Til hovedinnhold

Slik er NRKs nye nett-TV

Vi har tatt en nærmere titt på den nye satsningen.

Sniktitt

NRK lanserte nylig en betautgave av sin nye nett-TV-tjeneste. Rikskringkasteren har hatt den samme, gamle utgaven av sin nett-TV-løsning siden 2001, men i kulissene har de jobbet med en flunkende ny spiller og teknologi.

Blant de viktigste nyhetene er bedre bildekvalitet, at du til enhver tid kan hoppe tre timer tilbake i NRKs direktesendinger og at alle programmer legges over i et søkbart arkiv. Egenproduserte programmer blir liggende permanent, mens innkjøpte programmer vanligvis blir liggende i én til to uker.

Ved siden av økt lyd- og bildekvalitet er navigasjonen gjort smidigere, teksting er valgfritt, det har blitt mulig å streame innhold til flatskjermen via AirPlay og det skal etter hvert bli problemfritt å ta i bruk tjenesten fra smarttelefon og nettbrett ved siden av PC.

Men hvordan fungerer den nye tjenesten? Vi har tatt en nærmere titt på nettsiden og avspilleren, og har stilt Sindre Østgård, sjef for nye medier i NRK, noen spørsmål.

En rask titt

Førsteinntrykket av den nye nett-TV-tjenesten, eller NRK TV som den heter, er at alt er ryddig og oversiktlig:

Slik ser forsiden ut

På forsiden finner vi menyene A–Å, TV-guide og Se TV direkte øverst, sammen med et søkefelt. I midten befinner det seg en bildekarusell av utvalgte TV-programmer med store bilder som dominerer det visuelle uttrykket, mens litt lenger ned på siden finner vi menyene Aktuelt, Populært og Siste.

Videoavspilling fungerer relativt smertefritt, men noen ganger med uklart bilde. Som vanlig kan du navigere frem og tilbake i videoen, justere volum og vise videoen i fullskjermsmodus, samt velge om du vil ha teksting eller ikke. Alle programmer har fyldig informasjon med aldersgrense, sjanger, beskrivelse og så videre.

Kom i gang

NRK TV fungerer på Windows, OS X og Linux, og med nettleserne Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera og Chrome. I tillegg går det an å kjøre tjenesten på diverse smarttelefoner og nettbrett, men denne funksjonaliteten jobber NRK ennå med å tilpasse til en endelig utgave.

NRK TV krever videre siste versjon av Adobe Flash, og det er anbefalt at du har skrudd på støtte for JavaScript i nettleseren.

Hovedmenyene: Enkelt og oversiktlig

A-Å
TV-guide
Se TV direkte
Søkeresultat for "Lilyhammer"

A–Å viser alle programmer på NRK fra A til Å, rett og slett. Du kan velge mellom å vise tilgjengelige programmer og alle programmer. Alle programmer viser også TV-programmer som du ikke lenger kan se fordi NRKs rett til å vise programmet har løpt ut.

TV-guide er lagt opp som en vanlig TV-guide som du finner på nettet. Her får du loddrette menyer for NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super – med innholdet i de ulike kanalene ført opp kronologisk etter klokkeslett. TV-programmer som ennå ikke har blitt sendt kan du naturligvis ikke streame.

Øverst i TV-guide er en vannrett meny med ukedagene, samt alternativet "Velg dato", der du får opp en kalender. Du kan for eksempel velge fredag 13. april for å se hva som gikk på de fire kanalene på den datoen. Ikke alle programmene her er tilgjengelige, for eksempel ikke visse TV-serier og filmer.

Vi opplever tjenesten som enkel i bruk og oversiktlig.

Når du trykker på Se TV direkte blir du kastet rett ut i sendingen som NRK1, NRK2, NRK3 eller NRK Super sender akkurat nå, såfremt NRK har rettighetene til det. Du kan velge mellom de fire kanalene og se en kort oversikt over hva de sender nå og hva som dukker opp i løpet av de neste timene.

I søkefeltet kan du søke etter programmer som vanlig. På samme måte som for eksempel Wikipedia og Google kommer søket med forslag til hva du leter etter. Når du for eksempel skriver "Lil" dukker forslaget "Lilyhammer" opp (det er forøvrig for sent å se denne TV-serien på nett-TV-en). På siden for søkeresultatene kan du også velge mellom tilgjengelige programmer og alle programmer.

Kategorier og filtrering

Her kan du se hva som er mest populært akkurat nå

Menyene Aktuelt, Populært og Siste befinner seg som nevnt lenger ned på siden og gir deg ulike valg for å filtrere etter hva du ønsker å se. Aktuelt viser utvalgte programmer som er sendt nylig, Populært viser programmer som er mest avspilt (her kan du også se hvor mange avspillinger hvert program har), mens Siste viser de aller nyeste programmene.

