SniktittSony Xperia 5

Den har ikke «Compact» i navnet, men dette er den åndelige oppfølgeren

Fullverdig flaggskip med bredde på 6,8 centimeter.

Tek.no / Berlin: I en årrekke har mobilene våre vokst i størrelse. De har blitt stadig heftigere og stadig mer uhåndterlige. Andelen av forsiden som dekkes av skjerm har blitt større og større - men plassen som er vunnet brukes vanligvis på større skjermer. Den brukes ikke på mindre mobiler.

Her er Sony forholdsvis unike. De har stort sett alltid hatt en modell i Xperia-utvalget med navnet Compact, som har vært ekstra liten og smal, uten å være full av kompromisser, slik de andre små mobilene du kan kjøpe ellers er.

Kompakte mobiler er jo ellers forholdsvis billige og enkle modeller i dag.

Et lite råskinn

Under årets IFA-messe gjør japanerne det igjen. Men de kaller det ikke Xperia Compact denne gangen. Nå heter det Xperia 5, som en slags mellomting mellom allerede lanserte Xperia 1 og Xperia 10. Xperia 1 er überflaggskipet, med OLED-skjerm og 4K-oppløsning, i fet glassdesign og med lynrask innmat. Xperia 10 er en smal og liten telefon, som dessverre ble for treg i bruk da vi testet den til å forsvare prisen.

Xperia 5 er like liten som Xperia 10 - og akkurat som de tre siste Sony-modellene har den 21:9-skjerm. Det betyr at den er ekstra høy - eller ekstra bred, avhengig av hvordan du holder den. Ellers er det i hovedsak Motorola One Vision og Action som har dette skjermaspektet av mobiler.

Denne kompakte mobilen har maskinvaren og designen fra Xperia 1. Det betyr at vi bokstavelig talt snakker om et lite råskinn.

Den har samme prosessor, samme mengde RAM og samme skjermteknologi som storebror. Den forsaker naturligvis noe - men det den taper rettferdiggjøres i stor grad av at størrelsen blir mindre. Der Xperia 1 har 4K-skjerm må du nøye deg med litt over full-HD-oppløsning i Xperia 5, men så er skjermen 6,1 tommer mot Xperia 1 som har 6,5 tommer skjerm.

Xperia 5 byr på stor skjerm i en liten telefon. Fra venstre: Apple iPhone Xs Max, Sony Xperia 5, Sony Xperia 1 og Asus ROG Phone 2.

Mangler ikke mye

Du mister også litt på batterifronten, med 3100 mAh mot 3300 mAh i den store. Men mindre og lavere oppløst skjerm brukermindre batteri - både på å bruke og på å drive skjermen. Prosessoren er noe av det mest strømkrevende i en mobil i dag, og det koster hestekrefter å drive en 4K-skjerm - langt mer så enn en full-HD-skjerm. Så det litt mindre batteriet burde altså knapt merkes som dårligere batteritid - det kan til og med hende den i en del sammenhenger varer litt lenger enn storebror.

Det er først og fremst bredden som er viktig når du skal holde en mobiltelefon. Og den er viktig for alle. Jeg vil påstå at vi som liker de største mobiltelefonene - gjør det til tross for bredden. Jeg har svære bjørnelabber, men jeg må balansere Galaxy Note 10 Plus, iPhone Xs Max eller OnePlus 7 Pro på ytterst på et par fingertupper for å rekke helt over skjermen med tommelen. Det er ikke behagelig, og det er ofte små marginer, flaks og friske reflekser som gjør at de ikke ryker i bakken.

Som på Xperia 1 er det sidemontert fingerleser i Xperia 5. Dette er en av de smalere fingerleserne på markedet, og det er ikke alltid disse leserne er like kjappe til å registrere riktig avtrykk. Men plasseringen er hendig - spesielt når telefonen er så smal..

Ekstremt enkel å håndtere

Jeg liker store telefoner fordi de ofte gir fordeler i batteristørrelse og i skjermstørrelse. Men jeg elsker en god liten telefon også – nettopp fordi jeg slipper å strekke tommelen ut av ledd for å betjene den.

Og det er umiddelbart merkbart på Xperia 5 at den er alt Xperia 10 skulle vært.

Menyene glir silkemykt på AMOLED-skjermen. Sony har lagt seg ørlite grann nærmere vanlig Android fra Google, og kuttet ut sin egen ringe- og meldingsapp til fordel for Googles. Som alltid er det enkle menyer uten for mye unødvendig fjas rundtom.

Og uansett hvor på skjermen jeg prøver å rekke gjør jeg det uten å måtte balansere telefonen ytterst på fingertuppene eller strekke tommelen ut av ledd. Det er ganske forfriskende.

Skjermen i Xperia 5 har lavere oppløsning enn den i Xperia 1, men så er den også mindre. Kvalitetsmessig skal den ellers være like god, og alle funksjonene vi kjenner fra Xperia 1 er med - slik at du kan stille på hvordan bildet skal se ut.

