Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Tab Pro og Galaxy Note Pro

– Hva i all verden har Samsung gjort med Android?

Vi lar oss overraske av Samsungs nye nettbrett.

Hjemmeskjermene på Android-produkter pleier da ikke å se slik ut? Samsung har lagt til en ny magasindesign for hjemmeskjermene i den nye PRO-serien.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Galaxy TabPRO 12.2 ved siden av Galaxy Note 3.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Under årets CES-messe har Samsung lansert intet mindre enn fire helt nye nettbrett. Det er uvanlig mange nye nettbrett på en gang – spesielt fra en produsent som alt har både forholdsvis nye, og heftige, nettbrett på markedet. Kan de nye modellene skille seg ut, eller tilføre noe som mangler?

Aller først må vi holde tunga rett i munnen. Dette er de nye nettbrettene Samsung har lansert; toppmodellen Galaxy NotePRO, og tre utgaver av Galaxy TabPRO. Sistnevnte i størrelser på 8,4, 10,1 og 12,2 tommer. NotePRO er kun tilgjengelig med den største av skjermene.

Se videodemonstrasjon av Samsungs nye nettbrett her »

Forholdsvis enkelt å velge

Om ikke Samsung har spart på antall modeller, ser de iallfall ut til å ønske at det skal være lett å velge. For, forskjellene mellom brettene er ikke store – de handler først og fremst om det åpenbare. Med unntak for pennen, og noen tilpasninger for pennebruk i menyene, er NotePRO det samme nettbrettet som TabPRO. TabPRO-variantene er først og fremst adskilt på størrelse.

Den siste tiden har Samsung holdt et ganske tydelig skille mellom Galaxy Note- og Galaxy Tab-seriene. Det skillet ser ut til å være betydelig mindre i fokus med disse nye brettene, som alle skal være "PRO", bare med litt ulike størrelser, og egenskaper.

Les også: Test av Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Heftig oppløsning

Alle fire brettene har skjermer med den samme oppløsningen. Her er det 2560 x 1600 punkter (WQXGA) som gjelder, og spesielt minstemann i TabPRO-serien får dermed en voldsom punkttetthet. Vi fikk ikke sammenliknet direkte mellom de største og minste modellene på Samsungs store messeinnhegning, men hver for seg virket alle å ha ekstremt skarpe og gode skjermer, selv om spennet i pikseltetthet går hele veien fra 247 piksler per tomme, til 360 piksler per tomme.

Nå er det aldri godt å bedømme skjermer under varierende, og ikke alltid god, messebelysning. Om også de største skjermene ser like fabelaktige ut ved siden av de små, får vi nok svaret på når disse nettbrettene begynner å dukke opp til test.

Samsung er ikke fremmede for å legge til spennende funksjonalitet. De nylanserte nettbrettene kommer med en egen app som lar deg fjernstyre PC-en hjemme.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Selvsagt kan du ringe med Galaxy TabPRO 12.2. Det er litt uklart om brettet vil bruke SIM-kortet som står i, eller basere seg utelukkende på Bluetooth-tilkobling mot en telefon. Etter det vi får opplyst kan løsningen variere mellom markedene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Enorme skjermer!

Det er imidlertid ikke tvil om at dette handler om store nettbrett. Greit nok – 8,4-tommern har svært høy oppløsning til å være så liten, men det vi biter oss fast i, er den enorme 12,2-tommers skjermen i de to største modellene.

Vi blir en smule overrasket over at størrelsen på tolvtommerne med og uten penn er identiske. Her merker du knapt forskjell på om du har med Note-produktet å gjøre, eller om du holder TabPRO.

Hvordan skal de håndteres?

Med en vekt på 750 gram er dette relativt tunge nettbrett, sammenliknet med dagens titommere, som ligger rundt halvkiloet. Like fullt er dette betydelig større brett, og det var ikke først og fremst vekten som stod i fokus da jeg håndterte nettbrettene i noen minutter.

Det som tok meg en stund var å finne ut hvordan jeg skulle holde brettene på best mulig måte. En ekstra utfordring i proppfulle messehaller er at alarmsystemene som sitter fast overalt ofte gjør opplevelsen av å håndtere produktene annerledes enn den vil bli på et produkt uten klosser og wire.

Til slutt endte jeg opp med å holde brettet omtrent slik det er vanlig å holde klipsblokker for A4-papir – altså med kanten inn i håndflaten, og brettet opp etter underarmen.

Du kan selv velge ulike typer layout og innhold på hjemmeskjermene. Hvis du vil kan du sette opp hjemmeskjermene med ikoner og widgets, akkurat slik du er vant til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det obligatoriske bildet av et kvalitetsnettsted i en god nettleser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Etter lanseringen av sikkerhetsløsningen Knox, har Samsung fokusert mye på sikkerhet. Det fokuset har ikke minket med lanseringen av de nye PRO-brettene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
En fullverdig Office-pakke hører til. Hancom Office deler store deler av designen sin med originalen fra Microsoft. Dermed er den enkel å orientere seg i for deg som kommer fra Microsofts løsninger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Hva har Samsung gjort med Android?