NRK TV har i tillegg en egen side for kategorier. Kategoriene er Barn, Dokumentar og fakta, Helse, forbruker og livsstil, Kultur og underholdning, Sport, Nyheter, Filmer og serier, Samisk og Tegnspråk.

Avspilling av videoer

Slik ser videospilleren ut i fullskjerm
Utydelig bilde
For sent ute!

Det kanskje viktigste spørsmålet er om selve videoavspillingen fungerer. Det gjør den, men vi opplever noen ganger at bildet er pikselerert, noe som kommer av bufring. Om dette skyldes for tregt nett eller for dårlig optimalisering fra nettjenesten, er vanskelig å si.

Hvert program inneholder informasjon om aldersgrenser, hvor lenge det er tilgjengelig, hvilken sjanger det tilhører, programbeskrivelse og varighet, samt et felt der du kan se selve tekstingen (hvis tilgjengelig).

På avspilleren er det muligheter for å justere volum, skru tekst av og på, og skru fullskjermsbilde av og på. Du navigerer i en video på et vannrett felt akkurat som på for eksempel YouTube. I direktesendingene kan du når som helst flytte deg inntil tre timer tilbake i sendingen.

En ting vi savner er muligheten til å justere bildekvaliteten, selv om NRK hevder at de tilpasser dette til det beste alternativet for deg. Kvalitetene NRK sender i er ifølge dem selv 320 x 180, 480 x 270, 640 x 360, 960 x 540 og 1280 x 720 piksler. Det finnes altså ikke støtte for 1920 x 1080 pikslers oppløsning (Full HD).

Den nye videospilleren er en klar forbedring i forhold til den gamle, som kunne være vanskelig å få til å fungere skikkelig. Kvaliteten på bildet har blitt bedre, men det er ikke en spesielt merkbar forskjell på lyden.

Kvaliteten i høyeste oppløsning (1280 x 720) er tilnærmet lik videoer med samme innstillinger i YouTube. Bitraten er ikke like god som 720p på en tilsvarende MKV-fil eller fra Blu-ray, men det var heller ikke forventet. Forskjellen er uansett ikke merkbar for de aller fleste, og kort fortalt ser bildet bra ut i høyeste kvalitet (såfremt det ikke er pikselerert).

Videoene starter omtrent umiddelbart etter at du har trykket deg inn på dem. Spoling i videoer går stort sett raskt, og lar deg hoppe frem og tilbake uten protester. Videoen laster i noen få millisekunder før den fortsetter å spille av når du spoler. Programsider går også raskt å laste inn, og helhetsinntrykket er at all navigasjon og lasting går fort og smertefritt.

Menyer nedenfor videoen kan navigeres mens programmet går uavbrutt. Det gir en sømløs og brukervennlig opplevelse. Du får også muligheten til å se på flere programmer innen samme kategori lenger ned.

På telefonen

Slik ser det ut på telefonen
Navigering på telefonen
Vi får ikke se Dagsrevyen riktig ennå

NRK TV virker på nyere smarttelefoner og nettbrett, og skal etter hvert bli spesialtilpasset disse plattformene. Vi testet ut tjenesten med en Samsung Galaxy S II (GT-I9100) som kjører på Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich.

Nettsiden har sin vanlige skrivebordsstørrelse og er ikke optimalisert til smarttelefonen. Det fungerer å spille av videoer, men du må krongle deg til fullskjerm for å navigere i selve videoen. Lastetiden kan være et irritasjonsmoment.

For å bruke NRK TV på mobilen trenger du ikke være tilkoblet et trådløst nettverk, men kan også bruke mobilt nettverk/3G. Mobilnett har likevel kapasitetsbegrensninger, som gjør at seeropplevelsen ikke alltid vil være optimal, skriver NRK på sine hjelpesider.

I dag er det ikke mulig å få teksting på iPhone, iPad eller Android (3.0, eller nyere versjoner), men det er noe NRK jobber med.

Enkelte Mac-brukere har meldt om flere problemer med Silverlight-teknologien som blir brukt i den gamle nett-TV-løsningen til NRK. Blant annet forsvant ikke musepekeren fra bildet, lyd og bilde var ofte ute av synk og avspilleren kunne ofte henge seg når man spolte. Vi støtte ikke på noen av disse problemene under vår testing.

Praktiske spørsmål

De som har praktiske spørsmål kan sjekke ut tv.nrk.no/hjelp. Der får du blant annet svar på tekniske krav, om du kan laste ned programmer og så videre.

