Til hovedinnhold
SniktittNokia Lumia 920

Nokias fremtidshåp har fantastisk skjerm

EKSKLUSIVT: Vi har prøvd Nokias helt nye toppmodell, Lumia 920.

Nokia Lumia 920

Størrelse: 13 x 7,08 x 1,07 cm
Vekt: 185 gram
Skjerm: 4,5 tommer, 1280 x 768 piksler, IPS LCD, PureMotion HD+, Super Sensitive Touch
Operativsystem: Windows Phone 8
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G) inntil 41 Mbps, LTE (4G), Wi-Fi A/B/G/N
Kamera: 8,7 megapiksler, f/2.0, optisk/mekanisk bildestabilisering, autofokus, LED-blits
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon S4, to Krait-kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Minnekort: 32 GB intern lagring, støtter ikke minnekort
Teknologi: Bluetooth 3.1, USB, Wi-Fi, AGPS, GLONASS, NFC
Batteri: 2000 mAh
Forventet pris ved lansering: Ukjent
Tilgjengelig i Norge: I løpet av 2012 (uoffisielt i salg internasjonalt i løpet av november; reuters.com)

Slik ser baksiden ut. Omtrent midt på er Nokias optisk stabiliserte kamera, som har fått PureView-merkelappen vi først møtte i Nokia 808.
Hodetelefonutgangen sitter på toppen av telefonen. Såvidt synlig er også luken for SIM-kortet.
I bunn finner du høyttaler, mikrofon og Micro-USB-tilkobling.
Akkurat som med de tidligere modellene er det knallfalger som gjelder med de nye. Telefonen ligger også svært godt i hånden.
Windows Phone 8 fremstår som lynraskt – iallfall de delene av det vi har fått prøve.
Lumia 920 er på ingen måte en liten telefon.
I likhet med forgjengeren, Lumia 900, har Lumia 920 knappene på høyre side.
Likheten til forgjengeren, Lumia 900, er slående ...
... fra begge sider.
Nokias sjef for smartmobiler, Jo Harlow, forteller om kameraet i den nye toppmodellen.

Amobil.no/Berlin: Noen ganger er livet som mobiljournalist litt ekstra morsomt – for eksempel når en nylansert og svært spennende mobiltelefon dukker opp helt uanmeldt. Det gjorde nemlig Nokias fremtidshåp Lumia 920 i dag, på arrangementet Qualcomm IQ her i Berlin.

Telefonen ble lansert på et arrangement i New York i forrige uke og skal være Nokias flaggskip når nye Windows Phone 8 lanseres nå i høst. Et nytt operativsystem er imidlertid ikke det eneste som er unikt ved den.

Les også: Nokia lanserte Lumia 920

Fantastisk skjerm

En av de viktige tingene som er nye ved Lumia 920 er skjermen – spesielt i forhold til de tidligere Windows Phone-modellene som er på markedet.

For det første har den betydelig høyere oppløsning enn standardoppløsningen som har vært til nå. Tidligere har 800 x 480 piksler vært det maksimale som Windows Phone støttet, og det er spesielt på de største skjermene dette har vært en merkbar begrensning.

Oppløsningen i Lumia 920 er 1280 x 768 piksler, en oppløsning Nokia selv beskriver som bedre enn HD, selv om det ikke er snakk om noen voldsomt økning i antall piksler. Uansett hva man velger å kalle det blir resultatet knivskarpt på den 4,5 tommer store skjermen.

Glimrende fargegjengivelse

Nokia bruker fortsatt merkelappen Clear Black Display på skjermene sine, og denne skjermen er intet unntak. Fargene på denne skjermen er intet mindre enn glimrende. Vi måtte dobbeltsjekke spesifikasjonene for å være sikre på at dette ikke var en eksepsjonelt god AMOLED-skjerm. Ved siden av flotte farger virker den nemlig også relativt nøytral i fremtoningen, siden den ikke har blåstikket og de tidvis overdrevne fargene som AMOLED-skjermene ofte har.

Lysstyrken i skjermen er svært god, men Nokia har også bygget inn en funksjon i Lumia 920 som gjør at telefonen automatisk justerer fargene i ulike omstendigheter. Det gjør at lesbarheten også skal være super utendørs. Vi fikk imidlertid ikke lov til å ta telefonen med oss ut, så akkurat hvor god denne funksjonen er vet vi først når vi får telefonen til test.

Raskere enn konkurrentene?

En annen ting som er spesielt med skjermen er at den skal være svært rask. Vi har ikke selv tatt målinger av konkurrentenes produkter, men Nokia hevder dette er den første skjermen som faktisk er i stand til å vise 60 bilder i sekundet, som skal til for perfekt flyt i menyer og andre steder der skjermen skal vise for eksempel panoreringer.

