Til hovedinnhold
SniktittRazer Blade Stealth 13 GTX

Vi har prøvd verdens minste skikkelige spillbærbare

Razer Blade Stealth 13 har fått «voksen» Nvidia-grafikk.

Video

Tek.no/Berlin: Under IFA viste Razer frem en oppdatert versjon av sin kompakte Blade Stealth med en såpass respektabel grafikkbrikke at de klinte til og kalte den verdens første «gaming ultrabook».

Ofte er det såpass mange asterisker, parenteser og forbehold bak slike uttalelser at det er til å bli svett av, men i dette tilfellet har vi ikke registrert én eneste en. Dessuten, etter å selv ha besøkt Razer på messen kan vi si dette:

Om det mot formodning skulle finnes en eller annen obskur like kompakt og kraftigere spillbærbar der ute, så må Razers nye Blade Stealth 13 være den desidert mest gjennomførte av dem. Denne byggekvaliteten, designet og interaksjonen går det nemlig lang tid mellom hver gang vi får servert.

En ny standard for ytelse i små bærbare

For deg som har fulgt Razers modeller er det selvsagt at hverken byggekvalitet, design eller interaksjon er de store nyvinningene her. Det er det nemlig den solide økningen i grafikkytelse som er.

Det at Razer nå har klart å smekke inn «voksen» Nvidia GTX-grafikk der de tidligere hadde nok med å få langt mindre imponerende MX150-grafikk til å trives, er utrolig artig. Det gir nemlig et markant ytelseshopp og mulighet til å la selv de nyeste spillene utfolde seg på skjermen med jevn bildeflyt og i alle fall helt greie grafikkdetaljer.

Den svarte modellen har et helhetlig design i sort som overlater kreativiteten til lyssettingen av tastaturet.

Nå har vi ikke gjort noen egne målinger, men ifølge UserBenchmark kan vi regne med omtrent 1,8 ganger så høy ytelse fra den nye modellen med GTX-grafikk som den gamle med MX-grafikk. Det er nesten en dobling av ytelsen på det knappe året som har gått siden Blade Stealth første gang fikk dedikert grafikkbrikke. Ikke verst!

Nå kan ikke GTX 1650 måle seg med kreftene fra eksempelvis et RTX 2060 som en finner i Razers større Blade-maskiner, men å i det hele tatt kunne kategorisere disse to i samme båt er et lite gjennombrudd i seg selv. Det går mot nye tider for deg som vil ha en kompakt og lett maskin å bruke på dagtid som takler aktuelle spill på kveldstid, ikke bare fire-fem år gamle og i manges øyne utdaterte titler.

Om du er opptatt av størrelse

Det er selvsagt ikke noe poeng i å vurdere en Blade Stealth om du ikke er opptatt av portabilitet-faktoren. Men er du nettopp det så har vi en del spennende spesifikasjoner.

For det første er maskinen lett. 1,32 kilo. Den sklir dessuten lett ned i hvilken som helst sekk eller bærbar-veske, og batteritiden oppgis til omtrent 10 timer videovisning. Da er det altså den integrerte grafikkbrikken som er aktiv, og ikke den dedikerte fra Nvidia. For spill tipper vi batteriet melder pass etter en times tid.

Blade Stealth er bare 1,53 centimeter tykk.

Bygget med presisjon

Blade Stealth med dedikert Nvidia-grafikk kjører flere spill i 60 FPS på middels grafikkdetaljer.

At maskinen er såpass lett er ganske imponerende. Den er nemlig svært, svært god bygget. Vi har tidligere dratt paralleller til Apples MacBook Proer – altså den gamle typen som forsvant rundt 2014 (de beste!) – og det er fortsatt slik at Razer får frem en virkelig premium følelse når du tar i og bruker maskinene deres.

Kroppen er såkalt «unibody» design, som betyr at skallet er frest ut av én blokk aluminium. Det gir få skjøter og utrolig styrke til konstruksjonen. Alt er satt sammen med presisjon, det er ikke «slark» å spore noe sted og vi har særlig sansen for at skjermen lett åpner seg med én finger uten å måtte holde igjen basen med den andre hånden. Noen har for øvrig vært ganske besatt av detaljene når de har designet Blade Stealth. Den svarte matte utførelsen er stilig, og vil liker at samme fargetone går igjen over hele maskinen, fra skjermen til tastatur og pekeplate. Alle portene er som alltid farget neongrønne, og logoene er akkurat passe nedtonet for deg som ikke alltid vil rope ut til hele verden at du «gamer».

Topp interaksjon

Tastaturet er av de bedre der ute. Tastene støyer lite, kan trykkes ganske langt ned – altså har lang vandring – og dempingen gir en veldig jevn opplevelse. Dette kan du både skrive og «game» på, og designet i sort gjør det enda lekrere når du setter ditt preg på det ved å velge baklys fra en palett på 16 millioner farger.

For pekeplaten er det stadig Microsofts Presition-driver som er sjefen, og paret med en stor glassflate gir dette jevn og presis kontroll – når du ikke spiller – selvsagt.

Lyssvak skjerm igjen?

Det eneste vi er litt spente på å finne ut er hvor godt IPS-panelet står seg i vanlig belysning. På Razers IFA-visning var det ganske mørkt slik at de så så spreke og fargerike ut som mulig, men panelene deres har ofte vært lyssvake i tidligere tester. Det kan gi problemer når du vil jobbe på maskinen på et normalt opplyst kontor, eller se en film før sola har gått ned.

PS: Blade Stealth med 4K-panel, som ofte er mer lyssterke, kommer ikke til Norge.

Ingen proff hvit modell på oss

Denne hvite modellen får ikke vi i Norge, dessverre.

Razer lanserte også en ny og oppdatert hvit versjon av Blade Stealth 13. Her er den dedikerte GTX-grafikken fra Nvidia byttet ut med integrert Iris Plus-grafikk fra Intel. Ifølge Razer yter denne noe svakere enn Nvidia MX150-brikken vi fant i den forrige svarte versjonen av maskinen.

Det vil si at man fortsatt kan spille en del enklere spill som Fortnite, Overwatch og CS: GO, men neppe nyere «trippel A»-titler. Med tanke på at den hvite modellen har en utførelse som kunne glidd rett inn på kontorer og i mer profesjonelle settinger er det leit at denne er forbeholdt andre markeder enn Norge.

Vi krysser fingrene for at Razer bedrer distribusjonen fremover slik at de kan tilby flere ulike konfigurasjoner her hjemme. Dette lovet de da vi snakket med den i Stockholm for halvannet år siden, og de gjentok løftet her i Berlin. Så kanskje om halvannet år til?

Vi satser på å få gjennomført en skikkelig test av den svarte og norgesaktuelle utgaven av Razer Blade Stealth 13 i løpet av høsten. Om du har tips til bærbare å sammenligne den med må du gjerne dele det i kommentarfeltet under saken.

Fikk du med deg denne aprilspøken?
Nå kommer faktisk Razers brødrister »

Les også
Acer avslører ny versjon av «gamingtronen» Thronos
Les også
Razer drar duken av «verdens første gaming-ultrabook»
Les også
Spillbærbare med RTX 2080 Max-Q: Så rå blir PC-ene når prisen runder 30 000 kroner. Vi har testet tre av dem.
Les også
Dette er Razers nye spillbeist med 240 Hz-skjerm
annonse