Du kan stort sett ikke laste ned TV-programmer på grunn av begrensninger i opphavsretten. Noen få nyhetsprogrammer er likevel tilgjengelig på nrk.no/podcast.

Dersom du befinner deg i utlandet har du uflaks. På grunn av opphavsrett er de aller fleste programmene kun tilgjengelig i Norge, både når det gjelder norske og utenlandske produksjoner.

Når det gjelder å se direktesendt TV fra NRK i utlandet, gjør tekniske begrensninger det umulig å vise direkte TV utenfor Norge, forteller NRK.

Konklusjon

Vi er foreløpig svært fornøyde med NRK TV. Oppsettet er oversiktlig og det er enkelt å navigere gjennom menyene som har en logisk oppbygning. Selve videospilleren fungerer godt, men vi savner muligheten til å velge kvalitet selv. Bildet ser stort sett bra ut, men noen ganger blir det uklart på grunn av lasting. Dette er kanskje noe å ta tak i for NRK.

NRK TV er ennå ikke optimalisert for bruk på smarttelefoner og nettbrett. Det kan for eksempel være kronglete å navigere gjennom de skrivebordstilpassede menyene på en liten skjerm, og du må gå i fullsjermmodus for å spole gjennom videoer. Det er heller ikke mulig med undertekster på mobilen. NRK jobber derimot med å fikse spesifikke utgaver av NRK TV til mobile formater.

Ta en titt selv på betautgaven av NRK TV på tv.nrk.no.

Bli med videre til neste side for å lese intervjuet med Sindre Ødegård.

Intervju med Sindre Østgård

Sindre Østgård er sjef for nye medier i NRK og tiltrådte stillingen i 2009. Da hadde han vært prosjektleder for flere strategiske nettprosjekter i NRK, blant annet oppbyggingen av en stordesk for nrk.no.

Nå leder Østgård arbeidet med den nye nett-TV-tjenesten og vi stilte ham derfor noen spørsmål.

– Alltid best kvalitet

Hvilke teknologier ligger i bakhånd?

– Webløsningen bruker Microsofts MVC-rammeverk, mens frontend-koden er skrevet i HTML5, CSS3 og JavaScript. Løsningen har et Flash-element på PC-plattformen og det er selve avspilleren.

Hvilke streamingteknologier, bitrater og kvaliteter kan man ende opp med i forhold til nettlinjen? Hva får man for eksempel om man sitter på en 10 Mbit-linje fremfor 1 Mbit?

– Vi bruker HDS og HLS som streamingprotokoller. Disse protokollene tilbyr adaptiv bitrate-svitsjing, det vil si at sluttbruker alltid får best mulig videokvalitet tilpasset tilgjengelige båndbredde og datakraft på maskinen sin.

Hvor kraftig bør nettlinjen eventuelt være før man får HD-kvalitet?

– Høyeste kvalitet vi streamer on-demand er 2,3 Mbps. Brukeren får best tilgjengelig kvalitet basert på tilgjengelig linje og datakraft på maskinen.

Opptil 720 piksler

Sindre Østgård. Foto: Eirik Solheim

Hvilke videoformater brukes?

– Videoopplevelsen i tjenesten består av flere ting. Det ene er selve videoen, formatet den er kodet i og antall kvaliteter. Det andre er hvordan vi velger å distribuere videoen fra oss til dere. Det tredje er hvordan avspiller til sluttbruker støtter videoformat og distribusjon.

– Videoformatet er H.264. Hver on-demand-video kodes i fem ulike kvaliteter, mens direktestrømmer kodes i seks kvaliteter. Vi streamer on-demand fra cirka 0,2 kbps til 2,4 Mbps (inkludert lyd) – og med kompresjon MPEG4, H.264. Bildestørrelsen varierer fra 320 × 180 til 1280 × 720 piksler. Øverste kvalitet er å betrakte som HD-kvalitet (HD = 720 linjer eller mer). For livesendinger streamer vi også en kvalitet på 3,7 Mbps (med samme bildestørrelse som øverste kvalitet on-demand (1280 × 720)).

Hvilken teknologi brukes for avspilling på de forskjellige plattformene? Blir Flash valgt fremfor HTML5 om det er støttet og liknende?

– HTML5 blir valgt på de plattformer hvor distribusjonsprotokollene vi benytter oss av er støttet i native avspiller. Det vil si på iOS-enheter og Android 3.0 og opp. På PC-plattformen er Flash-spiller valgt for å kunne støtte all videofunksjonalitet vi ønsker å tilby.

