SniktittLG 8K OLED og Micro-LED

Slik vil LG at TV-fremtiden din skal være

Gigantiske OLED-skjermer og ny TV-teknologi.

Tek.no / Berlin: To koreanske kamphaner vil ha herredømme over stua di. Samsung og LG har i flere år knivet om å ha de beste TV-ene, de heftigste spesifikasjonene og dermed også de mest vanvittige prisene. Dette året er ikke noe unntak, ettersom LG kuppet Samsungs lansering med kun noen timer da de lanserte en 88 tommer stor 8K-TV med OLED-panel.

Men LG har en litt annen innfallsvinkel enn konkurrenten. De sier selv de er klare til å produsere kjempe-TV-en, men at markedet ikke er klar for den ennå. Vi snakker om en skyhøy prislapp for en skjerm som LG selv sier mangler innhold akkurat nå.

Konkurrentene i Samsung erkjente samme sak da de viste frem sin nye 8K-klare serie, men mente at den var for entusiastene som vil være tidlig ute, og at oppskaleringen uansett gjør at den kan vise bedre bilder enn en tilsvarende stor skjerm med 4K-oppløsning.

Hvem som har rett i akkurat det vil nok tiden vise. Men LG viste likevel frem den gedigne OLED-skjermen her i Berlin.

Flotte og naturlige farger

Og i motsetning til mange TV-er som vises frem for første gang var den digre skjermen rimelig pent stilt fargemessig. Bildekvaliteten var både særdeles imponerende og med troverdige farger.

Som vanlig for OLED-skjermer spiller ikke vinkelen du titter fra noen stor rolle. Gnistrende farger og vanvittig detaljgjengivelse får man også fra siden av 8K-OLEDen.

Selve designen slik den ble vist frem her i Berlin minner mye om et av LGs andre OLED-flaggskip; den heftige W8-modellen som kun er et syltynt panel som festes oppå en glassplate som monteres på veggen.

Det betyr at all elektronikken her, som med W8, er skjult et annet sted. For W8 var dette stedet en gedigen lydplanke med Atmos-støtte. Akkurat hva som driver 88-tommersbeistet er stadig uklart, ettersom det ikke sto fremme i LGs hall. En oppgradert variant av samme løsning som i W-modellene virker likevel sannsynlig, ettersom det er en god idé å levere en sprek lydløsning sammen med disse TV-ene.

Viste frem oppskaleringsteknologi

LG snakket ikke så mye om oppskalering av bilder i 8K-sammenheng. TV-en de viste frem kjørte i stedet 8K-bilder og video fra ulike kilder, deriblant fra den japanske kringkasteren NHK.

I samme område var det en monter som viste logoen til selskapets nyeste bildeprosessor, Alpha 9. Den er imidlertid ikke helt ny, og ble lansert under CES-messen i januar.

I en rekke demonstrasjoner av bevegelser og lokal dimming, altså styring av bakgrunnslyset i LED-skjermer, viste også denne løsningen hva den var god for. Om Alpha 9 driver 8K-OLEDen er et stort spørsmålstegn. Det kan godt tenkes det bor ulanserte godsaker i boksen som driver TV-en som vises frem.

Micro-LED: OLEDs fordeler men uten ulempene

Men det er ikke bare OLED som opptar LG for tiden. De satser også på teknologien micro-LED. Her snakker vi i praksis om skjermer som har en del til felles med OLED-variantene. Hver piksel er sitt eget lys, som skrus av og på, slik at perfekt svartnivå og innsynsvinkel er garantert, som med OLED.

I motsetning til OLED er imidlertid disse LED-lampene motstandsdyktige mot utsliting, og vil ikke forringes gjennom årenes gang som OLED-teknologien til slutt gjør. Disse kan også overvinne begrensningene i lysstyrke som OLED-skjermer tradisjonelt har hatt.

– Micro-LED er et proof of concept, det er en fremtidsteknologi som vi bare vil vise at vi kan få til. Det kule er at du kan dekke hele vegger med Micro-LED, så det er mer et bedriftsprodukt, og det kommer nok prisene til å reflektere, forklarer produktevangelist Dave Montanya i LG.

Micro-LED-skjermen ble vist frem med voldsom lysstyrke i et helt mørkt og svart rom. LG hadde satt opp fotoforbudplakater, men siden rommet var fylt av andre pressefolk som tok bilder tok vi også sjansen. Men her ble lysstyrken såpass kraftig at vi måtte dra hardt i Photoshop-spakene for å herme så godt som mulig etter det som var synlig inne i rommet - det er uansett nær umulig å gjengi skjermkvalitet presist i fotografier. Men også denne skjermløsningen var imponerende.

200 meter skjerm eller stueteknologi?

Inne på et rom rett ved den enorme OLEDen var det en betydelig større Micro-LED-skjerm. Hele 173 tommer var beistet, og både lysstyrke og fargegjengivelse var ganske så imponerende - spesielt med tanke på at størrelsen her var mer i nabolaget kompakt kinosal enn TV-stue. Hva oppløsningen var ble det ikke opplyst om.

– En av forskjellene på Micro-LED og OLED er at det er vanskelig å lage OLED-skjermer over en viss størrelse, mens Micro-LED kan lages i ubegrenset størrelse, slik at den kan bli 200 meter ... mens med OLED må det være individuelle paneler. Så Micro-LED er mer fleksibelt, forklarer Montanya videre.

Selv om Micro-LED foreløpig ikke er noe LG selger til privatpersoner utelukker de ikke at dette vil ende opp i stuen din. Og det trenger ikke å bli så lenge til heller, hvis vi skal tro det koreanske selskapet.

– Akkurat nå er det mest for bedrifter, men om tre til fem år er det godt mulig at dette finnes i et produkt for vanlige forbrukere, avslutter LGs mann entusiastisk.

Den store dingsemessen IFA er i gang her i Berlin, og alt vi har publisert fra den tyske hovedstaden finner du på samlesiden vår »

Les også
Samsung snart i gang med produksjon av ny OLED-teknologi
Les også
Samsung-sjef: – Vi utvikler teknologi for å klargjøre TV-er med QD-OLED
Les også
Samsung med 75-tommers micro-LED neste år
annonse