Samsung F110 "Micoach"

VALENCIA (Amobil.no): F110 "Micoach" er ute av sekken, og Samsung og Adidas skal dele seng fremover. Samarbeidet kom overraskende for mange, men etter en titt på hva Adidas og Samsung har fått til sammen, er vi overbevist om at dette samarbeidet vil bli fruktbart

Grunnen er enkel. For selv om F110 ikke ser ut som noen vinner på spesifikasjonsarket, er telefonen svært lovende når vi ser på hva den faktisk kan.

Joggerens beste venn

Med både hjerterytmemåler, skritteller, kaloriteller og kroppstermometer er Micoach definitvt greit å ha med seg når man løper eller driver med andre former for kondisjonstrening. Spesielt praktisk er det nok dersom du driver semi- eller profesjonell idrettsutøvelse der slik data er interessant.

F110 kan også by på en personlig, elektronisk trener. Samsung har gitt Adidas frie tøyler til å utforme en programvare som gir deg råd og tips slik at du jogger riktig, og som i tillegg legger opp et treningsprogram for deg tilpasset din form.

Telefonen er lett og har en bakside av gummi.

Slik Adidas forklarte løsningen på lanseringen skal dette være svært enkelt å bruke.

Når du tar i bruk treningsfunksjonene for første gang, vil telefonen be deg løpe en engelsk mil (vel 1,3 norske kilometer) i det tempoet du føler er riktig. Mens du gjør dette vil telefonen måle hjerterytme og kroppstemperatur slik at du ikke tar hardere i enn det kroppen tåler.

Deretter vil telefonen be deg gå vanlig i et minutt. Utifra dette skal så telefonen regne ut hva slags nivå du befinner deg på og bruke dette som utgangspunkt når du senere skal legge opp treningsøkter.

Poenget er, ifølge Adidas, at et stort antall mennesker trener feil, ved å begynne for hardt eller ta for lite i, noe som gjør trening mer til tortur enn fysisk aktivitet. "Startløpet" som Adidas kaller første test gir telefonen data som lar den legge opp treningen etter dine evner, uavhengig av mål.

Lager komplett treningsprogram

Hologrammene viser hvordan systemet fungerer.
Her er ekstrautstyret som følger med.

Når du så skal lage et treningsprogram, gjør du dette ved å koble telefonen til en datamaskin og koble deg opp mot nettsidene til Micoach. Der kan du velge om hvorvidt du for eksempel vil øke ytelsen din, gå ned i vekt eller bare holde deg i form, og Micoach vil sammen med en sentralserver legge opp et treningsprogram for deg gitt en viss dato eller mål du selv velger.

Hvert treningsprogram vil så føyes inn i kategorier. Dersom du er nybegynner, noe de fleste er ifølge Adidas, vil telefonen ta hensyn til dette og kun gi middels tunge oppgaver frem til hjerterytme og kroppstemperatur indikerer at du har trent deg opp et nivå. Deretter vil det følge nye oppgaver, som er hardere, men fortsatt tilpasset det du klarer, slik at du ikke overtrener eller mister lysten til å trene.

Når du så skal løpe en økt, vil det skje med at telefonen til enhver tid gir deg ros og råd underveis. Dersom du overstiger anstrengelsen som er forventet, vil telefonen be deg ta det roligere. Når treningsprogrammet har lagt opp til en sprint, så vil telefonen si nettopp det. Og dersom du skulle ha behov for å forkorte eller forlenge økten, så vil telefonen raskt kunne tilpasse seg dette.

For deg som sliter med å trene regelmessig vil nok F110 også virke som sendt fra oven. Telefonen setter opp en ukeskalender med jevne treningsøkter tilpasset din timeplan, og dersom du mot formodning ikke skulle ha tid til eller klare én av øktene, vil telefonen automatisk kompensere for dette videre i planen.

Adidas vil komme med en rekke plagg og tilbehør tilpasset den nye telefonen.

Bak hele treningsopplegget har Adidas hatt en lengre arbeidsprosess der selskapet har hentet inn instruktører for toppidrettsutøvere, personer fra Arizona State University i USA, bransjefolk i tillegg til egen ekspertise.

En telefon også

Selv om spesifikasjonslisten til F110 ikke akkurat har stemplet "Anno 2008" på seg, så betyr ikke det at telefonen er dårlig. Tvert i mot mener vi at Samsung har truffet blink flere steder.

Designen for eksempel er slett ikke verst. Valg av materiale, farger og utforming står absolutt i stil til Adidas treningsutstyr. På fronten finner vi også Adidas-logoen like under skjermen, og bærevesken samt ekstrautstyret som følger med vil bære Adidas-logo og ikke Samsung sin.

Utseendet og utformingen av menyene er rimelig likt det vi har sett fra Samsung i det siste. Unntaket her er undermenyen for treningsfunksjoner. Der finner du menyvalg for hver treningsøkt, deriblant musikkspiller og selve treningsprogrammet. Du kommer også til menyen dersom du bruker snarveistasten nede til høyre.

Ellers er taster og materialbruk godkjent. Materialene som er brukt er gummi og plast, noe som også gjelder tastene. Ikke akkurat eksklusivt, men det holder vekten nede og er utvilsomt mest praktisk på en telefon som F110.

Skjermen er grei nok, og selv om spesifikasjonslisten avslører at dette ikke er det nyeste du får på markedet, duger det til formålet. F110 er ikke laget for dem som skal se film, spille spill eller ta masse bilder.

Akkurat det siste er vel understreket også ved at F110 kun har et simpelt to megapikslers kamera uten autofokus eller andre viktige finesser. Riktignok har telefonen fotolys og 4 x digital zoom, men det hjelper ikke dersom du er på utkikk etter noe som kan supplere eller erstatte kameraet ditt.

Leverer på musikkfronten

Her er hodetelefonene du får med.

Det F110 derimot har er mp3-spiller og radio. Mp3-spilleren er høyaktuell når du skal bruke opp telefonens innbygde minne på 1 GB. Og dersom du skulle ha en stor musikksamling kan du alltids supplere med minnekort av typen Micro-SD. Radioen kommer da også som en fin reserveløsning dersom du skulle være lei musikken du har, eller er mer lysten på nyheter eller annet dagsaktuelt.

Og ytterligere en godnyhet til alle som misliker å ha distraherende ledninger rundt seg når en jogger: Ja, F110 har støtte for A2DP og kan dermed brukes sammen med trådløse Bluetooth-hodesett.

Dermed er det bare å ringe ut i kalenderen og begynne å spare. F110 Micoach skal komme i salg i løpet av våren og er ventet å få en pris på nærmere 3800 kroner, da inkludert ekstrautstyr som hjerterytmemåler og skritteller.

-----

Reisen til og oppholdet i Valencia ble i sin helhet betalt av Samsung. Redaksjonen forplikter seg aldri til å produsere redaksjonelt stoff eller omtale produkter på noen spesiell måte.

Se også: Tekstreklameplakaten.

Les også
Adidas-mobilen har landet
Les også
Verdens tøffeste Samsung i salg
Les også
Samsung F480
Les også
LG KF700
Les også
Samsung F300 "Ultra Music"
annonse