– Det finnes ulike måter å distribuere video på. Nedlastning og streaming er kanskje de to mest kjente metodene. Nedlastning kan både være feks bittorrent eller progressiv download (PD). PD er teknologien vi benytter oss av i dag på videoer som ligger i artikler på nrk.no. Denne distribusjonsteknologien er velegnet til å distribuere korte klipp.

Noen ganger blir bildet pikselerert

– I nye Nett-TV ønsker vi derimot å støtte mer funksjonalitet enn hva vanlig nedlastning tilbyr. Vi ønsker å støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, spoling i livebuffer, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav fra innholdsprodusenter til sikker distribusjon.

– Sikker distribusjon innebærer at man ikke kan laste ned filene og heller ikke videredistribuere disse. For å tilfredsstille alle disse ønskene må vi bruke streaming som distribusjonsteknologi. Streaming betyr at det går en jevn strøm av videofiler fra distribusjonsserver over til sluttbruker.

Fordeler med HTTP

Østgård mener at det er mange fordeler med å bruke HTTP-protokollen til distribusjon:

– Det finnes mange ulike streamingprotokoller, avhengig av videoformat og hva slags teknologi som ligger bak streamingen. RTMP er en streamingprotokoll som brukes i dag for våre direkte livesendinger i artikler på nrk.no. Real Time Media Protocol (RTMP) streamer H.264, og det er en en-til-en distribusjon. Det betyr at det er RTMP-støttede servere som må levere en strøm til hver bruker som ønsker å se denne strømmen.

Live-overføring

– For å kunne tilby videostrømmen til enda flere samtidige brukere enn vi i dag klarer via vår RTMP-løsning, er det utviklet streamingprotokoller som sender video som fragmenter over HTTP. Dette gjør at vi kan bruke vanlige web-servere til også levere video, i tillegg til vanlige web-sider, som igjen gjør at man slipper å sette opp proprietære streamingservere til å levere videoen. Dermed kan vi nå ut til flere brukere.

– Siden disse protokollene deler opp videoen i små HTTP-pakker, kan disse pakkene mellomlagres (caches) på webserverne også. Dette letter distribusjonen, da det da er nærmeste webserver som sitter på videopakkene, og sluttbruker kan hente derifra. Adobe HTTP dynamic streaming (HDS), Apples HTTP Live Streaming (HLS) og Microsofts Smooth Streaming er tre protokoller som gjør akkurat dette med H.264-videoer. En fjerde streamingprotokoll basert på samme prinsipper er MPEG DASH som er en ISO-standard under utvikling og som det foreløpig ikke finnes støtte for å spille av på enhetene.

Ikke HTML5 på PC

NRK har bevisst valgt å ikke bruke HTML5 til video:

Flash-meny i spilleren

– Avspilling av HLS og HDS har ulik støtte på ulike plattformer. I dag er det ingen støtte på PC-plattformen (Windows/Mac/Linux) for avspilling av HLS eller HDS via HTML5 som støtter all funksjonalitet vi ønsker å tilby. HTML5-videotag på PC-plattformen støtter i dag bare avspilling av nedlastet video, den støtter altså ikke streaming. Et unntak er HLS via HTML5 i Safari på Mac , men vi velger å ikke bruke den, siden den ikke støtter tilbakespoling i direktestrømmer. Derfor har vi valgt å lage en Flash-avspiller på PC-plattformen som kan spille av HDS.

Når det gjelder Silverlight-teknologien, har NRK valgt å ikke benytte seg av den:

– Flash har bredere utbredelse enn Silverlight (som brukes for avspilling av Smooth Streaming). På iOS-enheter og Android 3.0 og høyere er det støtte for avspilling av HLS i native avspiller. Disse enhetene når vi med bruk av HTML5-tagen. Vi følger utviklingen av HTML5 og har ikke stengt døren for en ren HTML-løsning også på PC når det blir praktisk mulig.

Kan man få en dedikert avspiller, som for eksempel VLC, til å spille av videostreaming fra NRK fremfor å se programmet direkte i nettleseren?

– Det er ikke en funksjonalitet vi har lagt opp til å støtte for øyeblikket.

Og dermed takker vi Sindre Østgård for intervjuet.

Fikk du ikke med deg sniktitten? Sjekk den ut på forrige side.

Sjekk ut betautgaven av NRK TV på tv.nrk.no.

Les også
Lager Microsoft en egen TV-plattform?
Les også
Nå forsvinner TV-lisensen
Les også
Sonys nye Google TV kommer med Plex
Les også
– Netflix kommer til Norge
Les også
Nå kan du teste NRKs nye nett-TV
Les også
NRK satser på HTML5
Les også
Se NRK når og hvor du vil
Les også
Dette er NRKs nye spiller
annonse