Det Xperia 10 burde vært

Vår mann i Sony rynket på øyenbrynene da jeg nevnte at dette var slik Xperia 10 skulle vært. Og han har forsåvidt rett i sin innsigelse; Xperia 10 er en mye billigere telefon.

Men til 3500 kroner er den bare 500 kroner unna billigste telefon med innmat som likner litt på den Xperia 1 og Xperia 5 gir deg. Helt ok ytelse burde ikke være for mye forlangt i den prisklassen.

Da er det mye enklere å innfri i en superpremiumtelefon til 8.000 kroner. Vel er den dyr, men til den prisen er det ikke spart på så mye - og landskapet den befinner seg i er fullt av tilsvarende dyre og spesifiserte telefoner.

Og for teknologikåte nordmenn som er vant til å bruke formuer på mobiltelefoner ligger uansett Xperia 5 en god del nærmere dit manges øyne beveger seg når de står foran mobilstativet i en butikk, enten butikken er grønn eller oransj eller på internett.

Tre ganger tolv megapiksler. Her får du vanlig vidvinkel, ultravidvinkel som gir deg plass til mer i bildet og 2x zoom. Førstnevnte og sistnevnte har optisk stabilisering.

Samme kamerarigg som i Xperia 1

Ellers kan det nevnes at kameraet er akkurat det samme som i Xperia 1. Dermed har den tre kamerasensorer som alle tar bilder i 12 megapiksler: vidvinkel, ultravidvinkel og zoom. Vidvinkel og zoom har optisk stabilisering, mens ultravidvinkelen må klare seg uten. Erfaringene er at dette er et helt supert kamera på veldig mange måter, men at det mangler litt på programvaresiden som hadde kunnet ta det helt opp i Huawei-klasse.

Det handler om ting som avansert nattmodus med programvarestabilisering, som Huawei og en del andre produsenter har i telefonene, men som Sony så langt ikke har hatt.

Litt smartere apper

Xperia 5 har likevel fått litt oppdaterte kameraapper siden Xperia 1, men det er programvare som også storebror vil få etter hvert.

Det betyr en forslagsfunksjon som forteller deg om telefonen mistenker at bildet ble uklart og bør tas på nytt, eller hva slags motivprogram du bør bruke for å få best bilder. I praksis ganske likt det Huawei og Samsung har gjort en stund.

Videoappen Cinema Pro har fått flere innstillinger - blant annet muligheten til å bytte fokus mellom to fastsatte punkter og gradvis. Du vet, sånn at du kan stå foran bakhodet til noen som snakker og filme vedkommende som personen snakker til, med fokus på bakhodet og kinnet til den som snakker.

Idet bakhodet forteller at den lokale beverbestanden har blitt bortført av romvesener fokuserer telefon sakte inn på mottakerens hevede øyenbryn.

Endelig bedre redigering av video

For all sin prat om at Cinema Pro-appen skulle matche proffe filmkamera i muligheter og opptakskvalitet var det én ting som manglet da Xperia 1 ble sluppet. Gode redigeringsmuligheter fantes ikke. Appen kunne sette sammen tilfeldige biter av opptakene til en lengre filmstrøm, men du kunne ikke selv tidslinjeredigere på vanlig måte.

Det har nå blitt mulig. Jeg har ikke prøvd det - så akkurat hvor godt funksjonen virker må vi nesten prøve ut i testen. Men hvis man først skal hevde at et mobilkamera har profesjonelle muligheter må også denne typen funksjoner på plass.

Prismessig lander Xperia 5 på omtrent 8.000 kroner. Det er slett ikke billig. Men samtidig får du neppe mer futt i en mer kompakt pakke. Her krysser Sony av i så godt som alle boksene, og det liker både vi og norske mobilkjøpere vanligvis ganske godt. Så denne blir det spennende å prøve nærmere når den kommer i starten av oktober.

I tillegg til disse tre fargene finnes det også en koksgrå versjon av Xperia 5.

Få med noen av markedets beste ørepropper

Fra neste uke starter Sony forhåndssalget - og da inkluderer de sine nyeste helt trådløse ørepropper i prisen. Og trenger du nye øreplugger er dette virkelig et fantastisk sett plugger å få med - de koster vanligvis rundt 2500 kroner.

«Produktet alle andre måles mot» konkluderte vi i vår test av Sony WF-1000XM3 tidligere i år. Les testen her »

Dermed er det omtrent en løp-og-kjøp-anbefaling allerede før vi har fått testet Xperia 5. For trenger du hodetelefonene - som i vår test viste seg verdt hver krone de koster - er plutselig det du egentlig betaler for telefonen rundt 5500 kroner. Og gitt ytelsen og egenskapene vi kjenner fra Xperia 1 er sannsynligheten meget lav for at Xperia 5 ikke innfrir til den prisen.

annonse