Så fort den utfordringen var unna veien, var det på tide å bli satt ut av menyene. Hva i allverden har Samsung gjort med Android!?

Vi er vant til å se Android som en samling hjemmeskjermer, som regel i tilknytning til en appmeny. Samsungs nye magasinmenyer likner overhodet ikke på hjemmeskjermer slik vi kjenner dem. Her er mellomrom mellom småprogrammer (widgets) og ikoner fjernet helt. Du kan legge til ikonsamlinger i form av hele småprogrammer som dekker en betydelig andel av skjermen.

Resultatet er at navigasjonen i hjemmeskjermer gir en opplevelse som blir en mellomting mellom den vi kjenner fra magasinappen Flipboard, og Microsofts Modern UI.

Les også: Testen av LG G Pad

Kombiner det gamle og det nye

Du kan ha inntil seks magasinmoduler på hver skjerm. Hver av disse kan ha mange klikkbare elementer igjen. For eksempel har Office-modulen snarveier til både tekstbehandling, regneark og presentasjonsverktøy. Dette er altså ikke store knapper som tar deg videre til en valgmeny, men en smart liten samling funksjoner og snarveier, som legges til én samling om gangen.

Det er mulig å velge fra ulike samlinger innhold når du skal sette opp disse magasinskjermene. Dermed kan du sentrere hver av dem rundt ulike deler av livet ditt – enten det er snakk om nytte, fritid eller underholdning.

Og så til spørsmålet mange kanskje stiller seg; ja, du kan hoppe bukk over hele magasinoppsettet, om du vil. Det er fullt mulig å legge til ikoner og småprogrammer på hjemmeskjermene, akkurat som før. Skal vi tippe vil mange av disse brettene bli brukt med en kombinasjon av tradisjonelle hjemmeskjermer, og disse nye magasinskjermene. Det er tross alt ikke alle Android-apper som kommer med sine egne magasinmoduler.

Jobb med mer samtidig

En annen endring Samsung har gjort her, er å drastisk forbedre hvordan mange apper kan dele skjermen mellom seg samtidig. Det ville strengt tatt vært en nødvendighet for de største brettene – hva skal man med tolv superoppløste tommer, om man ikke kan gjøre flere ting samtidig?

Måten deling av skjerm, og valg av størrelse på appene, fungerte på var både rask og intuitiv. Førsteinntrykket er at Samsung muligens har funnet fasiten for skjermdeling, etter at nesten alle mobilprodusentene har tuklet med faget i et par år nå.

Akkurat som tidligere kan du trekke med deg informasjon inn og ut av de ulike vinduene, slik at det er enkelt å samle sammen informasjon fra flere kilder på ett sted.

Tredjeparts apper?

Spørsmålet vi foreløpig ikke har fått svar på er hvor godt denne funksjonen samarbeider med eldre apper. Fra tidligere har det ikke vært alle apper som har støttet disse mulighetene, som Samsung og LG har vært de fremste representantene for.

Uansett kan funksjonene benyttes for appene som følger med brettet, og her finner du mye nyttig. Samsung har blant annet tatt med en Office-pakke som likner til forveksling på Microsofts egen. Det gjør det særdeles enkelt å finne frem i funsjonene når du skal jobbe med brettet.

Mener alvor med navnet

Og det er ingen tvil om at Samsung mener alvor med PRO-merkelappen. Store deler av området deres var bevilget de nye PRO-brettene, sammen med løse tastatur og mus, samt en rekke andre bruksscenarier.

Samsung opplyser at de nye PRO-brettene vil starte på 3400 kroner. Hvor de vil ende opp hen er et langt bedre spørsmål.

Fortsatt nysgjerrig? Se en videodemonstrasjon av Samsungs nye nettbrett her »

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

TabPRO 12.2TabPRO 10.1TabPro 8.4NotePRO 12.2
Skjerm12,2" 2560 X 160010,1" 2560 X 16008,4" 2560 X 160012,2" 2560 X 1600
SystembrikkeSnapdragon 800 2,3 GHz firekjerne (Exynos 5 Octa 1,9 GHz i Wi-Fi/3G-versjon)Snapdragon 800 2,3 GHz firekjerne (Exynos 5 Octa 1,9 GHz i Wi-Fi/3G-versjon)Snapdragon 800 2,3 GHz firekjerne (Exynos 5 Octa 1,9 GHz i Wi-Fi/3G-versjon)Snapdragon 800 2,3 GHz firekjerne (Exynos 5 Octa 1,9 GHz i Wi-Fi/3G-versjon)
Lagringsplass32/64 GB16/32 GB16/32 GB32/64 GB
Batteri9500 mAh8220 mAh4 800 mAh9500 mAh
OperativsystemAndroid 4.4 KitkatAndroid 4.4 KitkatAndroid 4.4 KitkatAndroid 4.4 Kitkat
Størrelse (mm)295,6 x 204 x 8243,1 x 171,4 x 7,3219 x 128,5 x 7,2295,6 x 204 x 8
Vekt740 gram477 gram336 gram753 gram
I butikkFebruar/marsFebruar/marsFebruar/marsFebruar/mars
annonse