykk i de nye telefonene. Den gagatsvarte iPhone 7-modellen fra i fjor virker nesten som en slags generalprøve på de nye fargene. For nå er alt speile blankt, enten det er svart eller grått. Og det er lekkert, om enn like sårbart for fingermerker som fjorårets gagatsvarte.

Glasset er der fordi ladingen skal kunne foregå trådløst, og den foregår med helt ordinær Qi-standard. Apple er ikke alltid så flinke til å følge standarder, og liker å introdusere sine egne når de er misfornøyd med det som alt finnes på markedet. Fra scenen her i Cupertino ble det sagt at Qi-standarden kom til å få seg et kraftig oppsving med det plutselige nye utvalget Apple-telefoner som støtter den. Og det er egentlig ingen grunn til å tvile på den påstanden. Apple har popularisert teknologier før.

Touch ID og tradisjonell skjerm

De to store endringene du får i iPhone X er ikke å finne i iPhone 8 eller iPhone 8 Plus. Her får du fortsatt en hjemknapp med fingerleseren Touch ID bygget inn, og den heldekkende skjermen erstattes av den vi kjenner med store rammer rundt.

Blanke baksider i glass gjør at de nye iPhone-modellene kan lade trådløst. Dette er iPhone 8 Plus, som deler enkelte av kameraegenskapene med iPhone X.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bildekvaliteten på skjermen er fortsatt knallgod, om enn ikke like spektakulært flott som den iPhone X byr på. Kanskje har jeg bare en forkjærlighet for AMOLED-skjermer. Uansett har Apple alltid hatt noen av de beste IPS-skjermene på markedet i sine iPhone-modeller.

Touch ID og den stillestående hjemknappen vi kjenner fra fjorårets modell fungerer akkurat som før, med et kort knepp i vibrasjonsmotoren som simulerer et klikket fra en vanlig knapp.

Vanvittig rask

Det er nesten overflødig å si at iPhone 8-modellene tikker og går som ustoppelige godstog. Det er ekstremt rask innmat også i disse. Så rask at vi for lengst har passert punktet der selve menyene er noen som helst utfordring.

Det er i stor grad kreftene i maskinvaren og muligheten iOS 11 byr på som forener iPhone 8- og iPhone X-modellene. I tillegg til trådløs lading og enkelte kamerafunksjoner. Her tegneserieforvandling i Clips på en iPhone X.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Heldigvis var damen som viste meg telefonene i hurtigfilmmodus. Fingrene gikk som trommestikker over skjermen, og telefonen lystret alt uten å mukke - også turer inn og ut av apper der man ellers kanskje ville merket noe forsinkelse. Da telefonene ble overlatt til mine hender var inntrykket det samme. Her får man kompromissløs ytelse.

Spennende kamerafunksjoner

Det man også får i Plus-utgaven er deler av funksjonaliteten fra iPhone X. Forrige Plus-versjon var første epletelefon med to kamera og portrettmodus, der man kan stille på skarphet både mens man tar bildet og i etterkant. Den er naturligvis med videre, men en egen meny lar deg nå velge blant ulike typer lyssetting.

Den virker både på frontkameraet og på hovedkameraet for iPhone X, men med iPhone 8 Plus er den henvist til hovedkameraet, ettersom den ikke har sensorbatteriet fra skjermleppen på iPhone X.

iPhone-designen holder seg godt, og blir spritet akkurat tilstrekkelig opp ved at baksiden nå er i glass, med metallramme rundt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men funksjonen ser ut til å fungere helt strålende, og i motsetning til mange varianter av liknende funksjonalitet er den heller ikke vanskelig å finne. Her er det ganske lett å ta i bruk de nye knappene. Og akkurat som på iPhone X skjer det hele på et blunk.

Hvor bra er egentlig kameraet?

Kameraet skal også ha blitt vesentlig bedre, og uten at de sa eksakt hva slags kameraløsning som sto i. Men når man begynner å snakke om 12 megapiksler og ekstreme egenskaper i svak belysning begynner man å krysse av i mistenkelige sjekkbokser. Kan dette også være en Dual Pixel-løsning, av typen vi alt har sett i Galaxy S7, S8, Note 8 og HTC U11? I så fall er det nær en selvfølgelighet at telefonene har fått en stor oppgradering i dårlig lys.

Den optiske stabiliseringen er her både for liten og stor iPhone-utgave, slik det også var for 7-ern i serien. Men den største har altså zoom-kamera i tillegg.

Prismesig blir ikke disse telefonene billige, men de blir heller ikke så vanvittig dyre som iPhone X. iPhone 8 i vanlig utgave starter på 7800 kroner, men om du vil ha Plus-utgaven må du ut med 8900 kroner. Dermed er de i samme land som andre toppmodeller «med alt».

Du kan få en helskjermtelefon for prisen

Men om du likevel ønsker deg fullskjermtelefon uten å betale hverken det iPhone 8 eller iPhone X koster, er det greit å minne om at Samsungs Galaxy S8 er et supert alternativ som fås godt under 7000 kroner, avhengig av hvor du handler. Vil du virkelig ha mange av de samme egenskapene på budsjett er LGs G6 å finne greit under 5000 kroner.

Det er altså gode og relativt rimelige alternativ der ute, men for deg som allerede har en hale av apper og bruksmønstere som passer Apples enheter kan valget bli vanskelig likevel. Og at Apple er såpass gode på å gjeninnføre funksjoner vi har sett før som sine egne er også en faktor.

Jeg kan ikke si annet enn at iPhone 8 kanskje er bittelitt kjedelig, i skyggen av iPhone X. Men så er det jo noe med at du kan ha en veldig fin og polert Mercedes i oppkjørselen, men ingenting senker inntrykket fullt så mye som om noen parkerer en strøken Lamborghini ved siden av.

Her finner du oversikt over prisen på alle de nye Apple-dingsene »

annonse