Spesielt på dette punktet er det litt vanskelig å si hvor mye bedre Nokia er enn konkurrentene. Det vi kan si er at menyene flyter svært uanstrengt på skjermen, vi la aldri merke til at fargene endret seg eller at skrift ble vanskelig å lese mens vi bladde gjennom. Det var riktignok svært begrenset hvor mye vi fikk navigere i menysystemet, siden Windows Phone 8 ikke er helt ferdiglansert ennå.

Super byggekvalitet

Ved siden av skjermen er det byggekvaliteten som imponerer. Lumia 920-dekselet er bygget i polykarbonat, som er en forholdsvis solid plastvariant. Det er blank klarlakk over plasten. Dette er i bunn og grunn det samme som vi har sett i forgjengeren Lumia 900.

Lumia 920 er større enn sin forgjenger, og føles, om mulig, enda bedre bygget. Følelsen av ekstra god byggekvalitet kan komme av vekten. Lumia 920 er ingen lettvekter med sine 185 gram. Det er enda et kvart hekto mer enn forgjengeren veier.

For undertegnede som har svært store hender var den veldig god å holde, men vi tar et lite forbehold om at den ikke ligger like godt i alle labber. Det er tross alt en rimelig stor telefon vi snakker om.

Vil du se mer av Nokias toppmodell? Vi filmet Lumia 920 mens den ble vist frem

Nye menyer

Menyene er selvsagt en stor del av trekkplasteret med Windows Phone 8 og Lumia 920. Her har Microsoft gjort endringer både i det visuelle og i det underliggende.

Endringene er ikke store nok til at Windows Phone 8 føles som noe mer enn en naturlig utvikling fra Windows Phone 7 og Windows Phone 7.5. Nå kan du selv velge størrelse på firkantene, eller flisene (tiles) som Microsoft kaller dem. Det fins også flere størrelser å velge blant enn de to som opprinnelig var i Windows Phone 7.

Med Windows Phone 7 beviste Microsoft at de gamle syndene fra operativsystemet Windows Mobile var døde og begravet. Da de lanserte Windows Phone 7 var det nemlig ekstremt raskt og smidig. Windows Phone 8 er på ingen måte dårligere.

Uanstrengt brukeropplevelse

Det vi fikk lov til å bruke av menyene fløt uanstrengt på skjermen, og en tur inn og ut av nettleseren var gjort på et blunk, helt uten ventetid av noe som helst slag. Til og med det trådløse nettverket samarbeidet med oss, selv om Nokia sannsynligvis ikke kan ta æren for akkurat det.

Brukeropplevelsen går altså fra svært god til minst like god. Sannsynligvis har Microsoft enda flere nye funksjoner opp ermet som kan gjøre opplevelsen enda bedre.

Det gigantiske programvarehuset har nemlig valgt å lansere Windows Phone 8 litt etter litt, i stedet for å avsløre alt på en gang slik de ofte har gjort tidligere.

Fortsatt noen hemmeligheter

Foruten nettleseren og hjemmeskjermene var det altså veldig lite vi fikk lov til å bruke – og de få som prøvde seg på å gå inn i innstillingene fikk fort høre at det var uønsket. Selv med den begrensede titten vi fikk på menysystemet ga Lumia 920 definitivt mersmak.

Vi fikk ikke lov til å nærme oss kamerafunksjonene i telefonen, selv om – eller kanskje fordi, Nokia selv hevder at deres kamerateknologi er bedre enn det som sitter i noen tilsvarende smarttelefon i dag. Påstanden har blitt hardt prøvet etter at Nokias markedsføringsapparat nylig slo krøll på seg. De første demonstrasjonsvideoene var nemlig slett ikke filmet med mobiltelefoner – de var nemlig filmet med proffutstyr. Nokia måtte senere beklage at videoene var egnet til å villede.

Lumia 920 ble ikke lansert alene. Les mer om lillebror, Lumia 820 i denne saken.

Vinn eller forsvinn?

Vi ser frem til å teste Lumia 920 når den dukker opp i redaksjonen. Frem til den tid kommer vi til å følge godt med på hva Microsoft foretar seg, og hvilke avsløringer som kommer om Windows Phone 8.

Nokia har slitt i motvind i det siste, og før lanseringen beskrev toppsjef Stephen Elop de nye produktene som vinn eller forsvinn for selskapet. Hva tror du – er Lumia 920 en vinner?

Les også: Vi har prøvekjørt høstens nye mobiler og nettbrett

annonse